ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟ-ΕΞΑΧΡΕΙΩΣΗ
Χαράτσια σε λαϊκή κατοικία και πετρέλαιο θέρμανσης

Ταχυδρομούν τα χαρατσόχαρτα με το «τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων». Ασήκωτες ανατιμήσεις 40% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης από το φθινόπωρο

Το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία, αυτό που μέχρι τώρα μάζευαν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και η νέα απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών, που θα μπει σε εφαρμογή από το φθινόπωρο φέτος (με την έναρξη της χειμερινής περιόδου) αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη οι νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή από το Σεπτέμβρη, προκειμένου να ισχύσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από την 1η Γενάρη του 2013.

Συγκεκριμένα :

  • Αμεσα δρομολογούν τις διαδικασίες είσπραξης για το «έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων» έτους 2012. Να σημειωθεί πως αυτό που μάζευαν μέχρι τώρα ή που «εκκρεμεί» η αποπληρωμή του στις Εφορίες, αφορούσε στο έτος 2011. Με τα φετινά χαρατσόχαρτα επιχειρούν να συγκεντρώσουν πρόσθετα έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ποσά που θα τα αφαιρέσουν, πρώτα και κύρια, από τα λαϊκά νοικοκυριά. Με βάση την υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση, η οποία φαίνεται ότι θα παραμείνει, θα πληρωθεί σε 5 διμηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενδεχομένως και μέσα σε αυτό το μήνα, αποστέλλουν τις πρώτες παρτίδες, με στόχο να προλάβουν να το μαζέψουν και εμφανίσουν κατά το δυνατό μεγαλύτερο μέρος στα έσοδα του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Το μόνο που απομένει είναι το τυπικό που θα πάρει η φετινή διαδικασία είσπραξης και αποστολής στα νοικοκυριά. Ενδεχομένως να αποσταλεί μαζί με τα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά σε κάθε περίπτωση σε διαφορετικό λογαριασμό, που θα πληρωθεί από τα νοικοκυριά απευθείας στις Εφορίες. «Εναλλακτικά», πάντα μέσα στις συγκεκριμένες προθεσμίες, θα αποσταλεί απευθείας από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οπως προκύπτει παράλληλα και ταυτόχρονα με τις δόσεις που προκύπτουν από τα φετινά πολυεκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας (φόροι εισοδήματος, χαράτσια αλληλεγγύης και επιτηδεύματος) θα τρέχουν και οι δόσεις από το χαράτσι «ηλεκτροδοτούμενων χώρων». Τα ποσά που θα μαζέψουν μέχρι και το Φλεβάρη του 2013 θα εμφανιστούν στα έσοδα του φετινού κρατικού προϋπολογισμού.
  • Αμεσα προωθείται και η ρύθμιση για την παραπέρα απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Από τις 15 Οκτώβρη, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου διάθεσης, οι τιμές αναμένεται να εκτιναχτούν στα 1,3 - 1,4 ευρώ το λίτρο από 1 ευρώ κατά το χειμώνα που πέρασε. Δηλαδή στα 1.000 λίτρα η πρόσθετη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά θα φτάσει στα 300 με 400 ευρώ! Το νέο μέτρο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, που βασίζονται στις καταναλώσεις προηγούμενων χρόνων, θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό μόνο ένα πολύ μικρό μέρος θα «επιστραφεί» σε επιδοματική μορφή σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού με βάση εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια. Η εξίσωση των ειδικών φόρων ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης θα γίνει στο 80% του φόρου που ισχύει σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης.
  • Από το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, ξεκινά η κατάθεση νομοσχεδίων αρμοδιότητας του υπουργείου (φορολογικό, λεγόμενο «περιουσιολόγιο», Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων κ.ά.). Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έχουν βάλει στα σκαριά ετοιμάζουν πρόσθετα μέτρα, όπως την παραπέρα καρατόμηση των ελαφρύνσεων που έχουν απομείνει και αφορούν στις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης (νοίκια, φροντιστήρια, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.). Ηδη, στο υπουργείο Οικονομικών έχει προετοιμαστεί εισήγηση η οποία προβλέπει ότι τα φορολογικά κλιμάκια και οι συντελεστές φόρου θα μειωθούν από 9 σε 5, όπως έχει «προταθεί» και από την τρόικα, εξέλιξη που έρχεται να δυναμώσει τη φοροληστεία απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους.
  • Η συγκυβέρνηση, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, θα προχωρήσει στην «επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται». Να σημειωθεί πως οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί έχουν «προτείνει» την επέκταση του «αντικειμενικού συστήματος» στις εκτός σχεδίου πόλης περιοχές, ακόμη και στα αγροτεμάχια -πιθανόν με την «εξαίρεση» των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών- σε μια εξέλιξη που θα επιφέρει και μια σειρά από άλλα χαράτσια. Είναι φανερό ότι σε αυτή τη φάση, όπου οι αγοραπωλησίες ακινήτων είναι παγωμένες, η αύξηση των αντικειμενικών δε θα είχε ιδιαίτερο αντίκρυσμα.
ΠΟΛΥΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Μαζικές αποστολές με χαρατσόχαρτα

Ασήκωτοι φόροι, κατά μέσο όρο από 1.550 ευρώ, στα 2 από τα 3 νοικοκυριά

Eurokinissi

Πάνω από 4 εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά αναμένεται να παραλάβουν φέτος τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, που ήδη έχει αρχίσει να αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών, θα κληθούν δηλαδή να πληρώσουν πρόσθετα ασήκωτα ποσά φόρου για τα διαλυμένα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011, ταυτόχρονα με τα άλλα χαράτσια, της λεγόμενης «αλληλεγγύης» και του «επιτηδεύματος» για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες.

Τις μέρες αυτές αποστέλλεται και η 4η παρτίδα με περίπου 550.000 πολυεκκαθαριστικά. Στο 70% φτάνουν τα χρεωστικά σημειώματα από τη συγκεκριμένη παρτίδα και στα 1.660 ευρώ διαμορφώνεται, κατά μέσο όρο, ο πρόσθετος φόρος ανά φορολογική δήλωση.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από την εκκαθάριση στις πρώτες παρτίδες που αφορούν πάνω από 1,9 εκατ. φορολογικών δηλώσεων, από τα οποία προκύπτουν τα παρακάτω:

-- 2 στα 3 νοικοκυριά, το 67,5%, παραλαμβάνουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, έναντι 2 στα 10 (20%) που είχε διαμορφωθεί η αναλογία στις περσινές δηλώσεις. Από περίπου 5,7 εκατ. δηλώσεις που θα υποβληθούν, χρεωστικό εκκαθαριστικό αναμένεται να παραλάβουν περίπου 4 εκατ. νοικοκυριά.

-- Καθένας από τους περίπου 1,3 εκατ. παραλήπτες των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων πληρώνει κατά μέσο όρο πρόσθετο φόρο από 1.550 ευρώ, που με βάση την υπάρχουσα ρύθμιση μπορεί να πληρωθεί μέχρι και σε τρεις μηνιάτικες δόσεις. Για λόγους διαχείρισης, προκειμένου να καταφέρουν να μαζέψουν και την επόμενη σοδειά με τα χαράτσια - όπως αυτά πάνω στη λαϊκή κατοικία που μέχρι τώρα μάζευαν με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ - εξετάζουν την πληρωμή τους σε περισσότερες δόσεις.

-- Ο καθαρός φόρος που περιμένει να βάλει στα ταμεία του το Δημόσιο από το 32% των δηλώσεων που ήδη εκκαθαρίστηκαν φτάνει στα 1,93 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ήδη έχει ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν πέρσι στο σύνολο της εκκαθάρισης (5,7 εκατ. φορολογικές δηλώσεις).

-- Από τα 1,93 δισ. ευρώ, που βεβαιώθηκαν για είσπραξη, τα 1,42 δισ. ευρώ (73,5%) είναι φόρος εισοδήματος, τα 438,7 εκατ. ευρώ (22,7%) το χαράτσι της αλληλεγγύης και τα 69,9 εκατ. ευρώ (3,7%) του επιτηδεύματος.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταργηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης

«Πλήρως αντίθετη» με την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, δηλώνει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), ζητώντας την πλήρη κατάργησή του για τη θέρμανση. Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι ήδη η κατανάλωση έχει πέσει πολύ και ότι θα έπρεπε να μειωθούν οι φόροι, που φέρνουν νέα μείωση και βαρύτατο πλήγμα στην οικονομία. «Επιπλέον η αδυναμία των καταναλωτών να εξασφαλίσουν θέρμανση τις κρύες μέρες του χειμώνα θα σημάνει, για πολλούς ανήμπορους, μια πραγματική μάχη ζωής και θανάτου. Αυτό δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με τίποτα. Δεν μπορεί να μετατραπούμε σε μια κοινωνία που σκοτώνει με έμμεσο τρόπο τα αδύναμα οικονομικά και σωματικά μέλη της», προσθέτει η ΟΒΕ.

Παράλληλα, εκτιμά ότι στρώνεται το έδαφος στους λαθρεμπόρους «να δράσουν και πάλι με τεράστια κέρδη, τα οποία για μας θα μετατραπούν σε φόρους, ζημία και λουκέτα», καθώς «παρά τις διακηρύξεις, οι λαθρέμποροι πάντα έχουν τρόπο να προσφέρουν παράνομο "φτηνό" πετρέλαιο αξιοποιώντας ως πηγή το ναυτιλιακό πετρέλαιο το οποίο διατίθεται χωρίς δασμούς και φόρους και εύκολα "ξεστρατίζει" χωρίς ελέγχους».

Η ΟΒΕ προτείνει ακόμη: «Μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ στα καύσιμα. Ενεργοποίηση της εγκατάστασης των συστημάτων ηλεκτρονικού έλεγχου εισροών - εκροών καυσίμων στα πρατήρια με την αναγκαία χρηματοδότηση και την παράταση του καταληκτικού χρόνου εγκατάστασης. Εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικού έλεγχου εισροών - εκροών καυσίμων και ηλεκτρονικής γεωγραφικής και λογιστικής παρακολούθησης της διαδρομής τους σε όλα τα επίπεδα από τα διυλιστήρια μέχρι τα πρατήρια, για πάταξη του λαθρεμπορίου».

Διάλυση κοινωνικών δαπανών

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη συγκαλείται σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το «μακροχρόνιο προγραμματισμό για την εξοικονόμηση πόρων».

Στους σχεδιασμούς του αντιλαϊκού μετώπου συγκαταλέγονται νέα μέτρα για τη διάλυση και των κοινωνικών επιδομάτων, όπως για το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, πολυτεκνικά, αναπηρίας, φοιτητικά κ.ά. Εξετάζουν την εφαρμογή ελάχιστων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, προκειμένου να αποκόψουν από τα επιδόματα δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και σημερινούς δικαιούχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ