ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Βάζουν πρόστιμο για το κολατσιό στο σχολείο!

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η επιβολή χρηματικού ποσού για όσα παιδιά φέρνουν στο σχολείο ...το κολατσιό τους από το σπίτι προωθείται από περιφερειακές αρχές στην Ισπανία σε μια στιγμή που η πλειοψηφία του λαού αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας και της καπιταλιστικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, σε κάποιες περιπτώσεις από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι μαθητές θα πρέπει να πληρώνουν έως και 3 ευρώ την ημέρα για να φέρνουν φαγητό ή το κολατσιό τους από το σπίτι. Η γελοία αιτιολογία είναι πως το ποσό αυτό θα καταβάλλεται επειδή τα παιδιά χρησιμοποιούν την τραπεζαρία, τους φούρνους μικροκυμάτων, τα ψυγεία, αλλά και για την απαιτούμενη καθαριότητα. Οπως σημειώνεται στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές της Καταλονίας θα χρεώνουν 3 ευρώ την ημέρα ή και παραπάνω, της Βαλένθια 1,45 ευρώ, ενώ εξετάζεται για το πώς θα εφαρμοστεί και στα 791 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Μαδρίτη. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν στους μαθητές να φέρνουν μαζί τους φαγητό παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν για παράδειγμα ένα παιδί είχε αλλεργία σε κάποια τρόφιμα, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον οικογενειακό προϋπολογισμό αφού υπολογίζεται ότι ένα γεύμα στοιχίζει στις σχολικές τραπεζαρίες γύρω στα 6 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία, κατά το σχολικό έτος 2011-2012 το 60% των 324.000 μαθητών των σχολείων της Μαδρίτης αγόραζαν φαγητό από τη σχολική καντίνα.

Πρόκειται για μια ενέργεια που εντάσσεται στην πολιτική αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων στο όνομα της ...ευταξίας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι σχολικές επιτροπές της κάθε περιφέρειας θα καθορίζουν αν οι οικογένειες θα πρέπει να χρεώνονται. Οι γονείς και οι σύλλογοί τους αντιδρούν και καταγγέλλουν το μέτρο ως άδικο, καθώς πλήττει τους πιο φτωχούς, ιδιαίτερα εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης.

ΧΙΛΗ
«Κυνήγι μαγισσών» κατά των φοιτητών

Από την καταστολή στη Χιλή κατά των σπουδαστών, που είναι καθημερινό φαινόμενο
Από την καταστολή στη Χιλή κατά των σπουδαστών, που είναι καθημερινό φαινόμενο
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Με ποινικές διώξεις κατά των ηγετικών στελεχών του φοιτητικού και μαθητικού κινήματος απαντά η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, για τις «παράνομες διαδηλώσεις που ανοίγουν την πόρτα στους βανδαλισμούς και την εγκληματικότητα», όπως τόνισε ο υπουργός Προεδρίας Αντρές Τσάντγουικ. Αφορμή για τις διώξεις, που ανακοίνωσε σχεδόν αμέσως ο Τσάντγουικ και ενόσω βρίσκονταν ακόμη σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των μαθητών και των φοιτητών στο Σαντιάγο, η πυρπόληση τριών λεωφορείων της «Transantiago» κοντά στην πλάσα Ιτάλια.

Πυρπόληση από «προβοκάτορες κουκουλοφόρους», αποκρύβοντας ουσιαστικά την είδηση που ήταν η πρωτοφανής και πολύ άγρια καταστολή. Καταστολή που συνεχίζεται στη Χιλή των κινητοποιήσεων δεκάδων χιλιάδων μαθητών και φοιτητών μετά το κάλεσμα της Συντονιστικής Συνέλευσης των Μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ACES), του Εθνικού Συντονιστικού των Μαθητών (CONES) και της Συνομοσπονδίας Φοιτητών της Χιλής (Confech) ενάντια στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και απαιτώντας, για άλλη μία φορά, την εγκαθίδρυση συστήματος δωρεάν και ποιοτικής Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η επίθεση των κατασταλτικών δυνάμεων και ειδικά των ειδικών μονάδων της στρατιωτικής αστυνομίας (Καραμπινιέροι) εκδηλώθηκε ήδη από τις προσυγκεντρώσεις. Μετά το πεδίο μάχης όπου μετατράπηκε το Σαντιάγκο, πραγματοποιήθηκαν και 75 συλλήψεις, ενώ σύμφωνα με τις αρχές 49 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Πάντως οι εκπρόσωποι των φοιτητών και των μαθητών έχουν ήδη ανακοινώσει την περαιτέρω εντατικοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση του αγώνα τους και το συντονισμό τους με συνδικάτα και λαϊκές οργανώσεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τον πρώτο επίσημο γύρο διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία χώρου στενότερης συνεργασίας, πραγματοποίησαν χτες οι χώρες της Κοινότητας των Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) και η Κίνα. Οι συνομιλίες λαμβάνουν χώρα στην Κίνα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί και των Χιλής, Βενεζουέλας, Αλφρέδο Μορένο και Νικολάς Μαδούρο αντίστοιχα, καθώς και του υφυπουργού Εξωτερικών της Κούβας, Ρογκέλιο Σιέρα.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τραγική εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση για δύο εκατομμύρια πληγέντες, από τις πλημμύρες στη Μανίλα και τις γύρω επαρχίες, στις Φιλιππίνες, ιδιαίτερα στις παραγκουπόλεις, που θάφτηκαν στη λάσπη. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι επιταχύνονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων προκειμένου να βοηθήσουν τους πληγέντες.

ΡΩΜΗ.-- Ενα αλιευτικό με 157 επιβαίνοντες (124 Σύρους, 30 Αφγανούς και τρεις Τούρκους) αναχαιτίστηκε κοντά στις νότιες ακτές της Ιταλίας αργά το βράδυ της Τετάρτης και ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι Κροτόνε, ανακοίνωσε η ιταλική αστυνομία. Συνολικά 30 γυναίκες και 40 παιδιά επέβαιναν στο σκάφος, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει από πού απέπλευσε το αλιευτικό, υποστηρίζοντας παράλληλα πως συνήθως αυτά που φτάνουν στο Κροτόνε έρχονται από την Ελλάδα.

ΣΟΦΙΑ.-- Μεγάλος αριθμός πυρκαγιών βρίσκεται σε εξέλιξη στη γειτονική Βουλγαρία, κατακαίγοντας χιλιάδες στρέμματα τόσο στις νοτιοανατολικές όσο και τις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας, λόγω των ισχυρών ανέμων, το επίμονο κύμα καύσωνα και την ξηρασία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, μέσα σε 24 ώρες τέθηκαν υπό έλεγχο 310 φωτιές σε όλη τη χώρα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Δύο καταυλισμούς Ρομά κοντά στη Λιλ διέλυσαν χτες οι δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ ότι θα αναλάβει δράση για λόγους δημόσιας υγείας. Περίπου 240 Ρομά επιβιβάστηκαν σε πτήση προς το Βουκουρέστι για τον επαναπατρισμό τους. Είχαν προηγηθεί ανάλογες επιχειρήσεις στο Παρίσι και τη Λιόν.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Το Ινστιτούτο Ραδιοφυσικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Κέντρου Βοντουά (CHUV) στη Λοζάνη ευελπιστεί ότι «θα έχει νέα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» σχετικά με το αίτημα της παλαιστινιακής κυβέρνησης για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ. Το εργαστήριο είχε τονίσει χτες πως εξετάζει το αίτημα της παλαιστινιακής πλευράς, ενώ σήμερα τόνισε πως «η επαφή έχει γίνει και ακολουθεί την πορεία της».

ΜΟΣΤΑΡ.-- Μεγάλος αριθμός πυρκαγιών ήταν χτες σε εξέλιξη στην περιοχή του Μόσταρ, στο βόρειο τμήμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, με κρισιμότερη την κατάσταση στο χωριό Κούτι, όπου η φωτιά μαίνεται για τέταρτη μέρα και έχει απειλήσει σπίτια.

ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Οι ανταγωνισμοί στο προσκήνιο

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ - ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Την ένταξή της, αρχικά με το καθεστώς παρατηρητή, στη «Συμμαχία του Ειρηνικού», ζήτησε επισήμως η Ουρουγουάη, όπως ανακοίνωσε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Αλμάργκο. Ενέργεια εκ μέρους της Ουρουγουάης που περιπλέκει το ήδη δαιδαλώδες σκηνικό που διαμορφώνεται στη Λατινική Αμερική, με τους διάφορους οργανισμούς και ενώσεις καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Ενα σκηνικό που έχει δυναμιτιστεί εξαιτίας των εξελίξεων στην Παραγουάη μετά το «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Φερνάντο Λούγκο. Αυτή η εξέλιξη έφερε στο προσκήνιο αντιθέσεις και ανταγωνισμούς ενώ το καθεστώς του αντιπροέδρου Φεντερίκο Φράνκο συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα. Τελευταίες ενέργειες του καθεστώτος Φράνκο ήταν η προσφυγή ενάντια στην Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur) στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την απόφαση αναστολής της ιδιότητας μέλους αλλά και οι προειδοποιητικές απειλές εκ μέρους της Παραγουάης ότι «δεν θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις ενεργειακές συμφωνίες με τη Βραζιλία και την Αργεντινή για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τα υδροηλεκτρικά φράγματα του Ιταϊπού και της Γιασιτέρα».

Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης έχει εκφράσει πολλάκις τη δυσφορία της για τις «ασυμμετρίες» εντός της Mercosur, που φέρνουν σε δυσχερή θέση τις μικρότερες χώρες (Παραγουάη και Ουρουγουάη) και στρέφει το βλέμμα της στη «Συμμαχία του Ειρηνικού» - στην οποία συμμετέχουν οι Κολομβία, Χιλή, Περού και Μεξικό ενώ χώρες παρατηρητές είναι η Κόστα Ρίκα και ο Παναμάς - καθώς «προσφέρει τεράστιες δυνατότητες». Υπό τη σκέπη των ΗΠΑ η «Συμμαχία του Ειρηνικού» «στοχεύει να μεταβληθεί σε πλατφόρμα οικονομικής, εμπορικής ολοκλήρωσης και επέκτασης στον κόσμο, με ειδική έμφαση στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού».

ΙΤΑΛΙΑ
Δεκάδες τα πύρινα μέτωπα

ΡΩΜΗ.--

Δεκάδες είναι οι πυρκαγιές που σαρώνουν την Ιταλία, από τις οποίες έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες για να τις εξουδετερώσουν. Χτες νέα εστία φωτιάς ξέσπασε στην περιοχή Μόντε Μάριο της Ρώμης, ωστόσο γρήγορα οι πυροσβέστες κατάφεραν να την σβήσουν πριν επεκταθεί σε παρακείμενο δάσος. Εισαγγελείς διέταξαν έρευνα σχετικά με τις φωτιές καθώς δασοπυροσβέστες κατήγγειλαν πως επρόκειτο για εμπρηστική ενέργεια.

Την Τρίτη είχαν ξεσπάσει 60 εστίες φωτιάς στην πρωτεύουσα, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα υπήρχαν 158, σύμφωνα με στοιχεία της πυροσβεστικής και των περιφερειών. Στην Τοσκάνη οι φλόγες έκαναν στάχτη μεγάλο μέρος του πάρκου του Σαν Ροσόρε, ενώ πολλές κατοικίες εκκενώθηκαν στο νησί Ισκια, στα ανοικτά της Νάπολης, και δεκάδες είναι τα πύρινα μέτωπα στην Καλαβρία, τη Σικελία κ.ά.

ΚΙΝΑ
Παραδέχθηκε ενοχή η Γκου Κιλάι

ΠΕΚΙΝΟ.--

Επτά ώρες διήρκεσε η δίκη της Γκου Κιλάι, συζύγου του υψηλόβαθμου στελέχους του ΚΚ Κίνας, Μπο Σιλάι, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία του Βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ. Στη δίκη η Κιλάι δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της, σε μία υπόθεση η οποία χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην Κίνα, τερματίζοντας την πολιτική καριέρα του συζύγου της, άλλοτε «ισχυρού άνδρα» της πόλης Τσονγκτσίγκ.

Ως αποτέλεσμα της παραδοχής της ενοχής από την Γκ. Κιλάι, θα προσαχθούν σήμερα στο δικαστήριο και τέσσερις αξιωματικοί της αστυνομίας, που κατηγορούνται ότι της παρείχαν κάλυψη. Η απόφαση για την Γκ. Κιλάι δεν ανακοινώθηκε, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι καταδικαστική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ