ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Λαϊκή παρέμβαση για τη λειτουργία σχολείων και σχολών

Κάλεσμα της ΚΟΑ του ΚΚΕ μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής - ακαδημαϊκής χρονιάς

Κάλεσμα ώστε «με λαϊκή παρέμβαση και κινητοποίηση να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων και Πανεπιστημιακών σχολών» απευθύνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, προς γονείς, δασκάλους, μαθητές και φοιτητές μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής - ακαδημαϊκής χρονιάς. Με αυτό το κάλεσμα στο χέρι οι Οργανώσεις της Αττικής έχουν ήδη ξεκινήσει εξορμήσεις σε χώρους εκπαίδευσης και γειτονιές.

Το κάλεσμα της ΚΟΑ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Η λαϊκή, εργατική οικογένεια είναι σε δρόμο μετ' εμποδίων μπροστά στη νέα σχολική χρονιά.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με οξυμένα τα προβλήματα

Τα σχολικά κτήρια στην Αττική γερασμένα (πάνω από 25ετία η ηλικία για το 60% των σχολικών κτηρίων και πάνω από 53 έτη το 25%), χωρίς κανένα σχεδιασμό για προσεισμικό έλεγχο.

  • Οι σχολικές επιτροπές των Δήμων έχοντας λάβει μηδαμινή χρηματοδότηση, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη στήριξη και λειτουργία των σχολείων!
  • Η μεταφορά των μαθητών για τα ειδικά και μουσικά σχολεία, τα χωριά και τα νησιά της Αττικής αφήνεται στις πλάτες των γονιών.
  • Το δίκτυο της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, αντί να διευρύνεται, αδυνατίζει. Ο νόμος της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής έχει μείνει στα χαρτιά. Εκατοντάδες παιδιά και οικογένειες αφήνονται στην τύχη τους.
  • Στα δημοτικά θα στοιβαχθούν και πάλι τα παιδιά στις αίθουσες με λιγότερους και πιο φτωχούς τους δασκάλους τους.
  • Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο όλο και περισσότερα παιδιά σπρώχνονται βίαια εκτός σχολείο με βάση τις αντιδραστικές αλλαγές που έχουν επέλθει στα εκπαιδευτικά προγράμματα, την αδυναμία των γονιών να πληρώνουν φροντιστήρια.
  • Στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια η κρατική χρηματοδότηση στερεύει, τα αποθεματικά των ιδρυμάτων τα εξανέμισε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η πολιτική διαχείρισης της χρεοκοπίας του λαού και της "σωτηρίας του Ευρώ". Στα ΤΕΙ βάζουν σειρά προτεραιότητας στα εργαστήρια για τους σπουδαστές. Οι φοιτητικές Εστίες κλείνουν και μαζί με την οικονομική ανέχεια γίνονται σχεδόν αδύνατες οι σπουδές των παιδιών εκτός τόπου κατοικίας. Με πρόσχημα τους "αιώνιους" φοιτητές η συγκυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων. Τα φοιτητικά δάνεια προβάλλονται ήδη από τα παπαγαλάκια της δρομολογημένης ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων ως ο "σύγχρονος" δρόμος για σπουδές!

Η κυβέρνηση και τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ) που την συναποτελούν επιχειρούν και θα επιμείνουν και στον τομέα της εκπαίδευσης, να πείσουν ότι λόγω "της οικονομικής συγκυρίας", "της άσχημης κατάστασης της χώρας" ο λαός πρέπει να κάνει θυσίες. Να μην υποκύψει κανένας σε αυτό τον εκβιασμό! Καμιά διαπραγμάτευση για τη ζωή και τη μόρφωση των παιδιών μας!

Η τσέπη των γονιών πληρώνει πολύ ακριβά την κατ' όνομα δωρεάν Παιδεία πολλά - πολλά χρόνια πριν την καπιταλιστική κρίση.

Οι αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση είναι έργο που παίζεται για πολλά χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Είχε και έχει στόχο να αποδιώξει τα παιδιά των εργατικών λαϊκών στρωμάτων από αυτό το δικαίωμα, να προσαρμοστεί η εκπαίδευση στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις νέες ανάγκες ανταγωνισμού των επιχειρήσεων. Να τους παραδώσουν μαζικά ένα μισομορφωμένο, μισοειδικευμένο, φτηνό ανθρώπινο εργατικό δυναμικό.

Σήμερα που όλες οι δημόσιες εκπαιδευτικές δομές στενάζουν από την ανέχεια, το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την λεγόμενη "Διά βίου Μάθηση" είναι στο δυσθεώρητο ύψος των 3,3 δισ. και χρηματοδοτεί τους εργολάβους της ιδιωτικοποίησης των δομών και των λειτουργιών της εκπαίδευσης!

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τα παιδιά τους, να αποτινάξουν την τρομοκρατία των κομμάτων της συγκυβέρνησης, εκείνων των πολιτικών δυνάμεων, που ενώ από τη μια κραυγάζουν ενάντια σε μνημόνια και τρόικα, από την άλλη κάνουν γονυκλισίες για την "σωτηρία" της ΕΕ.

Τα εργατικά συνδικάτα, οι ενώσεις και οι σύλλογοι των γονιών, οι εκπαιδευτικοί και τα συνδικάτα τους πρέπει χωρίς καμία αναμονή, να μπούνε μπροστά, να οργανώσουν την πάλη για τη ζωή και τη μόρφωση των παιδιών.

Φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, η νέα γενιά είναι το μεγάλο θύμα αυτής της αντιλαϊκής επέλασης. Για να μη μεγαλώσετε μέσα στον εφιάλτη της εξαθλίωσης, μπείτε τώρα στον αγώνα. Με γνώση ότι η κάθε γενιά ανοίγει το δικό της δρόμο στον αγώνα της ζωής, πετάξτε μπροστά από τους πατεράδες σας. Τούτος ο τόπος έχει πλούτο. Είναι ο μόχθος των γονιών σας που τον λυμαίνονται μια χούφτα καπιταλιστές. Το δικό τους κουμάντο πρέπει να ανατρέψουμε για να τραβήξουμε τη ζωή μπροστά.

Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν 12χρονο σχολείο για όλους. Υποχρεωτική 2χρονη προσχολική αγωγή. Ενιαία, δημόσια, δωρεάν, Ανωτάτη Εκπαίδευση. Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο. Εξω οι επιχειρήσεις από σχολεία και σχολές!

Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη της οικογένειας για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης

ΤΩΡΑ Οργανωμένη, Λαϊκή, Νεανική Απαίτηση για:

  • Εκτακτη και άμεση χρηματοδότηση των σχολείων. Δωρεάν πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τα σχολεία, κατάργηση του ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές.
  • Να αποδοθούν τα αποθεματικά των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, άμεση και πλήρη χρηματοδότηση. Δωρεάν σίτιση. Μέτρα για τη στέγαση των αδύναμων οικονομικά φοιτητών/ σπουδαστών, αξιοποίηση δημόσιων κτηρίων γι' αυτό το σκοπό.
  • Δωρεάν μετακίνηση για φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές που διανύουν αποστάσεις για το σχολείο.
  • Εργαστήρια για όλους τους σπουδαστές, με συνθήκες ασφάλειας και μάθησης. Τα αναλώσιμα των εργαστηρίων δωρεάν.
  • Προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες με βάση τις ανάγκες. Καμιά απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Να εξαιρεθούν υγεία, εκπαίδευση, πρόνοια από την απαγόρευση των προσλήψεων.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για μαθητές, σπουδαστές με άμεσα μέτρα για τα παιδιά των ανέργων και των ανασφάλιστων.
  • Χρηματοδότηση των Δήμων για άμεση παρέμβαση στα φαινόμενα υποσιτισμού των παιδιών στα σχολεία και τις λαϊκές γειτονιές της Αττικής. Δωρεάν γεύμα στο σχολείο για όλα τα παιδιά».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ