ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Με πρόσχημα τη «δημοκρατία» προωθεί μονοπωλιακά συμφέροντα

Το προφίλ του «ευαίσθητου» και «υπεύθυνου συμμάχου» προβάλλουν οι ΗΠΑ. Εδώ από το σόου της ΥΠΕΞ στη Σενεγάλη
Το προφίλ του «ευαίσθητου» και «υπεύθυνου συμμάχου» προβάλλουν οι ΗΠΑ. Εδώ από το σόου της ΥΠΕΞ στη Σενεγάλη
ΝΤΑΚΑΡ.--

Και τι δε θυμήθηκε χτες, δεύτερη μέρα της επίσκεψής της στη δυτικοαφρικανική Σενεγάλη, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Μίλησε για ανθρώπινα δικαιώματα, μνημόνευσε τη «δημοκρατία» και την... ευημερία των αφρικανικών λαών, αλλά και την ανάγκη της «υπεύθυνης συμμαχίας» των αφρικανικών χωρών με ξένες δυνάμεις, ρίχνοντας τα «καρφιά» της σε άλλες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία, τις οποίες ανταγωνίζεται στην αρένα της εκμετάλλευσης του τεράστιου φυσικού και ορυκτού πλούτου της υποσαχάρειας Αφρικής.

Μιλώντας στην οικονομική και πολιτική ελίτ της Σενεγάλης στην πρωτεύουσα, Ντακάρ, η Κλίντον είπε χαρακτηριστικά: «Η Αμερική θα στέκεται υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμη και εάν θα ήταν ευκολότερο ή πιο προσοδοφόρο να κάνει τα στραβά μάτια για να διατηρήσει την εισροή πόρων».

Σε άλλο σημείο η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να δώσει εύσημα στην πολιτική ηγεσία της Σενεγάλης και στον νέο πρόεδρο Μάκι Σαλ, επισημαίνοντας πως είναι «η μόνη από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που δεν δοκιμάστηκε από πραξικοπήματα» σε αντιδιαστολή με τις πρόσφατες περιπτώσεις του Μάλι και της Γουινέας-Μπισάου... «Ηγέτες που αγκιστρώνονται στην εξουσία με κάθε κόστος, που καταπιέζουν τους αντιφρονούντες, που πλουτίζουν εαυτούς και τις οικογένειές τους σε βάρος των λαών τους, βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας» κατέληξε η Αμερικανίδα υπουργός.

Η Σενεγάλη είναι ο πρώτος σταθμός της 11ήμερης περιοδείας της Κλίντον σε επτά αφρικανικές χώρες όπως η Ουγκάντα, το Νότιο Σουδάν, η Κένυα, το Μαλάουι, η Ν. Αφρική και η Γκάνα. Πολλοί θεωρούν την περιοδεία της Κλίντον μία από τις τελευταίες (προ των επικείμενων αμερικανικών εκλογών του Νοέμβρη) απόπειρες της κυβέρνησης Ομπάμα να εντείνει τη δράση της και τις βλέψεις της στην υποσαχάρεια Αφρική, για την προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων.

ΣΟΥΔΑΝ
Το Κομμουνιστικό Κόμμα καταγγέλλει τη δολοφονική βία του καθεστώτος Μπασίρ

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Τη βάρβαρη χρήση βίας στις προχτεσινές διαδηλώσεις κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Σουδανού προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ, που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, Ενγιάλα, εξαιτίας των πρόσφατων μέτρων στυγνής λιτότητας, κατήγγειλε σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Γραμματεία της ΚΕ του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι από τα πυρά των αστυνομικών κατά των ειρηνικών διαδηλωτών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα - εκ των οποίων οι πέντε ήταν 16χρονοι και 17χρονοι μαθητές! - τραυματίστηκαν πάνω από 50 άλλα και συνελήφθησαν δεκάδες, μεταξύ αυτών και η Νόρα Αλσαντίγκ, μέλος της ΚΕ του Σουδανικού ΚΚ και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος στην περιοχή.

Το Σουδανικό ΚΚ επισημαίνει ότι προχτές, για πρώτη φορά από τις 16 Ιούνη οπότε ξεκίνησαν μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Σουδάν με κεντρικό αίτημα την απόσυρση των μέτρων λιτότητας και την ανατροπή του Μπασίρ, οι αρχές δεν είχαν χρησιμοποιήσει αληθινά πυρά σκοτώνοντας αθώους διαδηλωτές. Καλεί έτσι το σουδανικό λαό να εντείνει τις κινητοποιήσεις μέχρι τελικής νίκης, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για περαιτέρω ενότητα σε όλες τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις προκειμένου να συντριβεί το καθεστώς του ισλαμιστή προέδρου.

ΙΤΑΛΙΑ
Προς νέο διαχειριστικό πολιτικό σχήμα

ΡΩΜΗ.--

Προς τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι λεγόμενες «κεντροαριστερές» δυνάμεις της Ιταλίας, αναζητώντας τρόπους να εκμεταλλευτούν την αγανάκτηση και την οργή των εργαζομένων και του λαού από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και επιχειρώντας να εμφανίσουν ένα δήθεν εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης.

Χτες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του γραμματέα του «Δημοκρατικού Κόμματος» (δημιούργημα της συγχώνευσης του κόμματος «Μαργαρίτα» και του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, που προήλθε από το Ιταλικό ΚΚ, το οποίο το '91 απάλειψε τη λέξη «κομμουνιστικό» από τον τίτλο του και λίγο αργότερα διέγραψε τελείως το σφυροδρέπανο από σύμβολό του), Πιερλουίτζι Μπερσάνι, και του επικεφαλής του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», Νίκι Βέντολα, οι οποίοι ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για μια «προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» με πιθανή ονομασία «Πόλος της Ελπίδας». Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη συνάντηση, τα δύο κόμματα σχεδιάζουν να συνάψουν εκλογική συμμαχία και με την Ενωση Χριστιανοδημοκρατών «Udc» του πρώην προέδρου της Βουλής Πιερφερντινάντο Καζίνι. Ωστόσο, απέκλεισαν τη συμμετοχή του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο και το κόμμα του «Ιταλία των Αξιών» εξαιτίας της πολεμικής που ασκεί κατά της πολιτικής που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Σύμφωνα με τον Βέντολα, η συμμαχία «θα βασιστεί στην υπεράσπιση της εργασίας και στην προσπάθεια εξασφάλισης μιας πραγματικής προοπτικής στους νέους, μαζί με την αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων». Από τη μεριά του ο Μπερσάνι δήλωσε πως «δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην ουσιαστικότερη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών, στην αναγνώριση ομοφυλόφιλων ζευγαριών και την πληρέστερη ένταξη των μεταναστών στην ιταλική κοινωνία».

Η λιτότητα καλά κρατεί...

Νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται επί τάπητος στην Ιταλία, με στόχο το κεφάλαιο να βγει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από την καπιταλιστική κρίση, ρίχνοντας τα βάρη στο λαό. Τα μέτρα αυτά εμφανίζονται ως δήθεν «αντίβαρο» σε ενδεχόμενη νέα αύξηση του ΦΠΑ τους τελευταίους μήνες του 2012. Μάλιστα, οι εφημερίδες «Ιλ Μεσατζέρο» και «Λα Ρεπούμπλικα» δημοσίευσαν πως δεν αποκλείεται να αποφασιστεί μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, ενδεχόμενο που ολοένα και περισσότερο ακούγεται το τελευταίο διάστημα.

Τέλος, το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο της χώρας δημοσιοποίησε προχτές νέα στοιχεία σε ό,τι αφορά στην ανεργία, η οποία έφθασε τον Ιούνη στο 10,8%, από 10,6% που ήταν το Μάη, ποσοστό το οποίο αποτελεί ρεκόρ, με 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δουλειά. Σε ετήσια βάση, η ανεργία αυξήθηκε κατά 37,5%, ή κατά 761.000 ανθρώπους. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το Γενάρη του 2004 μέχρι σήμερα. Ανάμεσα στους νέους ηλικίας 15 - 24 ετών η ανεργία φτάνει στο 34,3%, δηλαδή πάνω από 600.000 ανθρώπους. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι μόνο το 34% των Ιταλών που ρωτήθηκαν λένε ότι θα κάνουν φέτος διακοπές.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Μη συμμετοχή σε στρατιωτικές συμμαχίες

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.--

Η Κάτω Βουλή του Ουζμπεκιστάν ενέκρινε χτες τη νέα στρατηγική για την εξωτερική πολιτική της χώρας, στην οποία υπογραμμίζεται πως η χώρα δε θα συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική συμμαχία και απαγορεύει τις ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της, μετέδωσε το πρακτορείο «Fergana News». Επιπλέον, «διατηρεί το δικαίωμα αποχώρησης από διακρατική συμμαχία αν αυτή μετατραπεί σε στρατιωτική συμμαχία».

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την πρόσφατη ανακοίνωση (29 Ιούνη) της αποχώρησης της χώρας από την Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), που έχει συγκροτήσει η Ρωσία μαζί με άλλες χώρες που προήλθαν από την πρώην ΕΣΣΔ. Δεν είναι η πρώτη φορά, αφού το Ουζμπεκιστάν είχε αποχωρήσει και το 1999 για να επιστρέψει το 2006.

Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί και στη Γερουσία της χώρας μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα με βάση τον ισλαμικό νόμο

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Με μία αποτυχημένη βομβιστική απόπειρα αυτοκτονίας επιχείρησαν χτες οι ισλαμιστές της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ να σαμποτάρουν την ψήφιση του νέου Συντάγματος της Σομαλίας έπειτα από διαπραγματεύσεις οκτώ ετών και την επί μία βδομάδα συνεδρίαση της συντακτικής συνέλευσης. Ωστόσο, η επέμβαση των Σομαλών στρατιωτών ακύρωσε τα σχέδιά τους, καθώς οι δύο επίδοξοι βομβιστές έπεσαν νεκροί από τα πυρά των στρατιωτών λίγο προτού εισέλθουν στο κτίριο συνεδρίασης των 825 εκλεγμένων μελών και προεστών της συντακτικής συνέλευσης.

Δύο ώρες μετά, οι σύνεδροι ενέκριναν τον νέο Σύνταγμα με 621 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 11 αποχές.

Το νέο Σύνταγμα υιοθετεί ως βάση του σομαλικού δικαίου τον ισλαμικό νόμο (σαρία). Απαγορεύει τη διάδοση άλλων θρησκειών πλην του ισλάμ, ενώ υποτίθεται πως εξασφαλίζει την ισότητα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, γλώσσας, κοινωνικής ή οικονομικής θέσης, πολιτικών πεποιθήσεων. Επιτρέπει την άμβλωση στην περίπτωση που διακυβεύεται η ζωή της μητέρας. Απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γενετικών οργάνων. Θεωρεί άκυρο ένα γάμο που δεν έχει τη συναίνεση και των δύο συζύγων.

Η εξέλιξη υποτίθεται πως ανοίγει το δρόμο για την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Σομαλία, όπου διαδραματίζεται εδώ και καιρό η ταυτόχρονη επέμβαση από τους στρατούς της Κένυας, της Αιθιοπίας και της ένοπλης αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη χώρα με αφορμή την καταπολέμηση των ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ