ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΗ ΑΕ
Εκοψαν το ρεύμα σε οικογένεια με παιδί με ειδικές ανάγκες

Ο εργαζόμενος πατέρας δουλεύει στο Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι απλήρωτος από Νοέμβρη 2011 - Ιούνη 2012 και η δημοτική αρχή δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα!

Δεν έχει όρια η βαρβαρότητα σε βάρος λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ενδεικτική είναι η περίπτωση εργαζόμενου στο Δήμο Θεσσαλονίκης, η οικογένεια του οποίου είναι χωρίς ρεύμα εδώ και περίπου 3 μήνες. Πρόκειται για 4μελή οικογένεια, με τη γυναίκα και το μεγαλύτερο γιο άνεργο, και το μικρότερο, 11 χρονών, με ειδικές ανάγκες που χρήζει αυξημένης φροντίδας (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες).

Ο εν λόγω εργαζόμενος χρωστά περίπου 1.600 ευρώ στη ΔΕΗ, εκ των οποίων τα 580 είναι πρόστιμο για ρευματοκλοπή στην οποία αναγκάστηκε να προβεί. Η οικογένεια εξακολουθεί να παραμένει χωρίς ρεύμα. Παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ και της Λαϊκής Επιτροπής Πολίχνης στη ΔΕΗ, είχαν ως αποτέλεσμα έναν διακανονισμό για την πληρωμή του ποσού, με προϋπόθεση για την επανασύνδεση την άμεση καταβολή του προστίμου.

Τη διοίκηση της ΔΕΗ που προχώρησε στη διακοπή, παρότι γνωρίζει τα προβλήματα του εργαζόμενου, καταγγέλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλεται «η ανάλγητη και αντεργατική στάση της διοίκησης του δήμου», καθώς αρνείται να πληρώσει τα δεδουλευμένα (νυχτερινά και εξαιρέσιμα) που οφείλονται στον εργαζόμενο από τον Νοέμβρη του 2011 έως τον Ιούνη του 2012, όπως ο ίδιος ζήτησε.

Μάλιστα, σε παρέμβαση που έκαναν μέλη της ΔΑΣ στη διοίκηση, η απάντηση ήταν ότι ο εργαζόμενος «θα πληρωθεί όταν πληρωθούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι». Ανάλογη ...αλληλεγγύη έδειξαν και τα μέλη του νέου προεδρείου του ΣΕΔΘ.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ υπογραμμίζει ότι «απάντηση σε αυτή την κατάσταση θα δώσει μόνο ο αγώνας των εργαζομένων και η έμπρακτη αλληλεγγύη». Καλεί τους συναδέλφους, «να συγκροτήσουμε Επιτροπή Εργαζομένων του δήμου και μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ σε όλες τις συνοικίες της Θεσσαλονίκης, να μην αφήσουμε κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, να μην επιτρέψουμε να γίνουν κατασχέσεις μισθών ή κατοικιών. Να αντιπαλέψουμε τη γενικότερη αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική».

Εκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για τις περικοπές

Με φόντο την τραγική οικονομική κατάσταση στους δήμους, οι οποίοι με προχτεσινή απόφαση της κυβέρνησης είδαν την κρατική χρηματοδότηση για τον Αύγουστο να μειώνεται κατά επιπλέον 29%, συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Να σημειώσουμε πως η νέα μείωση επιχειρήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδη, να εξηγηθεί «ηθικά», καθώς - όπως δήλωσε προχθές - «απαντήσαμε σε ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα που γέννησε η οξεία οικονομική κρίση. Με δεδομένο το μεγάλο περιορισμό κρατικών δαπανών, έπρεπε να επιλέξουμε τι θα προτάξουμε: τη συνέχιση της μηνιαίας χρηματοδότησης των ΟΤΑ με 135 εκατομμύρια ευρώ ή την άμεση και πλήρη εξόφληση των προνοιακών επιδομάτων του Μαΐου - Ιουνίου;». Επιχειρεί δηλαδή η κυβέρνηση να «ντύσει» με ένα μανδύα ηθικής μια απόφαση που υπακούει και εφαρμόζει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, που στερεί από τις λαϊκές οικογένειες υπηρεσίες και έργα, για να πληρωθούν τα προνοιακά επιδόματα που όφειλε το κράτος να είχε καταβάλει.

Σε μια πρώτη αντίδραση, χτες, η ΚΕΔΕ προειδοποιεί ότι η νέα μείωση στους πόρους τους δήμων, θα σημάνει την κατάρρευση της λειτουργίας και του κοινωνικού τους ρόλου καθώς και την αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους. Αρκείται δηλαδή στην επανάληψη του επαπειλούμενου κινδύνου να μην μπορούν οι δήμοι να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους και να πάψουν να προσφέρουν το όποιο λειψό κοινωνικό έργο, αποκρύβοντας τις τεράστιες ευθύνες που φέρει. Ενδεικτικό της στάσης της ΚΕΔΕ είναι ότι έθετε στην κυβέρνηση ως «κόκκινη γραμμή» για τη χρηματοδότηση των δήμων το 2012, τα 2,7 δισ. δραχμές. Χρήματα - που όπως προειδοποιούσε η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ΚΕΔΕ, Ελπ. Παντελάκη, «δε φτάνουν... Με τα 2,7 δισ. οι δήμοι θα βρίσκονται σε καθεστώς ασφυξίας, χωρίς αναπνοή».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Προπαγανδίζει κέντρα κράτησης μεταναστών

Επιμένει να προπαγανδίζει τα κέντρα «υποδοχής» μεταναστών (σ.σ. στην πραγματικότητα κράτησης μεταναστών προς απέλαση) ο εκλεγμένος με στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Οικολόγων - ΔΡΑΣΗΣ δήμαρχος Αθήνας, Γ. Καμίνης. Να προωθεί μάλιστα την ίδρυση και λειτουργία ενός στα όρια του δήμου.

Χτες, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος της Αθήνας πρέπει να δώσει το παράδειγμα σε όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να δεχθεί να δημιουργηθεί στα όριά του ένα κέντρο φιλοξενίας μεταναστών. Κέντρο φιλοξενίας, εννοείται αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται παράνομα στη χώρα και επίκειται η απέλασή τους (...) Να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι (...) Εχουμε κάνει μια ανεπίσημη συζήτηση με τον κ. υπουργό (σ.σ. Προστασίας του Πολίτη) και περιμένω πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά εκφράζοντας το Δήμο της Αθήνας, νομίζω ότι όλοι οι Αθηναίοι θα συμφωνήσουν ότι πρέπει να δώσουμε εμείς το παράδειγμα για να ακολουθήσουν και οι άλλοι».

Θυμίζουμε σχετικά ότι πρόσφατα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, κατήγγειλε την τακτική του δημάρχου να προχωρά σε ανακοινώσεις στα ΜΜΕ δίχως πρωτύτερα να ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο, δίχως να έχουν καν συζητηθεί στο όργανο οι παρουσιαζόμενες ως αποφάσεις του. Απηύθυνε μάλιστα συγκεκριμένο ερώτημα προς τη δημοτική αρχή πότε θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι ανακοινώσεις Καμίνη περί ίδρυσης Κέντρου Κράτησης μεταναστών στα όρια του δήμου ή λειτουργίας Κέντρων «υγιεινής χρήσης ναρκωτικών», εξαγγελίες που συναντούν λαϊκές αντιδράσεις.

ΛΕΣΒΟΣ
Τιμή στους αγωνιστές του ΔΣΕ

Ο Μανώλης Τσόνγκας
Ο Μανώλης Τσόνγκας
Την Κυριακή 29 Ιούλη η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λέσβου της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) διοργάνωσαν πολιτική εκδήλωση μνήμης και τιμής των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου Βαγγέλη Καρωμένου και Μανώλη Τσόνγκα, που σκοτώθηκαν στη μάχη που έγινε στις 21 Νοέμβρη 1946, στην αγροτική περιοχή «Πετρένιος Στύλος» (στα διοικητικά όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Αγιάσου, Γέρας, Πλωμαρίου).

Πρόκειται για μια ακόμα εκδήλωση τιμής και μνήμης που συνιστά «ταξίδι στην Ιστορία», όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο Ντάμι της Μπέρδας, στα Αμπριά, στο Περίτονο, στον Αετό, στα Μελάδια Ερεσού και στο νεκροταφείο του Ιππειους.

Στην εκδήλωση, όπου συμμετείχε πλήθος κόσμου και ιδιαίτερα νέοι, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Αιγαίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αποστόλη Κοσμόπουλο, αντιπροσωπεία της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα Παρασκευά Γεωργούλα, αντιπροσωπεία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΛ με επικεφαλής τον Νίκο Μπουλμπούλη.

Στην εκδήλωση έγινε αναφορά στην πλούσια σε αγώνες ζωή των ηρώων του ΔΣΕ. Ο Μ. Τσόνγκας γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικούσε στον Παππάδο Γέρας, πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο και στην Κατοχή οργανώθηκε από τους πρώτους στο ΕΑΜ. Το Σεπτέμβρη του 1946 σε κλίμα διώξεων των αγωνιστών βγήκε στο βουνό στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου και έπεσε στην μάχη στη θέση «Αγριομέλισσα» στις 21/11/1946 σε ηλικία 33 ετών. Ο Β. Καρωμένος γεννήθηκε το 1909 στον Παλαιόκηπο Γέρας, διώχθηκε από τη βασιλομεταξική δικτατορία και εκτοπίστηκε στην Ακροναυπλία μαζί με άλλους παλιούς Λέσβιους κομουνιστές. Στην Κατοχή ήταν από τους πρώτους που οργανώθηκαν στην ΕΑΜική Οργάνωση του χωριού του. Εντάχθηκε στο μάχιμο ΕΛΑΣ Γέρας που συγκροτήθηκε στις αρχές του 1944 και στη συνέχεια στο ΔΣΛ. Σκοτώθηκε στη θέση «Αγριομέλισσα» στις 21/11/1946.

Ο Βαγγέλης Καρωμένος
Ο Βαγγέλης Καρωμένος
ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ΝΑΟΥΣΑΣ
Εκδρομή στη Ρουμανία

Πενθήμερη εκδρομή στη Ρουμανία, από τις 25 έως 29 Αυγούστου, διοργανώνει το παράρτημα Νάουσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Η τιμή συμμετοχής στην εκδρομή είναι 235 ευρώ το άτομο. Πληροφορίες και κρατήσεις γίνονται στα τηλέφωνα 6949178428 και 23320.26501.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει αύριο, Σάββατο 4 Αυγούστου, στις 11 π.μ., εκδήλωση μνήμης στη θέση «ΑΝΑΒΟ» Σελίνου στην περιοχή των Φλωρίων, όπου δυνάμεις του ΕΛΑΣ έδωσαν μάχη και κατάφεραν συντριπτικό χτύπημα κατά των Γερμανών κατακτητών.

Επίσης, την Κυριακή 5 Αυγούστου στις 11 π.μ. θα γίνει εκδήλωση στο Κατσωματάδο σε συνεργασία με το Δήμο Κισσάμου στο μνημείο για την επέτειο της μάχης της σήραγγας που έδωσε ο ΕΛΑΣ ενάντια στους Γερμανούς.

-- Το Παράρτημα Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πραγματοποιεί εκδήλωση - προσκύνημα στις Καρούτες, την Κυριακή 5 Αυγούστου στις 11.30 π.μ. προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών κατακτητών στις 5 Αυγούστου 1944.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ