ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Απαίτηση ο εκδημοκρατισμός του

Υποκριτικό χαρακτηρίζει η ΠΕΜΕΝ το ενδιαφέρον του ΥΕΝ Χρ. Παπουτσή για το «νέο ρόλο» του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος 

Το όψιμο ενδιαφέρον του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή, για τη σύσταση επιτροπής που θα μελετήσει το «νέο ρόλο» του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, χαρακτηρίζεται υποκριτικό σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, όταν μάλιστα εκδηλώνεται σε μια περίοδο έντασης του αυταρχισμού και της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πάγια αίτηση και αντικείμενο πάλης δεκαετιών των σωματείων και του συνεπούς ταξικού ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος (ν.σ.κ.) είναι ο εκδημοκρατισμός του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της ναυτεργατικής νομοθεσίας, που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατ' εντολή των εφοπλιστών αρνούνταν να ικανοποιήσουν. Σημειώνει επίσης ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό το ενδιαφέρον του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, «πολύ περισσότερο που στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για "νέο ρόλο του ν.σ.κ"! Το ρόλο του το ταξικό ν.σ.κ τον γνωρίζει και βρίσκεται σε σύγκρουση με τα εφοπλιστικά συμφέροντα που η κυβέρνηση και ο ΥΕΝ εξυπηρετούν».

Η ΠΕΜΕΝ ξεκαθαρίζει: «Δεν του δίνουμε λοιπόν το δικαίωμα και πολύ περισσότερο δεν τον εξουσιοδοτούμε τον υπουργό να ψάχνει να βρει το "νέο" ρόλο μας και στο όνομα του αναγκαίου εκδημοκρατισμού να έχουμε την επιβολή παραπέρα περιοριστικών μέτρων στη συνδικαλιστική δράση και ελευθερίες, όπως κατά επανάληψη έχει επιχειρηθεί προηγούμενα.

Η ΠΕΜΕΝ απαιτεί, ως ελάχιστο, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού, την επέκταση του Ν. 1264/82 και στους ναυτεργάτες, την εκλογή όλων των οργάνων στις ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις με το σύστημα της απλής αναλογικής, την κατάργηση του περιοριστικού όρου του 1/10 από το καταστατικό της ΠΝΟ που αλλοιώνει τη σύνθεση των οργάνων της, την κατάργηση των πειθαρχικών συμβουλίων (ουσιαστικά στρατοδικείων) για τους ναυτεργάτες, τον εκδημοκρατισμό των εσωτερικών κανονισμών των πλοίων, του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου και του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου κ.ά.

«Αυτές είναι - καταλήγει η ανακοίνωση - οι ελάχιστες και αυτονόητες υποχρεώσεις της κυβέρνησης απέναντι στους ναυτεργάτες και οφείλει να απολογηθεί γιατί μέχρι σήμερα δεν τις έχει υλοποιήσει. Τα σωματεία μας καλούν τους ναυτεργάτες με αποφασιστικότητα να δυναμώσουν και να εντείνουν την πάλη τους που θα αποτελέσει καταλύτη για τον πραγματικό και ουσιαστικό εκδημοκρατισμό του ν.σ.κ και της ναυτικής νομοθεσίας».

ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Δεν πάει άλλο!

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες  ενάντια στην πολιτική που αυξάνει την ανεργία παίρνουν οι άνεργοι της Εύβοιας, καλώντας για αρχή ανέργους και όλους τους κατοίκους σε κοινή δράση

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).

Προ των ευθυνών τους θέτει την κυβέρνηση και τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας, τους βουλευτές Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής, το Σωματείο Εργαζομένων και Ανέργων στις Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, με αφορμή την όξυνση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η αντεργατική κυβερνητική πολιτική, της ανεργίας, της παραγωγικής υποβάθμισης και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων στους κατοίκους.

Το σωματείο καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 19 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στο καφενείο «ΒΑΣΙΛΙΑ» στην Κήρινθο για ν' αποφασίσουν πλαίσιο αιτημάτων αγωνιστικής διεκδίκησης. Παράλληλα καλεί όλο το λαό και τους φορείς της περιοχής να συμμετέχουν στη συνέλευση, ώστε ενωμένοι και δυνατοί να ξεκινήσουν τη δράση και τον συντονισμένο αγώνα.

Για την επιτυχία της συνέλευσης και της συμμετοχής των κατοίκων σ' αυτήν, ομάδες ανέργων με μέλη του ΔΣ του σωματείου περιοδεύουν ένα - ένα τα χωριά της Βορειοκεντρικής Εύβοιας και με την ανακοίνωση στο χέρι, ενημερώνουν για τις άθλιες συνθήκες στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική πολιτική, στο συνταξιοδοτικό, στην ασφάλιση, καθώς και για τα μέτρα που προωθούνται, που αν γίνουν νόμοι κι εφαρμοστούν θα ρίξουν σε μεγαλύτερη εξαθλίωση μεγάλες ομάδες του πληθυσμού της περιοχής.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα που εξέδωσε το σωματείο, τονίζει: «Τα λόγια τα μεγάλα και οι υποσχέσεις από κυβερνήσεις, υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους και τοπικούς παράγοντες, περίσσεψαν. Η περιοχή ερημώνεται. Τα σχολεία μας κλείνουν. Τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, οι συγγενείς μας, πήραν ξανά το δρόμο της ξενιτιάς ψάχνοντας για δουλιά.

Ενα πελώριο ερωτηματικό πλανιέται πάνω απ' τα κεφάλια μας: "Τι θα κάνουμε, θα σταυρώσουμε τα χέρια περιμένοντας τη μοίρα μας;". ΟΧΙ. Πρέπει να πούμε, τα ψέματα τέλειωσαν, δεν πάει άλλο. Η αγανάκτηση και η οργή μας πρέπει να μετατραπεί σε δράση και αγώνα. Τώρα, γιατί αύριο θα είναι αργά».

«Καλούμε - καταλήγει η ανακοίνωση - όλους τους ανέργους, εργαζόμενους, αγρότες, συνταξιούχους, μικρομεσαίους, τη νεολαία να πάρουμε στα χέρια μας το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Υπάρχει απάντηση και αυτή βρίσκεται στην ενότητα δράσης και στο συντονισμένο αγώνα. Αυτό τρέμουν η κυβέρνηση και τ' αφεντικά της».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συγκροτήθηκε αντιπροσωπευτικό προεδρείο

Με τέσσερις έδρες συμμετέχει στη νέα Εκτελεστική Επιτροπή η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 

Τέσσερις έδρες - από τις τρεις που είχε μέχρι τώρα - κατέλαβε στην Εκτελεστική Επιτροπή της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, κατά τη χτεσινή ψηφοφορία για την ανάδειξη των οργάνων της διοίκησης του Κέντρου. Επίσης γενικός γραμματέας του ΕΚΘ επανεξελέγη ο Θ. Κυριακίδης (ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ), ενώ πρόεδρος εξελέγη ο Ν. Γιαννόπουλος(ΠΑΣΚΕ).

Συγκεκριμένα, η ολομέλεια του ΕΚΘ εξέλεξε τους παρακάτω στην Εκτελεστική Επιτροπή της διοίκησης:

Από την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ οι Βασ. Ρέβας, Χάρης Κουτσουράς, Δ. Αλιστρατινός και Θ. Κυριακίδης. Από την ΠΑΣΚΕ οι Ηλ. Κοντόπουλος, Θ. Σιούλης, Δ. Σιαμπάνης, Κ. Παγκαρλιώτας, Θ. Τούσης και Ν. Γιαννόπουλος. Από τη ΔΑΚΕ οι Ηλ. Περπερίδης και Γ. Γκατζός και τέλος από την ΕΤΑΣ ο Κ. Γκοντίνος. Στο προεδρείο επίσης εκλέχτηκε στη θέση του αντιπροέδρου ο Ηλ. Περπερίδης, του αναπληρωτή γραμματέα ο Κ. Γκοντίνος, του ταμία ο Θ. Τούσης και του οργανωτικού γραμματέα ο Θ. Σιούλης.

Στην αρχή της συνεδρίασης της ολομέλειας του ΕΚΘ, ο Βασ. Ρέβας, εκ μέρους της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, δήλωσε ότι το αντιπροσωπευτικό προεδρείο αποτελεί πάγια θέση της παράταξής του, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να λειτουργεί στην κατεύθυνση της σύνθεσης και της σύγκλισης των απόψεων με κοινό στόχο την αντιμετώπιση των αντεργατικών μέτρων που παίρνονται αυτή την περίοδο. Επίσης ο Βασ. Ρέβας πρότεινε στη νεοεκλεγείσα διοίκηση του ΕΚΘ να συνέλθει τις αμέσως επόμενες μέρες για να συζητήσει τα μέτρα για την καλύτερη διοργάνωση των κινητοποιήσεων ενόψει της απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ.

Μετά την επανεκλογή του στη θέση του γενική γραμματέα του ΕΚΘ, ο Θ. Κυριακίδης δήλωσε ότι θα συνεχίσει με την ίδια θέρμη και ζήλο να αγωνίζεται μέσα από τη θέση αυτή για τα δίκαια των εργαζομένων της πόλης, αντιπαλεύοντας με το πάθος τις αντιλαϊκές και αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης.

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΛΥΜΠΟΣ
Προκλητικοί εργοδοτικοί ισχυρισμοί

Εκδικάστηκε χτες μήνυση απολυμένων ενάντια στους ιδιοκτήτες της επιχείρησης   

Εκδικάστηκε χτες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας η μήνυση που υπέβαλαν κατά των αδελφών Σαράντη, που είναι οι ιδιοκτήτες της γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος», 7 πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης - που απολύθηκαν από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 5 Σεπτέμβρη - καταγγέλλοντας ότι οι απολύσεις είναι παράνομες και καταχρηστικές.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ο Δημήτρης Σαράντης, ένας εκ των ιδιοκτητών, προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «καλώς έπραξε» η εργοδοσία. Επιστράτευσε, ακόμα και γελοία επιχειρήματα, λέγοντας ότι για τη λειτουργία του εργοστασίου, που απασχολούσε πάνω από 110 εργαζόμενους πριν πουληθεί από την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, δε χρειάζεται να δουλεύουν πάνω από 10 με 12 άτομα!!! Σε ερώτηση, δε, που του υπέβαλε η πρόεδρος της έδρας του δικαστηρίου σχετικά με τα 55 περίπου άτομα που δουλεύουν εδώ και λίγο καιρό στη γαλακτοβιομηχανία και «φαίνονται στα χαρτιά» ως εργαζόμενοι της κατασκευαστικής εταιρίας «Λατίζα», που ανήκει επίσης στους ιδιοκτήτες της γαλακτοβιομηχανίας, ο Δημήτρης Σαράντης δεν έδωσε ουσιαστική απάντηση.

Ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πάρις Λιόλιος, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στη Γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος», καταγγέλλοντας ότι η εργοδοσία απέλυσε παράνομα τους 7 εργαζόμενους και όλους τους άλλους που ακολούθησαν, με στόχο να καταργήσει τα εργασιακά δικαιώματα που είχαν. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε δύο μήνες περίπου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αδελφοί Σαράντη από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα από τους 83 εργαζόμενους που δούλευαν στο εργοστάσιο, 17 τους απέλυσε, 51 τους ανάγκασε να φύγουν με την εκβιαστική μέθοδο της «οικειοθελούς αποχώρησης» και τους υπόλοιπους τους έθεσε σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης αποφάσισε την αναστολή για ένα χρόνο απόφασής του, σύμφωνα με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν προθεσμία μέχρι τις 8 Δεκέμβρη 2000 για την αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ