ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
Σφαγή «με αίσθημα δικαιοσύνης»

Πιστεύουν ότι έχουν κάνει τόσο πολύ κιμά το μυαλό των ανθρώπων που ό,τι κι αν του σερβίρουν θα το καταπιεί αμάσητο.

Πετάνε ένα «εθνική ανάγκη» και αξιώνουν να τσακιστούν ζωές χωρίς να κουνηθεί φύλλο.

Ποντάρουν στο ότι ήδη έννοιες και έννοιες έχουν αποκτήσει άλλο περιεχόμενο. Τα παραδείγματα αρκετά, ορισμένα από τα χτεσινά:

-- «Εκπτώσεις»: Ηδη καταγράφεται και επίσημα η έκπτωση αναγκών. Είχε μετρηθεί και πρόσφατα στις εκλογές, όπου οι πνιγμένοι πιάστηκαν απ' τα μαλλιά τους κι αντί να καταψηφίσουν τους δυνάστες τους, τους έδωσαν τη δυνατότητα να κάτσουν πιο γερά στο σβέρκο τους. Η έκπτωση αναγκών τώρα καταγράφεται και στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, όπου οι άνθρωποι αρκούνται να αγοράζουν ίσα ίσα τα απαραίτητα, αντί να παλεύουν για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών τους.

-- «Κυνήγι φοροδιαφυγής»: Εχει κατοχυρωθεί σαν το πιο σύντομο ανέκδοτο. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί: Οπως με την προχτεσινή σύλληψη άνεργου πατέρα εφτά παιδιών για χρέος 5.000 ευρώ.

-- «Μη οριζόντιες περικοπές»: Ετσι ονομάζονται πλέον οι περικοπές στους εργάτες που ενισχύουν το κεφάλαιο. Κι όμως, καταπίνεται αμάσητο.

-- «Αλήθεια»: Την χρησιμοποιούν κομματιαστά και μόνο όταν πρόκειται να τρομοκρατήσουν. Τώρα δείχνουν όσους δεν μπορούν να πάνε παρακάτω για να πουν στους υπόλοιπους «καθίστε στ' αυγά σας».

-- «Παραμονή στο ευρώ»: Το νέο εισιτήριο κοστίζει 11,5 δισ. ευρώ. Τόσο το κοστολόγησε χτες ο υπουργός Οικονομικών (ΝΔ) και όπως δήλωσε μετά ο Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ, το κοστολόγιο «έγινε δεκτό». Γιατί; Γιατί, όπως είπε πάλι ο Βενιζέλος, «δεν θα οδηγήσουμε τη χώρα στις εκλογές». Θέση με την οποία συμφώνησε και ο Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ. Ολοι μαζί ζητάνε χειροκρότημα: Εκαναν, λέει, χάρη στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, δε θα κόψουν σ' αυτούς την κατώτερη σύνταξη. Θα την κόψουν σε όλους τους άλλους.

Χειροκρότημα ζητάνε για μία ακόμα αθλιότητα: Αφού έχωσαν στη φυλακή έναν άνεργο για χρέος προς τον ΟΑΕΕ στη συνέχεια τον «έσωσαν»: Του ανακοίνωσαν ότι θα δουλεύει «εθελοντικά» για ένα χρόνο στο Δήμο Ηρακλείου με αντάλλαγμα το ξεπλήρωμα του χρέους του.

Πόσο σκοπεύουν να ξεφτιλίσουν ακόμα τους ανθρώπους;

***

Τουλάχιστον αξίζουν οι θυσίες; Οχι, κατηγορηματικά όχι. Κάθε σεντ απ' αυτά τα δισ. που κόβονται από τα λαϊκά στρώματα, γίνεται αυτόματα νέα ενίσχυση στο μεγάλο κεφάλαιο, οι εκπρόσωποι του οποίου, όπως προχτές ο ΣΕΒ, όλο και πιο πολύ κάνουν καθαρό ότι εκτός από φτηνούς εργάτες προσβλέπουν σε όλο και περισσότερο κρατικό χρήμα.

***

«Αγώνας, ρήξη, ανατροπή» είναι το μόνο σύνθημα που επιβιώνει.

Απέναντι σ' όσους εξακολουθούν να στηρίζουν τη βαρβαρότητα καταθέτοντας προτάσεις άλλης διαχείρισης, το ΚΚΕ επιμένει να διακηρύσσει πως «δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑΓΚΩΝ: «Μειωμένο ενδιαφέρον και αγορά προϊόντων μικρής αξίας είναι ο απολογισμός των πρώτων ημερών των θερινών εκπτώσεων. Αν και τα ποσοστά εκπτώσεων έφτασαν ακόμα και το 70% οι καταναλωτές περιορίζονται στα απαραίτητα» (στα ΝΕΑ).

ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ: «Πρέπει να πεισθούν οι πολίτες ότι η κυβέρνηση δεν "κόβει" απλά συντάξεις και μισθούς, δεν συρρικνώνει με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις το πραγματικό εισόδημα, αλλά ταυτόχρονα προωθεί δράσεις η εφαρμογή των οποίων δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι μπορεί να οικοδομηθεί μια νέα ανταγωνιστική παραγωγική δομή της οικονομίας (...) δυστυχώς, δεν μπορούν να αποφευχθούν νέες επώδυνες περικοπές στις δαπάνες για συντάξεις και την κοινωνική πολιτική. Αυτό όμως που μπορεί να αποφευχθεί είναι η ισοπεδωτική "οριζόντια σφαγή" των κατώτατων εισοδημάτων που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ: «Ακόμα και αν όλες οι μεταρρυθμίσεις πετύχουν (που δεν πρόκειται να γίνει), είναι δύσκολο να τα καταφέρει η Ελλάδα. Το κράτος διαλύθηκε και η κοινωνία υποφέρει! (...) Οι σωστικές παρεμβάσεις δεν έχουν μειώσει τους κινδύνους χρεοκοπίας. Από την άνοιξη του 2010 (...) τι βλέπουμε; Βροχή τα χαράτσια, οι φόροι είναι αλλεπάλληλοι και εξοντωτικοί, οι μισθοί έχουν πέσει σε έσχατο σημείο, η ανεργία αυξάνεται με ιλιγγιώδη ρυθμό, η αγορά τελείωσε, η ακρίβεια εξολοθρεύει το ήδη πενιχρό εισόδημα του καθενός. Ο κοινωνικός ιστός της χώρας βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνθεσης» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΩΜΗ ΕΝΤΟΛΗ: «Η κυβέρνηση συνεργασίας δεν συγκροτήθηκε για να μοιράσει υποσχέσεις και διορισμούς (...) αλλά για να (...) οδηγήσει τη χώρα σε μια δύσκολη πορεία εκσυγχρονισμού και ανατρεπτικών αλλαγών (...) Κανείς δεν επιθυμεί την τιμωρία του ελληνικού λαού με μέτρα σαν κι αυτά που καταγράφονται στα δελτία ειδήσεων. Ομως θα πρέπει να ειπωθεί όλη η αλήθεια στον ελληνικό λαό, χωρίς υπεκφυγές και ιδεολογικές αρλούμπες» (στο ΕΘΝΟΣ).

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: «Τα τελευταία 2 χρόνια οι συντάξεις έχουν μειωθεί πάνω από τέσσερις φορές» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΚΑΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: «Η κυβέρνηση συνεργασίας που προέκυψε από τις εκλογές ήταν και παραμένει η τελευταία ευκαιρία για την παραμονή της χώρας στο ευρώ (...) οι πολιτικοί αρχηγοί οφείλουν να αποκαταστήσουν το ενιαίο μέτωπο» (στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ προωθεί γοργά η κυβέρνηση

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ιδιωτικοποίηση - εξπρές για ΟΠΑΠ, Ταμιευτήριο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ισχυροί τριγμοί στην κυβέρνηση

ΕΘΝΟΣ: Ξαφνική εμπλοκή στην κυβέρνηση

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Πρώτη κόντρα στην κυβερνητική συμμαχία

ΤΑ ΝΕΑ: Η μεγάλη ώρα των αρχηγών

Ο ΛΟΓΟΣ: Βαριά σκιά πάνω από την συνάντηση των τριών

Η ΑΥΓΗ: Κρυφτούλι με τα μέτρα

ΑΥΡΙΑΝΗ: Να τεθεί η Ελλάδα υπό κηδεμονία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα, νέα μείωση προστίμων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρόκληση στη Θράκη

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Σιωπή θα πάμε φυλακή

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κάλπικη η «εθνική ανάγκη»

«Καθημερινά οι εργαζόμενοι, τα άλλα λαϊκά στρώματα "βομβαρδίζονται" από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τα αστικά ΜΜΕ με τη δήθεν "εθνική ανάγκη" να παρθούν νέα μέτρα περικοπών και να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές. Επειδή τα αστικά επιτελεία γνωρίζουν ότι ο λαός έχει μπει στην ασφυκτική πρέσα από τότε που εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση, με τεράστιες απώλειες στο εισόδημα και σε άλλες παροχές, προσπαθούν να παρουσιάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα ως... προσωρινά, τα οποία δήθεν θα συνδυαστούν με ένα "νέο στρατηγικό σχέδιο που θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση". Με αυτό το ευφυολόγημα της... προσωρινότητας, η κυβέρνηση και τα κόμματα που την αποτελούν, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, επιχειρούν τη στιγμή που εξαθλιώνουν το λαό, ταυτόχρονα, να τον αποκοιμίσουν, να αποτρέψουν την οργανωμένη αντίστασή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, συμμετέχει στο αποκοίμισμα αυτό από άλλο δρόμο, αυτό της καλλιέργειας αυταπατών για "άλλο μείγμα διαχείρισης" εντός της ΕΕ, με δήθεν καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση, δηλαδή νέο μνημόνιο, και βασικό άξονα ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που να συμφέρει και το κεφάλαιο και τους εργαζόμενους.

Δεν είναι προσωρινά τα μέτρα

Το ΚΚΕ δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι τα βάρβαρα μέτρα όχι μόνο δεν είναι προσωρινά για την περίοδο της κρίσης αλλά παίρνονται γιατί είναι μονόδρομος για τους κεφαλαιοκράτες, ενταγμένα στη στρατηγική τους για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης σε όφελός τους αλλά και για να αξιοποιηθούν και στην όποια περίοδο ανάκαμψης για γρήγορη και μεγάλη κερδοφορία, κάνοντας ακόμα πιο φτηνούς τους εργάτες, παίρνοντας πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα σε παλιότερες εποχές και συνέβαλαν στη σχετική βελτίωση της ζωής τους. Εκεί αποσκοπεί το νέο χτύπημα στους μισθούς, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία κ.α.

Οργάνωση για να μπει φρένο

(...) Οι κομμουνιστές με την καθημερινή τους δράση δε διαφωτίζουν μόνο τους εργαζόμενους γι' αυτά που τους κρύβουν οι αστοί και οι οπορτουνιστές, δεν αναλύουν μόνο τη στρατηγική του αντίπαλου, δεν αναδεικνύουν μόνο τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας που φρενάρει ο καπιταλισμός, αλλά οργανώνουν την ταξική πάλη. Συμβάλλουν στην οικοδόμηση των προϋποθέσεων για την ταξική σύγκρουση, για να μπει φρένο σ' αυτήν την άγρια πολιτική, να οργανωθεί η αντεπίθεση μέχρι την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για να περάσει ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι στα δικά τους χέρια, για να πάρουν αυτοί την εξουσία και να βάλουν την οικονομία στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας» (από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ