ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται με σφοδρότητα οι συγκρούσεις

Ανοιχτά υπέρ της αντιπολίτευσης τάχθηκε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος στη Σύνοδο των Αδεσμεύτων, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της συριακής ηγεσίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Με σφοδρότητα συνεχίστηκαν και χτες οι συγκρούσεις στα προάστια Καμπούν και Τανταμούν της Δαμασκού ενώ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις αλλά και βομβαρδισμοί στις συνοικίες Ζαμάλκα, Κάνταμ και Τζομπάρ. Εκτός από τη Δαμασκό, όπου τόσο κυβερνητικές πηγές όσο και πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση δεν μπορούσαν να πουν πόσες είναι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, μάχες σημειώνονταν, χθες, και στην επαρχία Ντάιρ αλ Τζουρ, κυρίως στην ομώνυμη πόλη, ενώ φαίνεται ότι πλήγματα με όλμους δέχτηκε η έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας στην πόλη Μπουκάμαλ.

Πηγές προσκείμενες στους ενόπλους του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού ανέφεραν ότι κατέρριψαν μαχητικό αεροσκάφος «MiG» στην πόλη Ταγιαμπίγια, και αιχμαλώτισαν τους δύο πιλότους. Η πληροφορία δεν έγινε δυνατό να διασταυρωθεί, μέχρι χτες βράδυ, ούτε μπορούσε κανείς να βεβαιώσει για την αυθεντικότητα ενός σχετικού βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Αντίθετα, ο διευθυντής του στρατιωτικού νοσοκομείου Τερσίν, στη Δαμασκό, έδωσε σειρά στοιχείων για τον αριθμό των απωλειών στις τάξεις του στρατού. Οπως ανακοίνωσε, από το Μάρτη του 2011, οπότε άρχισαν οι συγκρούσεις, έχουν σκοτωθεί 8.000 μέλη όλων των δυνάμεων ασφαλείας, και οι θάνατοι παρουσιάζουν σημαντική αύξηση από τις αρχές της χρονιάς. Εξ αυτών, το 60% έχει σκοτωθεί από σφαίρα, το 35% από έκρηξη και το 5% έχει σφαγιαστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι τραυματίες «είναι πολλαπλάσιοι» αλλά δε δόθηκε αριθμός.

Μεγάλος αλλά άγνωστος είναι και ο αριθμός των πολιτών που έχουν σκοτωθεί στο Χαλέπι, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, που καταγγέλλουν ηθελημένους βομβαρδισμούς κατά αρτοποιείων την ώρα που δεκάδες πολίτες σχηματίζουν ουρές για να πάρουν ψωμί. Αργά χθες βράδυ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τη συμμετοχή γειτονικών στη Συρία χωρών, για να εξεταστεί η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης και του προσφυγικού κύματος. Διπλωματικές πηγές απέκλειαν το ενδεχόμενο απόφασης και μιλούσαν μόνο για ανακοίνωση μεμονωμένων πρωτοβουλιών.

Ανοιχτή αιγυπτιακή στήριξη στην αντιπολίτευση

Την «αλληλεγγύη του» στο συριακό λαό που «αγωνίζεται ενάντια σε ένα καταπιεστικό καθεστώς που έχει απολέσει την νομιμότητά του» εξέφρασε, κατά την ομιλία του στην έναρξη της Συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων ο Αιγύπτιος Πρόεδρος. Ο Μουχάμαντ Μούρσι προέρχεται από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», που αποτελούν τον κορμό του τμήματος εκείνου της αντιπολίτευσης που προβάλλεται περισσότερο από τα ΜΜΕ και επιδιώκει να κυριαρχήσει στο σύνολο της αντιπολίτευσης.

Η αποστροφή του Μούρσι προκάλεσε την έντονη αντίδραση της συριακής ηγεσίας. Η συριακή αποστολή εγκατέλειψε την αίθουσα της συνόδου και λίγο αργότερα, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, κατηγόρησε την Αίγυπτο ότι «αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Συρίας και υποκινεί την αιματοχυσία». Αναλόγου περιεχομένου επίθεση εξαπέλυσε κατά της Τουρκίας ο Σύρος Πρόεδρος. Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ, στη σύντομη συνέντευξή του στο δίκτυο «αλ Ντούνια», κατηγόρησε την τουρκική ηγεσία ότι πυροδοτεί τη συνέχιση της βίας στη Συρία.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Συμφωνίες και «διαβεβαιώσεις»

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης με την «κρίση στη ζώνη του ευρώ» μονοπώλησε την πρώτη ημέρα του δεύτερου σινογερμανικού διαλόγου, που πραγματοποιείται από χτες στην κινεζική πρωτεύουσα, Πεκίνο. Ζητούμενο ήταν η συνέχιση των «επενδύσεων» της Κίνας στην ΕΕ σε μία κρίσιμη στιγμή για την Κίνα, δεδομένου ότι η οικονομία της, που για περισσότερο από μία δεκαετία αποτελεί την ατμομηχανή του καπιταλιστικού συστήματος, δείχνει να βάζει φρένο επηρεασμένη και από την «κρίση στην ευρωζώνη».

«Εγγυήσεις» τρόπο τινά φέρεται να ζήτησε ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. «εγγυήσεις για τον έλεγχο των κινδύνων», ώστε η Κίνα να συνεχίσει να επενδύει στην ΕΕ και ενώ η κρίση στην Ευρωζώνη κρατά τρία χρόνια ήδη.

«Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους συνέχισε πρόσφατα να επιδεινώνεται, προκαλώντας μεγάλες ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα. Ειλικρινά, είμαι κι εγώ ανήσυχος», τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός έχοντας κατά νου ότι η Γερμανία είναι εξαγωγική υπερδύναμη και έχει όλες τις δυνατότητες να παρέμβει για να διευκρινίσει ότι «υπάρχουν δύο κύριες ανησυχίες: κατ' αρχάς αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Και κατόπιν, αν η Ιταλία και η Ισπανία θα λάβουν ολοκληρωμένα μέτρα ανάκαμψης»...«Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και το δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών έχουν όλο και σοβαρότερες επιπτώσεις στον κόσμο. Η Κίνα και η Γερμανία, ως μεγάλες οικονομίες και στρατηγικοί εταίροι, οφείλουν να ενισχύσουν τη διεθνή εμπιστοσύνη και να αντιμετωπίσουν μαζί τα προβλήματα», δήλωσε ο Γουέν Τζιαμπάο.

Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ φέρεται ότι έδωσε «σειρά διαβεβαιώσεων», εξέθεσε τα μέτρα που η Ευρώπη σχεδιάζει να λάβει για την αντιμετώπιση της κρίσης περιγράφοντάς τα λεπτομερώς στον Κινέζο πρωθυπουργό και «επιμένοντας στην ύπαρξη πολιτικής βούλησης για την αποκατάσταση της ισχύος του ευρώ».

Εκτός, όμως, της κρίσης στην Ευρωζώνη στην ατζέντα του σινογερμανικού διαλόγου, με την παρουσία και της Αγκελα Μέρκελ που πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψή της στην Κίνα φέτος, υπάρχει πληθώρα θεμάτων γι' αυτό και εκτός από επτά κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής της η ίδια συνοδεύεται και από 100 Γερμανούς επιχειρηματίες. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν πέραν των διμερών ζητημάτων, της οικονομικής συνεργασίας και της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, θα είναι η κρίση στη Συρία και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και της ΛΔ Κορέας και άλλα διεθνή ζητήματα, ενώ αναμένεται να υπογραφούν συνολικά οκτώ επίσημες συμφωνίες.

Εξάλλου, ήδη από την πρώτη μέρα Γερμανία και Κίνα συμφώνησαν να αυξήσουν τις εμπορικές συναλλαγές τους σε ευρώ και γουάν, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωσή τους, ενώ η Κίνα υπέγραψε συμφωνία με τη Γερμανία για αγορά 50 αεροσκαφών Airbus, αξίας 3,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το κρατικό κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.


ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ
Συζητήσεις για πυρηνικό πρόγραμμα και Συρία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αρχισε, χτες, με την παρουσία αντιπροσωπειών από τις 120 χώρες - μέλη του, μεταξύ των οποίων αρκετοί αρχηγοί κρατών, η ετήσια σύνοδος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, κατά την οποία η Αίγυπτος παρέδωσε την προεδρία του Κινήματος στο Ιράν. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υπογράμμισε ότι το Ιράν δε θα επιδιώξει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της χώρας του, όπως και κάθε άλλης χώρας, να αξιοποιήσει την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.

Ο Χαμενεΐ, επίσης, εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα «θεσμό με παράλογη, άδικη και απολύτως αντιδημοκρατική δομή», που λειτουργεί ως «κατάφωρη δικτατορία επί του ΟΗΕ» και εκτίμησε ότι παρ' όλα αυτά δεν κατάφερε ν' απομονώσει διπλωματικά το Ιράν. Επίθεση κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας εξαπέλυσε, στην ομιλία του, και ο Ιρανός Πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τονίζοντας ότι «αντί να σταματά τους πολέμους, πολλές φορές τους δικαιολογεί» και κατέληξε ζητώντας να διαμορφωθεί μια καινούρια παγκόσμια τάξη.

Παίρνοντας το λόγο ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, κάλεσε το Ιράν να «εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις πυρηνικές του δραστηριότητες» και κατήγγειλε την πολιτική της άρνησης του ολοκαυτώματος καθώς και του δικαιώματος ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ, όπως έχει διατυπωθεί κατά καιρούς σε δηλώσεις από Ιρανούς αξιωματούχους. Παράλληλα, με την παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ, την έκθεσή της για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δημοσιοποίησε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, όπου αναφέρει ότι η ιρανική ηγεσία «παρεμποδίζει την πραγματοποίηση επιθεωρήσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις που διατηρεί στη στρατιωτική βάση του Παρσίν» και ότι «έχει επεκτείνει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου και έχει αυξήσει τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρισης που διατηρεί στην υπόγεια βάση του Φορντό». Η έκθεση σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου γύρου επαφών που θα έχουν οι δύο πλευρές, τουλάχιστον με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.

Η σύνοδος συνεχίζεται και σήμερα ενώ στο περιθώριό της μία από τις πιο σημαντικές συναντήσεις ήταν αυτή του Αιγύπτιου Προέδρου με τον Ιρανό ομόλογό του, κατά την οποία οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι διαφωνούν με το ενδεχόμενο ξένης επέμβασης στη Συρία και δεσμεύτηκαν για τη λήψη σειράς μέτρων για την αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων, που έχουν διακοπεί από το 1979.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ