ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΡΡΕΣ - ΚΑΒΑΛΑ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Κινητοποιήσεις για την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία

Μέσα από μια μαζική Γενική Συνέλευση, χτες, οι γιατροί του νοσοκομείου των Σερρών, αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο των συναδέλφων τους ειδικευόμενων και από σήμερα ξεκινούν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας να πληρωθούν τις δεδουλευμένες εφημερίες τους. Θυμίζουμε ότι οι ειδικευόμενοι έχουν ξεκινήσει επίσχεση από τις 16 Ιούλη.

Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα δε θα πραγματοποιούνται τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα απογευματινά και θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

Ταυτόχρονα, οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν να έρθουν σε επαφή με τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς του νομού προκειμένου να προγραμματιστεί η πραγματοποίηση κοινής απεργιακής κινητοποίησης για την υγεία, την επόμενη βδομάδα.

Στη διάρκεια της συνέλευσης, προτάθηκε επίσης, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών να μαζέψει τις παραιτήσεις όλων των γιατρών και να τις υποβάλει μαζικά το επόμενο διάστημα αν δεν υπάρξει εξέλιξη στο θέμα της πληρωμής των εφημεριών.

Και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Καβάλας, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από το Μάη, από χθες κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους, απέχοντας από τα προγραμματισμένα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των κλινικών.

Στην Κομοτηνή, οι ειδικευμένοι, μόνιμοι και επικουρικοί γιατροί του νοσοκομείου που ήδη βρίσκονται σε επίσχεση, προχτές προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τις απλήρωτες εφημερίες και την παραβίαση του ωραρίου εργασίας τους.

Στο έγγραφό τους, καταγγέλλουν ότι λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης των μονάδων υγείας του νομού και κυρίως του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, η διοίκηση τούς υποχρεώνει να πραγματοποιούν εφημερίες πέραν του ωραρίου εργασίας των 48 ωρών. Επίσης, καταγγέλλουν ότι «οι εφημερίες Ιανουαρίου, οι οποίες εγκρίθηκαν πριν την πραγματοποίησή τους από τη Διοίκηση, καταβλήθηκαν αυθαίρετα με περικοπή 35%, ενώ οι εφημερίες των επομένων μηνών δεν έχουν καταβληθεί και, σύμφωνα με τις υποσχέσεις της Διοίκησης, έχει δρομολογηθεί η μερική καταβολή τους με περικοπή 50%». Μάλιστα, καταγγέλλουν τη διοίκηση ότι τους επιβάλλει σε αναγκαστική, παράνομη και απλήρωτη εργασία: «Μετά την επίσχεση εργασίας των ειδικευομένων ιατρών του Νοσοκομείου και την απόφασή τους να απέχουν από το τακτικό ωράριο και τις εφημερίες, εντελλόμαστε με καθημερινές ημερήσιες κινήσεις από τη Διοίκηση στην πραγματοποίηση εφημεριών πέραν των αρχικά εγκριθέντων στα προγράμματα εφημεριών -οι οποίες ήδη καταστρατηγούσαν το νόμιμο ωράριο εργασίας μας- και παρά τη ρητή και κατηγορηματική άρνησή μας, η οποία είχε γνωστοποιηθεί εγγράφως στη Διοίκηση».

Τέλος, τονίζουν ότι βρίσκονται στα όρια των φυσικών και ψυχικών τους αντοχών και αδυνατούν να εγγυηθούν «την ασφάλεια των νοσηλευομένων και εξεταζομένων ασθενών».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Απροκάλυπτα υπέρ των εργοδοτών η «Αυτόνομη Παρέμβαση»

Τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργοδοτών απέδειξε έμπρακτα, για μια ακόμα φορά, ότι υπηρετεί η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης»(ΑΠ) (της παράταξης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) που πλειοψηφεί στη διοίκηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΝΤ Θ. Βασιλόπουλος, επικεφαλής της ΑΠ στη ΓΣΕΕ, παρουσίασε χτες στο ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων το προϊόν των διαβουλεύσεων με τον εργοδοτικό Σύνδεσμο της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης και ζήτησε την εξουσιοδότηση από το ΔΣ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης πάνω σε αυτό το πλαίσιο. Και μόνο που ζήτησε και έλαβε τελικά την εξουσιοδότηση του ΔΣ, παραβίασε την απόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης, όπου ρητά είχε αποφασιστεί πως όποια πρόταση κι αν κάνουν οι εργοδότες αυτή θα περάσει μέσα από Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Στην πρόταση αυτή προβλέπεται σύμβαση με πάγωμα μισθών μέχρι 31 /12 /2013. Μετά από αυτή τη σύμβαση, επιστροφή στην παλιά σύμβαση! Και σαν να μη φτάνει αυτό, η ίδια η ΑΠ, όπως αποκάλυψαν οι ίδιοι οι εκπρόσωποί της στο ΔΣ, πρότεινε στην εργοδοσία οι εργαζόμενοι που νεοπροσλαμβάνονται ή βρίσκονται στα τέσσερα πρώτα κλιμάκια, να υποστούν μείωση των αποδοχών τους κατά 100 ευρώ. Μάλιστα, ήταν τόσο περιχαρής από το περιεχόμενο αυτής της σύμβασης που την παρουσίασε ως πιλότο και για άλλους κλάδους. Τελικά η πρόταση αυτή ψηφίστηκε με 8 ψήφους υπέρ (ΑΠ) και 2 κατά (ΔΑΣ).

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ Ναυτιλιακών αρνήθηκαν την υπογραφή μιας τέτοιας σύμβασης, που είναι λαιμητόμος για τους εργαζόμενους, και απαίτησαν να εφαρμοστεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και η πρόταση αυτή να περάσει μέσα από τους εργαζόμενους.

Αύξηση των θανατηφόρων καρδιαγγειακών νοσημάτων

«Φονικός» συνδυασμός η ψυχολογική καταρράκωση και το ΔΝΤ, λένε γιατροί στο «Τζάνειο»

Η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ανεπάρκειες στο σύστημα επείγουσας ιατρικής και της αντιμετώπισής τους από τα δημόσια νοσοκομεία οδηγούν στην αύξηση των θανατηφόρων καρδιαγγειακών νοσημάτων τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου γιατροί του «Τζάνειου» νοσοκομείου.

«Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες του κόσμου στις οποίες εφαρμόζεται, ή εφαρμόστηκε, η πολιτική "διάσωσης" του ΔΝΤ (Ρωσία, Τουρκία, Εσθονία κτλ,) τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ανησυχητική αύξηση του ποσοστού εμφραγμάτων, η οποία είναι απότοκη του "φονικού" συνδυασμού ύπαρξης των οργανικών παραγόντων κινδύνου και της ψυχολογικής καταρράκωσης που έχει επιφέρει στον πληθυσμό η έντονη οικονομική δυσπραγία από τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ».

Με αυτά τα δεδομένα, η αλλαγή του τρόπου ζωής, με την καταπολέμηση των κυριότερων παραγόντων κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος, όπως η υπέρταση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι υψηλές τιμές χοληστερόλης στο αίμα και το άγχος, αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, αδήριτη ανάγκη ανέφεραν οι γιατροί. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου παραμένει η κύρια αιτία θνητότητας, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζουν την ανάγκη άμεσης κλήσης για πρώτες βοήθειες και έγκαιρης άφιξης του ασθενούς στο νοσοκομείο, η οποία σήμερα κρίνεται χρονικά προβληματική, καθώς οι εμφραγματίες, ή το περιβάλλον τους, καθυστερούν αδικαιολόγητα να ειδοποιήσουν το ΕΚΑΒ. Δυστυχώς σήμερα, επισημάνθηκε, 1 στους 5 εμφραγματίες δεν προλαβαίνει να φτάσει εν ζωή στο νοσοκομείο. Είναι σημαντικό με την εμφάνιση του πόνου στο στήθος ο ασθενής να πάρει μία ασπιρίνη, να καλέσει αμέσως το ΕΚΑΒ και να μεταφερθεί το συντομότερο δυνατό στο νοσοκομείο για αντιμετώπιση και θεραπεία.

ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Μόλυνση από μετάγγιση αίματος

Τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω της μετάγγισης αίματος σε βαριά ανοσοκατασταλμένο ασθενή με ιστορικό πολλαπλών μεταγγίσεων ανακοίνωσε χτες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Τόσο η αιμοληψία, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον αιμοδότη όσο και η μετάγγιση στον ασθενή είχαν γίνει πριν εμφανιστεί το πρώτο κλινικά αναγνωρίσιμο και διαγνωσμένο κρούσμα από τον ιό στη χώρα μας. Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ υποστηρίζει ότι η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μετάγγισης είναι εξαιρετικά σπάνια, λόγω της πολύ σύντομης διάρκειας παραμονής του ιού στο αίμα. Ωστόσο, όμως, συνέβη και αυτό γιατί το κράτος δεν έκανε τους απαραίτητους ψεκασμούς στην κατάλληλη χρονική περίοδο, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπιστούν οι νύμφες και τα κουνούπια να πετάξουν μεταφέροντας τον ιό. Το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), έχει δώσει, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από την έναρξη εμφάνισης των κρουσμάτων, οδηγίες προς όλα τα νοσοκομεία για την επιλογή των αιμοδοτών και τον έλεγχο του αίματος στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί 14 κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Σήμερα η συνάντηση για την «Παιδική Στέγη»

Μετά από πρωτοβουλία του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παπαγιωτόπουλου αναβλήθηκε για σήμερα η συνάντηση με τους εργαζόμενους και τους γονείς των παιδιών που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς της «Παιδικής Στέγης».

Η συνάντηση θα γίνει στο υπουργείο Εργασία, ώρα 7 μ.μ., Πειραιώς 40. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς καλεί τους γονείς και τους εργαζόμενους να είναι μαζικά παρόντες στη συνάντηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ