ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις ομάδων της «αντιπολίτευσης»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΙΡΜΠΙΛ.--

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ενόπλων της λεγόμενης αντιπολίτευσης, που στηρίζεται από τους ιμπεριαλιστές, στη Συρία, με επίκεντρο το Χαλέπι, καθώς οι «αντικαθεστωτικοί» θέλουν τον έλεγχο της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν σαν ορμητήριο. Συγκρούσεις που είναι το αποτέλεσμα των μεθοδεύσεων των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Στο Χαλέπι εξακολουθούν να ενισχύονται οι δυνάμεις της λεγόμενης αντιπολίτευσης, που όπως γνωστοποιήθηκε έχουν στην κατοχή τους πυραύλους εδάφους και άλλα βαρέα όπλα τα οποία απέκτησαν - σύμφωνα με πληροφορίες - μέσω της Τουρκίας, παρά το ότι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ισχυρίζονται ότι δεν ευθύνονται για τον εξοπλισμό τους. Δυνάμεις στην περιοχή συνεχίζει να συγκεντρώνει και ο κυβερνητικός στρατός. Ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι στη μάχη του στρατού με τους «αντικαθεστωτικούς», τους οποίους χαρακτήρισε «εγκληματικές συμμορίες», θα κριθεί το παρόν και το μέλλον της χώρας. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, «αντικαθεστωτικοί» εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες οπαδούς της κυβέρνησης Ασαντ και μέλη της φυλής Μπέρι, που θεωρείται επίσης φιλοκυβερνητική. Οι «δίκες», που διεξάγονται με βάση τον ισλαμικό νόμο, αναμένεται να συνεχιστούν, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για την ύπαρξη «μουτζαχεντίν» στις τάξεις των ενόπλων, που καταγγέλει επανειλημμένα η Ρωσία, προειδοποιώντας για ένα νέο «ιερό πόλεμο».

Ο ΟΗΕ, σε δηλώσεις που ξεχειλίζουν από υποκρισία, καλεί τις εμπόλεμες πλευρές να τηρούν «το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, που προβλέπει την προστασία των αμάχων», παρατηρώντας αύξηση της βίας στο Χαλέπι, τις τελευταίες 72 ώρες. Αντίστοιχα η Διεθνής Αμνηστία απέδωσε τις συγκρούσεις στο Χαλέπι ως αποτέλεσμα των πρακτικών των κυβερνητικών δυνάμεων και όχι της επέμβασης των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Εσωτερικές αντιθέσεις στην «αντιπολίτευση»

Την ίδια στιγμή εντείνονται και οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της λεγόμενης αντιπολίτευσης, με τις διάφορες μερίδες της να εμφανίζονται ως εκφραστές του συριακού λαού, στην πραγματικότητα να διεκδικούν να πάρουν εύσημα στην κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του επονομαζόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», Ριάν αλ Ασάαντ, ο οποίος επιτέθηκε στις προσπάθειες συγκρότησης «Συμβουλίου της Συριακής Επανάστασης», μετά και τις δηλώσεις του πρώην δικαστή και στελέχους των «αντικαθεστωτικών», στο εξωτερικό Χαϊτάμ αλ Μάλεχ, για τη δρομολόγηση του σχηματισμού μιας «μεταβατικής κυβέρνησης».

Ο Ρ. Ασάαντ κατηγόρησε τους συγκεκριμένους πολιτικούς ότι επιθυμούν να εκμεταλλευθούν την «επανάσταση» (όπως την ονομάζει) και στην πραγματικότητα προσπαθούν να «αναβιώσουν το καθεστώς του Ασαντ που καταρρέει, λαμβάνοντας αποφάσεις χωρίς τη συγκατάθεση του λαού», προωθώντας περαιτέρω αιματοχυσία. Στις μεθοδεύσεις που ανακοινώθηκαν από το Κάιρο αντιδρά και το λεγόμενο «Συριακό Εθνικό Συμβούλιο», του οποίου ο επικεφαλής Αμπντέλ Μπάσετ Σάιντα τάχθηκε υπέρ μιας κυβέρνησης η οποία όπως ισχυρίστηκε θα «ικανοποιεί όλα τα μέλη της συριακής κοινότητας».

Στοιχείο ανησυχίας η στάση των Κούρδων

Δεδομένης της δράσης των Κούρδων στα γεγονότα στη Συρία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, επισκέφθηκε χτες το Ιράκ, όπου θα είχε συνάντηση με τον ηγέτη των Κούρδων, Μασούντ Μπαρζανί. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα απηύθυνε προειδοποίηση στον Μ. Μπαρζανί να μην παράσχει υποστήριξη στο PYD, που είναι η πτέρυγα του ΡΚΚ στη Συρία, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει μεν κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους, ωστόσο θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο αν το ΡΚΚ αποπειραθεί να δημιουργήσει κουρδική οντότητα στην περιοχή. Προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνεργασία του Μπαρζανί για την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων του ΡΚΚ σε Τουρκία και Συρία, ο Α. Νταβούτογλου αναμενόταν να συζητήσει και θέματα τουρκικών επενδύσεων στην περιοχή και για τη συμφωνία πετρελαίου που υπέγραψε η Τουρκία με τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ.

Παράλληλα με τις εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο, ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε χτες ασκήσεις με συμμετοχή αρμάτων μάχης στα σύνορα με τη Συρία.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΝΕΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από το Ιράν

Οι υπουργοί Αμυνας Ισραήλ και ΗΠΑ, με φόντο συστοιχία βαλλιστικών πυραύλων στην παράκτια πόλη Ασκελον
Οι υπουργοί Αμυνας Ισραήλ και ΗΠΑ, με φόντο συστοιχία βαλλιστικών πυραύλων στην παράκτια πόλη Ασκελον
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε ρόλο «καλού αστυνομικού» ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λίον Πανέτα, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ και κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Εχούντ Μπάρακ, «απέκλεισε» την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν. Προς το παρόν. Στο ρόλο του «κακού μπάτσου» ο Ισραηλινός Εχούντ Μπάρακ και συνολικά η ισραηλινή ηγεσία, τόνισαν σε όλους τους τόνους, ότι οι κυρώσεις δεν πρόκειται να οδηγήσουν πουθενά και επανέλαβαν ότι «το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να αμυνθεί», εννοώντας φυσικά ένα προληπτικό χτύπημα εναντίον του Ιράν για να μην αποκτήσει στο απώτερο μέλλον πυρηνικά. Πυρηνικά που διαθέτουν φυσικά οι ΗΠΑ, αλλά και το Ισραήλ, παρά τη σιγή ιχθύος που έχει επιβληθεί παγκοσμίως όσον αφορά το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Είναι προφανές ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χρησιμοποιείται για τη νομιμοποίηση των ιμπεριαλιστικών επιθετικών σχεδίων εξ ου και οι ρόλοι που ανέλαβαν ο Πανέτα και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

«Οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλες τις προσπάθειες» πριν προσφύγουμε σε μια στρατιωτική επιλογή δήλωσε ο Πανέτα αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις και τις διπλωματικές πιέσεις επί του Ιράν για να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα τόνισε ο Πανέτα στην πόλη Ασκελόν του νοτίου Ισραήλ, μετά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος», μέρος του οποίου χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, χρηματοδότηση που επεκτάθηκε με την πρόσφατη συμφωνία διεύρυνσης της στρατιωτικής βοήθειας που ενέκρινε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την παραμονή της έναρξης της περιοδείας του Πανέτα στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο ο Πανέτα πρόσθεσε ότι «είναι μέρος του τομέα ευθύνης μου ως υπουργός Αμυνας να προτείνω ένα ευρύ φάσμα επιλογών, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής επιλογής, σε περίπτωση που η διπλωματία αποτύχει»... «Ο πρόεδρος Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι συνιστά προτεραιότητα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ να αποτρέψουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», κατέληξε ο Πανέτα και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην «ασφάλεια του Ισραήλ και των κατοίκων του, που παραμένει ακλόνητη σαν βράχος».

Ο Εχούντ Μπαράκ από την πλευρά του τόνισε ότι είναι «εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα» και τόνισε ότι η «τελική απόφαση» για μια ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση κατά της Τεχεράνης ανήκει «μόνο στην ισραηλινή κυβέρνηση».

Τέλος, το ισραηλινό περιοδικό στρατηγικής ανάλυσης με πολύ στενές σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες, το «Debka Files», «είχε ως αποκλειστικότητα» πληροφορίες από το συμβούλιο της προηγούμενος Παρασκευής που συγκάλεσε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης Αγιατολάχ Χομεϊνί, όπου το βάπτισε «το τελευταίο τους πολεμικό συμβούλιο», αφού «το Ιράν θα εμπλακεί σε πόλεμο μέσα στις επόμενες εβδομάδες» και πιο ειδικά το αργότερο μέχρι τον Οκτώβρη.

ΙΡΑΝ
Νέες σκληρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Κογκρέσο, όπως αναμενόταν, ενέκρινε το νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον του Ιράν, κυρίως στον πετρελαϊκό, στον πετροχημικό και το χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας αυτής, επειδή επισήμως η Τεχεράνη δεν σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της εννοώντας το πυρηνικό της πρόγραμμα, που έχει γίνει το όχημα για την επιβολή, ακόμη και με επίθεση εάν χρειαστεί, των ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων.

«Από τη στιγμή που ανέλαβα την εξουσία, παρουσίασα τις επιλογές που έχει η ιρανική κυβέρνηση: να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της ή να υποστεί ολοένα και σημαντικότερες συνέπειες», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Στόχος των νέων αυτών κυρώσεων είναι να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει μηχανισμούς μέσω των οποίων θα πουλάει ιρανικό πετρέλαιο παρακάμπτοντας το εμπάργκο που του έχει ήδη επιβληθεί. Παράλληλα, οι κυρώσεις αφορούν όχι μόνο το πετρέλαιο αλλά πλέον και την πώληση πετροχημικών προϊόντων, τη μεθανόλη και το ξυλόλιο. Στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά του Ιράν επιβάλλονται επίσης κυρώσεις και εναντίον δύο διεθνών τραπεζών που επέτρεψαν τη «μεταφορά εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση του ιρανικού πετρελαίου». Αυτές είναι η κινεζική τράπεζα «Κουνλούν» και η ιρακινή τράπεζα «Elaf Islamic Bank». Η Κίνα άμεσα ζήτησε από τις ΗΠΑ να άρουν την απόφαση τους για επιβολή κυρώσεων στην κινεζική τράπεζα, επικαλούμενη ότι έτσι «πλήττονται οι σινο- αμερικανικές σχέσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ