ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Τελευταίο αντίο» στον σ. Γιάννη Καραμάνη

Κηδεύτηκε την Κυριακή με πολιτική τελετή στο Σταυράκι, το μέλος της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ
Πλήθος κόσμου, σύντροφοι, συγγενείς, συναγωνιστές και φίλοι, αποχαιρέτησαν την Κυριακή το απόγευμα με πολιτική κηδεία στο Σταυράκι Ιωαννίνων τον Γιάννη Καραμάνη, μέλος της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, του ΔΣ στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων νομού Ιωαννίνων, που έφυγε πρόωρα το Σάββατο, σε τροχαίο δυστύχημα, μόλις στα 38 του χρόνια.

Το δυστύχημα έγινε στην εθνική οδό Αρτας - Αντίρριου, στο ύψος του δρόμου Μενιδίου και Κατάφουρκο (Μακρυνόρος), όταν διερχόμενο ΙΧ αυτοκίνητο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε μετωπικά με τη μηχανή που οδηγούσε ο σύντροφος Γιάννης. Η συνεπιβάτισσά του, Γεωργία Γεωργιάδου, μέλος της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου Γάλατος - Ποτών - Τροφίμων νομού Ιωαννίνων, νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Αρτας, σοβαρά τραυματισμένη, έχοντας όμως διαφύγει τον κίνδυνο.

Ο προαύλιος χώρος της εκκλησίας στο Σταυράκι γέμισε ασφυκτικά. Στην πολιτική τελετή παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστές από σωματεία όλης της χώρας. Η πομπή ξεκίνησε από το σπίτι του Γιάννη, με το ηπειρώτικο κλαρίνο να παίζει μοιρολόγια και τη σορό του σκεπασμένη με τη σημαία του ΚΚΕ.

Το τελευταίο αντίο εκ μέρους του ΚΚΕ, απεύθυνε ο Νεκτάριος Τριάντης, γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Είμαστε περήφανοι σύντροφε, όπως περήφανη είναι και όλη η οικογένεια σου, όλοι οι φίλοι σου, από τη γειτονιά, το θέατρο, από όλα τα Γιάννενα. Υπηρέτησες το Κόμμα όπου και αν σου ζητήθηκε, σαν γραμματέας της ΚΝΕ στο νομό και μέλος του ΓΠ της ΚΝΕ, έπειτα σαν μέλος της ΝΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος του σωματείου Ι/Υ, στη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με αταλάντευτη και ακλόνητη στάση, κόντρα στο συμβιβασμό. Μαχητής δίπλα σε κάθε εργάτη, απολυμένο, άνεργο.

Σε αναγνωρίζουν όλοι για την ανιδιοτέλειά σου και τη μαχητικότητά σου. Μα πιο πολύ σε αναγνωρίζουν οι εργάτες από τον Καριπίδη, από τα Dia, από τα Carrefour, το ΔΙΕΘΝΕΣ, την ΠΙΝΔΟ, το ΒΙΚΟ, το ΧΗΤΟ, το ΝΙΤΣΙΑΚΟ, οι μετανάστες εργάτες και από δεκάδες άλλους χώρους δουλειάς εκεί που βαρυγκωμάει η εργατιά. Εκεί που έδινες τη μάχη του Κόμματος να οργανωθεί η εργατική τάξη στα σωματεία, στις επιτροπές του ΠΑΜΕ, να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει. Εκεί που δίναμε και δίνουμε τη μάχη μέσα στη χειρότερη καπιταλιστική κρίση, να μην κάνουν πίσω από το δίκιο τους, να σηκώσουν ανάστημα. Να ενώσουν τη δύναμή τους. Ησουν εκεί. Πρωτοπόρος, ανυπόταχτος, ανιδιοτελής, η φωνή του ΚΚΕ».

Με δυο λόγια γεμάτα συγκίνηση, αποχαιρέτησε το γιο, αδερφό και θείο εκ μέρους των συγγενών του, ο ξάδερφος του και σύντροφος Κωστής Φαρμάκης. Εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, στην πολιτική τελετή μίλησε η Χριστίνα Τουλκιαρίδου, ενώ χαιρετισμό στον συντοπίτη Γιάννη απεύθυνε εκ μέρους του τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου Σταυρακίου ο Βασίλης Μητρόπουλος και από το καλλιτεχνικό σωματείο ΕΞΑΥΔΑ, ο Σάββας Κουνουβέλης.

  • Η Διεύθυνση και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη», εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του σύντροφου Γιάννη Καραμάνη, ο οποίος, δίπλα στις κομματικές και συνδικαλιστικές τους χρεώσεις, είχε αναλάβει και τη διακίνηση του συνδρομητικού «Ριζοσπάστη» στην πόλη των Ιωαννίνων.
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΣΕΪΧ ΣΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ξύπνησαν μνήμες από την κόλαση του 1997

Κάηκαν 50 στρέμματα δάσους το Σάββατο. Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Πυροσβέστης μέσα στα αποκαΐδια του Σέιχ Σου

MotionTeam

Πυροσβέστης μέσα στα αποκαΐδια του Σέιχ Σου
Την ανάγκη εφαρμογής σχεδίου προστασίας του Σέιχ Σου και γενικότερα των δασών της Θεσσαλονίκης, πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ενίσχυσης του Δασαρχείου και του Πυροσβεστικού Σώματος σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, αναδεικνύουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης και Ε. Γερασιμίδου, μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Σέιχ Σου και έκαψε περίπου 50 στρέμματα δάσους.

Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στον κόμβο της Νεάπολης, πάνω από την Περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, γύρω στις 2.30 το μεσημέρι και τέθηκε υπό έλεγχο μετά τις 8 το βράδυ, με τη συμβολή εναέριων και επίγειων μέσων. Η πυρκαγιά ξύπνησε άσχημες μνήμες στους Θεσσαλονικείς, καθώς πριν από μερικές ημέρες συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από την καταστροφική φωτιά που είχε εκδηλωθεί στις 7 Ιουλίου του 1997 και έκαψε το 60% του περιαστικού δάσους (κάηκαν 16.640 στρέμματα).

Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο γενικός διευθυντής της ΠΥ Βόρειας Ελλάδας, Β. Τουλίκας, ενημέρωνε σε σύσκεψη που οργάνωσε η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης ότι «κινούμαστε και ζούμε σε ωρολογιακή βόμβα», καθώς πολλές εκτάσεις μέσα και πέριξ του δάσους, αλλά και εκατέρωθεν των κεντρικών δρόμων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, είναι γεμάτες από ξερά χόρτα, κλαδιά και σκουπίδια, δεν καθαρίστηκαν με ευθύνη των δήμων και ο κίνδυνος να προκληθεί πυρκαγιά είναι μεγάλος.

Η Ερώτηση του ΚΚΕ

Στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας και Θράκης, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις σύμφωνα με τις εντολές της ΕΕ στοχεύουν στη μείωση του "κόστους για την πυρασφάλεια" με πρόσχημα την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Η περικοπή των κονδυλίων, που φθάνει έως και το 45% έχει αποτέλεσμα τα γερασμένα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, το υψηλό ποσοστό των εκτός λειτουργίας οχημάτων. Η μείωση του προσωπικού καθώς και οι περικοπές στις δαπάνες για το προσωπικό και τις υποδομές, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις μας. Οι δικαιολογίες ότι οι ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό οφείλονται στη γενικότερη έλλειψη τάχα χρημάτων, αποτελούν στάχτη στα μάτια. Πρόκειται για ταξική πολιτική επιλογή. Σε κανέναν κρατικό προϋπολογισμό δεν βρίσκουν προτεραιότητα οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Ταυτόχρονα οι πυρκαγιές έχουν αυξηθεί κατά 42% μέσα στο 2012 σε σχέση με το 2011. Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση για την εφαρμογή σχεδίου προστασίας του Σέιχ Σου και γενικότερα των δασών της ΠΕ Θεσσαλονίκης, πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ενίσχυσης του δασαρχείου και του Πυροσβεστικού Σώματος σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό».

Μεγάλος ο κίνδυνος για φωτιές

Τρεις εστίες ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ σε Ζευγολατιό και Κάτω Λουτρά Κορινθίας, καθώς και σε Κοράκιανα Κέρκυρας, χωρίς όμως να απειλούν κατοικημένες περιοχές. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και για δύο ώρες, έκλεισαν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού από το Ξυλόκαστρο προς Πάτρα και από Δερβένι προς Αθήνα, καθώς την κυκλοφορία των οχημάτων δυσκόλευαν οι πυκνοί καπνοί. Νωρίτερα είχε τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στην περιοχή Αγ. Κωνσταντίνος Κεφαλονιάς. Από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής και σε 24 ώρες εκδηλώθηκαν 41 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο ξέσπασαν πυρκαγιές μεταξύ άλλων σε Ριτσώνα, Πικέρμι, Κερατέα και πρόποδες του Υμηττού. Πολύ υψηλός είναι σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Αττική, Λακωνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αχαΐα, Κέρκυρα, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Σποράδες, Σκύρο, Εύβοια, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τέλος, η Αντιπεριφέρεια Αρκαδίας εξέδωσε απαγόρευση κυκλοφορίας στον ορεινό όγκο του Μαινάλου, στο δάσος Σκυρίτιδας - Βλαχοκερασιάς, στον εθνικό δρυμό Πάρνωνα και στα περιαστικά αλσύλλια της Τρίπολης από τις 6 το πρωί και έως τις 8 το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ