ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απαιτούνται μέτρα για την κτηνοτροφία

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων του Νομού Χανίων είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, Ν. Μωραΐτης, Ν. Καραθανασόπουλος και Σπ. Χαλβατζής. Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται:

«Αν και η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παράγει ζωοκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας για τις διατροφικές και άλλες ανάγκες του λαού μας, ωστόσο ξοδεύονται δισ. ευρώ κάθε χρόνο για εισαγωγές. Γιατί αυτό εξυπηρετεί την κερδοφορία των ευρωμονοπωλίων και ντόπιων εμποροβιομηχανικών ομίλων που στηρίζονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Την κερδοφορία την εξασφαλίζει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσο με την ενιαία εσωτερική αγορά και ειδικές συμφωνίες με τρίτες χώρες όσο και με κανονισμούς και οδηγίες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που βάζουν περιορισμούς μέσα από ποσοστώσεις και απαγορεύσεις στην ντόπια παραγωγή.

Οι κτηνοτρόφοι είναι καταχρεωμένοι, πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής.

Την ίδια στιγμή το κόστος ανεβαίνει υπέρμετρα, αφού τις τελευταίες μέρες είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, επειδή η εμπορία τους μονοπωλείται από μια χούφτα εμπόρων που μάλιστα εμφανίζουν τεχνητή έλλειψη για να αυξήσουν πιο πολύ τις τιμές και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Δεδομένου ότι οι ζωοτροφές συμμετέχουν στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής κατά 60 - 70%, το πρόβλημα είναι οξυμένο και οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι οδηγούνται σε χρεοκοπία. Την αύξηση των τιμών τις τελευταίες μέρες κατήγγειλε ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων δηλώνοντας ότι καθίσταται αδύνατη η αγορά ζωοτροφών τη στιγμή μάλιστα που εμπαίζονται από την κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, που τους είχε υποσχεθεί ότι θα καταβληθεί η εξισωτική επιδότηση του 2011 έως τις 16 Ιούλη, η οποία και δεν αποδόθηκε ούτε φυσικά και του 2012.

Αυτά, βέβαια, είναι συνέχεια των αντικτηνοτροφικών μέτρων, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων, μετά την αύξηση των εισφορών στον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ στην αρχή του έτους, τη φοροεπιδρομή, την αύξηση του ΦΠΑ στα εφόδια, του ειδικού φόρου στα καύσιμα ενώ για τις καταστροφές δεν έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  • Θα παρθούν μέτρα για την προστασία της ντόπιας κτηνοτροφικής παραγωγής και αντίστοιχος σχεδιασμός για να πάψουμε ως χώρα να είμαστε ελλειμματικοί;
  • Πότε θα καταβληθεί η εξισωτική επιδότηση του 2011 και του 2012;
  • Τι μέτρα θα παρθούν για τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών; Θα δοθεί επιδότηση στις ζωοτροφές όταν ξεπερνά η τιμή τους τα 18 λεπτά; Στα νησιά θα επιδοτηθεί η μεταφορά τους;
  • Πότε θα γίνουν οι πληρωμές των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ;
  • Θα αποζημιωθούν κάποτε οι κτηνοτρόφοι στο 100% της ζημιάς του κεφαλαίου και της παραγωγής και για όλες τις ασθένειες;
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Προτείνει μέτρα - «ασπιρίνες» για τους υπερχρεωμένους εμπόρους

Πρόταση τροπολογίας - «ασπιρίνη» στα συσσωρευμένα αδιέξοδα για τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, που προβλέπει προσωρινή αναστολή, μέχρι το τέλος του χρόνου, των μέτρων εναντίον των «υπερχρεωμένων» επιχειρήσεων με μείωση τζίρου και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, κατέθεσε με επιστολή της προς τους συναρμόδιους υπουργούς και τα πολιτικά κόμματα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κάνοντας, παράλληλα, λόγο για θεσμοθέτηση ανάλογης ρύθμισης με εκείνη που ισχύει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις, από αυτοαπασχολούμενους και ατομικές, μέχρι και εργοδότες που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους. Εξειδικεύοντας, ορίζεται ότι «στην έννοια της υπερχρεωμένης επιχείρησης υπάγονται οι ατομικές επιχειρήσεις ή οι εταιρείες οποιασδήποτε μορφής (...)» για χρέη που υπολογίζονται από το Γενάρη του 2009 και σ' αυτές υπάγονται και όσες επιχειρήσεις έχουν οφειλές στο ΤΕΜΠΜΕ. Γι' αυτές τις επιχειρήσεις και τις συγκεκριμένες οφειλές προβλέπεται ότι «μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 αναστέλλονται όλα τα ποινικά ή αστικά μέτρα» και συγκεκριμένα «απαγορεύεται οποιαδήποτε ποινική καταδίωξη, η καταγγελία δανειακών συμβάσεων, η έκδοση διαταγής πληρωμής και οποιαδήποτε άλλη πράξη αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των ένδικων απαιτήσεων του Δημοσίου, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή των ασφαλιστικών οργανισμών».

Προϋπόθεση για την ένταξη στις διατάξεις είναι: Πρώτον, είτε για ένα χρόνο από το 2009 μέχρι το 2011 είτε και για τα τρία οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές να είναι μεγαλύτερες από το ένα τρίτο του τζίρου του αντίστοιχου χρόνου και να υπαχθούν στην έννοια της υπερχρεωμένης επιχείρησης με απόφαση του αρμόδιου Ειρηνοδικείου. Εξαιρούνται, δε, οι επιχειρήσεις για τις οποίες πριν το 2009 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούσαν ήδη το 33,3% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

Ο λαός θα πληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Κατατέθηκε χτες το μεσημέρι στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών, το σχέδιο νόμου

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το μεσημέρι, από το υπουργείο Οικονομικών, το σχέδιο νόμου για την κύρωση των τριών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στα επιμέρους άρθρα περιγράφονται οι αρμοδιότητες του «Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» (ΤΧΣ), το οποίο παίζει κεντρικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, μέσω της κεφαλαιακής ενίσχυσης των εμπορικών τραπεζών, με συνολικό κεφάλαιο ύψους 50 δισ. ευρώ (χρήματα τα οποία αποτελούν μέρος του δανείου του 2ου μνημονίου και θα τα πληρώσει εξολοκλήρου ο ελληνικός λαός), ενώ λειτουργεί και ως μηχανισμός ελεγχόμενης χρεοκοπίας τραπεζών, οι οποίες θα κριθούν μη βιώσιμες.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσω του ΤΧΣ, προβλέπεται να γίνει μέσω της αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου και το ΤΧΣ στην περίπτωση αυτή καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχός τους. Στο νομοσχέδιο ρητά αναφέρεται ότι στόχος είναι η νομική και τυπική αποκατάσταση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα. Στο σχέδιο νόμου επέρχεται τροπολογία, σύμφωνα με την οποία καταργείται η απαγόρευση της μεταβίβασης μετοχών του Ταμείου σε τρίτους και η διαπραγμάτευσή τους σε οργανωμένη αγορά. Δίνεται έτσι η δυνατότητα τα «φιλέτα» του τραπεζικού συστήματος να περάσουν στα χέρια άλλων τραπεζικών ομίλων, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου που συντελείται στα εδαφικά όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Προέβη στους ... εθιμοτυπικούς θερινούς φορολογικούς ελέγχους

Στοιχεία από τους ...εθιμοτυπικούς καλοκαιρινούς ελέγχους σε περιοχές με μεγάλη τουριστική δραστηριότητα, έδωσε στη δημοσιότητα το ΣΔΟΕ, από όπου προκύπτει εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο διάστημα 27/7-30/7/2012 πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια του Σώματος 642 φορολογικοί έλεγχοι σε 26 τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Από τους ελέγχους αυτούς βρέθηκαν συνολικά 367 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 3.256 παραβάσεις, ενώ το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 57,2%.

Με τέτοιου είδους στοιχεία και δραστηριότητες επιχειρούν οι κυβερνήσεις διαχρονικά με πείσουν την κοινή γνώμη ότι επιδιώκουν να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή, την οποία εντοπίζουν σε μικρομεσαία καταστήματα, ταβέρνες, ψησταριές, σουβλατζίδικα κ.ά. Οχι ότι στις μικρές αυτές επιχειρήσεις δεν υπάρχει φοροδιαφυγή. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον κατά τη γνωστή ευαγγελική ρήση.

Πριν από λίγες μόνο μέρες αναπαρήγαγε και ο ελληνικός Τύπος στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στους ανά τον κόσμο φορολογικούς παραδείσους έχουν εισρεύσει περισσότερα από 20 τρισ. δολάρια, φυσικά αφορολόγητα. Το σχετικό ποσό αντιστοιχεί στο άθροισμα του ετήσιου ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, η δε κοινωνική αξιοποίηση των χρημάτων αυτών θα ήταν αρκετή για να επιλυθούν τα μεγάλα και ζωτικά προβλήματα του πλανήτη. Οι καπιταλιστές όμως κάτοχοι τους, μεταξύ των οποίων και οι Ελληνες ομοϊδεάτες τους, τα φυλάσσουν επίζηλα - και αφορολόγητα - στους προστατευόμενους και αεροστεγείς χώρους των ελβετικών τραπεζών, στα νησιά Κάιμαν κλπ. Κατά τα άλλα, το ΣΔΟΕ αναζητά τη φοροδιαφυγή στις ψαροταβέρνες...

Και η Εθνική στο χορό των εξαγορών

Και η Εθνική στο χορό της εξαγοράς των προς πώληση τραπεζών, μετά τη γνωστοποίηση από την Alpha Bank ότι έχει έλθει σε κατ' αρχήν συμφωνία με την γαλλική πολυεθνική Credit Agricole, για εξαγορά του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της Εμπορικής τράπεζας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Εθνική Τράπεζα, επισημαίνεται: «Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων αναφορικά με το θέμα της υποβολής πρότασης εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας και κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υποβάλει δεσμευτική προσφορά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ