ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο καπιταλισμός δείχνει τα …δόντια του

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας πρόσφατα στη συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου της χώρας αναγνώρισε πως στη σημερινή Ρωσία «είναι απαράδεκτα μεγάλες οι εισοδηματικές διαφορές» και πως το 13% του πληθυσμού (18 εκατομμύρια άνθρωποι) ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Πάβελ Κουντιούκιν, πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ερευνών, σημείωσε πως η ρωσική στατιστική υπηρεσία παίρνει ως «όριο της φτώχειας» εκείνο το εισόδημα που μπορεί να εξασφαλίσει απλώς την επιβίωση στον πληθυσμό. Ενώ, σύμφωνα με τον Ρουσλάν Γκρίνμπεργκ, διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, στην πραγματικότητα «στη χώρα υπάρχουν 30 εκατομμύρια εξαθλιωμένοι κι άλλοι τόσοι που τα βγάζουν πέρα με μεγάλη δυσκολία. Συμπερασματικά περίπου ο μισός πληθυσμός ζει σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».

Κι όλα αυτά σε μια χώρα με σημαντικούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πρώτων υλών στον κόσμο, αλλά και μια χώρα πλούσια σε ορυκτά, μεγάλη βιομηχανική υποδομή και με υψηλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.

Η ζωή των λαϊκών στρωμάτων αναμένεται να γίνει ακόμη δυσκολότερη το 2013, αφού στο νέο σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπονται μειώσεις δαπανών για την Υγεία (κατά 8,7%) και την Παιδεία (κατά 2,8%).

Την ίδια ώρα οι δαπάνες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 2013 που αφορούν την εθνική άμυνα θα αυξηθούν, σε σύγκριση με το 2012, κατά 25,8%. Ανάλογη αύξηση δαπανών προβλέπεται και για τους κατασταλτικούς κρατικούς μηχανισμούς (στο κομμάτι του προϋπολογισμού για την «Εθνική Ασφάλεια και την επιβολή του νόμου») κατά 9%.


Ι. Π.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Συμφωνίες στο στρατιωτικό τομέα και την ενέργεια

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

«Ενας νέος πόλος παγκόσμιας ισχύος» έγινε πλέον η Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur) δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, μετά την επίσημη ένταξη της Βενεζουέλας σε αυτή που έγινε με τον πλέον επίσημο τρόπο κατά την έκτακτη Σύνοδο των ηγετών των χωρών της Mercosur που έγινε την Τρίτη στην Μπραζίλια. Με αφορμή την ένταξη σε αυτό τον οργανισμό καπιταλιστικής ολοκλήρωσης (έναν από τους πολλούς που υπάρχουν στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής) δόθηκε η ευκαιρία να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες.

Βενεζουέλα και Βραζιλία υπέγραψαν σειρά συμφωνιών με σημαντικότερη αυτή για τη στρατιωτική συνεργασία, που περιλαμβάνει και την αγορά πολεμικών αεροσκαφών από τη βραζιλιάνικη εταιρεία «Embraer», αλλά και την αγορά 20 επιβατικών αεροσκαφών «Ε-190» όπου τα πρώτα έξι θα παραδοθούν στο τέλος του χρόνου, συμφωνία ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Η αγορά των εμπορικών αεροσκαφών εντάσσεται στα πλαίσια ανάπτυξης της κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Βενεζουέλας, «Conviasa», ανάπτυξης που θα σημάνει και την αύξηση των εσωτερικών, αλλά και διεθνών δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας προς την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική. Παράλληλα, ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας με την Αργεντινή, που χαρακτηρίστηκε στρατηγικής σημασίας και από τις δύο πλευρές. Πρόκειται για κοινά προγράμματα ανάπτυξης ειδικά όσον αφορά την εξόρυξη πετρελαίου και στις δύο χώρες όπου κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι δύο κρατικές εταιρείες, η πρόσφατη εθνικοποιημένη YPF και η βενεζουελάνικη PdVSA.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 αγνοούνται μετά από κατολίσθηση, σε ορυχείο σιδηρομεταλλευμάτων της κινεζικής επαρχίας Σινζιάγκ, η οποία πλήττεται από σφοδρές βροχοπτώσεις εδώ και βδομάδες. Οι νεκροί είναι κυρίως εργάτες, καθώς και έξι κάτοικοι της περιοχής. Με δεδομένο ότι οι καταρρακτώδεις βροχές στην Κίνα συνεχίζονται, πλήττοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, η κυβέρνηση ζητά καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπισή τους.

MONTΡΕΑΛ.-- Τη διάλυση της τοπικής Βουλής και την προκήρυξη εκλογών με πιθανότερη ημερομηνία την 4η Σεπτέμβρη, ζήτησε χτες ο πρωθυπουργός της επαρχίας Κεμπέκ του Καναδά Ζαν Σαρέ.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ο Ιούλης ήταν ο αιματηρότερος μήνας της τελευταίας διετίας στο Ιράκ, με 325 νεκρούς - 241 πολίτες, 40 αστυνομικοί και 44 στρατιώτες - σε όλη τη χώρα και 697 τραυματίστηκαν εκ των οποίων 480 άμαχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν τα ιρακινά υπουργεία Υγείας, Αμυνας και Εσωτερικών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά απειλούνται με σοβαρό υποσιτισμό σε χώρες της Βόρειας και Δυτικής Αφρικής ανακοίνωσαν χτες στο Λονδίνο εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων «Γουόρλ Βίζιον» και «Σέιβ δε Τσίλντρεν».

MΠΑΜΑΚΟ.-- Η μεταβατική κυβέρνηση του Μάλι καταδίκασε χτες ως «μεσαιωνικό και απάνθρωπο» το λιθοβολισμό ενός ανύπαντρου ζευγαριού στο βόρειο τμήμα της χώρας από τους ακραίους ισλαμιστές της οργάνωσης «Ανσάρ Ντιν».

ΑΜΜΑΝ.-- Ενας ύποπτος για λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών σκοτώθηκε χτες στη διάρκεια εφόδου της ιορδανικής αστυνομίας σε κτίρια της πρωτεύουσας της Ιορδανίας, Αμμάν. Στην ίδια επιχείρηση τραυματίστηκαν δύο αξιωματικοί της αστυνομίας και συνελήφθησαν 13 ύποπτοι.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Δεκάδες σκοτώθηκαν ή αγνοούνται εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών που σημειώθηκαν στην αρχή της βδομάδας σε παράκτιες περιοχές της Δυτικής και Ανατολικής ΛΔ Κορέας, ανακοίνωσαν χτες οι τοπικές αρχές, σημειώνοντας ότι οι άστεγοι πλημμυροπαθείς ανέρχονται σε πάνω από 60.000.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν χτες λασποπλημμύρες στην ανατολική επαρχία Μαλούκου της Ινδονησίας, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ατόμων ενώ αγνοείται η τύχη αρκετών άλλων.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Εξέπνευσε χτες σε ηλικία 45 ετών και ο δεύτερος Ισραηλινός που αυτοπυρπολήθηκε πριν μερικές βδομάδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και την οικονομική κρίση.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο διάλογος μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών διαπραγματευτών θα πρέπει να συνεχιστεί σε επίπεδο δύο ανεξάρτητων κρατών δίχως να γίνουν διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε χτες ο αντιπρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χαϊρεντίν Κούτσι.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Επίσκεψη διάρκειας δύο εβδομάδων στη Ρουμανία ξεκίνησε χτες αντιπροσωπεία της τρόικας για να ...αποτιμήσει τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα με πρόφαση τη «διατήρηση μιας συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής», συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική που έχει αρνητικές συνέπειες στο λαό και τους εργαζόμενους.

ΜΙΝΣΚ.-- Στην καθαίρεση του προέδρου της Επιτροπής Συνοριακής Ασφάλειας υποστράτηγου Ιγκόρ Ραχκόφσκι και του διοικητή της Αεροπορικής Αμυνας υποστράτηγου Ντμίτρι Πακμέλκιν από τα καθήκοντά τους προχώρησε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Αιτία αποτέλεσε το περιστατικό που συνέβη στις 4 Ιούλη όταν ένα σουηδικό αεροσκάφος, που πέρασε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας από τη Λιθουανία, κατάφερε να ρίξει λούτρινα αρκουδάκια που μετέφεραν μηνύματα για «ελευθερία της έκφρασης» και «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΑΒΑΝΑ.-- Η Κούβα κατήγγειλε χτες τη νέα επιχείρηση δημιουργίας αποσταθεροποιητικής κατάστασης στην Κούβα κατά την επίσκεψη του πάπα στο νησί τον περασμένο Μάρτη, που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, εκείνη την περίοδο στρατολογήθηκαν από συγκεκριμένη οργάνωση της CIA 8 Μεξικανοί να ταξιδέψουν στην Κούβα με αυτό το σκοπό, αξιοποιώντας το γεγονός της επίσκεψης και τη μεγάλη προβολή του από τα ΜΜΕ.

ΚΥΠΡΟΣ
Επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μάλκι, με θέμα τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, καθώς και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τις συναντήσεις του Παλαιστίνιου αξιωματούχου στην Κυπριακή Δημοκρατία ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στη συριακή κρίση και στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, που θα βρεθούν στο επίκεντρο και των συνομιλιών με την Κύπρια ομόλογο του Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή.

Κατά την επίσκεψη Μάλκι θα συζητηθούν επίσης οι σχέσεις ΕΕ - Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, δεδομένης και της Κυπριακής Προεδρίας. Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

ΙΝΔΙΑ
Σταδιακή αποκατάσταση ηλεκτροδότησης

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ._

Μετά από περισσότερες από 48 ώρες χωρίς ηλεκτροδότηση, η Ινδία αποκατέστησε -σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών- τις ζημιές στους τρεις ηλεκτρικούς σταθμούς που βύθισαν στο σκοτάδι περισσότερους από 600 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι σταθμοί ηλεκτροδότησης βγήκαν ο ένας μετά τον άλλο εκτός λειτουργίας, στα βόρεια, ανατολικά και βορειοανατολικά της χώρας, προκαλώντας χάος στα νοσοκομεία, στις μετακινήσεις, στις συγκοινωνίες, αλλά και σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των νοικοκυριών, επηρεάζοντας τα 20 από τα 28 κρατίδια της χώρας.

Οι ζημιές αποκαταστάθηκαν για τα βόρεια της χώρας αργά το βράδυ της Τρίτης, στα ανατολικά το ηλεκτρικό επανήλθε την Τετάρτη, ενώ οι φήμες ότι το μπλακ άουτ θα κρατήσει ακόμα μία μέρα προκάλεσαν πανικό, με τον κόσμο να προσπαθεί να προμηθευτεί πόσιμο νερό και προμήθειες, σε διάφορα σημεία της χώρας.

Το «έμφραγμα» στην ηλεκτροδότηση και το γενικό μπλακ άουτ, απέδειξε την έλλειψη οργάνωσης και ικανότητας αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων από το ινδικό κράτος, σε ένα δίκτυο που δεν κατάφερε να αντέξει την αυξημένη ζήτηση του καλοκαιριού, καθώς οι παροδικές διακοπές ρεύματος αποτελούν καθεστώς στην Ινδία, η οποία δεν είναι σε θέση να καλύψει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού της χώρας σε ηλεκτρικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ