ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΕΤΝΑΜ - Η.ΠΑ
Ο «σκοπός» αγιάζει τα μέσα...

Ο Μ.Κλίντον με τον Πρόεδρο του Βιετνάμ

Associated Press

Ο Μ.Κλίντον με τον Πρόεδρο του Βιετνάμ
ΠΟΛΗ ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ.-

Η δεύτερη ημέρα της χαρακτηριζόμενης από διεθνή ΜΜΕ ως «ιστορικής» επίσκεψης Κλίντον στο Βιετνάμ σημαδεύτηκε από μία «συμφιλιωτική» ομιλία του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Βιετνάμ, μπροστά από το άγαλμα του Χο Τσι Μινχ - που όμως, χάρη στην «απροσεξία» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατάλαβαν πολύ λιγότεροι από όσους έπρεπε εκ των 600 παριστάμενων και του κοινού που τον άκουσε από την τηλεόραση σε απευθείας μετάδοση.

Ο Κλίντον μίλησε για κοινά δεινά του πολέμου, «μοιρασμένο πόνο», στον πόλεμο «που εμείς λέμε "πόλεμο του Βιετνάμ" και εσείς λέτε "πόλεμο με την Αμερική"», είπε ο Κλίντον. Υποσχέθηκε ένα «λαμπρότερο μέλλον από ό,τι το παρελθόν», στους ανθρώπους της πόλης όπου πριν 25 χρόνια τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έστελναν θάνατο. Ο Κλίντον κάλεσε για «άνοιγμα» του Βιετνάμ, τόσο σε «οικονομικό» όσο και σε «κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο». Κάτι που όπως μεταδίδουν οι απεσταλμένοι των ειδησεογραφικών πρακτορείων ήταν η επωδός του και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο του Βιετνάμ, Τραν Ντουκ Λουόνγκ, όσο και με τον πρωθυπουργό Φαν Βαν Κάι. Η απάντηση που έλαβε, όπως δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Κλίντον σε δημοσιογράφους, ήταν ότι οι απόψεις των δύο πλευρών διαφέρουν σημαντικά σε ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, ή η ίδια η έννοια της δημοκρατίας.

Τηρώντας τα προσχήματα, ο Κλίντον δήλωσε πως «δε θέλουμε και ούτε θα έπρεπε να επιβάλλουμε τις απόψεις μας και τα ιδανικά μας σε εσάς».

Το ζήτημα των αγνοουμένων του πολέμου αναφέρθηκε επίσης από τον Κλίντον (των 1.992 Αμερικανών και των 300.000 Βιετναμέζων...).

Ο Κλίντον στάθηκε στο ζήτημα της βελτίωσης των διμερών σχέσεων (επανέναρξη διμερούς εμπορίου, 1994, διπλωματικών σχέσεων το 1995 και σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας νωρίτερα εφέτος). Την άποψή του υπογράμμισαν οι αρκετές, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις, εμπορικές συμφωνίες που υπεγράφησαν στο περιθώριο της επίσκεψης Κλίντον - αξιοσημείωτα, μία από τις μεγαλύτερες ήταν αυτή της Boeing (εταιρίας που παρήγε και τα βομβαρδιστικά της πολεμικής αεροπορίας τα χρόνια του πολέμου...) για την πώληση τριών 777 στην Vietnam Airlines.

Η «γκάφα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πολλοί Βιετναμέζοι είπαν ότι βρήκαν «ενδιαφέρουσα» την ομιλία Κλίντον, ωστόσο το τραγελαφικό της υπόθεσης ήταν ότι πολλοί προτίμησαν να την ακούσουν στα αγγλικά ή να περιμένουν το σχολιασμό της στη μητρική τους γλώσσα. Και αυτό διότι ο μεταφραστής που επέλεξε να στείλει μαζί με τον Αμερικανό Πρόεδρο το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ διά της τοπικής του πρεσβείας μετέφραζε από τα αγγλικά σε διάλεκτο του Νότιου Βιετνάμ (!), με αποτέλεσμα πολλοί να μην καταλαβαίνουν ή να μπερδεύονται από τις διαφορές των εννοιών...

Ενα «παραλειπόμενο» που αποκαλύφθηκε χθες είναι ότι ένας Βιετναμέζος-Αμερικανός που είχε φυλακιστεί 6 χρόνια επειδή έριξε με αεροπλάνο φυλλάδια αντικομμουνιστικού περιεχομένου στην πόλη Χο Τσι Μινχ και είχε κάνει μια ανάλογη ρίψη στην Αβάνα επανέλαβε το «κατόρθωμα» μια μέρα πριν την επίσκεψη Κλίντον. Οι κάτοικοι της πόλης Χο Τσι Μινχ ανέφεραν ότι ένα μικρό αεροπλάνο πέταξε φυλλάδια που καλούν για «ανατροπή της κομμουνιστικής κυβέρνησης» και εξαφανίστηκε...

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Πιθανότητα νέας σύρραξης αλλά και γενικές εκλογές «βλέπει» ο Κουσνέρ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

«Σε μία ακόμα σύρραξη» θα οδηγούσε οποιαδήποτε ενέργεια με στόχο την αποσαφήνιση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου στο άμεσο μέλλον, εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, ενημερώνοντας χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. Σε άλλο σημείο, ο Κουσνέρ υποστήριξε την κατά το δυνατόν ταχύτερη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο, ευθυγραμμιζόμενος έτσι πλήρως με τη σχετική πρόταση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος υποστηρίζει τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο «το αργότερο» μέχρι την άνοιξη του 2001...

«Αυτή τη στιγμή όλες οι πλευρές - οι Αλβανοί και οι Σέρβοι του Κόσσοβου όπως και η κυβέρνηση Κοστούνιτσα - αποδέχονται την απόφαση του Συμβουλίου, με την οποία τερματίστηκαν οι συγκρούσεις. Με την απόφαση αυτή ζητείται επίσης η αποκατάσταση της αυτονομίας της επαρχίας... Αρα αυτή είναι η μόνη βάση. Είναι η βίβλος και οφείλουμε να ακολουθήσουμε αυτή τη συγκεκριμένη οδό», είπε ο Κουσνέρ. Ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει τώρα «να επιταχύνουν τη διαδικασία αποσαφήνισης της ουσιώδους αυτονομίας και να αναπτύξουν δομές αυτοδιοίκησης, θεσμούς στους οποίους οι Κοσσοβάροι θα αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες ευθύνες για τη διακυβέρνηση του Κόσσοβου», τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη Κοινοβουλίου την ερχόμενη άνοιξη.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία υποστηρίζουν τις προτάσεις Κουσνέρ για αυτοδιοίκηση του Κόσσοβου, σε αντίθεση με τη Ρωσία, που κατηγορεί τον διοικητή του ΟΗΕ ότι ωθεί την περιοχή προς την ανεξαρτησία από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με - ανεπιβεβαίωτο από άλλη πηγή - ρεπορτάζ του ΒΒC, ο Κουσνέρ εκμυστηρεύτηκε στον πρώην αρχηγό του βρετανικού κόμματος των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών», Πάντι Ασντάουν, την επιθυμία του να εγκαταλείψει τη θέση του ύπατου διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, θεωρώντας εαυτόν «ελεύθερο τώρα που τελείωσαν οι εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο». Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ο Κουσνέρ φέρεται πως «έχρισε» ως «άξιο διάδοχό» του τον Πάντι Ασντάουν, ο οποίος μάλιστα χτες έσπευσε να δηλώσει πως «σκέφτεται πολύ σοβαρά την πιθανότητα να παίξει οποιοδήποτε ρόλο, με στόχο την εξασφάλιση ή σταθεροποίηση της ειρήνης στα Βαλκάνια»...

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Αντιδράσεις για τις «διορθωτικές» μετεκλογικές κυρώσεις του ΟΑΣΕ...

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Παρατείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε αξιωματούχους της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τα στελέχη του κόμματος της «Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης» (HDZ) που συμμετείχαν στις εκλογές του περασμένου Σαββάτου, κηρύσσοντας τη διάλυση της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας...

Στελέχη του κόμματος της «Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης» ανακοίνωσαν πως θα μποϊκοτάρουν τη συμμετοχή τους σε όλους τους κυβερνητικούς θεσμούς, εφόσον ο ΟΑΣΕ εμμείνει στην προχτεσινή του απόφαση με την οποία ακύρωσε την εκλογή 13 υποψήφιων βουλευτών του κόμματος αυτού, που εκλέχτηκαν σε τοπικό ή το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το HDZ αναφέρει πως «εάν ΟΑΣΕ δεν αναθεωρήσει τις πρόσφατες κυρώσεις σε βάρος του κόμματος, τότε το HDZ δε θα συμμετάσχει σε κανένα τύπο και σε κανένα επίπεδο των νέων κυβερνητικών σχημάτων». Νωρίτερα, χτες, η Κροατική Δημοκρατική Ενωση είχε καταγγείλει τη μυστηριώδη «εξαφάνιση» περίπου 1.651 ψηφοδελτίων από εκλογικά τμήματα σε κοινότητες Κροατών της Βοσνίας ...«μπροστά στα μάτια του κέντρου καταμέτρησης εκλογικών αποτελεσμάτων του ΟΑΣΕ».

Η παραπάνω αντίδραση της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης δεν έκαμψε τη στάση του ΟΑΣΕ και του ύπατου διοικητή του ΟΗΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βούλφανγκ Πέτριτς. Η Αλεξάντρα Στιλγκμάγερ, εκπρόσωπος του τελευταίου, όχι μόνον ξεκαθάρισε πως «η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης δε θα αλλάξει», αλλά υποστήριξε πως το μποϊκοτάρισμα των θεσμών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης από αυτό το κόμμα «συνιστά παράβαση των συμφωνιών του Ντέιτον, επομένως και του Συντάγματος της Βοσνίας και προδοσία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων». Η Στιλγκμάγερ άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως εάν το HDZ μποϊκοτάρει τη συμμετοχή του σε κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς, τότε «ίσως ακολουθήσουν και νέες κυρώσεις»...

Αίσθηση, πάντως, χτες προκάλεσε και το σχόλιο του νέου Γιουγκοσλάβου Προέδρου Βόγισλαβ Κοστούνιτσα πάνω στις πρόσφατες εκλογές του ΟΑΣΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αλλά και η αποκάλυψη πως σε μία από τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο τελευταίος υποστήριζε ενθέρμως την απαγόρευση εθνικιστικών κομμάτων με πρώτο το «Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα» της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας!

Πιο συγκεκριμένα ο Κοστούνιτσα μιλώντας χτες στο κρατικό ραδιόφωνο είπε πως είχε εγκαίρως προειδοποιήσει τη Δύση πως στις εκλογές του ΟΑΣΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη τα κόμματα των εθνικών κοινοτήτων θα έβγαιναν ενισχυμένα και όχι αποδυναμωμένα όπως ήλπιζαν οι υπερδυνάμεις. «Στη διάρκεια των συνομιλιών μου με Δυτικούς αξιωματούχους, ιδιαίτερα με τους Αμερικανούς, είχα προειδοποιήσει για το εκλογικό αποτέλεσμα... Ιδιαίτερα, είχα προειδοποιήσει τους πιο ακραίους Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως ο κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που ήθελε να απαγορεύσει τη συμμετοχή του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κοστούνιτσα...

Ως γνωστόν, σύμφωνα με την καταμέτρηση του 97% των εκλογικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε ο ΟΑΣΕ για τη «Σερβική Δημοκρατική Οντότητα», ο υποψήφιος του «Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος» για τη θέση του Σερβοβόσνιου Προέδρου, Μίρκο Σάροβιτς, προηγήθηκε με 50,5% έναντι του 26%, που μόλις και μετά βίας έλαβε ο φιλοδυτικός υποψήφιος για το ίδιο αξίωμα, Μίλοραντ Ντόντικ.

Αλληλεγγύη στους κρατούμενους της Τουρκίας

Με ανακοίνωσή της η ΑΚΟΑ καλεί για συμπαράσταση στον αγώνα των Τούρκων πολιτικών κρατούμενων, απεργών πείνας εδώ και σχεδόν ένα μήνα, που αγωνίζονται να καταργηθούν τα «λευκά κελιά» των φυλακών τύπου F, που αντικειμενικό στόχο έχουν τη διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ των κρατουμένων και την ψυχολογική τους εξόντωση. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Επιχειρούν να τους εξοντώσουν σωματικά και ψυχολογικά. Οι στρατοκράτες του τουρκικού καθεστώτος δημιουργούν τα λευκά κελιά τύπου F, τα κελιά της απομόνωσης, ώστε να μην υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των κρατουμένων. Τα βασανιστήρια συνεχίζονται και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεπερνούν κάθε φαντασία. Περίπου 1.000 πολιτικοί και ποινικοί κρατούμενοι στις φυλακές της Τουρκίας κάνουν απεργία πείνας εδώ και 27 ημέρες. Η ζωή τους κινδυνεύει άμεσα, και άρα, άμεση πρέπει να είναι η αλληλεγγύη μας, η υποστήριξή μας τον αγώνα τους, που δεν είναι άλλος από την κατάργηση των σχεδίων για κελιά τύπου F».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ