ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ
Αυξήσεις στο ρεύμα για να κερδίσουν οι εταιρείες

Ακόμη πιο «μαύρες» ενεργειακές μέρες έρχονται για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά

Ενα μηχανισμό διαρκούς αναπροσαρμογής των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος (δηλαδή διαρκών αυξήσεων στην τιμή που πληρώνουν τα νοικοκυριά), ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης και αυτόματη κάλυψη πραγματικών και τεχνητών στοιχείων κόστους, αλλά και το «εύλογο» κέρδος που αξιώνει το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο, προωθεί η κυβέρνηση μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που παρουσίασε χτες τις θέσεις της για «την αναδιοργάνωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», ξεκινώντας το σχετικό «διάλογο».

Τα τιμολόγια έχουν την «τιμητική» τους στις προτεινόμενες διατάξεις, καθώς προβλέπεται: Καθιέρωση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής τους ανά 6 μήνες, όσον αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το λεγόμενο «ανταγωνιστικό» τμήμα τους. «Αρση των στρεβλώσεων» με μέτρα όπως η κατάργηση της κλίμακας 0-800 kWh που θα οδηγήσει σε αύξηση, τουλάχιστον γι' αυτό το κομμάτι καταναλωτών. «Εξομάλυνση» του τρόπου κατανομής των χρεώσεων ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) που συνδυάζεται με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και του περιεχομένου των ΥΚΩ οι οποίες σήμερα καλύπτουν μειωμένες χρεώσεις για νησιώτες, πολύτεκνους και «ευπαθείς» ομάδες, το λεγόμενο κοινωνικό τιμολόγιο. Πλήρη απεμπλοκή από τα τιμολόγια των χρεώσεων υπέρ τρίτων (Δημοτικός φόρος, ΕΡΤ, ΔΕΤΕ, ΕΕΤΗΔΕ κλπ).

Ολα τα παραπάνω οδηγούν σε αυξήσεις στις τιμές με «μαθηματική ακρίβεια». Η ΡΑΕ ισχυρίζεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα συγκράτησης των λιανικών τιμών για τα νοικοκυριά. Είναι καθαρό ψέμα, αφού ήδη προβλέπεται νομοθετικά η σύνδεσή τους με τη χονδρεμπορική αγορά και στη συνέχεια η «απελευθέρωσή» τους, με ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις!!! Η ίδια η ΡΑΕ το παραδέχεται έμμεσα αφού στοχεύει: στη «μακροχρόνια ανάπτυξη του ηλεκτρικού τομέα, στη βάση της οικονομικής βιωσιμότητας των σχετικών επενδύσεων και υποδομών». Ακόμη και η αφαίρεση των άσχετων με το ηλεκτρικό, χρεώσεων, γίνεται επειδή το σημερινό καθεστώς «έχει δημιουργήσει πολλαπλά εμπόδια στον εξορθολογισμό των χρεώσεων για την ηλεκτρική ενέργεια», με απλά λόγια δεν τολμούν να βάλουν τις αυξήσεις που πραγματικά θέλουν κι ας έχουν ήδη εκτιναχτεί τα τιμολόγια!!!

Αντιλαϊκές και βαθιά αντιδραστικές είναι και οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για το ξεπούλημα λιγνίτη, νερών, μονάδων της ΔΕΗ κλπ. Προβλέπεται: υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο θα πωλείται με συμβόλαια ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και νερά σε χαμηλές τιμές, σε εταιρείες, εκτός χονδρικής τιμής (ΟΤΣ), με την υποχρέωση να την μεταπωλούν «φτηνά». Ανοίγει έτσι μεγάλο περιθώριο για επιχειρηματικά παιχνίδια «ολκής». Η διαδικασία αυτή αναφέρεται ότι μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Ακόμη, θα συνταχθεί ειδικός κώδικας διαχείρισης για τα υδροηλεκτρικά, προκειμένου οι νέοι... ιδιοκτήτες να μη χάνουν κέρδη, αλλά να προστατεύονται και οι «συνάδελφοι» άλλων μορφών παραγωγής.

Εβδομαδιαία εκκαθάριση, εγγυητικές επιστολές προς τους διαχειριστές των δικτύων, επανεξέταση των οικονομικών κινήτρων για τις ΑΠΕ (αφού όμως πρόλαβαν οι «μεγάλοι» τα υπερκέρδη), αλλαγές στο μηχανισμό μεταβλητού κόστους, αλλά διατήρηση του προκλητικού καθεστώτος επιδότησης των ιδιωτών παραγωγών, συμπληρώνουν τις προτάσεις που στόχο έχουν να φέρουν την Ελλάδα στο νέο περιβάλλον του Ενιαίου Μοντέλου Ευρωπαϊκής Αγοράς και να πληρώσει ο λαός για ανάπτυξη δικτύων Μεταφοράς, ώστε να πουλάνε ακριβή ενέργεια ΑΠΕ στο εξωτερικό οι ντόπιοι και ξένοι κολοσσοί.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Αύριο η εκδήλωση - παρέμβαση του ΚΚΕ στη Λάρισα

Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα την πρόταση του ΚΚΕ για την διαχείριση των πολύτιμων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, αύριο στις 9 το βράδυ στο «Φρούριο» στη Λάρισα. Στην εκδήλωση καλούνται να συμμετάσχουν και να καταθέσουν τις απόψεις του οι επιστημονικοί φορείς της περιοχής, όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στο θέμα διαχείρισης των υδάτων άρδευσης και ύδρευσης, αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί, εργατικά σωματεία, σύλλογοι επαγγελματιών και εμπόρων, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Σε σχετικό δελτίου Τύπου, που εξέδωσε η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, υπογραμμίζεται:

«Το νερό από φυσικό αγαθό έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα και μεθοδεύεται η παραχώρηση της διαχείρισής του στους επιχειρηματίες ως ένας ακόμη τομέας για την αύξηση των κερδών τους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων-καταναλωτών.

Αυτό αφορά τόσο το νερό άρδευσης όσο και ύδρευσης, αφορά δηλαδή το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων της Θεσσαλίας, τους εργαζόμενους και ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και τους μικρομεσαίους αγρότες στην ύπαιθρο. Η διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή μας, με πρόσχημα περιβαλλοντικούς λόγους και σε εναρμόνιση με την οδηγία 2000/60 της ΕΕ, και την Κοινή Αγροτική Πολιτική που προωθεί τη μείωση της παραγωγής και της επιδότησης, στόχο έχει να πετύχει τη συναίνεση των φορέων και του λαού της Θεσσαλίας, ώστε να μειωθούν οι αρδεύσιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να μην ολοκληρωθεί η εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου.

Εξυπηρετεί επίσης το στόχο να δοθεί στους ιδιώτες η χρήση του νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όπως γίνεται με την λίμνη Πλαστήρα, και μεθοδεύεται και το ξεπούλημα των ΔΕΥΑ, με συνέπεια οι καταναλωτές να πληρώνουν ακόμη ακριβότερα το νερό ύδρευσης.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει δραματικές συνέπειες στην περιοχή, ακόμη μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση της χώρας, αφού θα μεγαλώσει το έλλειμμα στην παραγωγή ελληνικών προϊόντων, κλείσιμο μεταποιητικών βιομηχανιών και χάσιμο θέσεων εργασίας, χειροτέρευση του υπόγειου υδροφορέα με αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες όπως να μεγαλώσει το ηφαιστειακό ρήγμα που έχει εμφανιστεί στην περιοχή, να οδηγηθεί στην ερημοποίηση ο πιο εύφορος κάμπος της χώρας.

Η Θεσσαλία παρουσιάζει αυξανόμενο έλλειμμα στους υδάτινους πόρους, κυρίως στα υπόγεια ύδατα, αφού οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αρδεύονται κατά 70% με υπόγεια νερά μέσω 33.000 γεωτρήσεων και μόνο 30% από την αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων που χύνονται στη θάλασσα από την απουσία έργων υποδομής όπως φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές κ.λπ.

Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Θεσσαλίας. Αταλάντευτα διεκδικεί τη συγκρότηση Κρατικού Ενιαίου Φορέα διαχείρισης των υδάτων στη χώρα, την ολοκλήρωση της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου με τα συνοδευτικά έργα για την αξιοποίηση του νερού, τα άλλα μεγάλα και μικρότερα περιφερειακά έργα που θα αξιοποιήσουν τα επιφανειακά νερά και θα εμπλουτίσουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα».

ΛΑΡΙΣΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην εφορία

Την άμεση καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ στους δικαιούχους αγρότες απαίτησε αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε χτες το πρωί στα γραφεία της Α' ΔΟΥ Λάρισας. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το διευθυντή της τοπικής εφορίας επισημάνθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης για εκατοντάδες παραγωγούς του νομού αφού οι υποχρεώσεις και τα έξοδα «τρέχουν» και πραγματικά γι' αυτούς η καταβολή του ΦΠΑ θα αποτελέσει οικονομική «ανάσα». Ο διευθυντής της ΔΟΥ είπε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για 230 αγρότες του Δήμου Κιλελέρ και σε έναν περίπου μήνα το ίδιο θα έχει συμβεί για ακόμη 430 αγρότες των Δήμων Αγιάς, Ελασσόνας και Φαρσάλων. Η καθυστέρηση, σύμφωνα με το διευθυντή, οφείλεται στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, αλλά και στην απαίτηση που υπάρχει προς τους υπαλλήλους των εφοριών για εντατικούς και αυστηρούς ελέγχους των δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΝΛ υπογραμμίζει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για την καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων αφού όφειλε να ενισχύσει το προσωπικό των ΔΟΥ και επισημαίνει ακόμη ότι ενώ πρέπει να γίνονται έλεγχοι και μάλιστα αυστηροί, αυτό δεν δικαιολογεί την πολύμηνη καθυστέρηση που παρουσιάζεται. Καλεί, τέλος, την κυβέρνηση άμεσα να ενισχύσει τις ΔΟΥ ώστε να ολοκληρώσουν άμεσα τους ελέγχους και να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους αγρότες.

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ
Η καθυστέρηση οδηγεί σε αποτυχία

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ενώ το αγροτικό εισόδημα, για μια ακόμα χρονιά, μειώθηκε κατά 5,6% το 2011 και οι παραγωγοί έχουν καταβάλει κανονικά την εισφορά δακοκτονίας μέσω των ελαιοτριβείων, εν τούτοις η καταπολέμηση ουσιαστικά του δάκου δεν έχει ξεκινήσει ή εκεί που ξεκίνησε είναι τόσο πολλές οι ελλείψεις σε προσωπικό ή μέσα που οδηγείται σε αποτυχία.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός Μ. Χαρακόπουλος επιχείρησε με διάφορες δικαιολογίες, όπως ότι έγιναν διπλές βουλευτικές εκλογές, να εξωραΐσει την κατάσταση και την απαράδεκτη καθυστέρηση στη δακοκτονία.

Ομολόγησε ότι υπήρξε δραματική μείωση του απαραίτητου προσωπικού, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο με αρκετή καθυστέρηση ενέκρινε την πρόσληψη μόνο 1.500 ατόμων από τα 3.666 που είχαν εγκριθεί. Κατά τον υφυπουργό, δυσκολίες παρουσιάζονται και γιατί πρέπει να συντονιστούν διαφορετικές υπηρεσίες χωριστών υπουργείων ενώ αναφερόμενος σε συγκεκριμένες περιοχές είπε απλώς ότι στην Πελοπόννησο βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός προμήθειας του αναγκαίου υλικού, ενώ στη Λάρισα ανέφερε ότι «το προσεχές διάστημα» χωρίς να το προσδιορίσει να αρχίσει η έναρξη της δακοκτονίας.

Στην παρέμβασή του, ο Ν. Καραθανασόπουλος παρατήρησε ότι ο υφυπουργός προσπάθησε να εφεύρει δικαιολογίες όπως οι εκλογές για την εγκληματική καθυστέρηση της δακοκτονίας, τονίζοντας ότι εάν αργήσει η διαδικασία τότε δε θα έχει καμία αποτελεσματικότητα στην προστασία της παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό της καθυστέρησης, είπε, ότι ενώ η διαδικασία για την πρόσληψη προσωπικού είχε οριστεί για την αρχή του έτους χρειάστηκε να περάσει ένα εξάμηνο μέχρι να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και μάλιστα με μειωμένο τον αρχικό αριθμό που προβλεπόταν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ