ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
Ο λαός δεν επιλέγει τη «μέθοδο» σφαγής του

«

Δεν έχουμε καμία τέτοια διάθεση να ρίξουμε την κυβέρνηση ή να βρούμε αφορμή για να αποχωρήσουμε. Θα ήταν καταστροφικό κάτι τέτοιο"... "Επ' ουδενί δεν πρέπει να διακινδυνευτεί η πιο σημαντική επιλογή της χώρας, που δεν είναι άλλη από την παραμονή στην ΕΕ, και κατ' επέκταση στη ζώνη του ευρώ». Αυτά έλεγε χτες το πρωί (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ) ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Α. Παπαδόπουλος, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ πατάει σε γερούς πυλώνες και οι όποιοι τριγμοί προκαλούνται από τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης καθόλου δεν απειλούν τη «συνοχή» της. Οι κυβερνητικοί εταίροι συμφωνούν πλήρως στην υλοποίηση του σχεδίου για έξοδο από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας βουλιάζοντας το λαό στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση. Αυτός ο στρατηγικός στόχος υπηρετείται με το νέο πακέτο βάρβαρων μέτρων ύψους 3+11,5 δισ. ευρώ και συνολικότερα με το νέο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης έχουν αποδείξει με λόγια και έργα, τη βούληση και την αποφασιστικότητά τους να χρεοκοπήσουν ανεξέλεγκτα το λαό για να διασωθεί η πλουτοκρατία.

Πρώτος και καλύτερος ο Ευ. Βενιζέλος, που φοράει τώρα τη μάσκα του δήθεν σκληρού διαπραγματευτή με την τρόικα. «Θα κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά όλα όσα πρέπει να γίνουν», διαβεβαίωσε εξερχόμενος από προηγούμενη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρώντας προφανή και δεδομένα τα νέα μέτρα λιτότητας και περικοπών των κοινωνικών δαπανών, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών και το «πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας», όπως είπε. Ο ίδιος, μιλώντας προχτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επαναβεβαίωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ στηρίζει με υπευθυνότητα την κυβέρνηση, θέλουμε η κυβέρνηση να έχει μακρά πνοή, ορίζοντα τετραετίας». Μετά τη χτεσινή σύσκεψη η μάσκα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έπεσε και αποκαλύφθηκε καθαρά ότι εμπαίζει ξεδιάντροπα το λαό, με προφανή στόχο την παράταση της ανοχής στη συγκυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος ο Φ. Κουβέλης έχει ομολογήσει ότι στις συσκέψεις των τριών πολιτικών αρχηγών υπάρχει «κλίμα συνεργασίας», προφανώς στη νέα σφαγή του λαού. Ταυτόχρονα αποκηρύσσει κάθε ιδέα για αποχώρηση από την κυβέρνηση, προδικάζοντας τη στήριξή του στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Την αλήθεια την είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας: «Ολοι συμφωνούμε ότι πρέπει να βρεθούνε 11,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες, όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε δυο χρόνια ακόμη (...) όμως το ζητούμενο είναι οι επιλογές μας να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, και κυρίως να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη».

Περιθώρια για αυταπάτες δεν υπάρχουν. Τα μέτρα έχουν «κλειδώσει» και πάνω απ' όλα έχει κλειδώσει η αποφασιστικότητα των κυβερνητικών εταίρων να τα περάσουν διά πυρός και σιδήρου. Η άνανδρη επίθεση των ΜΑΤ κατά των ηρωικών απεργών στη «Χαλυβουργία» ήταν ένα ξεκάθαρο δείγμα γραφής. Το λαό δεν τον ενδιαφέρει αν θα σφίξουν γρήγορα ή σιγά σιγά το σχοινί γύρω από το λαιμό του - αυτή είναι στην πραγματικότητα η διαφωνία ανάμεσα στους δημίους του - αλλά να τους αποτινάξει από πάνω του και να βάλει πλώρη για μια άλλη κοινωνία και εξουσία. Ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Τα είπαν όλα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η εξαγορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Αγροτικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς, σηματοδοτεί μια νέα πορεία εκκίνησης για το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας, η οποία πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε καλύτερες μέρες. Ο Σύλλογός μας χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εξέλιξη αυτή και επισημαίνει ότι η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας των συναδέλφων της Αγροτικής είναι η καλύτερη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος και τη θετική κοινή πορεία όλων των εργαζομένων, ενώ παράλληλα έχει σημαντική συνδικαλιστική και πολιτική αξία γιατί σηματοδοτεί πιλοτικά ανάλογη μεταχείριση για τους εργαζόμενους στις τράπεζες στις επόμενες εξελίξεις συγχωνεύσεων και εξαγορών».

Με αυτά τα λόγια «καλωσόρισε» σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς τους συναδέλφους τους από την Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), μετά την ολοκλήρωση, και τυπικά, της μεταβίβασης του «υγιούς τμήματος» της δεύτερης στην τράπεζα Πειραιώς.

Την ώρα δηλαδή που οι συνάδελφοί τους στην Αγροτική, αλλά και ολόκληρος ο κλάδος, βρίσκονται μετέωροι και ήδη στους δρόμους αποφασισμένοι να εμποδίσουν τις νέες επιδιώξεις για ιδιωτικοποιήσεις μέσω συγχωνεύσεων και ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών, την ώρα που κινδυνεύουν με απολύσεις, και ταυτόχρονα οι μικρομεσαίοι αγρότες από κατασχέσεις της υποθηκευμένης γης τους και των άλλων περιουσιακών τους στοιχείων, εκείνοι όχι μόνο μοιράζουν διαπιστευτήρια για τη διοίκηση της Πειραιώς, η οποία «θα σχεδιάσει μία νέα πολιτική που θα αφορά στη στήριξη και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας», όπως λένε, αλλά διατυμπανίζουν ότι θα υποστηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις αυτή τη «νέα πορεία προς το μέλλον»... Τύφλα να 'χει η τραπεζική εργοδοσία...

Η «Αυγή», ο ... «Κινέζος»...

Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του πιάνονται με ...επιλεκτική ή ασθενή μνήμη. Συγκεκριμένα, ο Π. Τριγάζης, σε σχόλιο του στην χτεσινή «Αυγή» για να κρύψει τις θέσεις που διατύπωνε ο φορέας σχετικά με την πολιτική του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα για «τη διέξοδο από την κρίση», φαντασιώνεται ότι ο «Ριζοσπάστης» του διαστρεβλώνει τις θέσεις.

Αναφερόμενος σε πρωτοσέλιδο σχόλιο του «Ρ» που έλεγε: «Θυμάστε που ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε προεκλογικά τα κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης να ασπαστούν το "μοντέλο Ομπάμα" στη διαχείριση της κρίσης στάζοντας μέλι για τον Αμερικανό Πρόεδρο και την πολιτική του», ο σχολιογράφος λέει «Ουδέν αναληθέστερο. Πού το είδε το "μέλι" ο "Ρ";». Και για να το στηρίξει επικαλείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσκαλέσει στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις το κίνημα «Occupy Wall street» που αντιπολιτεύεται τον Ομπάμα. Λέει ακόμα: « Δεν έχει διαβάσει ο "Ρ" τις αναλύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το χαρακτήρα της σημερινής παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2008;».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν τον ...Κινέζο, αλλά καλά θα κάνουν να ανατρέξουν στην εφημερίδα τους στις 14/6/12, σελ. 5, όπου αναδημοσιεύεται άρθρο του πρόεδρου του κόμματος Αλ. Τσίπρα στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» στις 12/6, όπου λέει κατά λέξη το εξής: «Ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε δίκιο όταν είπε την περασμένη Παρασκευή, "ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναπτυχθούμε τώρα, ακόμη και αν "κλειδώσουμε" σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο σταθεροποίησης του χρέους και των ελλειμμάτων μας και ας αρχίσουμε να τα μειώνουμε με σταθερό, λογικό τρόπο". Αυτό ισχύει και για την δική μου χώρα. Η ανάγκη να δοθεί στην Ελλάδα μια ευκαιρία για πραγματική ανάπτυξη και ένα νέο μέλλον είναι ευρύτερα αποδεκτή από ποτέ».


Μέτρα εξαθλίωσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΕΧΕΙ και τα όριά του και οι περίφημες «διαπραγματεύσεις» μεταξύ των τριών κυβερνητικών κομμάτων σχετικά με τα μέτρα των 11,5 δισ. έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια αυτά.

Ολοι ξέρουμε ότι μαγειρεύουν νέα μέτρα εξαθλίωσης και μάλιστα με μεγαλύτερο ακόμη κόστος. Δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν.

Η ΝΔ να μας λέει ότι προσπαθεί να προωθήσει τη σταθεροποίηση των φόρων, το ΠΑΣΟΚ ότι παλεύει για τους μισθούς στο Δημόσιο και η ΔΗΜΑΡ ότι προσπαθεί για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μέχρι και οι πέτρες έχουν καταλάβει τι γίνεται: Τους μισθούς θα τους μειώσουν, τις ΔΕΚΟ θα τις ξεπουλήσουν και θα επιβάλουν νέα φτώχεια και ανέχεια σε όλα τα επίπεδα.

Ολα αυτά θα τα κάνουν και οι τρεις μαζί και θα τους στηρίξουν εμμέσως πλην σαφώς όσοι τάσσονται - με οποιονδήποτε τρόπο - υπέρ των ευρωπαϊκών μονόδρομων. Γιατί εκεί είναι η ρίζα αυτών των πολιτικών.

Αυτό κανένα δούλεμα, καμία «διαρροή» και καμία τηλεοπτική - επικοινωνιακή κορόνα δεν μπορεί να το αποκρύψει.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΝΗΣΥΧΟΥΣΑΤΕ, τα «ραβασάκια» με το χαράτσι της ΔΕΗ ξεκίνησαν να φεύγουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ετσι, όποιοι είχαν κάποιες αμφιβολίες για το αν θα τα καταφέρουν να πάνε μερικές μέρες διακοπές (με τα αυξημένα εισιτήρια, τους μειωμένους μισθούς κ.λπ.) δε θα έχουν πια κανένα δίλημμα: Αποκλείεται!

Η κυβέρνηση πάντα προνοεί και έχει καλό... «timing» στις κινήσεις της, ιδίως στα οικονομικά θέματα. Τι δηλαδή; Να αφήσει τον κοσμάκη να αγχώνεται με αβεβαιότητες και πιθανότητες; Οχι βέβαια.

Ξέρετε, την καλή μας υγεία σκέφτεται και ως γνωστόν το...άγχος και η πολλή σκέψη προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό. Κι όπως είναι γνωστό τα δημόσια νοσοκομεία λόγω κρίσης δεν μπορούν να επιβαρύνονται.

Γρηγοριάδης Κώστας

... και ο ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό είναι ένα μόνο δείγμα από τα πολλά διαπιστευτήρια που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα λίγο πριν τις δεύτερες εκλογές της 17ης Ιούνη, ότι θέλει άλλη μορφή διαχείρισης με «πραγματική ανάπτυξη», δηλαδή καπιταλιστική ανάπτυξη, που δήθεν θα ωφελήσει και το λαό. Μάλιστα, σε άλλες συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα μίλησε με θαυμασμό για το «New Deal» του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, και το «αναπτυξιακό πρόγραμμα» του Ομπάμα, της «στήριξης της οικονομίας» το οποίο σημείωνε ότι «λείπει από την Ευρώπη»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή» προσπαθεί τώρα σαν τη σουπιά να ρίξει μελάνι και να κρύψει ότι αυτό που προωθεί είναι μια πολιτική που θα επισπεύσει την επαναφορά του κεφαλαίου σε τροχιά ανάπτυξης και θα προσφέρει ψίχουλα στα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του λαού, όπως γίνεται και στις ΗΠΑ ή την ΕΕ με τις στρατιές των ανέργων, των αστέγων και πεινασμένων που αυξάνονται.

Οσο για το ευφάνταστο ότι ο «Ρ» δεν ξέρει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρισης, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ας ανοίξουν το αρχείο τους από το 2008, τότε που μίλαγαν για «καζινοκαπιταλισμό» και «γκολτεν μπόις», για «κρίση χρέους» και «κακοδιαχείριση» ως και για «ευρωπαϊκή λύση», ή «σκληρή διαπραγμάτευση στην ΕΕ για να γίνει αυτή κοινωνική». Πάει πολύ σήμερα οι διαχειριστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας να ζητάνε και τα ρέστα από τους κομμουνιστές γιατί παλεύουν να σπάσουν οι αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα περί «ανθρώπινου καπιταλισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ