ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SUPER LEAGUE
Επικίνδυνα παιχνίδια συμφερόντων

Νέο επεισόδιο στην κόντρα συμφερόντων των επιχειρηματιών Αλαφούζου - Μαρινάκη, με όχημα τις ΠΑΕ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, μεγαλώνει την ένταση αλλά και τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων συνεπειών. Ο επιχειρηματίας μέλος του ΔΣ στην «πράσινη» ΠΑΕ και επικεφαλής της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» (μεγαλομέτοχος της ποδοσφαιρικής εταιρείας) προέβη σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, μετά την αναμέτρηση με τη Μάλαγα. Υποστήριξε πως «ο Παναθηναϊκός δέχεται μια απίθανη επίθεση από την παράγκα και το σύστημα. Και θα πρέπει να ξέρουν ότι διοίκηση και οπαδοί θα τους τσακίσουμε. Αυτό που συμβαίνει από την εποχή του Κόκκαλη και μετά είναι πρόκληση».

Και η νέα τοποθέτησή του (που ως τώρα έχει μείνει αναπάντητη από την πλευρά Μαρινάκη) μπορεί να αποτελέσει (ένα ακόμα) φιτίλι στην - έτσι και αλλιώς οπλισμένη - βόμβα που λέγεται χούλιγκανς. Με αποτέλεσμα να ξαναζήσουμε τραμπουκισμούς, σοβαρά επεισόδια και πόλεμο «πρασινοκόκκινων» οπαδών (στο όνομα δήθεν των «ιερών και οσίων» της ομάδας). Ο επιχειρηματίας (όπως και όσοι τον μιμούνται) είναι ηθικός αυτουργός τουλάχιστον για τη δημιουργία εκρηκτικού κλίματος. Και θα έπρεπε ήδη, εκτός από τα δικαιοδοτικά όργανα, να έχει επιληφθεί και η Δικαιοσύνη.

Στα όσα ακολούθησαν τις αναμετρήσεις Ολυμπιακού (με Βέροια) και Παναθηναϊκού (με Λεβαδειακό) πήρε θέση χτες η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «συνεχιζόμενη εκτόξευση λάσπης κατά των διαιτητών και των προσώπων που στελεχώνουν τα όργανα της ελληνικής διαιτησίας». Θεωρεί πως «εντάσσεται σε μια οργανωμένη και συνεχιζόμενη επιχείρηση απαξίωσης και εκφοβισμού της, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό». Ψέγει σε αυτή τη συμμετοχή πρώην διαιτητών, στους οποίους προσάπτει «ψευδείς και ανυπόστατες φήμες».

Κυβέρνηση και διοργανώτρια δεν ασχολούνται με τα παραπάνω αλλά αναλώνονται στο αλισβερίσι ανταλλαγμάτων για να γίνει η αναδιάρθρωση των πάλαι ποτέ Α' και Β' Εθνικής. Χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ιωαννίδης, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Super League και αργά το βράδυ θα ακολουθούσε η Football League. Για να οριστικοποιηθεί ο τρόπος και ν' αγωνιστούν από φέτος στη Football League Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα και Ηρακλής, αμφότερες οι διοργανώτριες (και οι εταιρείες μέλη τους) ζητούν ανταλλάγματα. Η Nova αρνιέται να δώσει περισσότερα χρήματα και ο υφυπουργός φέρεται να διαβεβαίωσε ότι το κόστος θα επωμιστεί η ΟΠΑΠ ΑΕ. Σήμερα το μεσημέρι η Football League έχει προγραμματίσει έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα.

ΡΑΠΙΝΤ - ΠΑΟΚ
Με αέρα νικητή

Να υπερασπιστεί το υπέρ του 2-1 από το πρώτο ματς, θέλει ο ΠΑΟΚ σήμερα κόντρα στη Ραπίντ Βιέννης. Στην πρωτεύουσα της Αυστρίας (20.00 ΟΤΕ ΤV 1) ο «δικέφαλος του βορρά» επικεντρώνεται μόνο στο πώς θα εξασφαλίσει την πρόκριση στους ομίλους του Europa League.

Με 800 φίλαθλους στο πλευρό του, οι οποίοι καλούνται να είναι δύο φορές προσεκτικοί μετά την τιμωρία από την UEFA, οι «ασπρόμαυροι» θα αντιμετωπίσουν την αυστριακή ομάδα στη φυσική της έδρα (στάδιο Γκέρχαρντ Χάναπι) με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημερινό αγώνα θα υπάρχουν τρεις παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία...

Αναφερόμενος στην αναμέτρηση ο τεχνικός του ΠΑΟΚ Γιώργος Δώνης είπε: «Είναι ένα δύσκολο ματς λόγω και των ειδικών συνθηκών μετά την απόφαση τιμωρίας της ομάδας από την UEFA. Εμείς αυτά τα αφήνουμε στην άκρη και στρέφουμε το βλέμμα μας στον αγωνιστικό χώρο. Είμαστε καλύτερη ομάδα, το δείξαμε στην Τούμπα, μπορούμε να τα καταφέρουμε και στη Βιέννη. Αλλωστε το άγχος θα το έχει ο αντίπαλος που θα μας κυνηγάει στο σκορ».

Κατά την τελευταία προπόνηση επί ελληνικού εδάφους ο Γιώργος Δώνης δεν κατέστησε σαφείς τις προθέσεις του για την ενδεκάδα. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι ο Πάμπλο Γκαρσία. Δεδομένης και της απουσίας του Λάζαρ (τιμωρημένος) η παρουσία στα χαφ είτε από την αρχή, είτε στη διάρκεια της αναμέτρησης μοιάζει επιβεβλημένη.

ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
Ελπίδες και όνειρα

Ετοιμοι να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο κόντρα στη Νιούκαστλ είναι οι ποδοσφαιριστές του Ατρομήτου. Οι Περιστεριώτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σήμερα εκτός έδρας την αγγλική ομάδα (22.00 ΝΟΒΑ ΣΠΟΡΤ 2), στη ρεβάνς του 1-1, γνωρίζουν πως είναι το αουτσάιντερ στην υπόθεση της πρόκρισης στους ομίλους του Europa League, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να ονειρεύονται.

Ο τεχνικός του Ατρομήτου Ντούσαν Μπάγεβιτς δήλωσε για την αναμέτρηση στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ»: «Αναμφισβήτητα είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Τον πρώτο λόγο τον έχει η Νιουκάστλ λόγω πείρας αλλά και ποιότητας. Εμείς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Θα αγωνιστούμε δίχως άγχος και πιστεύω ότι με τη βοήθεια και της τύχης μπορούμε τη μεγάλη ανατροπή. Πάνω απ' όλα χρειάζεται να έχουμε υπομονή στο παιχνίδι μας και να αποφύγουμε ένα γκολ στα πρώτα λεπτά». Η αποστολή της ελληνικής ομάδας αποτελείται από τους:

Ιτάντζ, Ράντμαν, Σκόνδρα, Νάστο, Γιαννούλη, Φυτανίδη, Ταυλαρίδη, Δημούτσο, Ιγκλέσιας, Γκαρσία, Μπρίτο, Μπέλιτς, Καραγκούνη, Μπάλλα, Καραμάνο, Κούτσι, Σουμπίνιο, Επστάιν και Λαζαρίδη.

Στην αντίπερα όχθη, ο τεχνικός της Νιουκάστλ Αλαν Πάρντιου τόνισε: «Μπορεί να είμαστε το φαβορί, όμως αυτό πρέπει να το δείξουμε μέσα στο γήπεδο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον αντίπαλο. Στην Αθήνα, είδαμε απέναντί μας μια πειθαρχημένη ομάδα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στο παιχνίδι μας, ώστε να πάρουμε την πρόκριση».

ΜΠΑΣΚΕΤ
Στον Αρη ο Χαρίσης

Από τη στιγμή που το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού δε μετατράπηκε σε πρόταση, ο 33χρονος σέντερ πείστηκε να ακολουθήσει τον Αντώνη Ασημακόπουλο στους «κίτρινους» και υπέγραψε συμβόλαιο για ένα χρόνο, ενισχύοντας τη φροντ λάιν της ομάδας του Βαγγέλη Αλεξανδρή.

«Είναι αυτονόητο ότι πίστεψα στην ιδέα του προέδρου για έναν καινούριο Αρη», ήταν το πρώτο σχόλιο του Κώστα Χαρίση, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «είμαστε αρκετά έμπειροι για να φέρουμε την ομάδα στη θέση που της αρμόζει».

Ο πρώην παίκτης του Κολοσσού εξήγησε κατόπιν ότι «προτιμώ να έχω ως στόχο το όραμα της "αναγέννησης" του Αρη. Θεωρώ ότι κάθε λογικός άνθρωπος θα έκανε την ίδια επιλογή. Είμαι σε μία ώριμη ηλικία, έτσι ώστε να μπορώ να διακρίνω το καλό μου».

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ξεκίνημα με Κωστάκη, Τζήκα

Ο Γιάννης Κωστάκης στην κολύμβηση (13.55) και η Αννα Τζήκα στην τοξοβολία (16.00), ανοίγουν σήμερα (τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΤ-1) την αυλαία των ελληνικών συμμετοχών στους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες Λονδίνο 2012.

Ο Γιάννης Κωστάκης συμμετέχει στη δεύτερη προκριματική σειρά των 50 μέτρων πρόσθιο κατηγορίας SB2. Με 1.05.52 έχει την 5η επίδοση μεταξύ των επτά που λαμβάνουν μέρος στην ίδια σειρά και την 9η συνολικά. Αδιαφιλονίκητο φαβορί για πρόκριση στον τελικό του αγωνίσματος είναι ο Κινέζος Γιάνπινγκ Ντου που συμμετέχει στη δεύτερη προκριματική σειρά και έχει επίδοση 58.19. Ο τελικός του αγωνίσματος είναι προγραμματισμένος για αύριο το απόγευμα.

Το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί και ο αγώνας κατάταξης (72 βολές) στην τοξοβολία (individual recurve standing), από τον οποίο θα προκύψουν τα ζευγάρια των νοκ-άουτ αναμετρήσεων. Η Τζήκα συμπεριλήφθηκε στο 5ο γκρουπ, μαζί με την κατά 30 χρόνια μικρότερή της, την 20χρονη Γερμανίδα Καταρίνα Σετ, καθώς και την Βασάνα Κουταβισάπ από την Ταϊλάνδη. Στο αγώνισμα μετέχουν συνολικά 20 αθλήτριες.

Η αυλαία της διοργάνωσης «σηκώθηκε» χθες με την τελετή έναρξης (υπό τον τίτλο «Διαφώτιση»). Ελαβαν μέρος συνολικά 3.000 ενήλικοι εθελοντές και 100 παιδιά, καθώς και 100 επαγγελματίες καλλιτέχνες. Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Στράτφορντ τερμάτισε η 24ωρη λαμπαδηδρομία της Παραολυμπιακής Φλόγας που είχε ξεκινήσει από το νοσοκομείο Στόουκ Μάντεβιλ, όπου το 1948 πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά οργανωμένοι αθλητικοί αγώνες ατόμων με κινητικά προβλήματα.

ΑΕΚ
Χαμηλοί τόνοι

Τα δύο νέα μετεγγραφικά αποκτήματά της παρουσίασε χτες η ΠΑΕ ΑΕΚ. Ο 18χρονος αρχηγός της εθνικής Νέων, Γ. Κατίδης, δήλωσε χαρούμενος και στόχο «να δικαιώσω τους ανθρώπους της ΑΕΚ που με επέλεξαν. Ελπίζω να έχουμε μία καλή χρονιά. Ολες οι ομάδες έχουν προβλήματα, εμείς όμως είμαστε νεαροί ποδοσφαιριστές και θέλουμε να καθιερωθούμε. Είμαστε όλοι για τα δύσκολα. Τις απαντήσεις θα τις πάρετε στο γήπεδο».

Από την πλευρά του ο Νίκος Κατσικοκέρης, ανέφερε: «Εγινε το όνειρό μου πραγματικότητα. Ηρθα σε μία μεγάλη ομάδα, για να δείξω τι μπορώ να κάνω και να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των ανθρώπων που με προτίμησαν. Εχω επίγνωση πού είμαι. Στόχος μου είναι να ξεπεράσω τα επτά γκολ που πέτυχα πέρσι».

Από την πλευρά του ο Β. Βλάχος ζήτησε από τους δημοσιογράφους να πέσουν οι τόνοι: «Εχετε πέσει πάνω στα παιδιά αυτά και νομίζει ο κόσμος ότι θα γίνουν ηγέτες και θα αλλάξουν την εικόνα της ΑΕΚ. Μακάρι να συμβεί αυτό, αλλά πρέπει να διατηρούμε χαμηλούς τόνους. Χρειάζονται χρόνο για να μάθουν την ομάδα, να καταλάβουν τι ζητάω εγώ στις προπονήσεις, στα παιχνίδια».

Και πρόσθεσε: «Κρατάμε μικρό καλάθι και μακάρι να πάμε για πολλά. Η ομάδα αυτή έχει να δώσει αλλά πρέπει να έχουμε υπομονή και να είμαστε συγκρατημένοι. Αυτή η ΑΕΚ χρειάζεται 2 χρόνια. Θέλει υπομονή ένα χρόνο να μονταριστούμε και αν αντέξουμε, τη νέα σεζόν με κάποιες προσθήκες να πάμε για κάτι καλύτερο. Χαμηλά τη μπάλα». Ο Ισπανός μέσος, Μιγκέλ Ανχελ Κορδέρο, δεν ανακοινώθηκε ούτε χθες. Λόγω διαδικαστικών εκκρεμοτήτων, όπως αναφέρει η ΠΑΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ