ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Καμιά νομιμοποίηση στο έγκλημα που σχεδιάζεται

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας για την επιστολή του υπουργού Εργασίας προς τους κοινωνικούς εταίρους και τον καθορισμό του ύψους των κατώτερων μισθών της ΕΓΣΣΕ

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων
Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων
Την έντονη αντίδραση του ΠΑΜΕ προκάλεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει την πρόβλεψη του μνημονίου για μονομερή καθορισμό των κατώτερων μισθών με κυβερνητική απόφαση. Σχολιάζοντας την επιστολή του υπουργού Εργασίας προς τους «κοινωνικούς εταίρους» για τον καθορισμό του ύψους των μισθών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και το «διάλογο» που στήνεται, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εργασίας, έστειλε επιστολή στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις και ζητά την έναρξη διαλόγου όπως προβλεπόταν στο μνημόνιο 2 με στόχο "την αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους".

Ενας ακόμα "κοινωνικός διάλογος" στήνεται με τη συμμετοχή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, για να δοθεί νομιμοποίηση στο έγκλημα της ευθυγράμμισης των μισθών με τις ανταγωνίστριες χώρες, δηλαδή με τους μισθούς Βουλγαρίας και Αλβανίας, όπως προβλέπει το μνημόνιο και απαιτεί ο ΣΕΒ και η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Καμία αυταπάτη δεν επιτρέπεται στους εργαζόμενους που έχουν ζήσει τα αποτελέσματα των προηγούμενων κοινωνικών διαλόγων.

Κανένα δικαίωμα και καμία εξουσιοδότηση δεν έχει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να νομιμοποιήσει ένα ακόμη έγκλημα των εργοδοτών και της κυβέρνησης σε βάρος της εργατικής τάξης.

Ούτε νομιμοποίηση, ούτε λεπτό χαμένο από την οργάνωση της αντίστασής τους δεν πρέπει να προσφέρουν οι εργαζόμενοι στην κυβέρνηση, στους εργοδότες και στα στελέχη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (όπως για παράδειγμα ο Βασιλόπουλος στην ΟΙΥΕ) που στους κλάδους υπογράφουν συμβάσεις με μειώσεις μισθών, προσαρμόζοντάς τους στις απαιτήσεις του ΣΕΒ και του μνημονίου».

Πρόθυμη στο «διάλογο» η ΓΣΕΕ

Πάντως χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έσπευσε για άλλη μια φορά να δηλώσει πρόθυμη και γι' αυτό το «διάλογο». Με δήλωσή του ο γγ της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκης ανοίγει το δρόμο στην κυβέρνηση για να ξεδιπλώσει την επίθεσή της και να εφαρμοστεί και αυτή η πρόβλεψη του μνημονίου, λέγοντας ότι «στο διάλογο αυτό θα προσέλθουμε με τις δικές μας θέσεις, σεβόμενοι τις υπογραφές μας και έχοντας υπόψη μας τις ανάγκες των εργαζομένων, των ανέργων, της οικονομίας, αλλά προπάντων της κοινωνίας». Δεν ξέρουμε πώς εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των εργαζομένων, όταν ρητά το μνημόνιο μετά από έναν τέτοιο διάλογο δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να νομοθετήσει μονομερώς τον «ελάχιστο μισθό». Το σίγουρο είναι ότι τις μόνες ανάγκες που αναγνωρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι του μεγάλου κεφαλαίου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων πέντε μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία, το επίδομα αδείας και την κατάργηση του επαίσχυντου μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας με μια μέρα δουλειά τη βδομάδα που έχει επιβληθεί από τις 18 Απρίλη.

Σε συνάντηση που είχε η διοίκηση του σωματείου με τον υφυπουργό Εργασίας δόθηκαν και πάλι αόριστες υποσχέσεις για καταβολή οικονομικής ενίσχυσης μέχρι τις 15 Αυγούστου και πως σήμερα θα αναζητηθούν λύσεις σε σύσκεψη μεταξύ των τεσσάρων συναρμόδιων υπουργείων. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις 48ωρες απεργίες, ενώ αύριο Παρασκευή στις 9 π.μ. θα πραγματοποιήσουν εξόρμηση στα διόδια της Ελευσίνας ενημερώνοντας τους οδηγούς για το θέμα των ναυπηγείων.

Η παράταξη της «Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» επισημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η συγκρότηση ενιαίου μετώπου πάλης με τους εργαζόμενους των άλλων ναυπηγείων και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, διεκδικώντας την επαναφορά του ναυπηγείου στον κρατικό έλεγχο με την προοπτική της συγκρότησης ενός δημόσιου ενιαίου φορέα της ναυπηγικής βιομηχανίας που θα λειτουργεί, θα σχεδιάζει και θα έχει κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και τις ανάγκες της χώρας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΚΑΤΣΕΛΗ»
Σε τριήμερη απεργία για τα δεδουλευμένα τους

Τη δεύτερη μέρα της τριήμερης απεργίας τους διανύουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Κατσέλης» που διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων τριών μηνών. Η απόφαση για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πάρθηκε στην προχτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων μετά την άρνηση της εργοδοσίας να δεσμευτεί για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη - οπότε και οι εργαζόμενοι ολοκλήρωναν την πρώτη 48ωρη απεργία τους - το σωματείο είχε συνάντηση με την εργοδοσία όπου και κατάθεσε συγκεκριμένη πρόταση για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ενός μήνα και απαίτησε γραπτή δέσμευση της εργοδοσίας για αποπληρωμή των υπολοίπων μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Μετά την άρνηση της εργοδοσίας να δώσει σαφή απάντηση, για το πότε θα εξοφλήσει τους μισθούς, οι εργαζόμενοι ομόφωνα στη γενική τους συνέλευση που ακολούθησε αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Οι εργαζόμενοι, αγανακτισμένοι πλέον από τη συστηματική καθυστέρηση των δεδουλευμένων τους, έχουν κάνει υπόθεσή τους την επιτυχία της απεργίας και σε αυτή την κατεύθυνση παίρνουν και συγκεκριμένα οργανωτικά μέτρα, όπως για παράδειγμα τη συγκρότηση απεργιακών επιτροπών που δίνουν τη μάχη της περιφρούρησης.

ΑμΕΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ
Σε βασανιστική αναμονή για επιδόματα

Σήμερα η σύσκεψη στα γραφεία της ΣΕΑΑΝ (Χαλκοκονδύλη 37) στις 7.30 μ.μ.

Στη βασανιστική αναμονή της πληρωμής των επιδομάτων Πρόνοιας υποβάλλονται χιλιάδες οικογένειες Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και χρονίως πάσχοντες που θα έπρεπε να πληρωθούν το αργότερο μέχρι τις 20 Ιούλη 2012. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα επιδόματα Πρόνοιας αποτελούν και το μοναδικό εισόδημα για τα ΑμΕΑ και τους χρονίως πάσχοντες.

Αιτία γι' αυτή την καθυστέρηση είναι η διαβόητη απογραφή για να αποκλειστούν οι ανάπηροι - μαϊμού (τους οποίους δημιούργησαν με τη ρουσφετολογική πολιτική τους τα κόμματα εξουσίας). Ωστόσο όμως με την απογραφή έμειναν έξω πραγματικοί ανάπηροι, όπως εκείνοι που δεν μπορούσαν να προσέλθουν στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή κάποιοι ανάπηροι που πρέπει να επανακριθούν και δεν κλήθηκαν ακόμα στα ΚΕΠΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν ενέκρινε κανένα κονδύλι, εκτός από 4 εκατ. ευρώ για το επίδομα διατροφής των νεφροπαθών αλλά είναι άγνωστο πότε θα διατεθεί και αυτό. Συνυπεύθυνη είναι και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που αρνήθηκε να πληρώσει με το παλιό σύστημα, μέχρι να ολοκληρωθεί η απογραφή. Ο πρόεδρός της, Κώστας Ασκούνης (δήμαρχος Καλλιθέας), υποστήριξε ότι με το παλιό σύστημα θα πληρωθούν και ανάπηροι - μαϊμού, ενώ τώρα δε γίνονται πληρωμές για τα επιδόματα Μάη - Ιούνη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν πληρωθεί και τα επιδόματα Μάρτη - Απρίλη.

«Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ΕΣΑμεΑ, των μεγάλων δευτεροβάθμιων οργανώσεων ΑμεΑ και των οργανώσεων γονέων και κηδεμόνων (ΠΟΣΓΑμεΑ) που χρόνια τώρα στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική, που μαζί με τους κυβερνώντες συνδιαμόρφωσαν τον κανονισμό - καρμανιόλα Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, τον γνωστό ΚΕΒΑ, τα ΚΕΠΑ και την απογραφή», επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και τονίζει: «Οφειλαν να κάνουν το στοιχειώδες, να καλέσουν τώρα τους ανάπηρους, τους γονείς και κηδεμόνες σε ξεσηκωμό, όμως, αντίθετα, κρύβονται και αδιαφορούν».

Η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων οργανώνουν, σήμερα, σύσκεψη, η οποία θα γίνει στα γραφεία της ΣΕΑΑΝ (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος) και ώρα 7.30 μ.μ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παρέμβαση στο «Αττικα» για τη σύμβαση

Μαζική παρέμβαση - ενημέρωση για τη νέα κλαδική ΣΣΕ της «φτώχειας» στο εμπόριο, πραγματοποίησαν χτες στο πολυκατάστημα «Αττικα» στελέχη της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι στον κλάδο. Στόχος της παρέμβασης ήταν η ενημέρωση των εργαζομένων για τους νέους μειωμένους μισθούς που προβλέπονται από τη σύμβαση που υπέγραψαν οι εργοδότες (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΔΑΚΕ), αλλά και η ανάγκη για την οργάνωση των εργαζομένων, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η νέα σύμβαση που προβλέπει μείωση μισθών.

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης μέσα στο κατάστημα, όπου μοιράστηκε η ανακοίνωση της Γραμματείας, εργαζόμενο τον εργαζόμενο, οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με πλήθος καταγγελιών. Συγκεκριμένα εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εταιρείες εντός του καταστήματος κατήγγειλαν ότι είναι απλήρωτοι, ενώ σε αρκετούς έχουν επιβληθεί τεράστιες μειώσεις μισθών. Εργαζόμενη στο κατάστημα είπε στα στελέχη της Γραμματείας ότι έχει προσληφθεί με βασικό μισθό 586 ευρώ, όπως και συνάδελφοι της κάτω των 25 με ακόμα χαμηλότερους μισθούς για πλήρη απασχόληση. Από την πλευρά τους τα στελέχη της Γραμματείας κάλεσαν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο κλαδικό τους σωματείο και συλλογικά να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική επίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ