ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενάντια στο στραγγαλισμό των επικουρικών ταμείων

Ανακοίνωση - κάλεσμα εξέδωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας ενάντια στο στραγγαλισμό των επικουρικών ταμείων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Από την 1η Ιούλη ξεκίνησε τυπικά, για να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκέμβρη, η εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε το Φλεβάρη του 2012 και συγχωνεύει τα επικουρικά ταμεία στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Αυτός ο νόμος, αυτές οι αντιασφαλιστικές κατευθύνσεις υπαγορεύονται από τους σχεδιασμούς της ΕΕ για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου και υλοποιούνται από τη σημερινή συγκυβέρνηση. Αποτελεί ένα ακόμα σκαλοπάτι για να προχωρήσουν οι στόχοι τους που είναι:

  • Το τσάκισμα των επικουρικών συντάξεων, με τις οποίες εκατομμύρια συνταξιούχοι συμπληρώνουν τις κατά κανόνα πενιχρές κύριες συντάξεις.
  • Η δημιουργία επαγγελματικών ταμείων.
  • Η απόσυρση του κράτους και τυπικά από τη συγχρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και η περαιτέρω είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
  • Η σταδιακή απαλλαγή των μεγάλων επιχειρήσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Η παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Η σταδιακή αποξήλωση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Με την "ενοποίηση" είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν μια ανακατανομή ελλειμμάτων και πλεονασμάτων για τη χρονική μετάθεση των προβλημάτων ρευστότητας, που η αντεργατική πολιτική και η κρίση δημιούργησαν. Στόχος είναι η εξίσωση συντάξεων και παροχών προς τα κάτω. Θέλουν να μετατρέψουν την επικουρική σύνταξη σε επίδομα πτωχοκομείου (τύπου ΕΚΑΣ), που θα συμπληρώνει τη λεηλατημένη κύρια σύνταξη ή ακόμη και να την καταργήσουν πλήρως. Από αυτή τη σκοπιά εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην επιχειρούμενη ενοποίηση.

Στελέχη της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΑΠ, σε ορισμένους κλάδους, πρωτοστατούν για την "ανεξαρτησία" και την "αυτονομία" των Ταμείων ως ΝΠΙΔ για τη δήθεν σωτηρία τους. Για άλλη μια φορά βάζουν εμπόδια στους αγώνες και διευκολύνουν την εφαρμογή αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων. Τα επιχειρήματά τους βασίζονται σε μια λογική που προβάλλει ότι "το Ταμείο αντέχει, γιατί ο κλάδος έχει δυναμική", ότι "με την κατάλληλη αξιοποίηση των αποθεματικών, το Ταμείο θα είναι βιώσιμο και εύρωστο οικονομικά". Οι συγκεκριμένες δυνάμεις έλεγαν τα ίδια για τον ΕΔΟΕΑΠ (Ταμείο Δημοσιογράφων). Οντας ΝΠΙΔ, ο ΕΔΟΕΑΠ αντιμετωπίζει, σήμερα, τεράστιες δυσκολίες και ετοιμάζεται να τσεκουρώσει συντάξεις και παροχές, με ανοιχτό το ενδεχόμενο παύσης πληρωμών.

Επιζήμιες εξελίξεις

Για εργαζόμενους και συνταξιούχους, η μετατροπή σε ΝΠΙΔ είναι το ίδιο επιζήμια με την ενοποίηση. Ενα Ταμείο - ΝΠΙΔ δε θα μπορεί να εξασφαλίσει ούτε δικαιώματα, ούτε συντάξεις, γιατί:

1. Τα έσοδα των Ταμείων μειώνονται, αφού η ανασφάλιστη εργασία και η εισφοροδιαφυγή αυξάνονται, ενώ παράλληλα προβλέπεται μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%. Ηδη, η "έκπτωση" αυτή γίνεται στους "συνεπείς" εργοδότες. Αν συνυπολογίσουμε τις απολύσεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τις μειώσεις των μισθών με το τσάκισμα των ΣΣΕ, οι απώλειες στα έσοδα θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι τα "ανεξάρτητα" Ταμεία θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις εισφορές των εργαζομένων και να μειώσουν τις συντάξεις - παροχές. Οι ίδιοι που προτείνουν τη δημιουργία Ταμείων - ΝΠΙΔ κάνουν ήδη λόγο για "παρεμβάσεις" στις συντάξεις, ενώ δε λένε λέξη για τα εφάπαξ που μειώνονται δραματικά με σχετική οδηγία.

2. Τα αποθεματικά μειώνονται με το περιβόητο "κούρεμα" των ομολόγων. Στο μέλλον θα είναι ακόμα πιο επισφαλή, αφού ένα ΝΠΙΔ θα μπει αναπόφευκτα στο φαύλο κύκλο των "επενδύσεων" σε νέα ομόλογα, στο χρηματιστήριο, στο όνομα του αντισταθμίσματος των απωλειών των αποθεματικών, επιφέροντας νέες δραματικές συνέπειες στη ρευστότητα.

3. Το υπάρχον προσωπικό του κάθε Ταμείου είναι πιθανό να μεταφερθεί στο ΕΤΕΑ, άρα το νέο Ταμείο - ΝΠΙΔ θα επιβαρυνθεί με την πληρωμή νέου προσωπικού.

4. Το ύψος των συντάξεων, σύμφωνα με το νόμο 4046 του 2012 (άρθρο 42, παρ. 4), θα προσδιορίζεται με ενιαίο τρόπο και στο ΕΤΕΑ και στα ΝΠΙΔ, άρα οι αυταπάτες καταρρίπτονται.

Η επιλογή, επομένως, της εξαίρεσης και της μετατροπής των επικουρικών ταμείων σε ΝΠΙΔ διευκολύνει τα κυβερνητικά σχέδια και οδηγεί από άλλο δρόμο στην καρατόμηση των συντάξεων και των άλλων παροχών, ουσιαστικά στη διάλυση της επικουρικής ασφάλισης.

Ταξικό - πολιτικό ζήτημα

Το ζήτημα του ασφαλιστικού είναι πάνω από όλα ταξικό - πολιτικό και όχι λογιστικό. Για το εργατικό κίνημα με ταξικό προσανατολισμό, γνώμονας της πάλης των εργαζομένων και των συνταξιούχων είναι οι δικές μας ανάγκες με βάση και τις δυνατότητες που δημιουργεί ο τεράστιος πλούτος που εμείς παράγουμε. Εμείς πληρώνουμε και κανένας άλλος για τα Ταμεία μας και θα υπερασπίσουμε τις συντάξεις, τα δικαιώματα και τις παροχές που έχουμε κατακτήσει. Η δική μας προοπτική είναι: Ενα ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους των κλάδων στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στη νέα συγχώνευση, αλλά και ενάντια στις αυταπάτες περί "εξαίρεσης" και "ανεξαρτησίας" των επικουρικών μας ταμείων. Να συνειδητοποιηθεί από την εργατική τάξη ότι ο κίνδυνος να συρρικνωθούν εκ νέου και απότομα οι συντάξεις είναι ορατός. Η απότομη όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και τα τεράστια διαχειριστικά αδιέξοδα του συστήματος θα φέρουν νέα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα για τη διάσωση και τη διεύρυνση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών.

Στη βάση αυτή, καλούμε σωματεία και ομοσπονδίες να υπογράψουν αυτό το κείμενο, με προσανατολισμό το πρώτο 10ήμερο του Σεπτέμβρη να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση.

Παλεύουμε και απαιτούμε:

  • Κανένα δικαίωμα να μη χαθεί. Καμία μείωση των επικουρικών και κύριων συντάξεων. Ανάκληση όλων των μειώσεων που έχουν επιβληθεί.
  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Να πληρώσει το κράτος και οι εργοδότες, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα επικουρικά ταμεία. Επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών στα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
  • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς, πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Εχουν βγει χοντρά μαχαίρια...

Οσο βαθαίνει η οικονομική κρίση του καπιταλισμού και όσο «αγκαλιάζει» ολοένα και περισσότερες καπιταλιστικές οικονομίες και μάλιστα ισχυρές, τόσο μεγαλώνουν και τα αδιέξοδα στη διαχείρισή της. Αλλά ταυτόχρονα οξύνονται στο έπακρο και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Η όξυνσή τους, γίνεται ακόμη πιο φανερή από το γεγονός ότι ήδη κάποιες κυβερνήσεις αποδίδουν την αδυναμία διεξόδου από την κρίση, όχι σε αυτή καθεαυτή την αδυναμία διαχείρισής της αλλά στη λαθεμένη διαχείριση της κρίσης άλλων κρατών. Είναι βολική ερμηνεία από την άποψη ότι η διαπλοκή των καπιταλιστικών οικονομιών λόγω της έντασης της καπιταλιστικής διεθνοποίησης, όχι μόνο λόγω εξαγωγών-εισαγωγών εμπορευμάτων αλλά κυρίως κεφαλαίου, επιδρά στην όξυνση της κρίσης με δεδομένο το γεγονός ότι είναι γενικευμένη σε πολλές καπιταλιστικές οικονομίες. Ετσι, για παράδειγμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία θα αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες «θυελλώδεις καταστάσεις» εξαιτίας της κρίσης χρέους της Ευρώπης. «Δεν νομίζω, είπε, ότι οι Ευρωπαίοι θα αφήσουν το ευρώ να ολισθήσει, γι' αυτό όμως θα πρέπει να κάνουν ορισμένα αποφασιστικά βήματα. Περνάω πολύ χρόνο προσπαθώντας να βρω μαζί τους μια λύση, το ίδιο κάνει και ο Τιμ Γκάιτνερ». Πράγματι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τ. Γκάιτνερ είχε στη Γερμανία συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο υπουργοί τονίστηκε η δέσμευση να γίνει «ό,τι είναι δυνατό» για την υπέρβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Ο Μπ. Ομπάμα απευθύνεται στο εσωτερικό των ΗΠΑ και λέει ανοιχτά ότι για την κρίση της αμερικάνικης οικονομίας ευθύνεται η κρίση στην Ευρωζώνη. Και πιο συγκεκριμένα η Γερμανία με την εμμονή της στην αυστηρή δημοσιονομική διαχείριση.

***

Πρόσφατα επίσης ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής της Ευρωζώνης, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν μέτρα με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού κρατών που βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της κρίσης, όπως η Ισπανία. «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο (...) Φθάσαμε σε ένα κρίσιμο σημείο. Πρέπει να αποφασίσουμε το ρυθμό και το πεδίο δράσης. Θα ενεργήσουμε μαζί με την ΕΚΤ». Αλλά σ' αυτήν την προοπτική ανττίθεται η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση της Γερμανίας. Ο Γιούνγκερ είπε επίσης ότι «ο κόσμος προβληματίζεται για το εάν η Ευρωζώνη θα υπάρχει ακόμη σε λίγους μήνες». Ο αστικός Τύπος στην Ελλάδα απέδωσε τη δήλωση αυτή ως προειδοποίηση στη Γερμανία, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι χαμένη θα είναι η Γερμανία αν διαλυθεί η Ευρωζώνη, γιατί θα τη χάσει ως πεδίο εξαγωγών, άρα και ενίσχυσης της οικονομίας της. Είναι γεγονός ότι η κρίση στην Ευρωζώνη εμποδίζει τις εξαγωγές των ΗΠΑ στα κράτη μέλη της. Αλλά η Ευρωζώνη έγινε μια εστία εκδήλωσης των οξύτατων ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ - Γερμανίας. Βεβαίως και η δήλωση του Γιούνγκερ πατά στο έδαφος των ανταγωνισμών εντός της Ευρωζώνης. Αλλωστε γίνεται προσπάθεια να συμπτυχθεί μέτωπο Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας στην προοπτική της λύσης που προτείνουν οι τρεις κυβερνήσεις και εστιάζεται στη λύση που προτείνει ο Γιούνγκερ.

Απ' αυτήν την άποψη δεν είναι τυχαία η δήλωση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ν. Χριστοδουλάκη στην «Αυγή» της περασμένης Κυριακής, ότι η διέξοδος βρίσκεται στο μέτωπο των χωρών του Νότου - Γαλλίας, Ιταλίας Ισπανίας - που πρέπει να εκφραστεί ηγεμονικά απέναντι στη Γερμανία, κόντρα στην πολιτική της στην Ευρωζώνη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σ' αυτό το μέτωπο πρέπει να ενταχθεί και η Ελλάδα, αξιοποιώντας και τη γεωστρατηγική της θέση με δεδομένες τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, γιατί σ' αυτές μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο, επομένως να βρει διέξοδο στην κρίση και να αναπτυχθεί η οικονομία της.

***

«Τα μαχαίρια έχουν βγει» για τα καλά και το κουβάρι των αντιθέσεων που οξύνονται γίνεται επικίνδυνο. Διαμορφώνεται πχ αντιγερμανικό μέτωπο στην Ευρωζώνη που θέλουν να αξιοποιήσουν οι ΗΠΑ; Διαπλέκονται αυτές οι αντιθέσεις με τις αντιθέσεις που εκδηλώνονται στο «πρόβλημα Συρία»; Ο,τι και αν συμβαίνει αυτές οι εξελίξεις είναι επικίνδυνες για το λαό. Εχοντας καθαρό πως φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση δεν υπάρχει, ο λαός να συμβάλλει στην αλλαγή ρότας της κοινωνίας. Οργάνωση, λαϊκή συμμαχία, ρήξη και αντεπίθεση για τη λαϊκή εξουσία.


Ι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ