ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στην τελική ευθεία για την απεργία

  Αγωνιστική συμπόρευση της ΕΙΝΑΠ με την ΠΟΕΔΗΝ που κάνουν απεργία στις 27 και 28 Νοέμβρη 2000

Στιγμιότυπο από την πορεία των εργαζομένων στις 31.10.2000
Στιγμιότυπο από την πορεία των εργαζομένων στις 31.10.2000
Από νοσοκομείο σε νοσοκομείο περιοδεύουν από χτες τα κλιμάκια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για την 48ωρη απεργία που θα γίνει στις 27-28 του Νοέμβρη 2000 για να εκφραστεί η αγωνιστική αντίθεση σε βασικά σημεία των σχεδίων της κυβέρνησης, που φέρνουν τον ψευδεπίγραφο τίτλο του «υγεία για τον πολίτη».

Ηδη υπάρχουν θετικά μηνύματα από την επαρχία:

  • Στο περιφερειακό συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη - που έγινε στην Ξάνθη - επαναβεβαιώθηκε και πάλι η αντίθεση των πρωτοβάθμιων σωματείων στα σχέδια της κυβέρνησης.
  • Στη Σάμο η Γενική Συνέλευση του σωματείου των εργαζομένων έγινε με την παρουσία του τοπικού Εργατικού Κέντρου και εκπροσώπων των φορέων, όπου εκφράστηκε η αντίθεση στη λεγόμενη «μεταρρύθμιση» καθώς και η αλληλεγγύη στους αγώνες των υγειονομικών.
Η ΕΙΝΑΠ

Την κήρυξη 48ωρης απεργίας για τις 27-28 Νοέμβρη 2000, προειδοποιητικού χαρακτήρα και την από κοινού διοργάνωση διαδηλώσεων με την ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε (14.11.2000) το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ επαναβεβαίωσε την εκτίμησή του ότι πρόκειται για μέτρα σε αντιδραστική κατεύθυνση που απορρίπτονται από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους καλεί να διοργανώσουν άμεσα συνελεύσεις στα νοσοκομεία, όπου και να αποφασιστούν πιο συγκεκριμένες μορφές πάλης (π.χ., απόσυρση νοσοκομείων από την εφημερία).

Η ΕΙΝΑΠ προειδοποιεί το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν στην εξαγγελία νομοθετικών ρυθμίσεων ενάντια στις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων στη δημόσια περίθαλψη αλλά και ολόκληρου του λαού. «Αν παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση επιμείνει να κωφεύει, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα είναι αναγκασμένοι να απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις» τονίζει η ΕΙΝΑΠ.

Αμετακίνητος ο υπουργός

Την επιμονή του να καταθέσει τις επόμενες μέρες το πρώτο νομοσχέδιο, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για διάλογο, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, μιλώντας την περασμένη Κυριακή (19.11.2000) στη ΝΕΤ.

Ωστόσο, εκείνο που διαφαίνεται πια είναι ότι οι υποσχέσεις για «θεαματικές βελτιώσεις» μετατίθενται για μετά από έξι χρόνια. «Βελτιώσεις, είπε ο υπουργός, θα υπάρχουν άμεσα γιατί πρέπει να διευκολύνουμε τον κόσμο, θεαματικά πράγματα δε θα γίνουν τους επόμενους μήνες. Υπάρχει ένα στάδιο ολοκλήρωσης εξαετίας, το οποίο για να το πιάσουμε απαιτείται συστηματική δουλιά, για να σπάσουμε τις πολλές στρεβλώσεις που υπάρχουν στο σύστημα υγείας σήμερα».

«ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ» ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Προσπάθεια αναδιανομής των κερδών

  Θύμα τελικά είναι ο άρρωστος, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με ελλιπή εφοδιασμό των φαρμακείων την ώρα της ανάγκης

Η αντιμετώπιση του φαρμάκου ως καταναλωτικού προϊόντος -και όχι ως κοινωνικού αγαθού- αποτυπώνεται στις «παράλληλες εξαγωγές» φαρμάκων με αποτέλεσμα την ίδια ώρα να «δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς». Το ύψος των «παράλληλων εξαγωγών υπολογίζεται σε 100 δισ. δραχμές για το 2000 σύμφωνα με επιστολή του Πανελλήνιου Συνδέσμου των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) που έστειλε προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Οι «παράλληλες εξαγωγές» γίνονται με εισαγόμενα, απ' το εξωτερικό, φάρμακα που επανεξάγονται σε χώρες όπου η λιανική τιμή των φαρμάκων είναι πολύ μεγαλύτερη απ' την Ελλάδα. Βέβαια, η εξαγωγή φαρμάκων δε γίνεται λαθραία, αλλά με άδειες εξαγωγής που είναι σε γνώση τόσο της κυβέρνησης όσο και των εταιριών. Ετσι, λοιπόν, οι αρμόδιοι έχουν πλήρη γνώση πως μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, για να μην υπάρχουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Εκείνο, βέβαια, που διαφαίνεται απ' την ανακοίνωση του ΣΦΕΕ είναι η προσπάθεια των πολυεθνικών να μπουν στο χώρο του χονδρεμπορίου, όπου κυριαρχούν οι φαρμακαποθήκες, που είναι συνεταιριστικές σε ποσοστό 50%. «Οι φαρμακαποθήκες προτιμούν τις εξαγωγές φαρμάκων με μεγαλύτερο κέρδος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το να εφοδιάζουν τα ελληνικά φαρμακεία με μικρότερο κέρδος», αναφέρεται στην επιστολή του ΣΦΕΕ.

Επίσης, είναι η καταφανής η προσπάθεια για την αύξηση των τιμών μέσω της κατάργησης και των ελάχιστων περιορισμών: «Με τον αγορανομικό καθορισμό των τιμών των φαρμάκων, υπογραμμίζει ο ΣΦΕΕ, η Ελλάδα έχει υιοθετήσει από το 1997 και μετά, τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης για κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη ουσιαστικής διαφοράς όλων των φαρμάκων, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν πολύ υψηλότερες τιμές στα αντίστοιχα προϊόντα. Η διαφορά αυτή μεγαλώνει συνεχώς, λόγω των συναλλαγματικών διακυμάνσεων, αλλά και από το γεγονός ότι πολλά φάρμακα έχουν στην Ελλάδα τιμές κατώτερες και από τη χαμηλότερη της Ευρώπης, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τη γνωστή "Λίστα"».

Κι όλες αυτές τις παρενέργειες ο ΣΦΕΕ τις αποδίδει στην «κρατική παρέμβαση και όχι στους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού», που «έδωσε τη δυνατότητα ουσιωδέστερου κέρδους στους Ελληνες φαρμακεμπόρους εξαγωγείς και τους αλλοδαπούς εισαγωγείς, χωρίς κανέναν κόπο για τους ίδιους αλλά και χωρίς όφελος για τους τελικούς καταναλωτές στις χώρες εισαγωγής».

Αυτοκτόνησε

Αυτοκτόνησε κατηγορούμενος σε υπόθεση διαφθοράς της ΕΛ.ΑΣ. Χτες το μεσημέρι, βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του, στο Μενίδι, ο πολιτικός υπάλληλος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Βλάχος.

Ο αυτόχειρας είχε πιαστεί με τον αστυνόμο Κωνσταντίνο Κύρου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για υπεξαίρεση 54 εκατομμυρίων δραχμών. Τα χρήματα προέρχονταν από αστυνομικά ένσημα που ο αστυνόμος δεν απέδιδε στην υπηρεσία του. Συνεργό του στην προσπάθεια συγκάλυψης είχε τον πολιτικό υπάλληλο, που εργαζόταν στη διεύθυνση διαχείρισης χρηματικού του υπουργείου.

Συνέδριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας πραγματοποιείται από τις 24 έως τις 26 Νοέμβρη στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά (Καραολή Δημητρίου 80).

Στο συνέδριο θα γίνουν ανακοινώσεις σε ιατροδικαστικά και τοξικολογικά θέματα και των συναφών κλάδων, αλλά και στρογγυλά τραπέζια, όπως «Μαζικές καταστροφές», «Doping», «Μεταμοσχεύσεις», «Ναρκωτικά, ό,τι νεότερο».

Παραιτήθηκε ο Δ. Κατριβάνος

Σε προσωπικούς λόγους απέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών την παραίτηση του Δημήτρη Κατριβάνου, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και τα όσα δήλωσε ο ίδιος ο Δ. Κατριβάνος, η παραίτησή του συνδέεται με την έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού από τη ΓΓΠΠ στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αφού δεν έχει καμία αρμοδιότητα στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία, αντίθετα, χειρίζονται τα υπουργεία.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο Δ. Κατριβάνος στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», οι οποίες προκάλεσαν την απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών, Κ. Καϊσερλή. Ο ίδιος δήλωσε πως η παραίτηση του Δ. Κατριβάνου οφείλεται σε προσωπικούς λόγους, για να συμπληρώσει την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει «στην αναδιοργάνωση του Τομέα Πολιτικής Προστασίας».

Τη θέση του ΓΓΠΠ αναμένεται να αναλάβει τις προσεχείς μέρες ο Δημήτρης Παπανικολάου, επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας.

Αντιδράσεις των γιατρών του ΝΙΜΤΣ

Με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης οι γιατροί του Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ εκφράζουν την αντίθεσή τους στις «ηγεσίες των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Υγείας - Πρόνοιας που εμποδίζουν την αυτοτελή γενική εφημερία του ΝΙΜΤΣ στο σύστημα γενικών εφημεριών μέσα απ' το Β' Συγκρότημα για το Λεκανοπέδιο Αττικής».

Οι γιατροί του ΝΙΜΤΣ αντιδρούν στη «συν-εφημερία με τον Ευαγγελισμό», όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζοντας ότι έτσι επιχειρείται η ποιοτική υποβάθμιση του Νοσοκομείου με τελικό στόχο την ιδιωτικοποίησή του.

Η ΕΙΝΑΠ όσο και η πενταμελής της Επιτροπή στον «Ευαγγελισμό» είναι αντίθετοι με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης, είναι υπέρ του να υπάρχει σε όλα τα όργανα πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ και να ενταχθεί το ΝΙΜΤΣ στο πρόγραμμα των εφημεριών σε 24ωρη βάση στα πλαίσια των εφημεριών των συγκροτημάτων.

ΒΟΛΟΣ
Ωρες αναμονής στο λιμάνι

Επτά ώρες στο λιμάνι του Βόλου περίμεναν πάνω από 40 επιβάτες την Κυριακή για να επιβιβαστούν στο ιπτάμενο δελφίνι της ακτοπλοϊκής εταιρίας MFD με προορισμό τις Βόρειες Σποράδες. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας, με το πρόσχημα ότι δε διατίθενται άλλα εισιτήρια, αρνήθηκαν την επιβίβασή τους με προκλητικό τρόπο, αν και υπήρχε ένα ακόμα δελφίνι στο λιμάνι που ήταν ακινητοποιημένο. Μάλιστα, δε δίστασαν να καλέσουν το Λιμεναρχείο και τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας για να «επιβάλει την τάξη», στους αγανακτισμένους επιβάτες που ήθελαν να πάνε στα σπίτια τους. Τελικά, το δελφίνι, που το δρομολόγιο του ήταν προγραμματισμένο στις 4 μ.μ., αναχώρησε στις 5 μ.μ.

Το περιστατικό αυτό είναι χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης που έχουν περιέλθει οι κάτοικοι των Βορείων Σποράδων, καθώς η ακτοπλοϊκή εταιρία δρομολογεί μόνο ένα πλοίο και ελάχιστα δελφίνια, από και προς το Βόλο, επικαλούμενη την έλλειψη επιβατικού κοινού, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών.

Η προσβασιμότητα αφορά όλους

Συνέδριο με θέμα την προσβασιμότητα ως «προϋπόθεση στη διά βίου εξασφάλιση αναβαθμισμένης ποιότητας ζωής του πολίτη» διοργανώνει 25 και 26 του Νοέμβρη ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων, όπως αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Οπως τονίστηκε, η προσβασιμότητα δεν αφορά μόνο τους κινητικά ανάπηρους ή τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), αλλά αντιθέτως όλους τους ανθρώπους, αφού όλοι αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή της ζωής τους κινητικές δυσκολίες (π.χ. λόγω ατυχήματος).

Οι ομιλητές, ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν στα γενικότερα κριτήρια ανάπτυξης της κοινωνίας, που έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην προσβασιμότητα. Ετσι, οι κινητικά ανάπηροι ενώ θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα δουλιάς, οικονομικής άνεσης και ουσιαστικής μόρφωσης, αυτό δε γίνεται. Αντιθέτως, ο προσανατολισμός ανάπτυξης της κοινωνίας έχει στόχο τη δημιουργία κέρδους και όχι την ανάπτυξη σωστών υποδομών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της προσβασιμότητας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ