ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Μάχη για Σύμβαση και συντονισμό

Μέτρα για την επιτυχία της παναττικής απεργίας στις 12 Σεπτέμβρη εξέτασαν χτες

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Την ανάγκη να χτυπηθεί η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους με την υπόθεση του αγώνα, έτσι ώστε η απεργιακή μάχη στις 12 Σεπτέμβρη να αποτελέσει ορόσημο για τον κλάδο, ανέδειξε η χτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, με τη συμμετοχή 19 επιχειρησιακών σωματείων. Θέμα της σύσκεψης ήταν η οργάνωση του αγώνα προκειμένου να υπογραφεί Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας χωρίς καμιά μείωση μισθών και δικαιωμάτων, ακυρώνοντας στην πράξη για την Αττική την κατάπτυστη Σύμβαση με μειώσεις μισθών 15% που υπέγραψε η ηγεσία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕΥΤΕ).

Στη σύσκεψη τονίστηκε ιδιαίτερα πως πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απεργιακής μάχης. Γι' αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, συσκέψεις και συζητήσεις ακόμη και ανά τμήμα, προκειμένου όλο και περισσότεροι να μπουν στη μάχη. Αλλωστε, επισημάνθηκε, μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η άγρια εργοδοτική επίθεση που εξελίσσεται στους χώρους δουλειάς.

Καθόλου τυχαία και τα παραδείγματα που ήρθαν στη σύσκεψη: Στη «Μεγάλη Βρετάνια» από 1/8 έχει προχωρήσει σε μειώσεις 15% στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και 9% με ατομική σύμβαση στο υπόλοιπο προσωπικό. Στο ΧΙΛΤΟΝ η εργοδοσία εξήγγειλε την πρόθεσή της για μειώσεις σε όλο το προσωπικό. Στο ΖΑΦΟΛΙΑ, τον Ιούλη μείωσε τους μισθούς 15%. Στο ΜΕΛΙΑ προχωρά σε 9 απολύσεις, μειώσεις μισθών ενώ σε ξενοδοχείο του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, οι εργαζόμενοι μόλις πληρώθηκαν το Μάη. Να σημειωθεί πως η μείωση 15% στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων συνεπάγεται εξοικονόμηση περίπου 1 δισ. ευρώ, που θα καταλήξει στις τσέπες των ξενοδόχων, σύμφωνα με υπολογισμούς του Συνδικάτου. Ταυτόχρονα, όμως, σημειώθηκε πως η επίθεση στη Συλλογική Σύμβαση, στους μισθούς και τα δικαιώματα είναι μέρος του συνολικότερου χτυπήματος κατά κάθε πλευράς της ζωής των εργαζομένων. Τα όσα συμβαίνουν σε Παιδεία, Υγεία, η φοροληστεία, η κατακρεούργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όλα αυτά συντρίβουν τους εργαζόμενους.

Ετσι, η απεργιακή μάχη στις 12 Σεπτέμβρη συνδέεται στενά με το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια. Σε αυτό το πλαίσιο αναδείχθηκε το κρίσιμο ζήτημα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι σε επισιτισμό και τουρισμό να οργανώσουν τη μάχη τους όχι μόνο για την κλαδική τους απεργία, αλλά και για τη γενική πανελλαδική απεργία, που θα ακολουθήσει. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ χαιρέτισε και η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Προκλητική η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής

Με πρόσχημα την «αρνητική τουριστική περίοδο» και επικαλούμενη την κατάπτυστη Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΥΤΕ), η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής απέρριψε με επιστολή της το αίτημα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής για την υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Σύμβασης, για τα ξενοδοχεία του Λεκανοπεδίου.

Σε απάντησή του για τη στάση και τους ισχυρισμούς που προβάλλει η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, με ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Η εμμονή της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής στην υπογραφή της ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων με μειώσεις 15% στους βασικούς μισθούς και η αναφορά στα "επίσημα συνδικαλιστικά όργανα" που έβαλαν την υπογραφή τους στην ταφόπλακα των δικαιωμάτων μας, δείχνει ξεκάθαρα ποια είναι τα συνεταιράκια τους και με ποιους και για ποιο λόγο συνδιαλέγονται το παρόν και το μέλλον μας.

Η επίκληση των ξενοδόχων για την "τρέχουσα τουριστική περίοδο που εξελίσσεται αρνητικά για την Αθήνα", η πρεμούρα τους να πείσουν ότι "αδυνατούν να εξασφαλίσουν ικανές πληρότητες" με συνέπεια την "αδυναμία ανταπόκρισης... στην υπέρογκη φορολογία"(!!!) για ένα μόνο πράγμα πρέπει να μας πείσουν: Η πλεονεξία τους δεν έχει όρια...».

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Στους δρόμους οι συνταξιούχοι στις 8 Σεπτέμβρη

Σε μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα προχωρούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - ΟΑΕΕ - ΟΤΑ - ΝΑΤ - ΤΑΕ, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, ενάντια στις άγριες πολιτικές κεφαλαίου - ΕΕ - συγκυβέρνησης και καλούν τους συνταξιούχους να μην αποδεχτούν την εξόντωσή τους, να αποτρέψουν τον Καιάδα που ετοιμάζονται να τους ρίξουν.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 11 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους στις 6 μ.μ., ενώ στις άλλες πόλεις στις 11 π.μ.

Με την ανακοίνωση - κάλεσμα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις τονίζουν ανάμεσα σε άλλα:

«Ολοι στους δρόμους του αγώνα! Η ζωή μας και η ζωή των οικογενειών μας καθημερινά εξαθλιώνεται από την οικονομική ανέχεια, τη φτώχεια. Μπαίνει σε κίνδυνο από την άθλια κατάσταση που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ, στην Υγεία - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) εκφράζει την αντίθεσή της, καταδικάζει τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές, γιατί οι συνταξιούχοι μαζί και οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει με το μόχθο τους και το αίμα της ζωής τους τα πάντα, συντάξεις, φάρμακα, παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης. Δε χρωστάνε σε κανέναν, αντίθετα μας χρωστάνε. Εχουμε δικαίωμα να ζήσουμε καλύτερα και εμείς και τα παιδιά μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: Καμία περικοπή. Αποκατάσταση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, επιδόματα, κοινωνικές δαπάνες, φάρμακα, την Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών νόμων και διατάξεων, μνημονίων, εφαρμοστικών διατάξεων και δανειακών συμβάσεων, που μας έχουν καταδικάσει στη φτώχεια, στη δυστυχία, στην εξαθλίωση.

Το νέο πακέτο της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, των 14 δισ. ευρώ, είναι εδώ και έρχεται να τσακίσει παραπέρα συντάξεις, μισθούς, μεροκάματα, δαπάνες για την Υγεία, προνοιακά επιδόματα, το ΕΚΑΣ. Συγχωνεύονται και κλείνουν νοσοκομεία. Προσθέτουν νέα φορολογία και χαράτσια, ξεχαρβαλώνουν την Παιδεία και αφήνουν χιλιάδες παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς.

Ο φόβος, η τρομοκρατία, οι ψεύτικες ελπίδες όταν υιοθετούνται, δεν οδηγούν προς το καλύτερο, αντίθετα σπρώχνουν τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις στην ενσωμάτωση, στην αποστράτευση, απομαζικοποιούν και υπονομεύουν τους αγώνες».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη για τις εξελίξεις στον κλάδο

Στις 5 Σεπτέμβρη, 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια»

Οι εξελίξεις στον κλάδο και η απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι το θέμα της σύσκεψης που οργανώνει η Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».

Για το ζήτημα αυτό κυκλοφορεί ήδη 4σέλιδη ανακοίνωση της Γραμματείας που μοιράζεται στους χώρους δουλειάς. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι αγοραπωλησίες των τραπεζών, που έγιναν και θα γίνουν «αποτελούσαν σταθερό στόχο των τραπεζιτών και του κεφαλαίου για να θωρακίσουν τα πλούτη τους και να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια φορτώνοντας όλες τις συνέπειες της κρίσης στους εργαζόμενους, στο λαό. Αλλωστε, μεγαλομέτοχοι των τραπεζών είναι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι κατασκευαστές, οι βαρόνοι των ΜΜΕ και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Είναι αυτοί που γέννησαν την κρίση, καταχρέωσαν την Ελλάδα και τώρα μέσα από την κρίση γίνονται πιο ισχυροί».

Απεργούν στο ΤΤ

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), ενώ από το βράδυ της προηγούμενης κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία του. Η απεργία με χτεσινή απόφαση του ΔΣ το Σωματείου συνεχίζεται και σήμερα όπως και η κατάληψη.

Αιτία της απεργίας είναι ότι η κυβέρνηση, ακολουθώντας τον ίδιο σχεδιασμό που εφάρμοσε ΚΑΙ στην Αγροτική Τράπεζα, είναι έτοιμη να πουλήσει και το ΤΤ. Πρώτο βήμα σε αυτό είναι η δημοσιοποίηση του ισολογισμού του που είναι αρνητικός και θα οδηγήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον αρνητικό ισολογισμό προκάλεσε το περίφημο «κούρεμα» των ομολόγων που έχει στη διάθεσή του και το ΤΤ. Το επόμενο προφανές βήμα είναι η πώλησή του σε μια άλλη τράπεζα (σήμερα το 34,4% των μετοχών είναι του κράτους, το 10% βρίσκεται στα ΕΛΤΑ και από 6% ανήκουν σε Εθνική και «Eurobank»).

Το ΔΣ του Συλλόγου - αποτελείται από παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ - προβάλλει ως αίτημα να μη δημοσιοποιηθεί άμεσα ο ισολογισμός, ώστε να γίνουν διαπραγματεύσεις για να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι... Το ίδιο αίτημα διατυπώνει και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ