ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΛΑ
Αντίσταση με τραγούδια και κινητοποιήσεις

Ο Β. Παπακωνσταντίνου θα τραγουδήσει στην αυριανή συγκέντρωση στην Πλατεία Ηρώων Ελευσίνας

Στιγμιότυπο απ' τη μεγάλη διαμαρτυρία στις 18.10.2000
Στιγμιότυπο απ' τη μεγάλη διαμαρτυρία στις 18.10.2000
Φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης υψώνουν την Κυριακή στις 7μ.μ. στην Πλατεία Ηρώων Ελευσίνας οι κάτοικοι του Θριάσιου Πεδίου, ενάντια στις προσπάθειες επέκτασης του εργοστασίου της ΠΕΤΡΟΛΑ. Εκεί θα τραγουδήσουν μαζί με τον Β. Παπακωνσταντίνου, δίνοντας όμως ταυτόχρονα και ραντεβού για τους νέους αγώνες που θα ακολουθήσουν. Η Επιτροπή Αγώνα κατά των Επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ - που διοργανώνει και τη συναυλία - προγραμματίζει κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας στα τέλη του Νοέμβρη. «Μέσα στους προσεχείς μήνες θα κριθεί, αν οι συναρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Οικονομίας θα ενδώσουν στις πιο παράλογες αξιώσεις του ομίλου Λάτση, ή θα απορρίψουν κατηγορηματικά τα σχέδια γιγάντωσης της ΠΕΤΡΟΛΑ, ανοίγοντας το δρόμο για ένα ασφαλές βιώσιμο μέλλον στο βιομηχανικά κορεσμένο Θριάσιο» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με εξαγγελίες της εταιρίας επιχειρείται η γιγάντωση της επιχείρησης ΠΕΤΡΟΛΑ, με την εφαρμογή ενός πολυδιαφημισμένου «επενδυτικού προγράμματος» ύψους 200 δισ. δραχμών.

Κατηγορηματικά αντίθετοι στην τυχόν υλοποίηση των παραπάνω σχεδίων είναι οι κάτοικοι της περιοχής. Δηλωτικό των προθέσεών τους να αντιταχθούν με κάθε τρόπο στα σχέδια του ομίλου Λάτση, είναι η αυθόρμητη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις και τη συλλογή υπογραφών της Επιτροπής Αγώνα, που μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 10.000, καθώς και η πλήρης στήριξη που τυγχάνει ο αγώνας από τους δήμους της περιοχής.

Στο κάλεσμά της προς τους κατοίκους της περιοχής, η Επιτροπή υπογραμμίζει:

  • Να γυρίσουν οι πολίτες την πλάτη τους στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΠΕΤΡΟΛΑ, ο οποίος άρχισε ήδη να διαδίδει ψευδείς και ανυπόστατες φήμες, να εκβιάζει συνειδήσεις, να διασπείρει συκοφαντίες και να στρατολογεί κάθε λογής εγκάθετους, προκειμένου να διαταράξει την πρωτοφανή ενότητα των κατοίκων του Θριάσιου.
  • Να αγνοήσουν συστηματικά κάθε είδους προκλήσεις, οι οποίες μέσα στους προσεχείς μήνες, είναι βέβαιο, ότι θα ενταθούν για να ανακόψουν τον πάνδημο ξεσηκωμό των πολιτών.
  • Να αξιώσουν από την πολιτεία να μην ενδώσει στα παράλογα σχέδια του ομίλου Λάτση και να σεβαστεί την επιθυμία των κατοίκων να μη δοθούν οι άδειες για τη γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Η επιχείρηση χειραγώγησης και των πιέσεων προς τους κατοίκους της περιοχής παίρνει διάφορες μορφές. Χαρακτηριστικά είναι τα γεγονότα που έγιναν στις 26 του Σεπτέμβρη 2000, όταν δύο αστυνομικοί παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση της Επιτροπή Αγώνα κατά των Επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα, οι οποίοι αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης - στην οποία συμμετείχαν προσωπικότητες της περιοχής - αξίωσαν προκλητικά να μάθουν την τελική απόφαση που πάρθηκε.

Το θέμα αυτό είχαν φέρει στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη, με Ερώτησή τους για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έδωσε την καταπληκτική απάντηση ότι στη συγκεκριμένη συγκέντρωση η αστυνομία διατάχθηκε να πάρει μέτρα τάξης, όπως κάνει πάντα, αλλά υπήρχαν και αστυνομικοί με πολιτικά σε απόσταση 40-50 μέτρων. Δύο από αυτούς από παρεξήγηση πήγαν στο χώρο της συγκέντρωσης και, κατά τον υπουργό, «συνομιλούσαν φιλικά με κάποιους εκ των συμμετεχόντων στη συγκέντρωση»...


Θύμα επιχειρηματικών συμφερόντων;

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με χτεσινή ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» στην Κηφισιά - το οποίο χτυπήθηκε σοβαρά από το σεισμό της 7.9.1999 - είναι και θύμα επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φήμες για τη δραστηριοποίηση ομίλου αμερικανικών συμφερόντων που θέλει να κτίσει ιδιωτικό νοσοκομείο στοΙλιο και ότι η καθυστέρηση εξαγγελιών για τους "Αγίους Αναργύρους" δεν είναι άσχετη», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ και καλεί τον υπουργό να πάρει άμεσα σαφή θέση για το μέλλον του Ογκολογικού Νοσοκομείου.

Για την ανέγερση του νοσοκομείου υπάρχουν πιστώσεις 18 δισ. δραχμών από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως ενίσχυση από το σεισμό. Η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί αναγκαία την ανέγερση ενός σύγχρονου νοσοκομείου 600 κλινών, εκ των οποίων οι 100 θα είναι για ογκολογικά περιστατικά. Το νέο νοσοκομείο μπορεί να καλύψει υγειονομικά το βορειοδυτικό τμήμα της Αττικής, όπως επίσης και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ζέστη και σήμερα...

Πάει τρελάθηκε ο καιρός. Νοέμβρη μήνας και ο κόσμος με το... κοντομάνικο. Αν μάλιστα δε φοβόμασταν και τη θερμοκρασία της θάλασσας, θα τρέχαμε και για κολύμπι, αλλά το άθλημα θα το αφήσουμε προς το παρόν για τους χειμερινούς κολυμβητές. Ποιος ξέρει, στο μέλλον μπορεί να γίνει κι αυτό. Τώρα θα μου πείτε και τι σε πειράζει δηλαδή, ωραίο πράγμα ο ήλιος, οι ωραίες μέρες, το καφεδάκι στις παραλιακές καφετερίες για τους αργόσχολους, αλλά δυστυχώς «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά», που λέει και ο σοφός λαός. Γιατί καλή είναι η ηλιοφάνεια, η ζέστη επίσης, μας γλιτώνουν και από το ακριβό σπορ των καλοριφέρ, αλλά... Αυτό το αλλά, φίλοι μου, είναι το πρόβλημα.

Χμ!.. αρχίζετε να μπαίνετε στο νόημα. Η άτιμη η τρύπα του όζοντος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα πείτε. Ετσι ακριβώς. Τα αλλεπάλληλα στοιχεία επίσημων οργανισμών μάς κάνουν να καιγόμαστε... ακόμη περισσότερο. Η αύξηση των χλωροφθορανθράκων, που κυρίως ευθύνονται για την τρύπα του όζοντος, σε συνδυασμό με την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, λόγω της καύσης του πετρελαίου και των ξύλων ή του κάρβουνου, είναι μερικές από τις βασικότερες αιτίες της αλλαγής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να έχουμε αρχίσει να μπερδεύουμε τις εποχές.

Τώρα θα πείτε, τι φταίει; Μπορεί η αιτία να είναι αυτή η... έρμη η «πρόοδος» του ανθρώπου, που κατακτά... συνεχώς καινούρια επίπεδα στον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς του. Αλλά είναι τόσο απλοϊκά τα πράγματα και η εξήγησή τους; Αναμφίβολα όχι! Γιατί μπορεί να μαθαίνει ο καθένας από μας στην ευκολία και στο πρόχειρο και να πετάμε τα κουτιά από τα τσιγάρα μας στο δρόμο ή η οικολογική μας συνείδηση να πηγαίνει ολοένα και περίπατο, αλλά αυτό είναι το λιγότερο μπρος σε μια συγκεκριμένη πολιτική που αναπτύσσεται και έχει σοβαρές και πολύμορφες συνέπειες και στο περιβάλλον. Στα δέκα τελευταία χρόνια μάλιστα αρχίζουμε να τις νιώθουμε στο δέρμα και στα πνευμόνια μας, όλο και περισσότερο έντονα.

Αυτό το άτιμο το κέρδος βλέπετε, που άλλους τους καίει και άλλους τους... δροσίζει. Και να δρόσιζε τους περισσότερους πάει στο διάβολο, αλλά έλα μου, ντε, που συμβαίνει το αντίθετο. Γιατί οι περισσότεροι δε φταίνε ούτε για την καύση ορυκτών καυσίμων και την απελευθέρωση των αερίων που οδηγούν κατευθείαν στην αύξηση της τρύπας του όζοντος, ούτε για το ανέβασμα της στάθμης της θάλασσας λόγω του λιώσιμου των πάγων από την αύξηση της θερμοκρασίας. Τι κι αν γίνονται παγκόσμιες συνδιασκέψεις όπως στο Κιότο για το περιβάλλον ή αυτή που γίνεται στη Χάγη;

Θα μαζευτούν κάποιοι κοστουμάτοι κύριοι που αγαπούν... το περιβάλλον, θα ανακοινώσουν τραγικά για μας στοιχεία και το κλείσιμο των εργασιών θα γίνει με τα συνήθη ευχολόγια «ο Θεός να βάλει το χέρι του». Γιατί, προς το παρόν, το μόνο υπαρκτό χέρι είναι αυτό του παγκόσμιου κατεστημένου, που συσσωρεύει πλούτη και δύναμη, σε βάρος των πολλών και του περιβάλλοντος. Λύση όμως δεν υπάρχει όσο συνεχίζεται αυτό το βιολί. Οσο δε στρεφόμαστε προς άλλες μορφές ενέργειας όπως είναι η Αιολική ή η Ηλιακή. Η τεχνολογία άλλωστε υπάρχει και πρέπει να εφαρμοστεί. Οχι μόνο για τις γενιές που έρχονται, αλλά και για τη γενιά που ζει και βιώνει σήμερα στον πλανήτη. Γιατί ο πλανήτης μας δε θέλει τον πλανητάρχη του, παραφράζοντας γνωστό διαφημιστικό «σλόγκαν», αλλά θέλει τους λαούς του που θα παλεύουν για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Κι αυτό, αγαπητοί μου, δε γίνεται όταν καθόμαστε στις βεραντούλες μας απολαμβάνοντας τον ωραίο καιρό, γιατί αύριο θα πλακώσουν κάτι βροχές, μα κάτι βροχές... που θα είναι και όξινες μάλιστα!..


Κώστας ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ