ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις για ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα την επέμβαση στη Συρία, προγραμματίζει η Γαλλία, που ασκεί την Προεδρία του Σώματος, για τις 30 Αυγούστου, με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις Ρωσίας και Κίνας ώστε να δρομολογηθούν πιο αποφασιστικά οι μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων για την περιοχή. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι η Γαλλία φέρνει το θέμα στο ΣΑ επικαλούμενη την ασφάλεια του συριακού λαού, την περιφερειακή σταθερότητα και επιμένει σε μία «μετάβαση προς τη δημοκρατία».

Στο διπλωματικό πεδίο συνεχίζονται οι προσπάθειες του Ιράν για την απελευθέρωση των 48 Ιρανών, που η Τεχεράνη αναφέρει ως προσκυνητές και οι οποίοι απήχθησαν από ενόπλους της λεγόμενης αντιπολίτευσης στη Συρία. Σύμφωνα με τους Σύρους «αντικαθεστωτικούς», μεταξύ των Ιρανών υπάρχουν στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης. Τρεις εκ των ομήρων ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» απειλεί, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Τεχεράνης, να εκτελέσει τους εναπομείναντες. Το Ιράν απαντά στις κατηγορίες όσον αφορά τους Φρουρούς της Επανάστασης ότι υπήρχαν κάποιοι απόστρατοι.

Το Ιράν ζητά για την απελευθέρωση των ομήρων τη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών, ενώ έχει ζητηθεί ήδη από την Τουρκία και το Κατάρ να παρέμβουν για την απελευθέρωσή τους. Επίσκεψη στην Τουρκία, για τους 48 Ιρανούς, αλλά και τη συνολικότερη κατάσταση στη Συρία, πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης, ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου να σημειώνει χτες ότι η Αγκυρα προειδοποίησε την Τεχεράνη με ειλικρινή και φιλικό τρόπο να μην κατηγορεί την Τουρκία για τη βία στη Συρία, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα συμβάλει για την απελευθέρωση των απαχθέντων.

Την ίδια στιγμή οργάνωση των «αντικαθεστωτικών» ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον Ρώσο στρατηγό Βλαντιμίρ Κουζέγεφ, που όπως υποστηρίζουν εργαζόταν σαν σύμβουλος στο συριακό υπουργείο Αμυνας. Την είδηση διέψευσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ενώ τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο ...υποτίθεται νεκρός στρατηγός παρουσιάστηκε χτες στο υπουργείο στη Μόσχα.

Στη Συρία συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικού στρατού και «αντικαθεστωτικών» με επίκεντρο το Χαλέπι, που αποτελεί στόχο στρατηγικής σημασίας, καθώς η λεγόμενη αντιπολίτευση θέλει να το ελέγξει ως προπύργιό της. Παράλληλα συνεχίζεται και ο πόλεμος των εντυπώσεων, καθώς ο στρατός δηλώνει ότι ελέγχει περιοχές όπως το Σαλαχεντίν, έχοντας καταστείλει τους αντικαθεστωτικούς, καταφέρνοντας εναντίον τους μεγάλες απώλειες, κάτι που αρνούνται οι δυνάμεις της «αντιπολίτευσης». Δεκάδες αναφέρονται οι νεκροί, ενώ χιλιάδες είναι εκείνοι που καταφεύγουν στην Τουρκία.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Σινά και καρατόμηση αξιωματούχων

KAΪΡΟ.--

Δυναμικά μέτρα στη μεθόριο της Αιγύπτου με το Ισραήλ έπειτα από την πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση κατά συνοριοφυλάκων στο βόρειο τμήμα της Χερσονήσου του Σινά πήρε χτες η κυβέρνηση του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Αφ' ενός διέταξε την πραγματοποίηση επιχείρησης στρατού και αστυνομίας που υποστηρίχτηκε για πρώτη φορά από το 1973 από στρατιωτικά ελικόπτερα και μαχητικά τζετ στα περίχωρα της πόλης Σέιχ Ζουάγιντ και του παρακείμενου χωριού Τούμαχ, με αφορμή τρεις επιθέσεις που πραγματοποίησαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης ένοπλοι αγνώστου ταυτότητας σε μεθοριακά φυλάκια της περιοχής με αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι ατόμων. Η επιδρομή των τζετ της αιγυπτιακής πολεμικής αεροπορίας στο βόρειο Σινά χτες τα ξημερώματα προκάλεσε «το θάνατο τουλάχιστον 20 ισλαμιστών». Μάλιστα σε φειδωλή ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού σημειώνεται ότι στόχος της «επιτυχούς» επιχείρησης ήταν «η αποκατάσταση του ελέγχου και της ασφάλειας με την καταδίωξη ένοπλων τρομοκρατών» και ότι παρόμοιες αποστολές θα επαναληφθούν και στο μέλλον.

Η δεύτερη κίνηση στην οποία προέβη χτες ο πρόεδρος Μόρσι για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο βόρειο τμήμα της Χερσονήσου Σινά ήταν η «καρατόμηση» και η άμεση αντικατάσταση μεταξύ άλλων των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών,της επαρχίας Βορείου Σινά και της προεδρικής φρουράς. Ιδιαίτερα όσον αφορά στην αποπομπή του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Μουράντ Μουάφι αυτός είχε εμφανιστεί λίγες ώρες νωρίτερα χτες να δηλώνει σε ΜΜΕ του Καΐρου πως η υπηρεσία του γνώριζε εγκαίρως τις ισραηλινές προειδοποιήσεις για επιθέσεις ισλαμιστών στο βόρειο Σινά, αλλά δεν έπραξε τίποτε «γιατί δεν πίστευε πως Μουσουλμάνοι θα μπορούσαν να επιτεθούν σε Μουσουλμάνους σπάζοντας τη νηστεία του Ραμαζανιού»!

Επιπλέον, το «Ρόιτερς» μετέδωσε πως οι αιγυπτιακές αρχές (μετά τις επιθέσεις της Κυριακής στο Σινά με αποτέλεσμα τους 16 νεκρούς Αιγύπτιους συνοριοφύλακες) προχώρησαν στο σφράγισμα όλων των σηράγγων που συνδέουν την περιοχή με τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας άμεσα σημαντικές αυξήσεις σε οικοδομικά υλικά, καύσιμα και ορισμένα είδη τροφίμων...

ΧΙΛΗ
Αγρια καταστολή των σπουδαστικών διαδηλώσεων

Από τη διαδήλωση στο Σαντιάγκο
Από τη διαδήλωση στο Σαντιάγκο
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Με κανόνια νερού, δακρυγόνα, χημικά και ξυλοδαρμούς, όπου συμμετείχε και η στρατιωτική αστυνομία, αντιμετωπίστηκαν οι χθεσινές διαδηλώσεις μαθητών και φοιτητών στη Χιλή. Η πρωτεύουσα Σαντιάγο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με μοναδικό στόχο τη διάλυση της συγκέντρωσης και την τρομοκράτηση του σπουδαστικού κινήματος, με το πρόσχημα ότι η συγκέντρωση «δεν είχε την άδεια της αστυνομίας»...

Στη συγκέντρωση κάλεσαν το Συμβούλιο των Μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ACES), το Εθνικό Συντονιστικό των Μαθητών (CONES) και η Συνομοσπονδία Φοιτητών της Χιλής (Confech) ενάντια στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και απαιτώντας για άλλη μία φορά την εγκαθίδρυση συστήματος δωρεάν και ποιοτικής Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η επίθεση των κατασταλτικών δυνάμεων με εμπροσθοφυλακή τις ειδικές δυνάμεις των καραμπινιέρων εκδηλώθηκε κατά την έναρξη της διαδήλωσης και πορείας, στη συγκέντρωση των μαθητών στην πλατεία Μπακεδάνο. Η προσπάθεια για τη διάλυσή τους στάθηκε ανεπιτυχής, αλλά η καταστολή συνεχίστηκε στην κεντρική πλατεία Ιτάλια εναντίον του κύριου όγκου της συγκέντρωσης, με στόχο και πάλι τη διάλυσή της και την αποτροπή της πορείας προς στο προεδρικό μέγαρο Αλαμέδα.

Πρόκειται για μία ακόμη κινητοποίηση του σπουδαστικού κινήματος φέτος, και δεύτερη μέσα στον Αύγουστο, ενώ οι εκπρόσωποι των φοιτητών και των μαθητών ανακοίνωσαν την περαιτέρω εντατικοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση του αγώνα τους, όπως και πέρσι που ο αγώνας τους σημάδεψε το 2011. Εκτός της πρωτεύουσας Σαντιάγο, μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις όπως στην Κονσεπσιόν και στο Βαλπαραΐσο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες επιθέσεις εναντίον κατοχικών στρατευμάτων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, με τη βία να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αυξημένη στις νότιες και ανατολικές πλευρές της χώρας. Χτες σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας τρεις ΝΑΤΟικοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες, ενώ τη ζωή του έχασε και ένας Αφγανός.

Την ίδια στιγμή η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι παρατηρείται μείωση των θανάτων αμάχων, λόγω του δεκαετούς ιμπεριαλιστικού πολέμου, σε σχέση και τους πρώτους έξι μήνες του 2011. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ΟΗΕ, τους πρώτους έξι μήνες του 2012 σκοτώθηκαν 1.145 άμαχοι και τραυματίστηκαν 1.954, αντί για 1.540 νεκρούς την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Για το 80% των θανάτων αμάχων, όπως ήταν αναμενόμενο, κατηγορούνται οι «αντικυβερνητικές δυνάμεις», ενώ μόλις για το 10% φέρονται να έχουν την ευθύνη οι κατοχικές δυνάμεις και ο κυβερνητικός στρατός με τον οποίο συνεργάζονται. Ενας ισχυρισμός που αμφισβητείται, δεδομένου ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι τα θύματά τους είναι «Ταλιμπάν», χωρίς αυτό να μπορεί να επιβεβαιωθεί.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Ανησυχεί» ακόμα και ο Μπαν Κι Μουν

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Σοβαρή ανησυχία» για την ικανότητα των Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών να αντιμετωπίσουν κρίσιμες καταστάσεις και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών εξέφρασε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στη νέα τριμηνιαία έκθεσή του για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ, ο ΓΓ του ΟΗΕ επισημαίνει ως χαρακτηριστικό γεγονός την αντίδραση των Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών στα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 28 Ιούνη, τη Μέρα του Αγίου Βίτου, κατά την επίσκεψη Σέρβων στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου.

Ο Μπαν Κι Μουν διατύπωσε υποκριτικά «κριτική» και προς τις ξένες ιμπεριαλιστικές αποστολές ΕΕ και ΝΑΤΟ, τη διεθνή κοινότητα, λέγοντας ότι η έλλειψη ευρείας (ενδοϊμπεριαλιστικής) συναίνεσης σε μεγάλο βαθμό δυσκολεύει την επίτευξη «αναγκαίων συμβιβασμών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης ο ΓΓ του ΟΗΕ επισημαίνει τα συνεχιζόμενα σοβαρά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνοντας την πρόσφατη δολοφονία δύο Σέρβων στο χωριό Ταλίνοβατς, τις επιθέσεις σε κατοικίες και οχήματα Σέρβων και τις απειλές των αυτονομιστών του λεγόμενου «Αλβανικού Εθνικού Στρατού» σε Σέρβους πρόσφυγες που επέστρεψαν σε οχτώ χωριά στην περιοχή της Κλίνα...

Η έκθεση του Μπαν Κι Μουν θα εξεταστεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 21 του μήνα. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει πως θα ζητήσει εξηγήσεις για την εκπαίδευση Λίβυων και Σύρων αντικαθεστωτικών από πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ (νυν αστυνομικοί και δυνάμεις «ασφαλείας») στο Κοσσυφοπέδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ