ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
Δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Σήμερα, στην Αρτα, θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Πλήθος φεστιβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα οργανώνουν αυτές τις μέρες οι Οργανώσεις της ΚΝΕ. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα για σήμερα και αύριο έχει ως εξής:

Διήμερα, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο

ΑΡΤΑ, στην πλατεία Σκουφά. Σήμερα: Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη. Ομιλία από τον Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη. Συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση. Λαϊκό γλέντι με σπουδαστές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ. Αύριο: Αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ. Εντεχνο τραγούδι με τους Αποστόλη Μωραΐτη, Νίκο και Αλέκο Αλεξίου. Αφιέρωμα στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών. Λαϊκό γλέντι με τους Πάνο Τσίτσικα - Βασίλη Κορακάκη.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ, στις 8 μ.μ., στο πάρκο της Επάνω Σκάλας (έναντι του ΙΚΑ). Σήμερα: Εργατικά τραγούδια από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ. Βιβλιοπαρουσίαση, «Το Γαλάζιο Τετράδιο». Χαιρετισμός από μέλος του ΝΣ Λέσβου της ΚΝΕ. Συναυλία από τους «All Around». Συναυλία από τους ΜΑΓΜΑ. Αύριο: Εργατικά τραγούδια από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Αφιέρωμα στη συντρόφισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Θεατρική παράσταση «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος». Κεντρική ομιλία από τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Λαϊκό γλέντι.

Σήμερα, Παρασκευή

ΣΠΑΡΤΗ, στις 7.30 μ.μ., στο πάρκο Ευαγγελίστριας. Θα μιλήσει ο Νίκος Γόντικας, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα: Χαιρετισμό από την Ελένη Βαλιώτη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Θεατρικό για τα ναρκωτικά από μαθητές με τίτλο «Μη "φυτέψεις" το μυαλό και τα όνειρά σου». Συναυλία από μαθητικό συγκρότημα (2ο & 3ο Λύκειο). Αφιέρωμα «Η χυδαία επίθεση στον κομμουνιστή ηγέτη Στάλιν, βασική αιχμή του αντικομμουνισμού». Λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα «Νότιος Ανεμος». Βιντεοπροβολές για την κρίση, για το εργατικό κίνημα και για το ρόλο του Διαδικτύου.

ΘΗΒΑ, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Αντώνης Τουλουμάκος, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θήβας του ΚΚΕ.

ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με θέμα τις εξελίξεις στην Παιδεία. Θα μιλήσει ο Γιώργος Καΐκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

ΞΑΝΘΗ, στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο κεντρικής πλατείας. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ, θεατρικό δρώμενο και συναυλία από τοπικά συγκροτήματα.

ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ, στις 8 μ.μ., στο πάρκο Αγίου Δημητρίου. Θα μιλήσει ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΔΕΙΛΙΝΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, στις 5 μ.μ., στο γήπεδο, με θέμα «Κλότσα την μπάλα, όχι τη ζωή σου - όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Με ομιλία και μαθητικό τουρνουά ποδοσφαίρου.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ, στις 8 μ.μ., στο Πολύκεντρο. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα γίνουν συναυλίες από νεανικά - μαθητικά συγκροτήματα και έκθεση βιβλίου.

ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ Καστοριάς, στις 8 μ.μ.

Αύριο, Σάββατο

ΣΕΡΡΕΣ, στις 8 μ.μ., στο Στρατόπεδο Παπαλουκά. Θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Θα γίνουν: Ροκ συναυλίες από τους «ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ» και «FIASCO BAND», αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με οπτικοακουστικό υλικό και τραγούδι από τους Αριστοτέλη Γολυκίδη και Τρύφωνα Ντόβα, εικαστικό δρώμενο «Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε» και ρεμπέτικη - λαϊκή βραδιά από τους «ΓΕΡΟΛΥΚΟΥΣ». Από το πρωί στο χώρο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν τουρνουά ποδοσφαίρου 5χ5 και σκακιού.

ΧΙΟΣ, στις 7 μ.μ., στο Κόκκινο Φαναράκι. Θα μιλήσει ο Παντελής Μιχαλιάδης, γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χίου της ΚΝΕ. Θα γίνουν: Συζήτηση για την πυρκαγιά, τις επιπτώσεις της στο νησί και τις θέσεις του ΚΚΕ για το περιβάλλον, με τη συμμετοχή του μηχανικού περιβάλλοντος Μ. Χρυσάφη. Συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα (Μουσικό Γυμνάσιο και ΕΠΑΛ). Θεατρικό αφιερωμένο στο γυναικείο κίνημα με τίτλο «Θα σταθούμε ορθές» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Φλοίσβου στο λιμάνι. Θα μιλήσει ο Γιώργος Λάμπας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Θα γίνουν: Βιντεοπροβολή για την οικονομική κρίση. Μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από το συγκρότημα Γόρδιος Δεσμός.

ΤΡΙΠΟΛΗ, στις 8 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Α. Δαμαλάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Θα γίνουν: Βιντεοπροβολή για τον αγώνα των χαλυβουργών. Αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ με τίτλο «Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία...». Αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι με τίτλο «Δύο δρόμοι τη χωρίζουνε την κοινωνία ετούτη...» από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

ΑΡΓΟΣ, στις 7.30 μ.μ., στο θεατράκι της πλατείας Αγ. Πέτρου. Θα μιλήσει ο Θανάσης Κολιζέρας, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Αργολίδας του ΚΚΕ. Ακόμα: Θεατρικό αφιερωμένο στους αγρότες από θεατρική ομάδα της ΚΝΕ και συναυλία με πολιτικό τραγούδι από τον Νότη Χασάπη.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Νάπιερ στο Αργοστόλι. Θα μιλήσει ο Σπύρος Καμπίτσης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου - Κεφαλονιάς - Ζακύνθου της ΚΝΕ. Θα γίνουν βιντεοπροβολές, παράσταση Καραγκιόζη, θεατρικό του Μπρεχτ και συναυλία από νεανικό συγκρότημα.

Στην ΕΛΑΣΣΟΝΑ.

ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με θέμα την ανεργία.

ΑΙΑΝΗ ΚΟΖΑΝΗΣ, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Η ιστορία του ΚΚΕ όπλο στα χέρια του λαϊκού κινήματος». Θα μιλήσει ο Γιάννης Βήττας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΚΙΛΚΙΣ, στις 8 μ.μ., στην Πλατεία Ειρήνης. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνουν συναυλίες με έντεχνα, ροκ και ποντιακά.

ΒΕΡΟΙΑ, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνουν συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, στις 7 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στους μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ.

Πριν το μεγάλο αντάμωμα στην Αττική

Οι εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ θα κορυφωθούν στην Αθήνα, στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης"» στο Ιλιον, στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη.

Μέχρι τότε όμως, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική, μαζί με την προετοιμασία του κεντρικού τριημέρου κορύφωσης του Φεστιβάλ και τη διακίνηση του κουπονιού ενίσχυσής του, οργανώνουν και προφεστιβαλικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται:

Αύριο Σάββατο

ΑΘΗΝΑ: Στο Θεατράκι του Κολωνού (Καπανέως και Αλεξανδρείας). Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και θα γίνουν συναυλίες.

ΠΑΛΛΗΝΗ: Στην Πλατεία Ελευθερίας (παλιό Δημαρχείο), με θέμα τις εργασιακές σχέσεις. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, θα γίνουν βιντεοπροβολές και συναυλίες.

Κυριακή 2 Σεπτέμβρη

ΛΟΥΤΣΑ: Στο γηπεδάκι Βραυρώνας, με θέμα τα προβλήματα των μαθητών και την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα γίνουν τουρνουά μπάσκετ 3X3, ομιλία, βιντεοπροβολές και συναυλίες.

ΑΘΗΝΑ: Στις 7 μ.μ., στο πάρκο Γουδή. Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα γίνουν: Αναδρομή στην ιστορία και τη σημασία του Φεστιβάλ, συναυλία μαθητικού συγκροτήματος, αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι.

Σάββατο 8 Σεπτέμβρη

ΕΛΕΥΣΙΝΑ: Στις 7 μ.μ., στην Πλατεία Λαού (Ελευθερίου Βενιζέλου και Πίνδου). Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα γίνει συναυλία με το συγκρότημα «Bad in bed» και βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Ο βασιλιάς άνθρακας».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Πάλη ενάντια σε μέτρα και νόμο - πλαίσιο

Αγωνιστικό κάλεσμα της ΔΗΠΑΚ σε καθηγητές, φοιτητές, εργαζόμενους στα ιδρύματα

Σε οργάνωση και πάλη για να μην περάσουν τα νέα μέτρα και να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο καλεί η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση. Σε ανακοίνωση της τονίζει ότι «η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, με πλήρη στήριξη του γαλλογερμανικού άξονα και σύσσωμης της ΕΕ, απαιτεί από τον εξαθλιωμένο λαό να πληρώσει άλλα 15 και παραπάνω δισ. ευρώ» και περιγράφει τα μέτρα που ετοιμάζονται.

«Οι μισθοί μας βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο» επισημαίνει και συμπληρώνει: «Δεν χόρτασαν από την κατάργηση των δώρων και την περικοπή επιδομάτων που μας έχει κοστίσει πάνω από το 30% του εισοδήματός μας (χώρια οι φόροι και τα χαράτσια). Απαιτούν άλλα 10% (τουλάχιστον), παρά τα παρακάλια της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ και τις "βαθυστόχαστες" αναλύσεις της».

Τονίζει, ξανά, πως οι τροποποιήσεις της κυβέρνησης στο νόμο - πλαίσιο δεν αλλάζουν την ουσία, «αφού αφήνουν άθικτους όλους τους μηχανισμούς που οδηγούν στη διάλυση των σπουδών και την παράδοση της ανώτατης εκπαίδευσης στην επιχειρηματική κερδοφορία. Ετοιμάζουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις Τμημάτων, Σχολών ή και ολόκληρων ιδρυμάτων, κυρίως ΤΕΙ, με κριτήρια αγοράς αλλά και για να μειωθούν οι δαπάνες.

Ταυτόχρονα, οι τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότηση και η ληστεία των χρημάτων των ιδρυμάτων, τα οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο. Ολο και περισσότερα ιδρύματα αδυνατούν να καλύψουν τα στοιχειώδη λειτουργικά τους έξοδα. Ολο και περισσότεροι φοιτητές εμποδίζονται να σπουδάσουν. Τα δίδακτρα είναι προ των πυλών. Η φοιτητική μέριμνα (λέσχες σίτισης, εστίες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κτλ) είναι στον αέρα και απειλείται».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η ΔΗΠΑΚ καλεί τους καθηγητές, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα ιδρύματα «σε αγώνα για να μην περάσουν τα νέα μέτρα. Να αντιταχθούν στην οικονομική ασφυξία των ιδρυμάτων, να αγωνιστούν για τη μη εφαρμογή και την κατάργηση του νόμου πλαίσιο». Καλεί τους Συλλόγους να «προχωρήσουν στην οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στη μείωση των μισθών μας, ενάντια στο σύνολο των νέων μέτρων, ενάντια στην εφαρμογή του ν. 4009 (νόμος - πλαίσιο). Να συμμετέχουν στην 24ωρη γενική απεργία που προτείνει το ΠΑΜΕ. Να συντονίσουν τον αγώνα με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα ιδρύματα».

Επίσης, καλεί «τα εκλεγμένα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων να αρνηθούν την υλοποίηση του "βελτιωμένου" ν. 4009, που διαλύει τα Πανεπιστήμια και τα μετατρέπει σε εξαρτήματα επιχειρήσεων. Να μην πέσουν στην παγίδα της διαχείρισης της κατάστασης, σε λογικές που, με πρόσχημα τα οικονομικά αδιέξοδα που έχουν διαμορφωθεί, προωθούν την επιχειρηματική λειτουργία του ιδρυμάτων.

Οι λογικές αυτές απομακρύνουν τα ΑΕΙ από το ρόλο τους που είναι η ολόπλευρη μόρφωση του λαού, η αποκάλυψη της επιστημονικής αλήθειας, η έρευνα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Λύση δεν μπορεί να δοθεί με λογικές "αυτοδιαχείρισης" των πανεπιστημίων, αλλά με διεκδίκηση της πλήρους χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό, της εξασφάλισης ποιοτικής φοιτητικής μέριμνας, το διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ/ΕΠ».

Τονίζει ότι «δε θα έρθουν καλύτερες μέρες όσο κρατάμε το κεφάλι σκυμμένο. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Λύση για το λαό είναι η κατάργηση των μνημονίων, η μονομερής διαγραφή του χρέους, η αποδέσμευση από την ΕΕ».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Διεκδικούν χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν

Με προειδοποιητική στάση εργασίας χτες οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) διεκδίκησαν να μην κλείσει κανένα κέντρο και να μη μείνει κανένας εργαζόμενος απλήρωτος.

Η υποχρηματοδότηση των ΚΠ λειτουργεί ανασταλτικά τόσο στο προληπτικό έργο όσο και στην επιστημονική δραστηριότητα του προσωπικού. Το υπουργείο Υγείας μείωσε αυθαίρετα κατά 50% την προβλεπόμενη χρηματοδότησή του προς τα ΚΠ τόσο για το 2011 όσο και για το 2012. Ηδη υπάρχουν οφειλές του υπουργείου Εσωτερικών, που αγγίζουν πια τα 19,5 εκ. ευρώ.

Τα ΚΠ δραστηριοποιούνται με τη συμμετοχή των δήμων. Ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το Σωματείο των Εργαζομένων έστειλε επιστολή, με την οποία ζητά να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των 19,5 εκ. ευρώ απ' το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι εργαζόμενοι ακόμα διεκδικούν να μη γίνει καμιά περαιτέρω περικοπή του - ήδη δύο φορές περικομμένου κατά 50% - Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας και να καταβληθούν άμεσα οι οφειλές του ΟΚΑΝΑ προς όλα ανεξαιρέτως τα ΚΠ της χώρας. Τέλος, ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλύπτονται οι οξυμένες ανάγκες των κατοίκων της χώρας για δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ