ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μακρά περίοδο βίας «βλέπει» ο Μπαράκ
  • Με ευχολόγια και γενικολογίες ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις με Αραφάτ και Μπαράκ των Ιγκόρ Ιβανόφ και Ντένις Ρος
  • Ολονύκτια επιδρομή κατά γραφείων της Φατάχ στη Δυτική Οχθη, όπου επλήγησαν κατοικημένες περιοχές

Με τη σφεντόνα ενάντια στα ισραηλινά όπλα

Associated Press

Με τη σφεντόνα ενάντια στα ισραηλινά όπλα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΜΠΕΪΤ ΤΖΑΛΑ-ΝΑΜΠΛΟΥΣ-ΓΑΖΑ.-

«Μακρόχρονη σύρραξη» με τους Παλαιστινίους «προβλέπει» ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις επιδρομές του. Οι συναντήσεις που είχαν με τον Εχούντ Μπαράκ και με τον Γιάσερ Αραφάτ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και ο Αμερικανός διαμεσολαβητής δεν απέφεραν, όπως αναμενόταν, καρπούς αλλά αντίθετα τόσο ο Αμερικανός όσο και ο Ρώσος αξιωματούχος απέφυγαν, για άλλη μια φορά, να θέσουν το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις και αρκέστηκαν σε ευχολόγια. Χωρίς βήματα προόδου ολοκληρώθηκε, χτες, στη Μασσαλία και η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος, υπό την αιγίδα της ΕΕ, η οποία επισκιάστηκε από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και κατέληξε να γίνει βήμα έκφρασης της αραβικής οργής προς το Ισραήλ.

Σε μαραθώνιο δηλώσεων επιδόθηκε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος προοιωνιζόταν μακρόχρονη περίοδο βίας στην περιοχή. «Η Ιντιφάντα δεν τελειώνει με θαύματα», δήλωνε ο Εχούντ Μπαράκ, απαντώντας σε επικριτικά σχόλια που έχει δεχτεί περί «περιορισμού των κινήσεων των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων». «Αν ήμασταν πεπεισμένοι ότι το να είχαμε αυτή τη στιγμή 2.000 νεκρούς Παλαιστινίους αντί 200 θα είχε φέρει ηρεμία στην περιοχή και θα είχαμε λύσει το πρόβλημα, θα το είχαμε πράξει», τόνισε, χωρίς περιστροφές, ο Μπαράκ, συμπληρώνοντας, όμως, ότι «μάλλον θα είχαμε αντίθετο αποτέλεσμα αν ακολουθούσαμε αυτήν την οδό». «Το πρόβλημα δεν μπορεί παρά να λυθεί με πολιτική διέξοδο», αν και, όπως εκτίμησε, «η παρούσα φάση δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή κανενός είδους διαπραγματεύσεων».

Boμβαρδισμένα τα γραφεία της Φατάχ

Associated Press

Boμβαρδισμένα τα γραφεία της Φατάχ
Τις απόψεις αυτές ο Εχούντ Μπαράκ παρουσίασε τόσο στον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος όσο και στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, τους οποίους συνάντησε, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Μάλιστα, τους ζήτησε να τονίσουν στον Παλαιστίνιο ηγέτη ότι «το Ισραήλ δεν πρόκειται να υποχωρήσει στην παλαιστινιακή βία». Οι δύο διπλωμάτες, από την άλλη, ο καθένας σε διαφορετικό βαθμό, δεν παρέλειψαν να αποφύγουν να πάρουν θέση και ζήτησαν από τον Παλαιστίνιο ηγέτη, τον οποίο συνάντησαν ξεχωριστά χτες, να τερματίσει τη βία και να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Στην επαναδιατύπωση από τον Γιάσερ Αραφάτ του αιτήματος για ενεργότερη διαμεσολάβηση και άλλων χωρών, εκτός των ΗΠΑ, ο Ιβανόφ αρκέστηκε να επαναλάβει τις γενικόλογες δεσμεύσεις του περί «συνέχισης των προσπαθειών», αν και δε δίστασε να δηλώσει ότι και η Ρωσία, όπως και οι ΗΠΑ, δε θα δεχόταν την ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ για την προστασία του παλαιστινιακού λαού από τον ισραηλινό στρατό χωρίς την έγκριση του Ισραήλ!

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, από την πλευρά του, επανήλθε στο γνωστό μοτίβο περί «αυτοσυγκράτησης» και περί αναγκαιότητας «διαλόγου». Σχολιάζοντας τις χτεσινές δηλώσεις της ισραηλινής ηγεσίας, ο Παλαιστίνιος ηγέτης εκτίμησε ότι το Ισραήλ «κλιμακώνει την επιθετική τακτική του κατά του παλαιστινιακού λαού», ενώ ο σύμβουλός του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα υπογράμμισε ότι «είναι ξεκάθαρες πλέον οι επιθετικές προθέσεις του Ισραήλ».

Ολονύκτιο σφυροκόπημα

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Γερμανού γιατρού

Associated Press

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Γερμανού γιατρού
Τη νύχτα χρησιμοποίησε ως προπέτασμα για τη συνέχιση των «χειρουργικών πληγμάτων» του ο ισραηλινός στρατός. Βροχή όλμων και ρουκετών από ελικόπτερα και τεθωρακισμένα έπληξαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, τις έδρες της Φατάχ, στην Ιεριχώ, στη Χεβρώνα, στην Τουλκαρέμ, στο Σαλφίτ και στο Μπέιτ Τζάλα, στα περίχωρα της Βηθλεέμ. Εκτός, όμως, από τις έδρες της Φατάχ, πλήγματα δέχτηκαν και πολλές κατοικίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας νεαρός Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του μέσα στο σπίτι του στο Σαλφίτ.

Λίγες ώρες αργότερα, χιλιάδες Παλαιστίνιοιαποχαιρέτησαν σαν ομοεθνή τους τον Γερμανό γιατρό Χάρι Φίσερ, ο οποίος έχασε τη ζωή από οβίδα που έσκασε μπροστά στο σπίτι του στο Μπέιτ Τζάλα ενώ προσπαθούσε να προσεγγίσει τραυματισμένους γείτονές του για να τους προσφέρει βοήθεια. Ο Φίσερ ήταν παντρεμένος με Παλαιστίνια και ζούσε στο Μπέιτ Τζάλα από το 1981. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, δήλωσε «σοκαρισμένος και τρομοκρατημένος», ενώ ο ισραηλινός στρατός, εκφράζοντας τη λύπη του για το «λάθος», δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με Γερμανούς ειδικούς για τη «διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη το μοιραίο».

Κατά τη διάρκεια των χτεσινών συγκρούσεων, με το φως της μέρας, τραυματίστηκαν σοβαρά τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι ενώ τα ξημερώματα εξέπνευσε στο νοσοκομείο της Γάζας ο 12χρονος που είχε τραυματιστεί, την Τετάρτη, από θραύσματα βόμβας. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οπλισμένοι Εβραίοι έποικοι απέκλεισαν τους δρόμους προς τη Ναμπλούς από τα αραβικά χωριά Μπέιτ Νταζάν και Μπέιτ Φουρίκ, ενώ στην κοντινή Χουγουάρα δε δίστασαν να ανοίξουν πυρ κατά νηπίων, παρακείμενου νηπιαγωγείου, τα οποία «πέταξαν πέτρες στα αυτοκίνητά τους». Ο ισραηλινός στρατός παρενέβη και «διέλυσε με δακρυγόνα τα νήπια»!

«Δεν μπορείτε να είστε ουδέτεροι»

Σε πεδίο ισραηλινο-αραβικής διένεξης μετατράπηκε, τελικά, η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος, που ολοκληρώθηκε, χτες, στη Μασσαλία, υπό την αιγίδα της γαλλικής προεδρίας και με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Μάλτας, της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιορδανίας, της Αλγερίας, του Μαρόκου, της Τυνησίας και της Τουρκίας, αφού η Συρία και ο Λίβανος δε συμμετείχαν σε «ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της ΕΕ απέναντι στους Παλαιστινίους». Παρά τις προσπάθειες των Ευρωπαίων υπουργών η συζήτηση να εστιαστεί στα προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης και στο πλαίσιο δημιουργίας μιας ελεύθερης αγοράς και στην ενίσχυση της αραβο-ισραηλινής οικονομικής συνεργασίας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επισκίασαν τους «οικονομικούς δείκτες».

Ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί, ισχυρίστηκε ότι ο ισραηλινός στρατός «υπερασπίζει εαυτόν από το λιθοβολισμό και προχωρεί σε πλήγματα ακριβείας σε στρατηγικούς στόχους», αποφεύγοντας να σχολιάσει τον ανοιχτό κατάλογο θυμάτων, που έχει φθάσει, πλέον, τους 230 νεκρούς και τους περισσότερους των 7.100 τραυματιών. Στις θέσεις αυτές απάντησε, εκ μέρους όλων των αραβικών χωρών, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Αμρ Μούσα κάλεσε το Ισραήλ «να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι δεν πρόκειται να επιβιώσει χωρίς τη συγκατάθεση και την αρμονική συνύπαρξη με τους Αραβες γείτονές του», ενώ, απευθυνόμενος προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ, τις κατηγόρησε για «μεθοδική αποφυγή ανάληψης ευθύνης. «Δεν μπορείτε πλέον να παραμένετε ουδέτεροι με γενικές διακηρύξεις αυτοσυγκράτησης, όταν η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη και πρόκειται για μια σύγκρουση ζωής και θανάτου ανάμεσα σε έναν στρατό κατακτητή και σε έναν κατακτημένο λαό»!


ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στα δικαστήρια η «δημοκρατία» αναστενάζει...

Το μεγάλο χασμουρητό του υπαλλήλου της εκλογικής επιτροπής...

Associated Press

Το μεγάλο χασμουρητό του υπαλλήλου της εκλογικής επιτροπής...
ΦΟΡΤ ΛΟΝΤΕΡΝΤΕΙΛ - ΠΑΛΜ ΜΠΙΤΣ - ΤΑΛΑΧΑΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΣΤΙΝ.-

Μια κομητεία στη μέση του πολιτικού τυφώνα που σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο λόγος για το Παλμ Μπιτς, που εξαρχής, δηλαδή από τη νύχτα της 7ης Νοεμβρίου αποτέλεσε την αφορμή για τη σωρεία των αποκαλύψεων και της κρίσης που ταράζουν συθέμελα τις ΗΠΑ και κάνουν όλο τον πλανήτη να μειδιά. Εννοείται ότι η κρίση που σοβεί δεν έχει τερματιστεί και δεν πρόκειται ίσως να τερματιστεί. Τουλάχιστον εύκολα, καθώς η νομική μάχη έχει ανάψει για τα καλά...

Εν αρχή, τουλάχιστον για τα τεκταινόμενα της χτεσινής μέρας, ήταν η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα που απέρριψε το αίτημα της πολιτείας για τον τερματισμό της επανακαταμέτρησης των ψήφων, που είχε υποβληθεί εκ μέρους της Κάθριν Χάρις, υπουργού Εσωτερικών Υποθέσεων της Πολιτείας, η οποία προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα αμφισβητώντας τη νομιμότητα της επανακαταμέτρησης των ψήφων.

Ετσι, η καταμέτρηση με το χέρι άρχισε ήδη παρά την αντίθετη απόφαση της εκλογικής επιτροπής της πολιτείας.

Στην κομητεία του Μπρόουαρντ ξανάρχισε το επίπονο έργο της καταμέτρησης με το χέρι των 590.000 ψήφων των προεδρικών εκλογών της περασμένης Τρίτης, και παρά τη μετέπειτα απόφαση της Χάρις, ότι δε θα δεχτεί τα αποτελέσματα της καταμέτρησης με το χέρι των ψηφοδελτίων από τις κομητείες Παλμ Μπιτς, Μπρόουαρντ και Μαϊάμι - Ντέιντ. Το γεγονός της έναρξης της καταμέτρησης επιβεβαίωσε και ο εισαγγελέας της κομητείας Νορμ Οστράου και δήλωσε πως ο νικητής των προεδρικών εκλογών θα ανακοινωθεί το Σάββατο, όταν στις ψήφους της Φλόριντα θα προστεθούν και οι επιστολικές ψήφοι. Εκτός αυτών ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει και αντιστοίχως και η καταμέτρηση των 462.657 ψήφων του Παλμ Μπιτς, που αναμένεται να διαρκέσει έξι με επτά μέρες. Είκοσι πέντε τετραμελείς επιτροπές θα εργάζονται 14 ώρες ημερησίως, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επανακαταμέτρηση στο διάστημα αυτό.

Παράλληλα, το Δημοκρατικό Κόμμα κατέθεσε πρόταση στο Περιφερειακό Δικαστήριο της κομητείας Λεόν στο Ταλαχάσι που ενισχύει την απόφαση του δικαστή Τέρι Λιούις, στην οποία τονίζεται ότι η Χάρις «δεν μπορεί να ενεργεί με αυθαίρετο και ανεύθυνο τρόπο», αποφασίζοντας αν θα δεχτεί ή όχι τα αποτελέσματα της καταμέτρησης με το χέρι. «Λυπούμεθα που η Χάρις έλαβε μια τόσο βεβιασμένη και απερίσκεπτη απόφαση. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και επειδή το θέμα αυτό εκκρεμεί προς συζήτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα (σήμερα το μεσημέρι) θα προχωρήσουμε σε ένδικα μέσα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η καταμέτρηση με το χέρι θα συνεχιστεί σύμφωνα με τις προϋπάρχουσες δικαστικές αποφάσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του επιτελείου του Γκορ, Γουίλιαμ Ντάλεϊ.

Ο «άγνωστος παράγοντας»

Οσο για τις επιστολικές ψήφους, που θα λειτουργήσουν ως καταλύτης στην έκβαση της «μάχης της Φλόριντα» και ουδείς γνωρίζει τι γίνεται με αυτές, εκτιμάται ότι ανέρχονται συνολικά σε 22.000. Από αυτές 12.500 είχαν ήδη σταλεί πριν από την ημέρα των εκλογών και έχουν καταμετρηθεί.

Κατά την εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει περίπου 2.200 επιστολικές ψήφοι που έφτασαν στη Φλόριντα πριν τις 7 Νοεμβρίου δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμα. Τι θα λάβουν οι δύο υποψήφιοι; Ενας μεγάλος αριθμός στρατιωτικών που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στη Φλόριντα, κατά παράδοση ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους. Από την άλλη οι Εβραίοι πολίτες που ζουν στο Ισραήλ και τα ονόματά τους βρίσκονται στους καταλόγους της Φλόριντας είναι σαφές ότι θα έχουν ψηφίσει τον Αλ Γκορ, γιατί έχει επιλέξει για αντιπρόεδρό του τον Εβραίο, Λίμπερμαν. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι Ισραηλινοί υπεύθυνοι διαφόρων Εβραϊκών-αμερικανικών οργανώσεων θεωρούν ότι δεν αποκλείεται οι ψήφοι από το Ισραήλ να ξεπερνούν τις 3-4 χιλιάδες μόνο για την πολιτεία της Φλόριντας. Πρέπει, πάντως, να τονιστεί ότι από το 1980 μέχρι τώρα οι Δημοκρατικοί ποτέ δεν κέρδισαν στην πολιτεία της Φλόριντας τις επιστολικές ψήφους των Αμερικανών που ζουν στο εξωτερικό. Αλλά επισημαίνεται ότι τώρα οι Δημοκρατικοί έχουν ένα ατού με τον κ. Λίμπερμαν, γεγονός που ενδέχεται να ανατρέψει την παράδοση.

Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» τονίζουν στη συνέχεια ότι εάν οι επιστολικές ψήφοι που μένει να καταμετρηθούν ακόμα, κατανεμηθούν στις κομητείες της Φλόριντας με τον ίδιο τρόπο που καταμετρήθηκαν οι ψήφοι στις 7 Νοεμβρίου, τότε ο κ. Γκορ θα πάρει 951 ψήφους και ο Μπους 1.216 και η διαφορά τους που είναι τώρα 300 ψήφοι υπέρ του Μπους θα φτάσει στις 565 ψήφους.

«Πόλεμος» για την «κοινή γνώμη»

Τώρα τι ακριβώς θα γίνει και πότε ακριβώς το θέμα θα «ξεκαθαρίσει» ουδείς γνωρίζει. Θεωρείται πιθανόν να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα για τη Φλόριντα το Σάββατο, αλλά οπωσδήποτε ο δρόμος για τον Λευκό Οίκο σίγουρα δεν πρόκειται να ανοίξει ακόμη για κανένα εκ των δύο υποψηφίων, καθώς ήδη έχει κολλήσει στις διελκυστίνδες του νόμου. Οι Δημοκρατικοί θα παλέψουν με νύχια και με δόντια, να συμπεριληφθεί οποιοδήποτε υπάρχον αποτέλεσμα στα συνολικά από την επανακαταμέτρηση διά χειρός σε κάποια από τις τρεις κομητείες, εκτιμώντας ότι οι ψήφοι που θα προστεθούν στους συνολικούς του Γκορ θα είναι αρκετοί, για να ανατρέπουν τη μέχρι στιγμής εξαιρετικά ισχνή πλειοψηφία, των 300 ψήφων που έχει ο Τζορτζ Μπους, μετά την ηλεκτρονική επανακαταμέτρηση, που ανέτρεψε την αρχική εικόνα των 1.780 υπέρ του Μπους.

Μπορεί η νομική μάχη τώρα να βρίσκεται στα τοπικά Δικαστήρια και εντός ελάχιστου χρόνου να μεταφερθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Φλόριντα, αλλά η τελική κατάληξή της σίγουρα θα είναι η ανώτατη ομοσπονδιακή δικαστική αρχή της χώρας, δηλαδή το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενδεικτικό αυτής της πορείας, είναι οι διαστάσεις που λαμβάνουν οι νομικές διενέξεις, αλλά και η υπερπροσπάθεια των δύο μνηστήρων του Προεδρικού αξιώματος, να κερδίσουν την κοινή γνώμη. Αυτό τουλάχιστον έγινε χτες όταν ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ έκανε πρόταση προς τον αντίπαλό του, Τζορτζ Μπους, να συναντηθούν μεταξύ τους για να βρουν μια λύση και οι Ρεπουμπλικανοί να δεχτούν να γίνει η καταμέτρηση διά χειρός σε όλες, και τις 67 κομητείες της Φλόριντα. Σε αντάλλαγμα οι Δημοκρατικοί θα υποχωρήσουν οριστικά από τη νομική μάχη και δεν πρόκειται να υποβάλουν ξανά καμία προσφυγή.

Την πρόταση αυτή, την έκανε ο Γκορ με τηλεοπτικό διάγγελμα μέσα από το γραφείο του Αντιπροέδρου στο Λευκό Οίκο. Φυσικά ο Γκορ, ήξερε εκ των πρωτέρων ότι η πρότασή του θα απορριφθεί...

Οπως και έγινε λίγες ώρες μετά, όταν αντιστοίχως και ο Τζορτζ Μπους απευθυνόμενος στο έθνος και όχι φυσικά στον Γκορ, την απέρριψε κατηγορηματικά. Αφού πρώτα και ο ίδιος μεταφέρθηκε από το ράντσο του στην επίσημη κατοικία του, δηλαδή το Κυβερνείο της Πολιτείας του Τέξας ο Μπους τόνισε: « Δυστυχώς αυτά που πρότεινε ο αντιπρόεδρος είναι ακριβώς ό,τι πρότεινε ανέκαθεν. Επιμένει στην επιλεκτική καταμέτρηση με το χέρι που δεν είναι δίκαιη ούτε ακριβής και θέλει να μεγαλώσει το λάθος, επεκτείνοντας μια λανθασμένη διαδικασία σε όλη την Πολιτεία», είπε ο Μπους. « Αυτό σημαίνει ότι κάθε ψήφος στη Φλόριντα θα αποτιμόταν διαφορετικά, από διαφορετικά άτομα με διαφορετική κρίση και ίσως με διαφορετικά τοπικά κριτήρια - ίσως και χωρίς κανένα κριτήριο. Αυτό δε θα ήταν ούτε δίκαιο, ούτε ακριβές, θα ήταν αυθαίρετο και χαοτικό», πρόσθεσε.

Μετά την απόρριψη Μπους, στο παιχνίδι μπήκε για πρώτη φορά, όχι τυχαία εννοείται, και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζόζεφ Λίμπερμαν που δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος μετά τη «συνοπτική» απόρριψη, από τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και τόνισε ότι η μόνη διέξοδος είναι η δικαιοσύνη. « Φοβάμαι ότι η μόνη διέξοδος που έχουν οι κάτοικοι της Φλόριντα, οι οποίοι θέλουν να καταμετρηθούν οι ψήφοι τους, η μόνη λύση που έχει απομείνει στην εκστρατεία Γκορ-Λίμπερμαν για να υπάρξει ένα δίκαιο αποτέλεσμα στην εκλογική αυτή μάχη είναι η συνέχιση του δικαστικού αγώνα που είναι ατυχής και περιττός», τόνισε σε συνέντευξή του στο ABC ο Λίμπερμαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ