ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Πυροτεχνήματα για εξαπάτηση του λαού

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο. Απογείωση της υποκρισίας και με τους μετακλητούς υπαλλήλους της Βουλής

Την κυβερνητική κοροϊδία σε βάρος του λαού κατήγγειλε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει μέτρα περιστολής των εξόδων του Δημοσίου, μέσω κατάργησης γραμματειών και άλλα παρόμοια, ενώ - με προφανή στόχο τις εντυπώσεις - ορίζει μειώσεις στο μισθό του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής.

Οπως είπε, στη συζήτηση στην αρμόδια διαρκή επιτροπή, πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ, προκειμένου να γίνει αποδεκτή η αντιλαϊκή επίθεση που προετοιμάζεται. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν τα κυβερνητικά κόμματα και η «Χρυσή Αυγή», ενώ επιφυλάχθηκε για τη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το καταψηφίζουμε γιατί εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο εξαπάτησης του λαού, ότι δήθεν η κυβέρνηση θέλει να πάρει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καραθανασόπουλος. Οπως είπε, «ένα εκατομμύριο το έτος εξοικονομείται με την κατάργηση γραμματειών. Τι ποσοστό είναι σε σχέση με την επίθεση των 13 δισεκατομμυρίων στο λαό;».

Επισήμανε ακόμα ότι το κυβερνητικό σκεπτικό είναι πως «αφού μειώνουμε τον μισθό του πρωθυπουργού, ας δεχτούν μειώσεις οι συνταξιούχοι των 500 ευρώ. Αυτό είναι το παιγνίδι που κάνετε». Ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι «εμείς σε αυτή την λογική δε μπορούμε να συμμετέχουμε. Οχι γιατί δεν υπάρχει ζήτημα σπαταλών και κονδυλίων με περίεργες κατευθύνσεις. Δεν έχετε όμως τη θέληση να τα αντιμετωπίσετε, γιατί αυτές οι σπατάλες εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, που είναι η σύμφυση της κυβέρνησης με την πλουτοκρατία».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι «η κατάσταση στην οικονομία είναι εξαιρετικά δύσκολη» και υποστήριξε προκλητικά ότι το νομοσχέδιο «στηρίζει τον εθνικό στόχο για έξοδο από την ύφεση», με «σύζευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής και επανεκκίνηση της οικονομίας».

Κοροϊδία και με τους «μετακλητούς»

Εντονο το στοιχείο της υποκρισίας και του αποπροσανατολισμού έχει και ο καυγάς που ξέσπασε χτες για τις προσλήψεις των μετακλητών υπαλλήλων στη Βουλή, ύστερα από επιστολή της ΔΗΜΑΡ στον πρόεδρο του Σώματος, με την οποία ζητάει αναλυτική ενημέρωση για το ποιοι πρόεδροι της Βουλής και πρωθυπουργοί έκαναν στο παρελθόν χρήση των σχετικών προνομίων που απορρέουν από τον κανονισμό της Βουλής. Με την ίδια επιστολή, η ΔΗΜΑΡ ζητάει να καταργηθεί η δυνατότητα διορισμού προσώπων.

Πρόκειται για αντιπερισπασμό της ΔΗΜΑΡ, που από τη μια προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής και από την άλλη να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι το αστικό σύστημα διαθέτει την ικανότητα της αυτοκάθαρσης, ώστε να γίνει «ηθικό».

Στην επιστολή αποκαλύπτεται ότι ο πραγματικός καημός της ΔΗΜΑΡ είναι η ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας «που προκάλεσαν οι πρόσφατοι διορισμοί, ως μετακλητών υπαλλήλων οικείων προσώπων πρώην και νυν Προέδρου και Αντιπροέδρου της Βουλής».

Η επιστολή της ΔΗΜΑΡ έδωσε «πάσα» στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Β. Πολύδωρα, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να συζητηθούν όλα στην Ολομέλεια και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση από το κανάλι της Βουλής «για να μάθει όλη η Ελλάδα τι έχει γίνει κι όχι μόνο με τα γραφεία των πρώην, αλλά με όλους τους μετακλητούς».

Για «κοινοβούλιο αιχμάλωτο των εντυπώσεων» έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, στα γραφεία των πρώην προέδρων της Βουλής προβλέπεται η πρόσληψη 6 μετακλητών, των πρώην πρωθυπουργών 5 μετακλητών, των πρώην αντιπροέδρων της κυβέρνησης 1 και των πρώην προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων 1.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Καλεί Χρυσαυγίτες σε εκδήλωση για το ολοκαύτωμα

Αντιδρούν οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ δημοτικοί σύμβουλοι

Πρόκληση για το λαό του μαρτυρικού Χορτιάτη, αλλά και προσβολή προς τα θύματα του ολοκαυτώματος, αποτελεί η ενέργεια του Δημάρχου Πυλαίας - Χορτιάτη, να καλέσει τη «Χρυσή Αυγή» στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα που θα γίνουν την Κυριακή 2 Σεπτέμβρη. Την πρόκληση αυτή καταγγέλλουν οι κομμουνιστές σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πυλαίας - Χορτιάτη. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Δεν έχουν καμία θέση στις εκδηλώσεις οι απόγονοι των γερμανοτσολιάδων και των μπουραντάδων, που μαζί με τους Ναζί ματοκύλησαν το Χορτιάτη. Η επίκληση της δημοκρατίας και της εκλογής της Χρυσής Αυγής στην Ελληνική Βουλή είναι υποκριτική. Πρόκειται για φασιστική δολοφονική οργάνωση που δεν κρύβει ότι είναι στρατιωτικού τύπου. Πρόκειται για τους ιδεολογικούς και πολιτικούς απόγονους του ναζισμού και του φασισμού.

Τιμούμε την μνήμη των θυμάτων και των αγωνιστών του Χορτιάτη με τους αγώνες μας σήμερα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της συγκυβέρνησης των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Διεκδικώντας τα λαϊκά δικαιώματα, για την κατάργηση των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων, για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία».

ΣΥΡΙΖΑ
Ανησυχεί για «αποδόμηση της Ευρώπης»

Πρόβλημα αντίληψης (!) καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό, ισχυριζόμενος ότι «δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας για ανάπτυξη και κοινωνικό κράτος μέσα σε μια δημοκρατική χώρα, είναι αντίθετα με τα συμφέροντα των δανειστών και του κεφαλαίου, που εκπροσωπεί η κυβέρνησή του».

Υποτιμώντας την αντίληψη του λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι με το κεφάλαιο να κυριαρχεί στην οικονομία και το πλαίσιο της ευρωενωσιακής συμμαχίας που κι ο ίδιος υπερασπίζεται, είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική, με ανάπτυξη, τα οφέλη της οποίας δεν θα τα καρπώνονται τα μονοπώλια που έχουν τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια τους, αλλά η «κοινωνία».

Χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στη ΝΕΤ εγκάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση για την απεμπόληση της προγραμματικής της συμφωνίας και έθεσε «θέμα πολιτικής νομιμοποίησης αυτών των μέτρων». Αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα, απέδωσε στην εφαρμοζόμενη πολιτική την ύφεση και την ανεργία, αλλά και την «εξόντωση της οικονομίας», αποκρύπτοντας συνειδητά τη φύση της καπιταλιστικής κρίσης, την καταστροφή στο πλαίσιό της παραγωγικών δυνάμεων, με εκτόξευση της ανεργίας. Και φυσικά ότι τα μέτρα συνιστούν προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου.

Εριδες στη σοσιαλδημοκρατία

Για την αναστήλωση της σοσιαλδημοκρατίας στις λαϊκές συνειδήσεις πασχίζουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ανταγωνιζόμενοι μεταξύ τους για τα σκήπτρα. Ενόψει της 3ης του Σεπτέμβρη, επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος έχει προγραμματίσει εκδήλωση για την παρουσίαση της «νέας» διακήρυξης στο πλαίσιο της «ανασύστασης» του κόμματος. Την ίδια μέρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να διοργανώσει εκδήλωση στη Νίκαια, με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα, για την προπαγάνδιση της οποίας τύπωσε αφίσα που παραπέμπει εξόφθαλμα στο ΠΑΣΟΚ του '80. Στην ίδια εκδήλωση αναγγέλθηκε ότι θα συμμετέχουν και τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ Ν. Κασιμάτης και Μ. Γκίβαλος. Ως διοργανωτές της εκδήλωσης αναφέρονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΠΑΣΟΚογενής συνιστώσα «Νέος Αγωνιστής» - που επίσης παραπέμπει στο περιοδικό «Αγωνιστής», που εξέδιδε τότε η νεολαία του ΠΑΣΟΚ.

Εξοργισμένη η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά μίλησε για πολύ σοβαρό ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού «η 3η του Σεπτέμβρη ανήκει στο ΠΑΣΟΚ» και «δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παίζει καθημερινά "πάρ' τα όλα"». Το περιστατικό θα ήταν για γέλια και θα αρκούμασταν να τους προτρέψουμε να διοργανώσουν από κοινού μια εκδήλωση, μοιραζόμενοι και τα έξοδα, αν δεν επιβεβαίωνε κάτι, πάνω στο οποίο ο λαός θα πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά και να βγάλει συμπεράσματα. Δεν αναφερόμαστε στην οφθαλμοφανή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Στην προσπάθειά του να υποκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ, έχοντας ήδη στεγάσει ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών του - που σήμερα καυχιούνται ότι το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ήταν δικό τους έργο - και φιλοδοξώντας να υποδεχτεί κι άλλους.

Αναφερόμαστε κυρίως στο αναντίρρητο γεγονός ότι η άρχουσα τάξη ποντάρει στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσωση και αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, για να υπηρετήσει στόχους που οι παραδοσιακοί της πολιτικοί εκπρόσωποι αδυνατούν πλέον. Μεταξύ αυτών, ο αποπροσανατολισμός και η χειραγώγηση του λαού με κίβδηλα διλήμματα, με απατηλά συνθήματα και με την καλλιέργεια φρούδων προσδοκιών, η ενσωμάτωση και τελικά η υποταγή του. Στο ρόλο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει όλο του το είναι για να ανταποκριθεί. Ο λαός σοφά θα πράξει αν δεν περιμένει να πέσει η αυλαία για να καταλάβει ότι το έργο παίχτηκε στις πλάτες του.


Β.

Περιοδεία στα καμένα της Εύβοιας

Περιοδεία στις καμένες εκτάσεις του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 12.30 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Κύμης - Αλιβερίου.

Επανεξελέγη ο Γ. Παπανδρέου

Την ομόφωνη επανεκλογή του στη θέση του πρόεδρου της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» εξασφάλισε χτες ο Γιώργος Παπανδρέου, σε ανοιχτή ψηφοφορία με ανάταση των χεριών, στη διάρκεια του 24ου Συνεδρίου της οργάνωσης στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ