ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Πρώτα οι κυρώσεις και μετά τα εκλογικά αποτελέσματα...

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Προτεραιότητα στην επιβολή βαριών κυρώσεων στην Κροατική Δημοκρατική Ενωση και στο Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα και όχι στην ανακοίνωση των επίσημων τελικών αποτελεσμάτων των γενικών και τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν το περασμένο Σάββατο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη έδωσε τελικά ο ΟΑΣΕ...

Εκπρόσωπος του Οργανισμού, που είχε αναλάβει τη διοργάνωση και διεξαγωγή των πρόσφατων εκλογών, ανακοίνωσε πως ακυρώθηκε η εκλογή 13 υποψηφίων του εθνικιστικού κροατικού κόμματος της Δημοκρατικής Κροατικής Κοινότητας, αφαίρεσε 10 έδρες που είχαν κερδίσει υποψήφιοι του ίδιου κόμματος στα περιφερειακά Κοινοβούλια και ακύρωσε τη συμμετοχή τεσσάρων κοινοβουλευτικών υποψηφίων του στα ψηφοδέλτια, επειδή λέει «αφ' ενός, έκρυψαν τραπεζικούς λογαριασμούς του κόμματος, αφ' ετέρου, συμπεριέλαβαν έναν ακόμη υποψήφιο δίχως την έγκριση του ΟΑΣΕ». Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως ο ΟΑΣΕ απέφυγε να αιτιολογήσει τις παραπάνω αποφάσεις στη βάση της κυριότερης «διαμάχης» του με το κόμμα της Κροατικής Δημοκρατικής Κοινότητας: τη διεξαγωγή παράνομου δημοψηφίσματος με θέμα τη διάλυση της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας...

Σκληρές κυρώσεις επιβλήθηκαν και σ' ένα ακόμη «μη δημοφιλές» για τον ΟΑΣΕ κόμμα. Το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα της σερβοβοσνιακής κοινότητας έχασε τις μισές από τις έδρες του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Σρεμπένιτσα επειδή, σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, οι υποψήφιοί του «προσπάθησαν να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα».

Τέλος, το Κόμμα για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (SBIH) έχασε δύο έδρες, μία στο Κοινοβούλιο της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας και μια στα περιφερειακά Κοινοβούλια, γιατί «κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας χρησιμοποίησε ένα σύνθημα υπέρ της κατάργησης των οντοτήτων της χώρας».

ΗΠΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Κλίντον: Σε αναζήτηση «νέας σελίδας»

ΑΝΟΪ.-

Ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έφτασε χτες στο Βιετνάμ για πρώτη φορά από το 1969, όταν το Ανόι υποδεχόταν τον Λίντον Τζόνσον, σε μια προσπάθεια ανοίγματος μιας «νέας σελίδας» στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Βιετνάμ.

Στη χώρα που οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να νικήσουν στρατιωτικά πριν από 25 χρόνια ο Κλίντον θα επιχειρήσει να προωθήσει το διμερές εμπόριο. Οπως μεταδίδουν το Associated Press, το CNN και το BBC, εκτός της εκλεγμένης στη Γερουσία συζύγου του, Χίλαρι Ρόνταμ, και της κόρης του Τσέλσι, ο Κλίντον έχει τη συνοδεία και εκατοντάδων Αμερικανών επιχειρηματιών.

Ο Πιτ Πίτερσον, πρώην πιλότος και αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ, που είναι σήμερα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα, χαρακτήρισε «ιστορική ευκαιρία» την επίσκεψη Κλίντον.

Ο Πίτερσον εννοεί προφανώς τις εξαγωγικές ευκαιρίες που προκύπτουν στη χώρα των 73 εκατομμυρίων κατοίκων, ωστόσο οι εμπορικού ενδιαφέροντος συζητήσεις θα είναι ανάμεικτες με τις αναμνήσεις και τις συζητήσεις για τις συνέπειες του πολέμου.

Ο Κλίντον θα έχει συζητήσεις με τον ΥπΕξ Ναϊουγέν Ντάι Νιέν, τον υπουργό Εμπορίου Βου Κόαν και άλλους αξιωματούχους. Ο Βιετναμέζος ΥπΕξ είπε ότι θέμα συζήτησης θα αποτελέσουν και οι συνεχιζόμενες συνέπειες του πολέμου.

Ο πόλεμος που έληξε με την ταπεινωτική για τις ΗΠΑ αποχώρησή τους από το Βιετνάμ το 1975 κόστισε τις ζωές τουλάχιστον 1,5 εκατ. Βιετναμέζων και 58.000 Αμερικανών, συνεχίζει ακόμη και σήμερα να σκοτώνει - με τις νάρκες που παραμένουν, τα χημικά που εξακολουθούν να μολύνουν το 14% της χώρας, τις δεκάδες χιλιάδες βόμβες που δεν εξερράγησαν...

Για τους Αμερικανούς «ζήτημα» παραμένει και αυτό των 2.000 αγνοούμενων του πολέμου.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Νέα έκρηξη βόμβας με ένα νεκρό

Μυστηριώδης έκρηξη: Βούλγαροι αστυνομικοί εξετάζουν τα συντρίμμια στο ξενοδοχείο «Αμπάσαντορ» της Σόφιας

Associated Press

Μυστηριώδης έκρηξη: Βούλγαροι αστυνομικοί εξετάζουν τα συντρίμμια στο ξενοδοχείο «Αμπάσαντορ» της Σόφιας
ΣΟΦΙΑ.- Πριν περάσουν 24 ώρες από την έκρηξη βόμβας στο ξενοδοχείο «Αμπάσαντορ» της Σόφιας που κόστισε τη ζωή δύο ανθρώπων - και όχι 4, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει η αστυνομία - μια νέα έκρηξη κόστισε τη ζωή ενός 27χρονου Βούλγαρου σε προάστιο της πρωτεύουσας της χώρας.

Σύμφωνα με όσα μετέδιδε χτες το απόγευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο BTA επικαλούμενο πληροφορίες του υπουργείου Εσωτερικών, η νέα έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 11 π.μ. σε δρόμο του προαστίου Μπογιάνα της Σόφιας.

Το θύμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε ποινικό μητρώο: είχε καταδικαστεί για απάτες και ήταν συνιδιοκτήτης μιας επιχείρησης στοιχημάτων. Αστυνομικοί έσπευσαν επί τόπου, ανακρίνοντας αυτόπτες μάρτυρες.

«Τρομοκρατία» ή ξεκαθάρισμα;

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας ανέφερε χτες ότι ο Αρμένιος και ένας ακόμη άνδρας αγνώστων λοιπών στοιχείων που σκοτώθηκαν την Τετάρτη στην έκρηξη που συγκλόνισε το ξενοδοχείο «Αμπάσαντορ» ενδέχεται να είχαν εγκληματικό παρελθόν. Σύμφωνα με μια εκδοχή που δεν επιβεβαιώνεται, επισήμως, οι δύο άνδρες προσπάθησαν να δώσουν σε έναν τρίτο τη βόμβα, ή να συναρμολογήσουν μια βόμβα. Ο υπουργός Εσωτερικών, Εμανουήλ Γιορντάνοφ, δήλωσε προς δημοσιογράφους ότι οι αρχές εξετάζουν «τρεις θεωρίες» σχετικά με το πώς συνέβη η έκρηξη, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Στο ξενοδοχείο βρέθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών. Περίπου 12 ξένοι πολίτες, ένοικοι του ξενοδοχείου, ανακρίνονται από τις αρχές, ανάμεσά τους Ιταλοί, Ισπανοί και Γιουγκοσλάβοι.

Οι αρχές αποφεύγουν να προβούν στην εκτίμηση αν οι δύο εκρήξεις συνδέονται, ενώ δεν έχουν καταλήξει στο αν πρόκειται για δράση «τρομοκρατών», όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών την Τετάρτη, ή για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αντιμαχόμενων φατριών μαφιόζων.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, κάλεσε χτες για ένταση των προσπαθειών «καταπολέμησης του εγκλήματος», με τη λήψη «επειγόντων μέτρων».

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Τριπλάσιες επιθέσεις Αλβανών στο σερβικό νότο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Τριπλασιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων της οργάνωσης παρακλάδι του «ΟΥΤΣΕΚΑ» στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, «UCPMB» μέσα σε ένα μήνα διαπίστωσαν αξιωματούχοι του γιουγκοσλαβικού στρατού, επισημαίνοντας πως από τις 13 του Οκτώβρη έχασαν τη ζωή τους τρεις Σέρβοι αστυνομικοί.

Ο συνταγματάρχης Σβέτοζαρ Ράντισιτς χαρακτήρισε «ανησυχητική» την κατάσταση, ιδιαίτερα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που «χωρίζει» περιοχές της νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, προσθέτοντας ότι σχεδόν καθημερινά εκδηλώνονται ένοπλες επιθέσεις Κοσσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών «που υποκινούνται από Αλβανούς πολιτικούς με στόχο την αποσταθεροποίηση στη νότια Σερβία». Ο Ράντισιτς πάντως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «υποδειγματική», όπως είπε, συνεργασία των δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού με τις δυνάμεις της πολυεθνικής ΚΦΟΡ.

ΚΡΟΑΤΙΑ
Πολλοί τραυματίες από έκρηξη

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Η έκρηξη που σημειώθηκε χτες για άγνωστους λόγους στο στρατόπεδο Σβέτι Πέταρ της κροατικής πόλης Ογκουλίν (90 χλμ νοτιοδυτικά του Ζάγκρεμπ) προκάλεσε τον τραυματισμό 21 στρατιωτών, εκ των οποίων οι τέσσερις μεταφέρθηκαν με σοβαρά τραύματα σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας.

Ο υπουργός Αμυνας της Κροατίας, Γιόζο Ράντος, ανακοίνωσε πως διατάχτηκε έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και πως στον τόπο της έκρηξης έσπευσαν αξιωματούχοι του πενταγώνου, δίχως ωστόσο να δώσει άλλη πληροφορία ή λεπτομέρεια σχετικά με την αιτία της έκρηξης.

ΚΕΝΥΑ
Δεκάδες νεκροί από δηλητηρίαση

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-

Αληθινό φαρμάκι αποδείχτηκε τελικά το σπιτικό αλκοολούχο ποτό που κατανάλωσαν δεκάδες άτομα σε φτωχογειτονιές του Ναϊρόμπι. Το ποτό, που ζυμώθηκε αφού αναμείχθηκε κατά λάθος με μεθανόλη, προκάλεσε το θάνατο 68 ατόμων και έστειλε στο νοσοκομείο 245 άλλα που είχαν την ατυχία να το δοκιμάσουν...

Ο Πίτερ Κιμάντθι, εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών της Κένυας, ανακοίνωσε πως το ποτό παρασκευάστηκε σε παράνομο και πρόχειρα στημένο εργαστήριο που είχε στηθεί σε σπίτι και πως συνελήφθησαν τουλάχιστον 12 από τις γυναίκες που πώλησαν το παραδοσιακό ρόφημα - δηλητήριο σε κατοίκους προαστίων του Ναϊρόμπι.

Είναι το τρίτο πολύνεκρο κρούσμα δηλητηρίασης από σπιτικά φτιαγμένο ποτό μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, με χειρότερο την προ δύο χρόνων μαζική δηλητηρίαση δεκάδων ατόμων από παραδοσιακό ρόφημα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 100...

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με τις ιμπεριαλιστικές χώρες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ενα μόλις 24ωρο μετά τις πολύπλευρες επαφές του απεσταλμένου της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Τζέιμς Ο' Μπράιαν στο Βελιγράδι, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προχωρεί στην αποκατάσταση των διπλωματικών της σχέσεων με ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία.

«Η πιο δύσκολη στιγμή για μια κυβέρνηση είναι η αναστολή των διπλωματικών σχέσεων της χώρας της με διάφορες χώρες... Η καλύτερη στιγμή είναι η αποκατάσταση των σχέσεων» δήλωσε χτες στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίζιτς, ενώ την ίδια περίπου ώρα, ο Ντανιέλ Κρούιζ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωνε στο Λευκό Οίκο πως το μόνο που αναμένει η Ουάσιγκτον για να επισημοποιήσει την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων είναι η ανταλλαγή των σχετικών επιστολών ανάμεσα στις δύο χώρες «μέσα στις επόμενες μέρες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ