ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Πώς «οικοδομούνται κράτη» με ... ευρωατλαντικές αρχές

Αποκαλυπτική η διάσκεψη που διοργανώνεται από την κροατική κυβέρνηση

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Η «οικοδόμηση κρατών με βάση την εμπειρία της ΕΕ» και οι δυνατότητες οικοδόμησης μέλλοντος «σταθερότητας και ευημερίας» στη νοτιανατολική Ευρώπη συζητώνται από χτες στην 7η Διάσκεψη Κορυφής στην Κροατία που ολοκληρώνεται σήμερα (Σάββατο) στο Ντουμπρόβνικ με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων από τα Βαλκάνια και τις χώρες της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης»...

Η διάσκεψη διοργανώνεται από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς. Ειδικότερα στις τρεις συνεδρίες της διήμερης συνάντησης εξετάζονται η ευρωπαϊκή προοπτική ως «κινητήριος δύναμη» κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών, η οικοδόμηση μετασυγκρουσιακών κοινωνιών και η συνεργασία στην οικοδόμηση θεσμών στη νότια Μεσόγειο.

Παρών στις εργασίες της Διάσκεψης αναμένεται να δώσουν οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι, της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, της Πολωνίας Ντόναλντ Τασκ, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, του Μαυροβουνίου Ιγκορ Λούκσιτς, της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόρντον. Παρόντες θα είναι ακόμη και εκπρόσωποι της Αιγύπτου, της Λιβύης, του Μαρόκου, της Τυνησίας και της Αλγερίας.Μάλιστα, ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές σχολίασαν πως με την πρόσκληση που απηύθυνε η Κροατία στους εκπροσώπους χωρών της βόρειας Αφρικής επιχειρεί να εδραιώσει τη θέση της Κροατίας στη διεθνή σκηνή, προσδίδοντάς της χαρακτηριστικά ρόλου «σταθεροποιητικού παράγοντα» στη νότια Μεσόγειο.

Η Διεθνής Διάσκεψη «Croatia Summit» πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Ντουμπρόβνικ από το 2006.

ΔΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Νέο εργαλείο επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα

Στις υπό εξέλιξη συζητήσεις συμμετέχουν οι ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό, Χιλή, Περού, Αυστραλία και χώρες της Ασίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χωρίς ιδιαίτερη προβολή διεξάγονται στις ΗΠΑ οι συνομιλίες για τη δημιουργία της Δια-Ειρηνικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου (Trans-Pacific Partnership - TPP), συνομιλίες στις οποίες πήραν μέρος όχι μόνο οι αξιωματούχοι των χωρών που συμμετέχουν αλλά σύμφωνα με τη οργάνωση «Public Citizen» και ανώτατα στελέχη τουλάχιστον 600 επιχειρήσεων και πολυεθνικών. Στόχος της νέας διακρατικής συμφωνίας είναι να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους καπιταλιστές με αποψιλωμένα τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και εναρμονισμένες νομοθεσίες για την εκμετάλλευσή τους.

Οι συνομιλίες για τη σύσταση της ΤΡΡ είχαν ανακοινωθεί επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους στα τέλη του 2007, αρχικά με μόλις τέσσερις χώρες (Χιλή, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη και Μπρουνέι, τις χώρες που συμμετείχαν στη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Ρ4). Πολύ γρήγορα (από το 2008) το ενδιαφέρον για την ΤΡΡ επεκτάθηκε. Με τη ανάληψη των καθηκόντων από το πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα διευρύνθηκαν οι συμμετέχοντες και προσήλθαν στις συζητήσεις η Μαλαισία, η Αυστραλία, το Βιετνάμ και το Περού, ενώ τελευταίες εισήλθαν στις διαπραγματεύσεις ο Καναδάς, το Μεξικό και η Ιαπωνία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις από τις αρχές του 2010 είναι συνεχείς και σύμφωνα με το περιοδικό «The Nation» ο τελικός, 13ος γύρος, και μάλλον ο τελικός, διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας (2 έως 10 Ιούλη).

Μόλις δύο από τα 26 κεφάλαια που συνιστούν τη συμφωνία, καλύπτουν παραδοσιακά ζητήματα διεθνούς εμπορίου, σύμφωνα με το «The Nation». Τα υπόλοιπα αφορούν κατά κύριο λόγο την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και προνομίων για τις επιχειρήσεις, από τις νομοθεσίες για την κίνηση των κεφαλαίων μέχρι τις διευκολύνσεις για τη μετεγκατάσταση. Επίσης, περιλαμβάνουν όρους για τον έλεγχο των φυσικών πόρων, την ασφάλεια τροφίμων, τη χρήση γης, τα πνευματικά δικαιώματα, την ενέργεια, την υγειονομική περίθαλψη, αυστηρούς περιορισμούς στη δικαιοδοσία των χωρών, διευκόλυνση για την μετακίνηση εργαζομένων (Offshoring) κ.ά.

KOYBA - KINA
Υπογραφή σειράς συμφωνιών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων, αλλά και με το βλέμμα των Κινέζων αξιωματούχων στραμμένο σε όλη Λατινική Αμερική, Κούβα και Κίνα υπέγραψαν σειρά συμφωνιών στον οικονομικό τομέα στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης στην Κίνα του Προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο. «Η Κούβα και η Κίνα βρίσκονται σε κρίσιμα στάδια της ανάπτυξής τους», τόνισε ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο κατά τη συνάντησή του με το Ραούλ Κάστρο, στην πρώτη επίσκεψή του στην Κίνα αφότου ανέλαβε καθήκοντα το 2008.

Εμφαση στις διμερείς επαφές δίνεται στην αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, η τεχνολογία κ.ά. Τέλος, ο Κινέζος Πρόεδρος τόνισε ότι οι δύο χώρες θα συντονιστούν και σε καίρια διεθνή ζητήματα, όπως την κλιματική αλλαγή, τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη ενώ έπλεξε το εγκώμιο των σοσιαλιστικών επιτευγμάτων της Κούβας και κατέληξε ότι η Κίνα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κούβας, στηρίζοντας πάντα την ανεξαρτησία και κυριαρχία της.

Ο Πρόεδρος της Κούβας, από την πλευρά του, τόνισε ότι θεωρεί σημαντική την εμπειρία από την ανάπτυξη της Κίνας και ότι για την Κούβα παραμένει στόχος η σταθερή προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η διερεύνηση της αναπτυξιακής της πορείας θα πρέπει να γίνει βάσει των αναγκών της χώρας ώστε να προωθήσει ένα ολοκληρωμένο και συντονισμένο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Κατόπιν, οι δύο ηγέτες από κοινού με τις πολυάριθμες αντιπροσωπείες παρέστησαν στην τελετή όπου ο Κουβανός αντιπρόεδρος Κάρλος Καμπρίσας και ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Τσεν Ντεμίνγκ υπέγραψαν ένα πακέτο οκτώ συμφωνιών συνεργασίας κατά κύριο λόγο στη γεωργία και την οικονομική - τεχνική συνεργασία. Συμφωνίες που περιλαμβάνουν «δωρεά» της Κίνας καθώς και την εκχώρηση δανείου χωρίς επιτόκιο, την πώληση προϊόντων τεχνολογίας και υποδομής για την ψηφιακή τηλεόραση, το διαδίκτυο, καθώς και την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των ιατρικών υποδομών.

Οι συμφωνίες αποτελούν συνέχεια συμφωνιών που είχε υπογράψει στα τέλη του προηγούμενου χρόνου ο Κινέζος αντιπρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, στη διάρκεια επίσκεψής του στην κουβανική πρωτεύουσα. Δέκα συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς του πετρελαίου, της Υγείας, και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η Κίνα είναι από το 2011 ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Κούβας μετά τη Βενεζουέλα, με ανταλλαγές που ξεπέρασαν το 2 δισεκατομμύριο δολάρια.

Επόμενος σταθμός της ασιατικής περιοδείας του Ραούλ Κάστρο είναι το Βιετνάμ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Συγκέντρωση κατά των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» προγραμμάτιζαν για αργά το απόγευμα χτες οργανώσεις που σχετίζονται με τους κόπτες χριστιανούς, αλλά και οργανώσεις νεολαίας που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ και εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχες για την ολοένα μεγαλύτερη εξουσία των ισλαμιστών και των συμμάχων τους. Στη συγκέντρωση είχαν δηλώσει συμμετοχή και οργανώσεις που σχετίζονται με το στρατό, ο οποίος, παρ' όλα αυτά, επισήμως παρέδωσε την εξουσία στον Πρόεδρο Μούρσι.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ενοχοι για τις απαγωγές βρεφών πολιτικών κρατουμένων κρίθηκαν δύο πρώην δικτάτορες της Αργεντινής. Δικαστήριο του Μπουένος Αϊρες καταδίκασε τον Χόρχε Βιντέλα (1976-1983) σε κάθειρξη 50 ετών και το συγκατηγορούμενό του, Ρεϊνάλντο Μπινιόνε, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία το διάστημα 1982-1983, σε κάθειρξη 15 ετών.

ΡΩΜΗ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας προχώρησε σε καταδίκη κοροϊδία υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας κρίνοντάς τους, μεταξύ άλλων, ένοχους για το αδίκημα της κατάφωρης βλάβης κατά διαδηλωτών στο σχολείο Ντίατζ της Γένοβας στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά της συνόδου της G8 τον Ιούλη του 2001, χτυπήθηκαν βάναυσα, ωστόσο τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Οι αστυνομικοί απλώς θα υποστούν αναστολή πολιτικών δικαιωμάτων για 5 χρόνια και έκπτωση από αξιώματα.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Περισσότερο από 40 χρόνια μετά τη Ματωμένη Κυριακή (30/1/72 με 26 νεκρούς και πολλούς τραυματίες) που σήμανε την έναρξη και των «ταραχών» στη Βόρεια Ιρλανδία, ξεκινά και η ποινική έρευνα της υπόθεσης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, ελήφθη η απόφαση για άνοιγμα ποινικής έρευνας μετά από διαβούλευση με τις εισαγγελικές αρχές για το εάν οι Βρετανοί στρατιώτες είναι ένοχοι για ανθρωποκτονία.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ (πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη επί βομβαρδισμού της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το 1999!) αποδέχθηκε χτες την πρόταση να γίνει ...«αμισθί» σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, σε θέματα στρατηγικής και ασφάλειας, δίχως εντούτοις να παραβρίσκεται σε κυβερνητικές συσκέψεις. Νωρίτερα (προχτές βράδυ) πραγματοποιήθηκαν νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της απόφασης του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλιστών - Φιλελευθέρων να αποπέμψουν τον Πρόεδρο της χώρας Τρ. Μπασέσκου, από το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα» του Βασίλε Μπλάγκα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η κινεζική αστυνομία εξάρθρωσε μεγάλη σπείρα διακίνησης παιδιών, συλλαμβάνοντας 802 υπόπτους ως μέλη δύο συμμοριών και απελευθέρωσε 181 παιδιά. Στη μεγάλη επιχείρηση συμμετείχαν 10.000 αστυνομικοί σε 15 περιοχές της Κίνας. Μόνον πέρσι είχαν εντοπιστεί τουλάχιστον 8.000 παιδιά, που είτε είχαν απαχθεί είτε πουληθεί από τους γονείς τους. Τα παιδάκια που διακινούνται στην Κίνα αγοράζονται για υιοθεσία από άτεκνα ζευγάρια ή πωλούνται ως σκλάβοι - οικιακοί βοηθοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ