ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα

Διαδηλωτής έφτασε σε απόγνωση και αυτοπυρπολήθηκε το Σάββατο το βράδυ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η αυτοπυρπόληση ενός διαδηλωτή σε απόγνωση από τη δεινή οικονομική θέση που είχε περιέλθει και τις αλλεπάλληλες περικοπές στα όποια επιδόματα λάμβανε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς, σημάδεψε την επετειακή διαδήλωση στην ισραηλινή πρωτεύουσα, το Σάββατο το βράδυ, για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας ενάντια στη σωρεία αντιλαϊκών μέτρων και περικοπών που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση Νετανιάχου. Ο 58χρονος Μοσέ Σιλμάν, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με εγκαύματα στο 90% του σώματός του, άφησε σημείωμα όπου κατηγορεί τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον υπουργό Οικονομικών, Γιουβάλ Στάινιτζ, «για τον καθημερινό εξευτελισμό όλων των πιο αδύναμων οικονομικά Ισραηλινών».

Το απονενοημένο διάβημα του Σιλμάν, και η πορεία του σε αυτό - χρεοκοπία, κατασχέσεις, απορία, προβλήματα υγείας, διακοπή επιδομάτων κ.λπ. - χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων ως «ένα μάλλον τυπικό παράδειγμα της κατάστασης στην οποία έχουν φέρει την κοινωνία οι πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση». Η αυτοπυρπόληση του Σιλμάν, την οποία εκπρόσωποι της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως «μεμονωμένη τραγωδία χωρίς προεκτάσεις», πυροδότησε νέο γύρο διαμαρτυριών την Κυριακή σε Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ -όπου έγιναν και πέντε συλλήψεις- Χάιφα και Μπεερσεμπά.

Στις διαδηλώσεις συμμετείχε το ΚΚ Ισραήλ και το «Χαντάς» - το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα - που στηρίζεται από το ΚΚ. Σε σχετικές ανακοινώσεις, το ΚΚ Ισραήλ τονίζει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου συνδυάζει τη διάλυση των δικαιωμάτων των εργατών με την επιμονή της για επέκταση των εποικισμών στα κατεχόμενα εδάφη, τις αλλεπάλληλες στρατιωτικές προκλήσεις και την άρνησή της να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα εδάφη για να επιτευχθεί ειρήνη. «Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΚΚ Ισραήλ, η κυβέρνηση θρέφει τον κίνδυνο να εμπλέξει τον ισραηλινό λαό σε έναν ακόμη αχρείαστο πόλεμο. Ο οποιοσδήποτε πιστεύει ότι είναι δυνατόν να παλεύει κανείς ενάντια σε αυτή τη δεξιά κυβέρνηση μόνο ως προς το «κοινωνικό της σχέδιο», χωρίς να παλεύει παράλληλα για τη δημοκρατία και ενάντια στην κατοχή, διαπράττει το ίδιο λάθος με όσους πιστεύουν ότι η κοινωνική διαμαρτυρία μπορεί να είναι «απολίτικη»».

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΟ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση πιέσεων από τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ισχυρών συμμάχων
Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ισχυρών συμμάχων
KΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε Ισραήλ και Αίγυπτο μετέβη τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Χίλαρι Κλίντον καθώς ανεβαίνει το θερμόμετρο σε όλη την περιοχή με επίκεντρο τη Συρία. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα το Σάββατο το βράδυ και συναντήθηκε τόσο με τον νέο Πρόεδρο, Μουχάμαντ Μούρσι, όσο και με τον επικεφαλής του στρατού, στρατάρχη Χουσεΐν Ταντάουι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κλίντον τόνισε στον Μούρσι ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο. Επίσης, υποσχέθηκε ότι θα υλοποιηθούν κανονικά οι υποσχέσεις που η αμερικανική ηγεσία είχε δώσει προ των προεδρικών εκλογών, εκ των οποίων οι τρεις βασικότερες είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της Αιγύπτου προς τις ΗΠΑ, η πραγματοποίηση επενδύσεων και η χορήγηση κονδυλίων για δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο Μούρσι φέρεται, από την πλευρά του, να εξέφρασε την απόλυτη προσήλωσή του στη διατήρηση και ενίσχυση των καλών σχέσεων της Αιγύπτου με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μούρσι δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε το 1979 με το Ισραήλ. Η Κλίντον, την Κυριακή, συνάντησε και τον στρατάρχη Ταντάουι, ο οποίος φέρεται επίσης να έδωσε διαβεβαιώσεις για την τήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, ο Ταντάουι δήλωνε ότι ο στρατός δεν πρόκειται να αφήσει την Αίγυπτο να κατρακυλήσει σε διχασμό ή σε χάος, συμπληρώνοντας με νόημα ότι δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει ο αιγυπτιακός λαός να κυβερνάται «από μία μόνο ομάδα», μια σαφή νύξη σε βάρος των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Η παρουσία της Κλίντον στην Αίγυπτο στιγματίστηκε από διαμαρτυρίες. Το Σάββατο το βράδυ, η αυτοκινητοπομπή της έγινε στόχος διαδηλωτών που εκτόξευσαν εναντίον της ντομάτες και παπούτσια και της θύμισαν το σκάνδαλο «Μόνικα» του Μπιλ Κλίντον. Αργότερα, στο ξενοδοχείο που κατέλυσε συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές οι οποίοι φώναζαν αντι-ισλαμικά συνθήματα και κατηγορούσαν τις ΗΠΑ ότι στήριξαν την πολιτική άνοδο των «Αδελφών Μουσουλμάνων» για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Ευρεία γκάμα συζητήσεων στο Τελ Αβίβ

Συναντήσεις με σειρά Ισραηλινών αξιωματούχων έχει από χτες, που έφτασε στο Ισραήλ, η Κλίντον, πραγματοποιώντας την τέταρτη επίσκεψή της στη χώρα υπό τη συγκεκριμένη ιδιότητα και την πρώτη μετά από 22 μήνες. Μετά από τη συνάντησή της με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Σιμόν Πέρες, η Κλίντον, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι θα συζητήσει μια ευρεία γκάμα θεμάτων: Τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τις εξελίξεις στη Συρία και τη στασιμότητα στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία», επισημαίνοντας τις στενές συμμαχικές σχέσεις με το Ισραήλ. Η Κλίντον συνάντησε επίσης τον υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπάρακ και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, καθώς τον Πρόεδρο Αμπάς τον συνάντησε στις 6 Ιουλίου στο Παρίσι.

Της άφιξης Κλίντον στο Ισραήλ προηγήθηκε η επίσκεψη του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Ομπάμα, Τομ Ντόνιλον, και θ' ακολουθήσει ο υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα. Η κινητικότητα αυτή της αμερικανικής διπλωματίας αναδεικνύει την κρισιμότητα των εξελίξεων και την κλιμάκωση των ενδο-ιμπεριαλιστικών διαγκωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και τον, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπόγειο αλλά κομβικό ρόλο που διαδραματίζει στις εξελίξεις το Ισραήλ.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Συνέχεια διώξεων

Η Γενική Εισαγγελία της Λιθουανίας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις μαρτυρίες, που ακούστηκαν στη δίκη του Αλγκιρντας Παλέτσκις, προέδρου του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου της Λιθουανίας (ΣΛΜΛ), από δύο μάρτυρες. Να σημειωθεί πως ο Α. Παλέτσκις καταδικάστηκε τελικά σε βαρύ χρηματικό πρόστιμο επειδή δημόσια αμφισβήτησε την επίσημη εκδοχή των αιματηρών γεγονότων του Γενάρη του 1991 στη λιθουανική πρωτεύουσα, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα. Σε βάρος του χρησιμοποιήθηκε η αντικομμουνιστική νομοθεσία αφού δημόσια αμφισβήτησε τα δήθεν «εγκλήματα του κομμουνισμού» και «της σοβιετικής κατοχής», όπως ψευδώς χαρακτηρίζουν τη σοσιαλιστική περίοδο της Λιθουανίας οι σημερινές αρχές.

Την ίδια νομοθεσία φαίνεται πως η Γενική Εισαγγελία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει και σε βάρος των Ντάνγκουολ Ραουγκάλενε και Γιανούτις Λιάκας, που στις μαρτυρίες τους, κατά τη διάρκεια της δίκης του Α. Παλέτσκις, υποστήριξαν πως ήταν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων και είδαν πως ενάντια στους διαδηλωτές δεν πυροβόλησαν οι σοβιετικοί στρατιώτες, αλλά προβοκάτορες τοποθετημένοι σε στέγες σπιτιών.

Με τις νέες διώξεις οι αρχές της Λιθουανίας δείχνουν για άλλη μια φορά το μίσος τους σε κάθε υπερασπιστή της ΕΣΣΔ και της ιστορικής αλήθειας.


Ι.Π.

AΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέα επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Αφγανιστάν, με στόχο γαμήλια δεξίωση, στην περιοχή Σαμαγκάν. Οι νεκροί έφτασαν τους 22 ενώ περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο βουλευτής Αχμαντ Χαν Σαμανγκάνι, που είχε διοργανώσει τη γιορτή για το γάμο της κόρης του, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σαμανγκάν, Χαϊρουλάχ Ανός.

Επίσης, στόχος έγινε το Σάββατο και ο υπουργός Παιδείας του Αφγανιστάν Ομπαϊντουλάχ Ομπάιν στο δρόμο από το Μπαγλάν προς την επαρχία Κουντούζέγινε, όπου τραυματίστηκαν μόνο δύο από τους αστυνομικούς συνοδούς του.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησης μέσα σε δύο ημέρες.

Στο Πακιστάν τέσσερις ένοπλοι έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια επίθεση αυτοκτονίας σε αστυνομικό τμήμα στη βορειοδυτική πακιστανική πόλη Μπάνου. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η πακιστανική ένοπλη οργάνωση Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν.

ΥΕΜΕΝΗ
Μαστίζεται από λιμό

ΣΑΝΑ'Α.-

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για εκτεταμένη ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη, που μαστίζεται από λιμό, κρούουν ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η UNICEF, περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και τουλάχιστον 250.000 κινδυνεύουν άμεσα να πεθάνουν από πείνα. Συνολικά, το 60% των παιδιών μικρότερα των πέντε ετών πάσχουν από χρόνιο υποσιτισμό.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στο σύνολο του πληθυσμού. Η οργάνωση Oxfam υποστηρίζει ότι 44% του συνολικού πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων κατοίκων υποσιτίζεται, γεγονός που καθιστά συνολικά την Υεμένη στη δεύτερη θέση μετά το Αφγανιστάν, παγκοσμίως, σε υποσιτισμό.

Ως βασικές αιτίες της δραματικής κατάστασης, για την αντιμετώπιση της οποίας οι οργανώσεις απεύθηναν έκτακτη επείγουσα έκκληση, κατονομάζουν, καταρχάς, το γεγονός ότι η χώρα εισάγει το 90% των αναγκών της σε τρόφιμα, την ίδια ώρα που η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι βυθισμένη σε ακραία φτώχεια και δεν μπορεί να προμηθευτεί τα αναγκαία. Αυτό οφειλόταν στις πολιτικές που ακολουθούσε ο, πάλαι ποτέ, «καλός σύμμαχος» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ο πρώην Πρόεδρος Σάλεχ, και επιδεινώθηκε από την παρατεταμένη πολιτική αστάθεια και τις συγκρούσεις που σημάδεψαν τη μακρά περίοδο μέχρι την ανατροπή του. Σήμερα, που στο τιμόνι της χώρας βρίσκονται, μετά από πολύμηνα παζάρια, και πάλι άνθρωποι που συνεργάζονται, χωρίς προβλήματα, με τους ιμπεριαλιστές, ουδείς δείχνει διατεθειμένος ν' ασχοληθεί με τον υεμενίτικο λαό, στο όνομα του οποίου υποτίθεται ότι έγιναν και γίνονται οι ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στη χώρα, κυρίως από τις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ