ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ληφθούν μέτρα για τον κίνδυνο της ραδιενέργειας

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος με αφορμή το περιστατικό στη «Χαλυβουργία» του Μάνεση στο Βόλο

Οι εργάτες της «Χαλυβουργίας» είναι ανάστατοι λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί για την υγεία τους το ραδιενεργό φορτίο
Οι εργάτες της «Χαλυβουργίας» είναι ανάστατοι λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί για την υγεία τους το ραδιενεργό φορτίο
Μέτρα για τον κίνδυνο έκθεσης σε ραδιενέργεια από τη δραστηριότητα της Χαλυβουργίας Βόλου και άλλων αντίστοιχων παραγωγικών δραστηριοτήτων, ζητά με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο Βόλο το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Γ. Λαμπρούλης και Χρ. Κατσώτης, την οποία την απευθύνουν στους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος. Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ανίχνευση ραδιενεργού Καισίου-137 σε απόβλητα της Χαλυβουργίας Βόλου τα οποία μεταφέρονταν με πλοίο στη Σαρδηνία προς επεξεργασία, αναδεικνύονται πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην επαγγελματική και δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Είναι γνωστό ότι οι δραστηριότητες παραγωγής προϊόντων σιδήρου, χάλυβα κ.λπ. από ανακύκλωση προϊόντων (σκραπ), στο βαθμό που δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης (διαδικασίες ελέγχου σκραπ, ασφαλούς απομάκρυνσης και απομόνωσης ραδιενεργών πηγών, μέτρα προστασίας των εργαζομένων και κοινού κ.λπ.), εγκυμονεί κινδύνους έκθεσης σε ραδιενέργεια των εργαζομένων σε αυτές τις δραστηριότητες (παραγωγή, συντήρηση) και του κοινού (απόβλητα, προϊόντα κ.λπ.), με πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους (π.χ. καρκίνος).

Οι εργαζόμενοι στη μονάδα της Χαλυβουργίας Βόλου και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είναι δικαιολογημένα αναστατωμένοι από το περιστατικό με την ανίχνευση ραδιενέργειας κατά την παράδοση φορτίου πλοίου της εταιρείας στη Σαρδηνία.

Η αντεργατική πολιτική της διοίκησης της Χαλυβουργίας Ελλάδας απέναντι στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου που βρίσκονται επί μήνες σε απεργία, αλλά και απέναντι στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο του Βόλου είναι γνωστή. Είναι γνωστή, επίσης, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας για τους εργαζόμενους που έχει οδηγήσει σε πλήθος σοβαρών εργατικών ατυχημάτων. Το συμβάν με το ραδιενεργό φορτίο αναδεικνύει ότι κατά τους χειρισμούς του φορτίου που προηγήθηκαν κατά τη φόρτωση και κατά τη μεταφορά δεν υπήρξε κανένα μέτρο προφύλαξης. Αναδεικνύει επίσης, ότι δεν τηρούνται διαδικασίες ελέγχου κατά την παραγωγική διαδικασία και πιθανά οι εργαζόμενοι και το κοινό έχουν εκτεθεί και στο παρελθόν σε ραδιενέργεια. Ο κίνδυνος, επίσης, να έχουν μολυνθεί τελικά προϊόντα της εταιρείας είναι υπαρκτός. Ταυτόχρονα, παραμένει άγνωστο το πού βρίσκεται το πλοίο και το μολυσμένο φορτίο.

Η ύποπτη σιωπή που επιδεικνύουν οι αρμόδιες αρχές για το εξαιρετικά σοβαρό αυτό περιστατικό αναδεικνύει τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αναδεικνύει γενικότερα το πρόβλημα της έλλειψης ελέγχων και διαδικασιών για την προστασία των εργαζόμενων και του πληθυσμού σε όλες τις σχετικές παραγωγικές διαδικασίες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Γιατί δεν λήφθηκαν άμεσα μέτρα προκειμένου να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι αφενός για το ότι δεν κινδυνεύουν στην παρούσα φάση οι εργαζόμενοι και το κοινό και αφετέρου για την τήρηση διαδικασιών ασφαλούς εργασίας και προστασίας των εργαζομένων και του κοινού από πιθανή έκθεση στη ραδιενέργεια στο μέλλον;
  • Τι είδους έλεγχοι έχουν γίνει έως σήμερα από τις αρμόδιες αρχές για το θέμα στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στο Βόλο και στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο; Τι έλεγχοι έχουν γίνει για το θέμα σε άλλα εργοστάσια αντίστοιχης δραστηριότητας στη χώρα μας;
  • Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η τήρηση των διαδικασιών αυτών, αλλά και γενικότερα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων σε όλες τις σχετικές παραγωγικές διαδικασίες στη χώρα μας;
  • Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τον άμεσο έλεγχο της υγείας των εργαζομένων στις σχετικές παραγωγικές διαδικασίες; Ο έλεγχος και αν απαιτηθεί η θεραπεία, να πραγματοποιηθούν από δημόσια νοσοκομεία με οικονομική επιβάρυνση των εργοδοτών. Στο βαθμό που διαπιστωθεί ότι έχει υπάρξει σοβαρή βλάβη στην υγεία τους να δοθεί πρόωρη σύνταξη.
  • Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την προστασία του πληθυσμού από τέτοιου είδους κινδύνους;
  • Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους εργοδότες που εμπλέκονται για τη μη τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στις σχετικές παραγωγικές διαδικασίες;
  • Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων;
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Γενική συνέλευση για την οργάνωση της πάλης

Τη Δευτέρα 16 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ. στο ΕΚΑ. Παράλληλα καλεί σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 19 Ιούλη

Μέτρα για την οργάνωση του αγώνα των μεταλλεργατών μπροστά στη δραματική μείωση των εισοδημάτων τους, τη φοροληστεία, τα χαράτσια, το χτύπημα των συμβάσεων κλπ παίρνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής «Ο Προμηθέας». Σε αυτήν την κατεύθυνση καλεί τους μεταλλεργάτες σε μαζική συμμετοχή στη γενική συνέλευση που οργανώνει τη Δευτέρα 16 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Παράλληλα, οργανώνει μαζική παράσταση - συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 19 Ιούλη, στις 4 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου) για να απαιτηθεί η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας και ανακούφισης, για την επιβίωσή τους.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Συνδικάτο οι μειώσεις μισθών φτάνουν το 40% και 50% μέχρι σήμερα και αγκαλιάζουν σχεδόν το σύνολο του κλάδου. «Είναι αδύνατον - σημειώνει - οι μεταλλεργάτες να μπορέσουν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος όπου μέσα είναι και ο φόρος κοινωνικής αλληλεγγύης όσες δόσεις και αν βάλουν οι κυβερνώντες. Είναι αδύνατον να πληρωθεί από τους περισσότερους συναδέλφους το χαράτσι της κατοικίας μέσω της ΔΕΗ».

Αρκετοί εργοδότες εξακολουθούν να μην πληρώνουν τα δεδουλευμένα, καταγγέλλει το Συνδικάτο. Ενδεικτικό παράδειγμα στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων ΛΟΥΚΙΣΑ - ΑΛΟΥΜΙΝΟΞ - ΙΟΝΙΟΣ κ.α. οφείλονται 6 και 7 μηνιάτικα. Σε αρκετές άλλες επιχειρήσεις 2, 3 και 4 μηνιάτικα, όπως στη ΔΡΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΗΣ. Επίσης οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ χάνουν το 40% του εισοδήματός τους, πληρώνονται με ψίχουλα, τους παρακρατούνται αναδρομικά λόγω εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, χρήματα που αντιστοιχούν σε 2 και 3 μηνιάτικα. Εχουν χάσει σημαντικά δικαιώματα και κατακτήσεις ιατροφαρμακευτικές νοσοκομειακές, αλλά και αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης που μέσα από ΣΣΕ είχαν κατακτήσει.

Σε αυτή την κατεύθυνση το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι με την παρέμβαση στο υπουργείο θα απαιτήσουν ως ελάχιστα άλλα άμεσα μέτρα επιβίωσης τα εξής:

  • Πληρωμή άμεσα των δεδουλευμένων για τους συναδέλφους σε ΛΟΥΚΙΣΑ - ΑΛΟΥΜΙΝΟΞ - ΔΡΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΗΣ - ΙΟΝΙΟΣ και αλλού.
  • Να μην εφαρμοστεί στα ΕΑΣ το ενιαίο μισθολόγιο, να δοθούν παραγγελίες από τις Ενοπλες Δυνάμεις, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού.
  • Να καταργηθεί το χαράτσι στην κατοικία που έρχεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και ο φόρος κοινωνικής αλληλεγγύης.
  • Κατάργηση των νόμων για ατομικές και ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις.
  • Εκτακτο επίδομα επιβίωσης για όλους τους ανέργους 1.000 ευρώ.
Τα ψέματα με την «Pirelli»

«

Φωτιά» πήραν χτες οι πένες της «αντικειμενικής» δημοσιογραφίας που ξαφνικά άρχισαν να γεμίζουν ολόκληρες σελίδες με... εργατικά ρεπορτάζ, για να κάνουν τι; Να χύσουν τόνους λάσπης ενάντια στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών, που ολόπλευρα έχει αναδείξει πως τα συμφέροντα των εργατών καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Να πείσουν με ψευτιές και αθλιότητες πως αιτία για τις επιχειρήσεις που κλείνουν και την ανεργία που εκτοξεύεται είναι οι εργάτες και οι αγώνες τους. Ξεχωριστή θέση στη βρώμικη προπαγάνδα πήραν τα ψέματα με το εργοστάσιο της εταιρείας ελαστικών «Pirelli» στην Πάτρα, που η εργοδοσία έκλεισε το φθινόπωρο του 1991. Κίνηση που δεν είχε σχέση - όπως «παπαγάλιζαν» ξανά χτες τα αστικά ΜΜΕ - με τις κινητοποιήσεις που είχαν κάνει οι εργαζόμενοι, αλλά ήταν μέρος της ευρείας κλίμακας αναδιάρθρωσης που έκανε ο ιταλικός κολοσσός εκείνη την περίοδο.

Ομως, κανείς «ανεξάρτητος» δημοσιογράφος δεν είπε ούτε έγραψε πως, όταν έκλεινε το εργοστάσιο στην Πάτρα, η «Pirelli» άνοιγε εργοστάσιο στην Τουρκία όπου τα μεροκάματα ήταν πολύ πιο χαμηλά. Πως, πολύ πριν το «λουκέτο» στην Πάτρα, στελέχη της «Pirelli» δήλωναν (με αφορμή το κλείσιμο του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη μιας άλλης βιομηχανίας ελαστικών της «Good Year») ότι «σήμερα δεν πρέπει να λέμε ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι υψηλό και γι' αυτό η παραγωγή δε συμφέρει εδώ, αλλά να λέμε ότι το κόστος αυτό είναι αλλού χαμηλότερο σε σχέση με το ελληνικό και γι' αυτό συμφέρει η παραγωγή αλλού». Πως, το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους έκανε την εργοδοσία να ζητά το καλοκαίρι του 1991 εκτέλεση πλάνων παραγωγής που - όπως δήλωναν οι εργάτες - ήταν αυθαίρετα με βάση τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό. Πως, ρεπορτάζ εκείνης της εποχής έκαναν λόγο για μεγάλη εντατικοποίηση και συνέδεαν μάλιστα τις συνθήκες εργασίας με θανάτους εργατών από εμφράγματα κτλ. «Μας ζητούν να κάνουμε τεράστια παραγωγή με τα ίδια παμπάλαια μηχανήματα. Δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα. Θα με διώξουν. Είναι και οι συνθήκες ανθυγιεινές. Δεν πρόκειται να αντέξω» δήλωνε σε συγγενείς του ένας από αυτούς τους εργάτες, σύμφωνα με ρεπορτάζ.

Αλλά, έτσι κάνουν τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ: κόβουν και ράβουν την «αλήθεια» όπως ακριβώς βολεύει τα αφεντικά τους.


Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ