ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Εγγυάται την «ασφάλεια» των επιχειρηματικών συμφερόντων

Κλιμακώνει το αντιδραστικό παραλήρημα με αφορμή την επίθεση των ΜΑΤ στη «Χαλυβουργία»

Την «ασφάλεια» των επενδυτών, δηλαδή των μονοπωλιακών ομίλων, έναντι του εργατικού λαϊκού κινήματος, είναι αποφασισμένη να προστατεύσει με κάθε μέσο η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, κατά την οποία η επέμβαση των ΜΑΤ κατά των απεργών στη «Χαλυβουργία» είναι «μόνο η αρχή» του ανοιχτού πολέμου κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού.

Ταγμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και των επιχειρηματικών ομίλων, η νέα συγκυβέρνηση δεν διστάζει να διαφημίζει την επίθεση των ΜΑΤ κατά των απεργών χαλυβουργών ως έμπρακτη απόδειξη της βούλησής της να κλιμακώσει την καταστολή των εργατικών λαϊκών αγώνων, προκειμένου να στείλει μήνυμα στους «επενδυτές» ότι είναι διατεθειμένη να τσακίσει τα δικαιώματα και τους εργατικούς αγώνες και ότι εγγυάται την κερδοφορία τους «διά πυρός και σιδήρου».

«Είναι δυνατόν να το συζητάμε;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, όταν ρωτήθηκε (στον «Real Fm») αν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει ανοιχτό το εργοστάσιο με τα ΜΑΤ. Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμφανίζεται προκλητικά να αναμασά την πιο αισχρή προπαγάνδα για το «δικαίωμα στη δουλειά» και την «εφαρμογή του νόμου».

«Οταν βρισκόμαστε απέναντι σε ένα εκρηκτικό πρόβλημα ανεργίας, όταν ένα και πλέον εκατομμύριο άνθρωποι ψάχνουν για δουλειά, θα εμποδίσουμε ανθρώπους να δουλέψουν;», αναρωτήθηκε προκλητικά και θρασύτατα ο εκπρόσωπος, κρύβοντας ότι το σύστημα που υπηρετεί η συγκυβέρνηση και σύσσωμος ο αστικός κόσμος είναι αυτό που καταστρέφει ζωντανή εργατική δύναμη και αναπαράγει την ανεργία, σε ανάπτυξη και κρίση. Επιβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι η μέριμνα της συγκυβέρνησης για τα εκατομμύρια των ανέργων είναι η προπαγανδιστική τους αξιοποίηση για το τσάκισμα των εργατικών αγώνων.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος και διαστρεβλώνοντας βάναυσα την πραγματικότητα, συμπλήρωσε: «Θα κλείσουμε εργοστάσιο, σε μια Ελλάδα που αντιμετωπίζει ένα οξύτατο πρόβλημα συρρίκνωσης της παραγωγικής της βάσης; Θέλουμε να βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας σε αυτή τη χώρα;».

Το κυριότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι συνολικά οι εργαζόμενοι πρέπει να αποδεχθούν να θυσιάσουν τα δικαιώματά τους και να ρίξουν ακόμα πιο κάτω την απαιτητικότητά τους, για να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση. «Πάνω απ' όλα, πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι ότι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις που μπορούσαν να παρουσιάζονται και να είναι, τέλος πάντων, μέχρι και συζητήσιμες πριν από 4-5 χρόνια, σήμερα φαίνονται εξωπραγματικές» (!), δήλωσε ανερυθρίαστα ο ίδιος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι με τις αλυσίδες που πάνε να τους περάσουν με την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τους μισθούς πείνας.

«Σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να αφήσουμε το εργοστάσιο να κλείσει καθώς θα στέλναμε λάθος μηνύματα στην διεθνή κοινότητα», δήλωσε (στον «Σκάι»), ο βουλευτής της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης, που πλειοδοτώντας σε αντιΚΚΕ επιθέσεις, αποφάνθηκε ότι το ΚΚΕ ενόψει των εκλογών ήθελε να είχε ένα σύμβολο και γι' αυτό έκανε την απεργία στη «Χαλυβουργία». «Εξαιρετικά θετικό» για την πολυπόθητη «αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας», χαρακτήρισε το παράδειγμα της «Χαλυβουργίας», ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΜΩΝ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ»
Επιστολή με προτάσεις για την επαναλειτουργία του εργοστασίου

Την ενεχείρισε στον Ν. Μάνεση και σε τρεις υπουργούς

Το Σωματείο Εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», μετά τη Γενική Συνέλευση του περασμένου Σαββάτου, όπου αποφασίστηκε η συνέχιση της απεργίας, με επιστολή του προς της διεύθυνση της «Χαλυβουργίας Ελλάδος ΑΕ» την οποία κοινοποιεί προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον υπουργό Εργασίας, επιδιώκει την άμεση εξεύρεση λύσης, ώστε να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και σημειώνει τα εξής:

«Το Σωματείο μας ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο για τη βάναυση επίθεση αστυνομικών δυνάμεων καταστολής και ΜΑΤ ενάντια στους απεργούς χαλυβουργούς, που μεθοδεύτηκε από την εταιρεία σας και την κυβέρνηση, με τη χρησιμοποίηση και του απεργοσπαστικού μηχανισμού των διευθυντικών στελεχών σας, καθώς και την απαράδεκτη σύλληψη έξι απεργών με την ψευδή και αστεία κατηγορία ότι στις 4.50 τα χαράματα παρεμπόδιζαν δήθεν με τη βία ανύπαρκτους εργαζόμενους που δήθεν ήθελαν να εισέλθουν στο εργοστάσια για δουλειά.

Στην πραγματικότητα, σήμερα το εργοστάσιο του Ασπροπύργου τελεί υπό κατάληψη από τις αστυνομικές δυνάμεις, η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε ελάχιστους απεργοσπάστες που η εταιρεία σας υποδεικνύει και απαγορεύεται η είσοδος σε όλους τους εργαζόμενους και στα μέλη της διοίκησης του Σωματείου μας.

Σας ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ότι η Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου μας, που συγκλήθηκε και πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το Καταστατικό του Σωματείου μας και το νόμο, στις 21-7-2012, στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, αποφάσισε, έπειτα από μυστική ψηφοφορία, με συντριπτική πλειοψηφία, 164 υπέρ και 5 κατά: Να συνεχιστούν οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας στις 28-5-2012 και άρχισαν από την 17.00 της 29-5-2012 μετά από νόμιμη και εμπρόθεσμη ειδοποίηση της εταιρείας σας, με αιτήματα την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων μας και το σεβασμό των όρων των οικείων συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Να προστεθεί στα πιο πάνω αιτήματα των απεργιακών κινητοποιήσεών μας και το αίτημα του άμεσου τερματισμού της κατάληψης του εργοστασίου και της πύλης του από τις αστυνομικές δυνάμεις και η άμεση απομάκρυνσή τους.

Συνεπώς, είναι προφανές ότι η απεργία μας συνεχίζεται νόμιμα και όλα τα μέλη του Σωματείου μας συμμετέχουν σε νόμιμη απεργιακή κινητοποίηση.

Επισημαίνουν το γεγονός ότι τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας σας έδιωξαν από το χώρο του εργοστασίου τους εργαζόμενους - απεργούς, που το Σωματείο μας έχει ορίσει ως προσωπικό ασφαλείας, και σας έχει γνωστοποιήσει και τους απαγόρευσαν να ασκούν τις εργασίες τους ως προσωπικού ασφαλείας. Κατόπιν τούτου σας δηλώνουμε ότι η εταιρεία σας αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη και καμία ευθύνη δεν φέρει το Σωματείο και τα μέλη του προσωπικού ασφαλείας που έχει ορίσει.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΑ για το γεγονός ότι η εταιρεία σας από κοινού με τις αστυνομικές αρχές που έχουν καταλάβει το εργοστάσιο απαγορεύουν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας να εισέλθουν στα γραφεία του Σωματείου, που βρίσκονται στο χώρο του εργοστασίου, όπως συνέβη στις 21-7-2012 οπότε απαγορεύτηκε η είσοδος του Γ. Γραμματέα του ΔΣ του Σωματείου να εισέλθει στα γραφεία του για να πάρει διάφορα έγγραφα του ΔΣ που φυλάσσονται εκεί. Σας καθιστούμε επομένως υπεύθυνους για κάθε απώλεια εγγράφων και την πρόκληση οποιασδήποτε βλάβης ή ζημιάς, δεδομένου μάλιστα ότι στα γραφεία του Σωματείου υπάρχουν και ευπαθή τρόφιμα που προορίζονται για τους απεργούς μας. Σας ΚΑΛΟΥΜΕ να σταματήσετε άμεσα την παράνομη αυτή απαγόρευση πρόσβασης των μελών του ΔΣ στα γραφεία του Σωματείου μας. Σε αντίθετη περίπτωση σας ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.

Τέλος, για ακόμη μια φορά σας ΚΑΛΟΥΜΕ να εγκαταλείψετε την αδιάλλακτη και αυταρχική στάση σας και να ορίσετε εσείς χρόνο και τόπο συνάντησης μεταξύ της διοίκησης του Σωματείου και των εκπροσώπων της εταιρείας σας, για την εξεύρεση λύσης. Το Σωματείο μας έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να δώσουν αμοιβαία αποδεκτή λύση, εφόσον η εταιρεία σας επιδείξει την ελάχιστη καλόπιστη διάθεση, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφαιρούν κάθε πρόσχημα που χρησιμοποιούσατε μέχρι τώρα».

Φωνή αλληλεγγύης απ' όλη τη χώρα

Με το σύνθημα «Η τρομοκρατία δε θα περάσει» δεκάδες συνδικάτα, οργανώσεις και φορείς συνεχίζουν να καταγγέλλουν την προσχεδιασμένη από την κυβέρνηση, βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ κατά των χαλυβουργών και να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

Στο μακρύ κατάλογο προστίθενται: Τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Ηλείας, Λέσβου, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αχαΐας και το Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών «Η ενότητα», η Γραμματεία Ηρακλείου του ΜΑΣ και το ψήφισμα που κατέθεσε στήριξαν οι Σύλλογοι ΑΕΙ Φυσικού, Ιατρικής, Βιολογικού, Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Χημικού, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και οι σύλλογοι των ΤΕΙ ΣΤΕΦ, ΣΔΟ, ΣΕΥΠ, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, η ΟΤΟΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος» η ΕΛΜΕ Πειραιά, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης», ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής, οι Σύλλογοι Εργαζομένων του Δήμου Νάουσας και επαρχίας Νάουσας, το Σωματείο τραγουδιστών μελοδράματος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Συντονιστικό ενάντια στη διάλυση κοινωφελών δημόσιων φορέων, η Ενωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας Μακεδονίας - Θράκης, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Επισιτισμού Τουρισμού Ικαρίας, το ΝΤ ΑΔΕΔΥ της Σάμου, το Σωματείο Επισιτισμού τουρισμού «Ο Α. Μηνάς», το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας-Κορυδαλλού, η Επιτροπή Ανέργων και η Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού η Ενωση Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ηλιούπολης, η Επιτροπή Ανέργων Ν. Σμύρνης και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Πρέβεζας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αμαρουσίου και του Δήμου Πατρέων που κατέθεσαν και σχετικά ψηφίσματα στα Δημοτικά Συμβούλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ