ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αναγκαιότητα για όλες τις ηλικίες η φυσική αγωγή

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελλήνων Ολυμπιονικών είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Η αναγκαιότητα της φυσικής αγωγής και της άθλησης για όλες τις ηλικίες καθώς και τα προβλήματα που ορθώνονται σήμερα στο να αποκτήσει μαζικό χαρακτήρα η άθληση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε χτες στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Η συζήτησή μας με το σωματείο των Ολυμπιονικών ήταν πολύ σημαντική, γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθούμε με ένα θέμα που το ΚΚΕ δίνει πολύ μεγάλη σημασία: Τη φυσική αγωγή για όλους, απ' όταν το παιδί μπορεί να μπει στη διαδικασία της φυσικής αγωγής, μέχρι να πεθάνουμε. Μαζικά φυσική αγωγή για όλους. Από εκεί και πέρα βεβαίως δημιουργείται και το έδαφος για να αναπτυχθούν τα ταλέντα και να έχουμε Ολυμπιονίκες.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα η φυσική αγωγή έχει πάει πάρα πολύ πίσω. Ποτέ δεν ήταν σε μια καλή στάθμη, σήμερα μάλιστα κοντεύει να πάρει διαζύγιο από το σχολείο, κοντεύει να πάρει διαζύγιο από τα πανεπιστήμια και οι δήμοι λόγω οικονομικών, έχουν περιορίσει τις όποιες δραστηριότητες έκαναν, οργανωμένες ή και εθελοντικές.

Εμείς ζητήσαμε και τη βοήθειά τους να ανοίξουν αυτό το θέμα γενικότερα στη νεολαία με το κύρος που έχουν, με τη δουλειά που έχουν κάνει ως Ολυμπιονίκες. Γιατί ξέρουμε ότι για να γίνει κάποιος Ολυμπιονίκης στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον τομέα τον δικό τους, δεν είναι κάτι εύκολο, σε πολύ μεγάλο βαθμό βασίζεται στις προσωπικές τους προσπάθειες. Και από αυτήν την άποψη ζητάμε πραγματικά να ενημερώσουν τη νεολαία για την αναγκαιότητα της φυσικής αγωγής.

Είναι θέμα υγείας, είναι θέμα ισορροπίας και δεν πρέπει στο όνομα της κρίσης, της ανέχειας, της φτωχοποίησης, να μειωθούν οι απαιτήσεις πριν απ' όλα των γονιών και των νέων ανθρώπων για τα δικαιώματά τους. Η φυσική αγωγή είναι στο ίδιο πεδίο για μας με το να έχεις να φας, με το να μορφωθείς και με το να έχεις δουλειά».

Εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, ο Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στο χώρο της γυμναστικής Δημοσθένης Ταμπάκος δήλωσε: «Ο αθλητισμός αφορά όλους τους πολίτες, το πλεονέκτημά του είναι ότι έχει μικρό ή καθόλου κόστος και ως σύλλογος έχουμε κινητοποιηθεί για να παρακινήσουμε τους νέους προς την άσκηση».

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ετοιμο το «κοστούμι» για το λαό της Ισπανίας

Στις 20 Ιούλη οριστικοποιείται το μνημόνιο με τους όρους για τα δάνεια στους τραπεζίτες

Στις 20 Ιούλη θα συνεδριάσει τελικά το Γιούρογκρουπ (Eurogroup) μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα την Ισπανία. Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, χωρίς την οικονομική στήριξη από την ΕΕ, ο προϋπολογισμός θα ήταν «αδύνατον» να χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, την οποία η κυβέρνηση Ραχόι φορτώνει στον ισπανικό λαό.

Σύμφωνα με τις ρήτρες του μνημονίου που αναμένεται να συνοδεύει την εκταμίευση των χρημάτων, το δάνειο θα έχει μέση διάρκεια αποπληρωμής 12,5 χρόνια και απώτερο όριο τα 15 χρόνια, με μία 10ετή περίοδο χάριτος και επιτόκιο μικρότερο του 3%. Η Ευρωζώνη θα χορηγήσει έως και 100 δισ. ευρώ σε τέσσερις δόσεις και έως 25 δισ. ευρώ θα διατεθούν στη χρηματοδότηση των «κακών» τραπεζών, που θα δημιουργηθούν για να απομονωθούν οι καταρρακωμένες μετοχές του κατασκευαστικού τομέα.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, την προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στην ύφεση, απηύθυνε ο Μπίλι Γκρος, επικεφαλής της «Pimco», του μεγαλύτερου αμοιβαίου κεφαλαίου στον κόσμο. «Η ύφεση πλησιάζει. Το δείχνουν τα στοιχεία για την απασχόληση, τις λιανικές πωλήσεις, τις επενδύσεις, και τα εταιρικά κέρδη», δήλωσε ο επικεφαλής της «Pimco». Σημειώνεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιόρισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας (2% ανάπτυξη το 2012 και 2,3% το 2013).

Η ευρωζώνη θα πρέπει να διαθέτει εξουσίες που να της δίνουν τη δυνατότητα να περιορίζει την έκδοση χρέους των μελών της, να επεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς και να μεταβάλλει την νομισματική πολιτική με στόχο την οικοδόμηση μίας βαθύτερης οικονομικής ένωσης, υποστήριξε εξάλλου χτες το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιεργκ Ασμουσεν, δίνοντας το περιεχόμενο της βαθύτερης ενοποίησης της ΕΕ.

«Ο πυρήνας του σημερινού διαλόγου για το μέλλον της οικονομικής ένωσης έχει ένα όνομα: την περαιτέρω εκχώρηση της κυριαρχίας», σύμφωνα με τον Ασμουσεν. «Αυτό σημαίνει να εκχωρηθούν στην ευρωζώνη εξουσίες, που θα αποτρέπουν αποτελεσματικά και θα διορθώνουν μη βιώσιμες πολιτικές σε κάθε κράτος μέλος της», τονίζει ο ίδιος.

ΠΑΣΟΚ
Δεδομένα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

«Λαγός» για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια

«Προφανή και δεδομένα» χαρακτήρισε τα άγρια μέτρα λιτότητας και τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η συγκυβέρνηση ο Ευ. Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας την απόλυτη στήριξη στο σχέδιο εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας.

«Και βεβαίως πρέπει να εκτελείται ο προϋπολογισμός και βεβαίως πρέπει να προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές. Πρέπει η Δημόσια Διοίκηση να γίνει κανονική ευρωπαϊκή, πρέπει η δικαιοσύνη να απονέμεται, πρέπει τα σχολεία να λειτουργούν, πρέπει οι περιττές δαπάνες σε τομείς κρίσιμους, όπως είναι το φάρμακο για παράδειγμα και γενικότερα η υγεία, να κόβονται. Ολα αυτά είναι προφανή και δεδομένα», δήλωσε κυνικά σε συνέντευξή του (στο vimafm), για να δικαιολογήσει τις επερχόμενες νέες περικοπές σε δαπάνες ζωτικής σημασίας για το λαό.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στο παζάρι της παράτασης της εφαρμογής των μέτρων, επιδιώκοντας κυρίως να διευκολυνθεί η κυβέρνηση να τα περάσει στο σύνολό τους. Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να συγκεντρώσει κανείς από περικοπές δαπανών 11,5 δισεκατομμύρια για το 2013 και το 2014», επισημαίνοντας μάλιστα ότι «αυτή η δυσκολία υπήρχε πάντα, αλλά έχει επιδεινωθεί λόγω των τελικών προβλέψεων που γίνονται σε σχέση με την ύφεση του 2012».

Στη βάση αυτή, αναδεικνύει σε πρώτη προτεραιότητα την επιμήκυνση της υλοποίησης των μέτρων κατά δύο τουλάχιστον χρόνια, για να «απλώσουν» - όπως είπε - τα μέτρα σε 4,5 χρόνια. Αναφορικά με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος έριξε το γάντι στους εσωκομματικούς αμφισβητίες, καλώντας τους να προχωρήσουν στη δημιουργία νέου κόμματος. «Οποιος θέλει να κάνει κόμμα μπορεί να κάνει», τόνισε απαντώντας στη φημολογία για δημιουργία νέων κινήσεων και κομμάτων από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

ΕΔΥΕΘ
Αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό

Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση την Τρίτη 24 Ιούλη, στο Αγ. Βενιζέλου

Εκδήλωση για να τιμήσει τα θύματα της κυπριακής τραγωδίας και για να εκφραστεί η αντίθεση του λαού στις προωθούμενες λύσεις οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου, διοργανώνει η ΕΔΥΕΘ, την Τρίτη 24 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 38 χρόνων απ' το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών τον Ιούλη του 1974 και την εισβολή του τουρκικού «Αττίλα» στη μαρτυρική Κύπρο.

Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στο Ιλιον

Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου, σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Δημαρχείο Ιλίου) διοργανώνει εκδήλωση, με θέμα «Αμεση μαζική καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά της Συρίας και του Ιράν, που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και οι σύμμαχοί τους». Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση της ανακοίνωσης - καλέσματος της ΕΕΔΥΕ, θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της Στ. Τάσσος και θα μιλήσει ο Χρ. Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Θ' ακολουθήσει μουσική βραδιά με τη φιλική συμμετοχή του Γ. Σαρρή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ