ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ στο πλευρό των πυροσβεστών

Αμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα ζήτησε η βουλευτής του Κόμματος Δ. Μανωλάκου, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος

Από τη χτεσινή συνάντηση στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή
Από τη χτεσινή συνάντηση στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή
Την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση, που επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο, στην Πυροσβεστική και κυρίως στη Δασοπροστασία, μετέφεραν χτες οι εκπρόσωποι της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ) στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας τους με τη βουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στη Βουλή. Η Δ. Μανωλάκου δεσμεύθηκε για την άμεση προώθηση των αιτημάτων των πυροσβεστών, θέματα για τα οποία ήδη το ΚΚΕ έχει καταθέσει σειρά ερωτήσεων και αναφορών.

Οι εκπρόσωποι των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, αναφερόμενοι στα προβλήματα υποδομής των υπηρεσιών δασοπροστασίας και πολιτικής προστασίας, επισήμαναν ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά στο παρελθόν. Χαρακτηριστικά, ανέφεραν ότι είναι καθηλωμένα - λόγω έλλειψης προσωπικού - όλα τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, καθώς και 14 από τα 21 σκάφη τύπου «Καναντέρ», ενώ σειρά τεχνικών προβλημάτων υπάρχουν και στα πυροσβεστικά οχήματα.

Ειδικά για το θέμα των ελικοπτέρων, κατήγγειλαν ότι τα ιδιόκτητα σκάφη της Υπηρεσίας δεν πετάνε, αφού «διαλύθηκε η Υπηρεσία πιλότων». Οπως κατήγγειλαν, για τη συντήρησή τους προωθείται σύμβαση με εταιρεία που συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, συνολικής αξίας 17 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το καθεστώς των συγκεκριμένων συμβάσεων είναι χαρακτηρισμένο «απόρρητο».

Ως κεντρικό πρόβλημα της λειτουργίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι εκπρόσωποι των αξιωματικών ανέδειξαν την «τριχοτόμηση του προσωπικού», αφού πλέον αποτελείται από 2.000 συμβασιούχους και εργαζόμενους 5ετούς υποχρέωσης, που εργάζονται για μόλις 600 ευρώ! Προσωπικό δηλαδή που απασχολείται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και αντίστοιχα δεν έχει την απαραίτητη εμπειρία, εκπαίδευση και εξειδίκευση για να συμμετέχει σε επιχειρήσεις πρώτης γραμμής.

Σχολίασαν ακόμα ότι δεν είναι δυνατή η λειτουργία της συγκεκριμένης Υπηρεσίας με προσωπικό που δεν εργάζεται σε 24ωρη βάση, με αντίστοιχη αξιοπρεπή αμοιβή. Οπως σημείωσαν μάλιστα, τα περισσότερα θύματα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων προέρχονται από αυτές τις κατηγορίες των «ελαστικά» εργαζομένων.

Η αντιπροσωπεία χαρακτήρισε ακόμα προκλητική τη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία στις συμβάσεις μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των εργολάβων που κατασκευάζουν εθνικές οδούς, στους οποίους παρέχεται δωρεάν πυροσβεστικό προσωπικό για την προστασία των εργοταξίων και των δρόμων, εργασία στην οποία προβλέπεται να απασχολούνται αποκλειστικά 600 και πλέον πυροσβέστες σε όλη την χώρα. Σημείωσαν τέλος ότι τα μέτρα πρόληψης για τις θερινές πυρκαγιές μπαίνουν σε ισχύ τις επόμενες ημέρες, ενώ έπρεπε να έχουν ενεργοποιηθεί από τον Απρίλη.

Σχετικά με τα μισθολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα του κλάδου, η ΕΑΠΣ επισημαίνει ότι έχει περικοπεί το θερινό επίδομα των πυροσβεστών, έχει επιβληθεί πάγωμα ωριμάνσεων, ενώ οι πυροσβέστες είναι οι μόνοι ένστολοι στους οποίους δεν έχει ακόμη καταβληθεί το εκλογικό επίδομα. Παράλληλα, κατήγγειλαν το ισχύον καθεστώς των μεταθέσεων, κάνοντας λόγο για ρουσφετολογικές μετακινήσεις, ενώ δεν προβλέπεται και καμία αποζημίωση για όσους αιφνίδια μετατίθενται από το ένα σημείο της χώρας σε ένα άλλο.

Αναφορικά με τα ασφαλιστικά τους ταμεία, επισήμαναν ότι το πρόσφατο «κούρεμα» των ομολόγων δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για την καταβολή των μερισμάτων και των «εφάπαξ».

Συγκεκριμένη και πολιτική η ευθύνη

Το ΚΚΕ θα στηρίξει και θα προωθήσει τα αιτήματα των πυροσβεστών, επισήμανε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν δεν μπορούν να κρυφτούν. Το ζήτημα όμως είναι τι θα γίνει άμεσα και εδώ υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική ευθύνη». Σχολιάζοντας σκωπτικά την κατάσταση με τους συμβασιούχους εργαζόμενους, σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να απαγορεύονται οι φωτιές... μετά τις δέκα (σ.σ. όταν τελειώνει το ωράριό τους), δεν υπάρχει συμφωνία με τον εμπρηστή ή το ατύχημα».

Υπενθύμισε πως σήμερα η πυρόσβεση και η δασοπροστασία ανήκουν στις αρμοδιότητες των υπουργείων Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος προβάλλοντας τη θέση του ΚΚΕ για «ενιαίο φορέα δασοπροστασίας». Αναφερόμενη στην υποβάθμιση της Δασοπυρόσβεσης, τόνισε πως «αυτός ο διαμελισμός της Υπηρεσίας είναι εσκεμμένος, αφού το δάσος σήμερα είναι υπό εκτέλεση» και «γι' αυτό το Σώμα το δικό σας μένει αποδυναμωμένο».

Η βουλευτής του Κόμματος τόνισε ακόμα πως «εμείς αναδεικνύουμε το θέμα της δασοπυρόσβεσης ανά περιοχή», λέγοντας ότι συνολικά «το Πυροσβεστικό Σώμα το θέλουμε αποστρατιωτικοποιημένο».

Οσον αφορά τα μισθολογικά αιτήματα των πυροσβεστών, η Δ. Μανωλάκου είπε πως «διαφωνούμε με τα επιδόματα, γιατί εύκολα κόβονται και ζητάμε αυξήσεις των μισθών», προσθέτοντας ότι «έχουμε διαφωνίες με τις χρηματικές ποινές που επιβάλλονται στην Πυροσβεστική καθώς και με το σύστημα μεταθέσεων». Μάλιστα, επισήμανε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει «πολύ περισσότερες ευθύνες σε σχέση με τις δυνατότητές της και το προσωπικό που διαθέτει».

Σχολιάζοντας την παροχή πυροσβεστικών υπηρεσιών στους κατασκευαστές δρόμων, η Δ. Μανωλάκου δήλωσε ότι είναι «επιλεκτική φύλαξη», αφού «το κράτος παίρνει μέτρα για την εξυπηρέτηση της άρχουσας τάξης και όχι του λαού» και «κάνει επιλογή σε ποιον θα χορηγήσει τις υπηρεσίες του». Τέλος υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων, όμως «αυτό δεν μπορεί να περπατήσει χωρίς τη συμμετοχή του λαϊκού κινήματος».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Επαναφέρει τη θεωρία του «στρατηγού άνεμου»

Διαπιστώσεις από τον αρμόδιο υπουργό, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λέει να ξεχάσουμε όποιο δάσος πιάσει φωτιά

Τραγικές και επικίνδυνες είναι οι ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης

Eurokinissi

Τραγικές και επικίνδυνες είναι οι ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης
Στο έλεος των... καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα αφήνει η κυβέρνηση τα δάση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Ν. Δένδια, ύστερα από σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης - Προστασίας του Πολίτη, στην οποία συμμετείχε και η ηγεσία της Πυροσβεστικής. Ο υπουργός αρκέστηκε να διαπιστώσει ότι «τα μέσα δεν είναι επαρκή» και ανήγγειλε ότι έχει ζητήσει τη βοήθεια εναέριων μέσων από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Ο ίδιος είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πρέπει να ξεχάσουμε τα δάση σε περίπτωση που τις επόμενες μέρες ξεσπάσει πυρκαγιά, αποδίδοντας ενδεχόμενη καταστροφή στις συνθήκες «που δε θα είναι εύκολες, εξαιτίας των ανέμων, μετά από μια περίοδο μεγάλων θερμοκρασιών».

Αυτό που δεν είπε βέβαια είναι ότι η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φέρουν ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Πυροσβεστική και τη Δασοπροστασία. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες και δεν καλύφθηκαν ούτε με την «πρόσληψη» 3.400 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, πόσο μάλιστα με την ενσωμάτωση 1.906 συμβασιούχων πυροσβεστών, περίπου 1,5 μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Δίπλα στα παραπάνω, τα μειωμένα κονδύλια έως και 45% σε σχέση με το 2010, καθήλωσαν ελικόπτερα (συντονισμού αλλά και κατάσβεσης), ακινητοποίησαν οχήματα με μικρές (φθαρμένα ελαστικά) ή μεγάλες βλάβες (κατεστραμμένες μηχανές), άφησαν συστήματα πυρόσβεσης να «στολίζουν» δάση, προκάλεσαν αλαλούμ στις προσλήψεις συμβασιούχων, στο ωράριο απασχόλησής τους και στην ανανέωση υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Μόνο στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Αγρινίου - Μεσολογγίου - Αμφιλοχίας και Ναυπάκτου, οι ελλείψεις φτάνουν το 30-40%, ενώ τα οχήματα σε μεγάλο ποσοστό είναι παλιά, όχι αξιόπιστα, μη κατάλληλα συντηρημένα και βάζουν σε κίνδυνο πολλές φορές τη σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών.

Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε αργότερα το πρωί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, με τον οποίο συζήτησε θέματα της αρμοδιότητάς του.

Αμεση ανταπόκριση στα δίκαια αιτήματα

Αμεση ήταν η ανταπόκριση του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα που ανέπτυξαν στη χτεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι των πυροσβεστών. Ηδη χτες το πρωί, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Γεώργιος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή (θα δημοσιευτεί ολόκληρη στον αυριανό «Ριζοσπάστη») με την οποία ζητούν την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ