ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συγκρούσεις παρά τους διπλωματικούς ελιγμούς
  • Εντολή για παύση του πυρός από τις αυτόνομες περιοχές έδωσε ο Γιάσερ Αραφάτ
  • «Ανεπαρκή» κρίνει την απόφαση η ισραηλινή ηγεσία, που προχωρεί σε νέα μέτρα οικονομικής πίεσης

Με πέτρες και σφεντόνες ενάντια στον πιο σύγχρονο οπλισμό

Associated Press

Με πέτρες και σφεντόνες ενάντια στον πιο σύγχρονο οπλισμό
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΛΚΙΛΙΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΓΑΖΑ.-

Συγκρούσεις, νεκροί και τραυματίες σημάδεψαν και τη χτεσινή ημέρα, παρά τους διπλωματικούς ελιγμούς στους οποίους επιδόθηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα και να χαμηλώσει τους τόνους της αιματηρής αντιπαράθεσης που, μέχρι χτες βράδυ, είχε στοιχίσει τη ζωή 236 ανθρώπων, ενώ περισσότεροι από 7.100 έχουν τραυματιστεί.

Εντολή να μην πυροβολεί κανένας Παλαιστίνιος μέσα από τις ζώνες που βρίσκονται υπό πλήρη παλαιστινιακή κυριαρχία, έδωσε χτες το απόγευμα, μετά το τέλος των καθιερωμένων προσευχών της Παρασκευής, ο Γιάσερ Αραφάτ. Το μήνυμα του Παλαιστινίου ηγέτη, ο οποίος τόνισε ότι οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ελέγξουν τη βία, μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Την ίδια στιγμή, όμως, νέες σφοδρές συγκρούσεις ξέσπαγαν στη Χεβρώνα, στην Καλκιλία, στο μεθοριακό φυλάκιο Κάρνι, της Γάζας, και στη Ραμάλλα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δύο Παλαιστίνιοι, ένας 14χρονος και ένας 16χρονος, έχασαν τη ζωή τους από σφαίρα στο κεφάλι, στη Χεβρώνα, ένας 17χρονος στο Κάρνι, και ένας Ιορδανός επισκέπτης στην Καλκιλία. Στη Ραμάλλα δεν αναφέρθηκαν νεκροί, αν και ο ισραηλινός στρατός έβαλλε με τεθωρακισμένα κατά κτιρίου, όπου ισχυρίζεται ότι δρουν ένοπλοι Παλαιστίνιοι.

Διόλου ήρεμα δεν κύλησε ούτε η περασμένη νύχτα. Ισραηλινά ελικόπτερα σφυροκόπησαν, μέχρις ότου επιτευχθεί ολοκληρωτική καταστροφή, την έδρα των ειδικών δυνάμεων του Γιάσερ Αραφάτ, F17 στη Γάζα, ενώ δύο Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από σφαίρα στο στήθος στην Ιεριχώ, ενώ προσπαθούσαν να απομακρύνουν ενόπλους που αντάλλασσαν πυρά με Ισραηλινούς στρατιώτες.

«Πράξεις» ζητά το Ισραήλ

Associated Press

«Ανεπαρκές» χαρακτήρισε η ισραηλινή ηγεσία το μήνυμα, για κατάπαυση του πυρός από τις αυτόνομες περιοχές του, Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, επί της ουσίας, αφήνει το ελεύθερο στους ενόπλους (που το Ισραήλ επιμένει ότι είναι μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης που συνεργάζεται με τη Φατάχ που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ) να δρουν στις ζώνες που βρίσκονται υπό κοινή ισραηλινο-παλαιστινιακή ή υπό ισραηλινή κυριαρχία μόνο. Στην ανακοίνωση δε, δίνεται απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι οι ένοπλοι δε βρίσκονται, απαραίτητα, υπό τον πλήρη έλεγχο του Αραφάτ.

Με μία δεύτερη ανακοίνωση, ο Εχούντ Μπαράκ, σχολιάζοντας τη δήλωση του Παλαιστινίου πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Νάσερ αλ Κίντουα, ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για ανάπτυξη, έστω και άοπλης, διεθνούς δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή, εμφανίζεται θετικός στην ανάπτυξη δύναμης διεθνούς επιτήρησης σε περίπτωση που επιτευχθεί κάποια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Επίσης, ο Μπαράκ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα παρακράτηση της παράδοσης των φόρων που το Ισραήλ συγκεντρώνει από τα κατεχόμενα εδάφη και υποχρεούται, σύμφωνα με τη συμφωνία του Οσλο, να παραδίδει στην Παλαιστινιακή Αρχή. Κατά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, η κίνηση αυτή αποτελεί άλλο ένα μέτρο άσκησης πίεσης προς τον Γιάσερ Αραφάτ.

καπνοί βγαίνουν απο μια περιοχή της Ραμάλλα

Associated Press

καπνοί βγαίνουν απο μια περιοχή της Ραμάλλα
Πάντως, χτες, ο ισραηλινός στρατός αναγκάστηκε, για άλλη μια φορά, να αναλάβει ευθύνες, διαψεύδοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς του όλες αυτές τις βδομάδες, περί «συγκρατημένης και μελετημένης χρήσης αληθινών πυρών». Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το σοβαρό τραυματισμό της φωτογράφου του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Associated Press», Γιόλα Μονακχόβ, την περασμένη βδομάδα, στη Βηθλεέμ. Παρ' όλα αυτά, δεν απάντησε στις δηλώσεις της Μονακχόβ, που τραυματίστηκε στην κοιλιά, ότι πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από ισραηλινό στρατιώτη ενώ βρισκόταν δίπλα σε μόλις 5 Παλαιστινίους νεαρούς, ισχυρισμός που καταρρίπτει τα περί χρήσης αληθινών πυρών μόνο από θέση αυτοάμυνας, και ακόμη και τότε, με στόχο τα άκρα.

Δηλώσεις Ιβανώφ ανάλογα με τον συνομιλητή

Υπέρ της ανάπτυξης μιας διεθνούς δύναμης προστασίας του παλαιστινιακού λαού τάχθηκε, χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, σε αντίθεση με τις δηλώσεις που έκανε μία μέρα νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον Εχούντ Μπαράκ, όπου είχε στηρίξει την άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς την έγκριση του Ισραήλ. Οι δηλώσεις του Ιβανόφ έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αμπντούλ Ιλάχ Κχατίμπ, μετά το πέρας συναντήσεων που είχε με την ιορδανική ηγεσία στο Αμμάν. Ο Ιβανόφ τόνισε ότι «η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για όλη την περιοχή» και συμφώνησε με την ιορδανική πλευρά που κατηγόρησε το Ισραήλ για υπερβολική χρήση βίας και για παραβίαση κάθε δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού!

Βομβιστική επίθεση κατά Βρετανού

Επιβεβαίωσε το βρετανικό προξενείο στο Ριάντ, το θάνατο ενός Βρετανού και τον τραυματισμό της συζύγου του, από έκρηξη που σημειώθηκε στο αυτοκίνητό τους, στο κέντρο της σαουδαραβικής πρωτεύουσας. Οι σαουδαραβικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των ενόχων, αποφεύγοντας να κάνουν εκτιμήσεις για τα αίτια της επίθεσης, που τόσο οι βρετανικές όσο και οι αμερικανικές αρχές απέδωσαν, έστω και ως εικασίες, σε εξτρεμιστές ισλαμιστές, συνδέοντας το περιστατικό με την ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση.

Για μια χούφτα... ψήφους

Δικαστική υπάλληλος που κουβαλάει κάποια έγγραφα περικυκλώνεται από τους ανθρώπους των ΜΜΕ για πληροφορίες...

Associated Press

Δικαστική υπάλληλος που κουβαλάει κάποια έγγραφα περικυκλώνεται από τους ανθρώπους των ΜΜΕ για πληροφορίες...
ΤΑΛΑΧΑΣΙ - ΜΑΪΑΜΙ - ΠΑΛΜ ΜΠΙΤΣ.-

Σήμερα όλος ο πλανήτης θα μάθει επιτέλους ποιος θα είναι ο νέος κάτοικος του Λευκού Οίκου και κατά συνέπεια ο 43ος Πρόεδρος. Μπορεί και όχι, αφού μάλλον τα δικαστήρια ίσως πουν την τελευταία λέξη. Τώρα, ποιος θα είναι αυτός... Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μάλλον ο ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους, ο νεότερος. Αν, δηλαδή, επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής επανακαταμέτρησης, με τα οποία ο Μπους υπερτερούσε κατά 300 ψήφους του αντιπροέδρου Αλ Γκορ.

Σε τέσσερις κομητείες συνεχίζεται η καταμέτρηση με το χέρι, και κυρίως των 460.000 ψήφων του Παλμ Μπιτς. Μία διαδικασία που θα κρατήσει μέρες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε αποδεκτή την προσφυγή των Δημοκρατικών και επετράπη να συνεχιστεί η καταμέτρηση διά χειρός, όμως ο δικαστής Τέρι Λούις, εκ του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, αποφάσισε λίγη ώρα αργότερα ότι... τα αποτελέσματα αυτά που γίνονται σε συγκεκριμένες κομητείες της Φλόριντα δε θα πρέπει να περιληφθούν στα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών. Ο δικαστής της Φλόριντα δήλωσε ότι η πολιτεία αυτή δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των καταμετρήσεων με το χέρι που έγιναν, μετά τη διορία που επέβαλε η πολιτειακή αξιωματούχος της Φλόριντα, Κάθριν Χάρις, αρμόδια για την εκλογική διαδικασία.

Ηδη οι Δημοκρατικοί υπέβαλαν έφεση κατά της εν λόγω απόφασης και η εκδίκασή της θα γίνει από το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα, όπου ελπίζουν ότι η απόφασή του θα είναι αναλόγως ευνοϊκή και επομένως θα μπορέσουν να συμπεριλάβουν τα αποτελέσματα της διά χειρός καταμέτρησης, που θεωρούν ότι ανατρέπει την ισχνή πλειοψηφία του Μπους.

Ετσι δεδομένης της νομικής έκβασης της υπόθεσης και των αποφάσεων του δικαστηρίου που δεν προβλέπει, αν η υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας, Κάθριν Χάρις υποχρεούται να λάβει υπόψη τη νέα καταμέτρηση, έχει χαροποιήσει τους Ρεπουμπλικάνους αφού εκτιμούν ότι η πλάστιγγα γέρνει υπέρ τους.

Μεξικάνοι διαδηλώνουν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, φορώντας μάσκες του Κλίντον ή των δυο υποψηφίων και με ένα πανό που σχολιάζει ειρωνικά «Βοήθεια σώστε την Αμερική»

Associated Press

Μεξικάνοι διαδηλώνουν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, φορώντας μάσκες του Κλίντον ή των δυο υποψηφίων και με ένα πανό που σχολιάζει ειρωνικά «Βοήθεια σώστε την Αμερική»
Εξάλλου, η θέση της Κάθριν Χάρις, που ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, είναι γνωστή, αφού έχει δηλώσει επανειλημμένως και σε όλους τους τόνους ότι η μόνη καταμέτρηση που απομένει είναι αυτή των ψήφων δι' αλληλογραφίας και μάλιστα φαίνεται αποφασισμένη να ανακοινώσει μέχρι σήμερα το απόγευμα τα τελικά αποτελέσματα της Φλόριντα και συνεπώς το νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκτός αν τη σταματήσει μία απόφαση υπέρ της προσφυγής των Δημοκρατικών.

Εντούτοις, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Μπέικερ, που εκπροσωπεί τον Τζορτζ Μπους υποβάθμισε τη σημασία της χτεσινής απόφασης του Ανωτάτου δικαστηρίου της Φλόριντα, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που έκανε το δικαστήριο ήταν να εκδώσει μια μεταβατική εντολή μόλις μιας παραγράφου στην οποία απλά αναφέρεται ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα στη διά χειρός καταμέτρηση.

Οσο για την επίμαχη επανακαταμέτρηση άρχισε χτες από τις πρώτες πρωινές ώρες στο κέντρο επειγουσών επιχειρήσεων της κομητείας, στο Γουέστ Παλμ Μπιτς, από δώδεκα ομάδες αποτελούμενες από τέσσερα άτομα η κάθε μία- έναν εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Κόμματος, έναν του Ρεπουμπλικανικού και δύο παρατηρητές. Η διαδικασία επανακαταμέτρησης μπορεί να διαρκέσει πέντε ημέρες, αλλά μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική αν ποτέ ολοκληρωθεί...

Ο λόγος είναι ότι και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν καταφύγει εκ παραλλήλου στη Δικαιοσύνη, συγκεκριμένα στο 11ο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φλόριντα, για να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η πρότερη απόφασή του για να μην επιτραπεί η διά χειρός καταμέτρηση και να σταματήσει και πάλι, καθώς εάν η καταμέτρηση συνεχιστεί και ολοκληρωθεί δίνοντας ένα διαφορετικό αποτέλεσμα ενώ ο Μπους έχει ανακηρυχτεί ήδη Πρόεδρος (από σήμερα), τότε ο Γκορ και οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να ανακηρύξουν τη νίκη του για την Προεδρία μη νομιμοποιημένη. Εξάλλου, μία πολύ περιορισμένη καταμέτρηση διά χειρός με βάσει την απόφαση της Επιτροπής, που έγινε το προηγούμενο Σάββατο στο Παλμ Μπιτς, έδωσε αρκετές ψήφους ακόμη στον Γκορ, που είχαν αρχικά θεωρηθεί άκυροι. Η αναλογία ήταν τέτοια, που αναλυτές εκτιμούν, ότι η καταμέτρηση ενέχει την πολύ σοβαρή πιθανότητα να ανατραπεί το συνολικό τελικό αποτέλεσμα για τη Φλόριντα και ο νικητής τελικά να είναι ο Γκορ...

ΡΩΣΙΑ
Τέλος του διαστημικού σταθμού «ΜΙΡ»

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Παρ' όλο που η πλειοψηφία των πολιτών της Ρωσίας (δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνών ΡΟΜΙΡ) θεωρεί ότι ο διαστημικός σταθμός «ΜΙΡ», η εθνική δόξα του διαστημικού προγράμματος, θα πρέπει να συνεχίσει την πτήση του, η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη, 16 Νοέμβρη, να εγκαταλειφθεί -μετά από 14 χρόνια λειτουργίας- και να καταστραφεί στις 27-28 Φλεβάρη, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Διαστημικής Υπηρεσίας της Ρωσίας Γιούρι Κόπτεφ. Για να «επιζήσει» ως την ημερομηνία που θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα και θα καταστραφεί, η κυβέρνηση χορήγησε 700.000.000 ρούβλια για την αποστολή του τελευταίου φορτίου καυσίμων. Επειτα, τα συντρίμμια του «ΜΙΡ» θα πέσουν στον Ειρηνικό Ωκεανό ανατολικά της Αυστραλίας.

Η απόφαση για την «εξόντωση» του σταθμού ελήφθη με βάση την τυπική για τη σημερινή Ρωσία αιτιολογία: δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρηματικά μέσα. Για να συνεχίσει τη λειτουργία του ο «ΜΙΡ» χρειάζονται 200.000.000 δολάρια το χρόνο. Τα χρήματα αυτά όμως δεν υπάρχουν στην καταληστευμένη και ξεζουμισμένη από τους ολιγάρχες χώρα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα χρηματοδότησης του διαστημικού προγράμματος της Ρωσίας προβλεπόταν για το 2001 8,3 δισ. ρούβλια, αλλά στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2001, που κατέθεσε η κυβέρνηση και εξετάζεται για έγκριση τώρα στην Κρατική Δούμα, προβλέπεται μόνο το μισό ποσό.

Από την άλλη μεριά όμως, κρίνοντας από τελευταίες δηλώσεις ενός από τους μεγαλοεπιχειρηματίες της Ρωσίας Μπορίς Μπερεζόφσκι, ο οποίος κρύβεται από τη δικαιοσύνη της Ρωσίας στις ΗΠΑ, το κράτος δεν έχει χρήματα, αλλά οι τσέπες των ομοίων του είναι γεμάτες. Προτιμούν όμως να ξοδέψουν τα κλεμμένα από το λαό και το κράτος χρήματα για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς: για την προώθηση στην εξουσία των «αναγκαίων» ανθρώπων τους. Ο Μπερεζόφσκι, που κατηγορείται για απάτη στην εταιρία «Αεροφλότ», με ανοιχτή επιστολή στις 15 Νοέμβρη, κατηγορεί με τη σειρά του τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι χρηματοδότησε παράνομα την προεκλογική του εκστρατεία. Ο Μπερεζόφσκι δήλωσε ευθέως ότι οι εταιρίες, που δημιούργησε στην Ελβετία και συνεργάζονταν με την «Αεροφλότ», χρηματοδότησαν την προεκλογική εκστρατεία του Πούτιν και του φιλοπροεδρικού κόμματος «Εντίνστβο».

Ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) της Ρωσίας Αλεξάντρ Βισνιακόφ δήλωσε: «Αν ο Μπερεζόφσκι έχει τέτοια ντοκουμέντα, είμαστε έτοιμοι να τα εξετάσουμε, να κάνουμε τον ανάλογο έλεγχο, κι αν χρειαστεί, να πάρουμε μέτρα για άσκηση δίωξης κατά των ενόχων».

Στη σημερινή Ρωσία η λάσπη των σκανδάλων απάτης και διαφθοράς κηλιδώνει την τιμή της χώρας, την ταπεινώνει, υποβιβάζει το κάποτε περήφανο και ισχυρό κράτος, που πρώτο κατάκτησε το Διάστημα, σε κατάσταση εξαρτήματος πρώτων υλών, καταστρέφει τους εξαιρετικούς καρπούς της εργασίας εκατομμυρίων σοβιετικών ανθρώπων, προσβάλει την τιμή και την αξιοπρέπειά τους. Η υπομονή όμως των ταπεινωμένων και καταφρονημένων δε σπάει, αλλά μαζεύεται... σαν ελατήριο.

Επιστολικές ψήφοι: το πολύτιμο έπαθλο

ΜΑΪΑΜΙ.-

Ουδείς ξέρει τι τελικά κρύβουν οι ψήφοι δι' αλληλογραφίας που έχουν σταλθεί στη Φλόριντα. Υπάρχει μια πιθανότητα να μάθουμε σήμερα. Ομως μπορεί και να μη μάθουμε, αν τελικά οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τη δικαστική μάχη, για να ληφθούν υπόψη τα συμπληρωματικά αποτελέσματα που θα δώσει η διά χειρός καταμέτρηση και η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων αργήσει...

Για παν ενδεχόμενο, και δεδομένης της βαρύνουσας σημασίας τους, οι χιλιάδες ψήφοι των εκλογέων της Φλόριντα που ζουν στο εξωτερικό φυλάσσονται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ως χρυσός μέχρι ν' αρχίσει η καταμέτρησή τους. Είναι πιθανόν απ' αυτές τις ψήφους να κριθεί ο νικητής στη Φλόριντα, ο οποίος θα εξασφαλίσει και τους 25 εκλέκτορες της πολιτείας, που είναι απαραίτητοι για να δώσουν το κλειδί του Λευκού Οίκου. Αν το δώσουν. Ετσι, με την τροπή που έχει πάρει η εκλογική μάχη, οι υπεύθυνοι έλαβαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κλειδώνοντας τα ψηφοδέλτια σε χρηματοκιβώτια και βάζοντας ένοπλους αστυνομικούς να τα φυλούν.

Αν και εκκρεμεί η δικαστική προσφυγή, η αρμόδια επιτροπή ζήτησε να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων και να ενημερωθούν οι αρχές μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου. Περίπου 2.000 ψήφοι ετεροδημοτών που είχαν φθάσει μέχρι τη νύχτα των εκλογών έχουν ήδη καταμετρηθεί, αλλά εκτιμάται ότι άλλα 1.900 έως 2.600 ψηφοδέλτια έφθασαν δι' αλληλογραφίας στη Φλόριντα μετά τις εκλογές και αυτά μπορεί να είναι το χρυσό εισιτήριο για τον Λευκό Οίκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ψήφων δι' αλληλογραφίας που εστάλησαν στη Φλόριντα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς προηγήθηκε μεγάλη εκστρατεία των δύο πολιτικών κομμάτων.

Πάντως, μία άλλη διάσταση στο θρίλερ, αλλά και τις «πολύτιμες επιστολικές ψήφους» της ηλιόλουστης Φλόριντα έδωσε χτες η εφημερίδα «Wall Street Journal» που έγραψε ότι οι Ρεπουμπλικανοί δαπάνησαν περίπου 400.000 δολάρια στις αρχές Οκτώβρη για διαφήμιση σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα με στόχο την ψήφο των Αμερικανών που ζουν στο εξωτερικό. Ακόμη 200.000 δολάρια δαπανήθηκαν για τη διοργάνωση επιτροπών υποστήριξης στο εξωτερικό, σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times». Οι Δημοκρατικοί δαπάνησαν για τον ίδιο σκοπό 80.000 δολάρια, αλλά υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία τους ήταν καλύτερα οργανωμένη, με στόχο κυρίως τους Αμερικανούς που ζουν στο Μεξικό, τον Καναδά και το Ισραήλ. Οι Ρεπουμπλικανοί εστίασαν την προσοχή τους στους στρατιωτικούς και τις γυναίκες, ενώ οι Δημοκρατικοί στους επιχειρηματίες και τους φοιτητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ