ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κατά των αντιλαϊκών μέτρων το 60%

TEΛ ΑΒΙΒ.-- Στα Τάρταρα βυθίζεται η δημοτικότητα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Οικονομικών Γιούβαλ Στάινιτς έπειτα και από τα νέα άγρια φορομπηχτικά μέτρα που αποφάσισαν την περασμένη Δευτέρα, αλλά και από τη λαίλαπα της ακρίβειας που ροκανίζει τα τελευταία χρόνια δραματικά το εισόδημα των περισσότερων Ισραηλινών πολιτών...

Η ισραηλινή εφημερίδα «Χα'αρέτζ» δημοσίευσε χτες τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του ινστιτούτου «Dialog», σύμφωνα με τα οποία το 60% των Ισραηλινών είναι απογοητευμένο από τη διακυβέρνηση Νετανιάχου σε αντιδιαστολή με το 31% που δήλωσε «ικανοποιημένο». Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο που καταγράφει ο Νετανιάχου από την έναρξη της δεύτερης θητείας του στον πρωθυπουργικό θώκο τον Απρίλη του 2009 και δείχνει μια πτώση της δημοτικότητας κατά 10% μέσα σε ένα μήνα.

Αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών Γιούβαλ Στάινιτς έχει την υποστήριξη μόλις του 19% των Ισραηλινών, ενώ το 67% των ερωτηθέντων δήλωσε δυσαρεστημένο με την πολιτική του.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι αναμενόμενα καθώς πριν λίγες μέρες αποφασίστηκε μεταξύ άλλων νέα αύξηση της φορολογίας εισοδήματος έως και 2%, αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα και νέες περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων κατά 5% με υποτιθέμενο στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού...

ΙΤΑΛΙΑ
Διαμαρτυρίες εργαζομένων των χαλυβουργείων «Ilva»

ΡΩΜΗ.--

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι των χαλυβουργείων «Ilva» στο Ταράντο της νότιας Ιταλίας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση να κλείσουν έξι παραγωγικές μονάδες λόγω της ρύπανσης που προκαλούν, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μείνουν χωρίς δουλειά. Τη περασμένη Πέμπτη 26 Ιούλη δικαστήριο της πόλης αποφάσισε το κλείσιμο των μονάδων και τον κατ' οίκον περιορισμό οκτώ στελεχών της επιχείρησης, εξαιτίας της συνεχούς και σκόπιμης απόρριψης επιβλαβών τοξικών ουσιών στο περιβάλλον.

Χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χτες σε κεντρική πλατεία του Ταράντο απαιτώντας να επιλυθεί το πρόβλημα και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τους, μία ημέρα πριν την εξέταση της προσφυγής της «Ilva» από το δικαστήριο. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μικρή ομάδα εργατών εκτόξευσε αυγά και καπνογόνα προς τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές των οργανώσεων «Cgil», «Cisl» και «Uil» κατηγορώντας τους πως τηρούν «ενδοτική στάση» και δεν πράττουν αρκετά για να σωθούν οι θέσεις εργασίας. Οι ηγεσίες αυτές χρόνια στηρίζουν την ταξική συνεργασία και έχουν αφοπλίσει τους εργαζόμενους.

Πάντως, το πρόβλημα στα χαλυβουργεία «Ilva» φαίνεται ότι είναι υπαρκτό, αν αναλογιστεί κανείς πως κατά την εξέταση της υπόθεσης ο εισαγγελέας εκτίμησε πως τα τελευταία 7 χρόνια έχουν προκληθεί 11.550 θάνατοι που οφείλονται στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Ωστόσο, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, πρέπει η εργοδοσία να υποχρεωθεί να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα οι 5.000 εργάτες να μη χάσουν την δουλειά τους. Ταυτόχρονα, οι εργάτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτοί που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο πρέπει και να τον διεκδικήσουν και να απαλλαγούν από τους εκμεταλλευτές τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

MΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει τον επόμενο Σεπτέμβρη πολυμελής αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Αργεντινής στην Κίνα με στόχο την οριστικοποίηση σειράς συμφωνιών μεταξύ κρατικών κινεζικών ενεργειακών εταιρειών και της πρόσφατα εθνικοποιημένης αργεντίνικης YPF, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Σχεδιασμού Χούλιο ντε Βίδο.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οκτώ νεκροί και πέντε τραυματίες είναι το αποτέλεσμα δολοφονικής επίθεσης νεαρού στην πόλη Φουσούν, στη βορειανατολική Κίνα, μετά από καβγά με τη φίλη του. Σύμφωνα με τις αρχές, ο νεαρός επιτέθηκε αρχικά σε συγγενείς της φίλης του με μαχαίρι και στη συνέχεια σε περαστικούς ενώ, όπως ανακοινώθηκε, συνελήφθη και προφυλακίστηκε.

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-- Γουινέα και Σιέρα Λεόνε συμφώνησαν χτες να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη διαφιλονικούμενη μεθοριακή περιοχή Γιένγκα και να επιλύσουν τις διαφορές τους με διάλογο.

ΤΟΚΙΟ.-- Η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών «SHARP» ανακοίνωσε χτες πως θα απολύσει το 9% του προσωπικού της (περίπου 5.000 εργαζόμενους) από εργοστάσια που έχει σε όλο τον κόσμο μετά τη διαπίστωση μείωσης κερδών πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων γιεν μέσα στον τελευταίο χρόνο.

ΗΠΑ
Η Κούβα και πάλι στη «τρομολίστα»

Εντονη αντίδραση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών

ΑΒΑΝΑ.--

Για άλλη μια φορά, στις 31 Ιούλη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμπεριέλαβε την Κούβα στην περίφημη «λίστα» των «χωρών που χρηματοδοτούν τη διεθνή τρομοκρατία» προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών. Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «ο μόνος λόγος που η Κούβα παραμένει στη λίστα αυτή είναι η προσπάθεια των ΗΠΑ να δικαιολογήσουν τον αποκλεισμό που επιβάλλουν στη χώρα μας, αλλά και για την υιοθέτηση νέων μέτρων για τον περιορισμό των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών μας, να στραγγαλίσουν την οικονομία της Κούβας και να επιβάλλουν ένα καθεστώς που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Προστίθεται επίσης πως «οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία απολύτως ηθική εξουσία να μας κρίνουν. Είναι ευρέως γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κρατική τρομοκρατία ως όπλο στην πολιτική της κατά της Κούβας, προκαλώντας 3.478 θανάτους και 2.099 τραυματισμούς με μόνιμες βλάβες και έχει περιθάλψει δεκάδες τρομοκράτες, μερικοί από τους οποίους ζουν ελεύθεροι στη χώρα, τη στιγμή που οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές παραμένουν άδικα φυλακισμένοι» στις ΗΠΑ.

Τέλος, το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών «απαιτεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει να ψεύδεται και να θέσει τέλος σε αυτή την επαίσχυντη πρακτική που προσβάλλει το κουβανικό λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ