ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Εριδες και συμβιβασμοί για τη διαχείριση της κρίσης

Ολα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά στα παζάρια των αστών, ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ και της Συνόδου Κορυφής

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια στην Ευρωζώνη και παγκόσμια, μπροστά στις δυσκολίες που έχουν οι αστοί να διαχειριστούν τη βαθιά καπιταλιστική κρίση
Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια στην Ευρωζώνη και παγκόσμια, μπροστά στις δυσκολίες που έχουν οι αστοί να διαχειριστούν τη βαθιά καπιταλιστική κρίση
Συνεχίζεται η συζήτηση για τα σενάρια σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η πίεση στο λαό να αποδεχτεί τα βάρβαρα μέτρα. Οι αντικρουόμενες, εξάλλου, απόψεις έρχονται να αποδείξουν πως οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη είναι αυτές που θα κρίνουν τελικά τις εξελίξεις, στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει.

Το ενδεχόμενο της πλήρους διάλυσης της Ευρωζώνης θα κόστιζε στη Γερμανία μέχρι και το 10% του ΑΕΠ της, εξαιτίας του κύματος χρεοκοπιών μικρών και μεσαίων γερμανικών επιχειρήσεων, επισήμανε ο Λαρς Φελντ, ένας από τους πέντε «σοφούς» της ομάδας συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, μιλώντας σε εκδήλωση της λέσχης οικονομικών συντακτών (ICFW) στη Φρανκφούρτη.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι και μόνο μία ελληνική έξοδος από το ευρώ θα είχε σημαντικό κόστος. Ευθυγραμμισμένος με τη γερμανική κυβέρνηση, απέρριψε την «απεριόριστη αγορά ομολόγων» από την ΕΚΤ, όχι όμως και το ενδεχόμενο «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα που έχει η Ευρωτράπεζα, δείχνοντας πως όλα είναι ανοιχτά στα παζάρια των αστών για το μείγμα διαχείρισης της βαθιάς κρίσης.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γερμανός οικονομολόγος εκτίμησε ότι οι περισσότερες από τις επιλογές που μένουν για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη «δεν είναι πολύ ευχάριστες» και επανέλαβε την πρόταση για ένα ταμείο που θα εισήγαγε την αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους μέχρι ένα ποσοστό, με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Είναι φανερό ότι η κρίση από τη μια και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τον επιμερισμό της ζημιάς από την άλλη, έχουν φέρει τα αστικά επιτελεία μπροστά σε μεγάλα διαχειριστικά ζόρια.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Οκτώβρη, αν η ελληνική κυβέρνηση δείξει ότι είναι προσηλωμένη να προχωρήσει με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, συμμετέχοντας και αυτός στις πιέσεις προς τον ελληνικό λαό να γονατίσει πρόθυμα μπροστά στα μέτρα.

«Εφόσον οι Ελληνες το αποδείξουν, θα πρέπει στη σύνοδο του Οκτωβρίου να δώσουμε το πράσινο φως για να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το μέλλον», δήλωσε ο Ολάντ, μετά τις συνομιλίες που είχε χτες στη Μαδρίτη με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας. Ο ίδιος πήρε θέση στη διαμάχη για το ρόλο της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων, καλώντας την Ευρωτράπεζα να αναλάβει δράση για να μειώσει το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών κρατών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις καπιταλιστικές αγορές του χρήματος.

Στον ίδιο ντορό, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σημείωσε ότι η διεύρυνση στα spread της περιφέρειας της Ευρωζώνης είναι απαράδεκτη και διαβεβαίωσε ότι η Ισπανία «είναι προσηλωμένη στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών», που βυθίζουν το λαό της βαθύτερα στη φτώχεια.

Κολεγιές και αντιθέσεις

Σε συνέχεια των παραπάνω δηλώσεων και με δεδομένους τους ανταγωνισμούς με τη Γερμανία, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Les Echos, χαρακτήρισε «θετική» τη θέση που η Γερμανία υιοθετεί έναντι της Ελλάδας.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα σενάρια διάσπασης της Ευρωζώνης, δήλωσε βέβαιος ότι «η αποχώρηση μέλους από την Ευρωζώνη συνιστά μια απειλή για το σύνολό της, συνοδευόμενη μάλιστα από την αρνητική επίπτωση της δυνητικής διάχυσης του φαινομένου». Κατέληξε, λέγοντας ότι τυχόν ελληνική έξοδος απ' την Ευρωζώνη συνιστά «σημαντικό σοκ».

«Η ίδια η Ελλάδα θα αποφασίσει για το μέλλον του νομίσματός της. Είναι στο χέρι της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης. Το κριτήριο είναι η τήρηση των μεταρρυθμιστικών υποθέσεων», δήλωσε από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, εμμένοντας όμως στη θέση ότι «μια έξοδος (της Ελλάδας) έχει πάψει πλέον να τρομάζει». Ζητώντας πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα, ο Ρέσλερ είπε ότι «οι κανόνες στην Ευρώπη πρέπει να τηρούνται» και ότι «όποιος παραβαίνει τις υποσχέσεις του, δεν θα λάβει άλλα χρήματα».

Επαληθεύοντας, τέλος, ότι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που σήμερα προχωρούν στην Ελλάδα έχουν προ πολλού εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Γερμανία, ο Ρέσλερ είπε επί λέξει: «Φυσικά, η διαδικασία μεταβολής έχει πάντα και άμεσες επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων. Ας θυμηθούμε ότι κατά την εφαρμογή της "Ατζέντας 2010" ζήσαμε στη Γερμανία ταραγμένους καιρούς. Στην Ελλάδα, οι αναγκαίες απαιτήσεις είναι πολύ εκτενέστερες από τη μεταρρύθμιση ενός συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν με συνέπεια».

Αν η Ελλάδα δείξει ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, θα της δοθεί η επιμήκυνση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, αναφέρει σε κύριο άρθρο της και η εφημερίδα Financial Times. Η εφημερίδα εξαίρει τα αντιλαϊκά μέτρα που οδήγησαν ώστε στην Ελλάδα το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος να έχει μειωθεί ραγδαία, δείχνοντας το ποιος είναι ο πραγματικός στόχος των βάρβαρων μνημονίων.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το Spiegel, τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια υποχώρηση της Γερμανίας για τις συμφωνίες με την Αθήνα και θα βρεθεί ένας τρόπος να παραταθεί ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων. Το περιοδικό ισχυρίζεται ακόμα ότι οι πρόσφατες επιθέσεις του Προέδρου της Bundesbank Γενς Βάιντμαν κατά της πολιτικής που θέλει να εισάγει η ΕΚΤ αναφορικά με την αγορά ομολόγων, «είναι στην ουσία ανόητοι λεονταρισμοί, καθώς στο τέλος η ΕΚΤ είναι αυτή που βάσει καταστατικού της μπορεί να επέμβει για να διασώσει το κοινό νόμισμα με κάθε τρόπο».

«Αγκάθι» ο ρόλος της ΕΚΤ

Σε συνέχεια των παραπάνω, οι Financial Times εντοπίζουν τρία σημεία όπου εστιάζονται οι διαφορές απόψεων στην ΕΚΤ σχετικά με το νέο πρόγραμμα παρέμβασης στις αγορές κρατικών ομολόγων. Το πιο επίμαχο είναι το πώς θα μπορεί η ΕΚΤ να επιβάλει τους όρους (οικονομικής πολιτικής) που θα θέσει η ΕΕ στις χώρες που θα ζητήσουν την αγορά των ομολόγων τους από τη Φρανκφούρτη.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις ότι η αγορά των ομολόγων από την ΕΚΤ προϋποθέτει τη συμφωνία των χωρών στην ανάληψη δεσμεύσεων, για να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αναγκασθεί να συνεχίσει τις αγορές των ομολόγων, ακόμη και αν μία χώρα δεν επιτύχει τους στόχους που θα έχουν τεθεί από την ΕΕ.

Η όποια στήριξη δοθεί από την ΕΚΤ στα μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, δε θα πρέπει να μειώσει την πίεση προς αυτές τις χώρες να φτιάξουν τα δημοσιονομικά τους, δήλωσε από την πλευρά της η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, παίρνοντας θέση ανάλογη με αυτή της Γερμανίας. «Πρέπει να δούμε τι μπορεί να κάνει η ΕΚΤ, αλλά επίσης πρέπει να σφίξουμε τον έλεγχο», είπε στο πρακτορείο Reuters και πρόσθεσε με νόημα: «Πρέπει να ελέγξουμε ότι αυτές οι χώρες κάνουν αυτά που πρέπει, και με βάση αυτούς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, μπορούμε να βοηθήσουμε».

«Εάν η ΕΚΤ πρόκειται να βοηθήσει, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο υπό όρους», δήλωσε η ίδια, επιβεβαιώνοντας ότι η λεγόμενη αμοιβαιοποίηση του χρέους, την οποία στη χώρα μας στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει νέα δεινά και μνημόνια για τους λαούς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη διολίσθησε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών, καθώς η οικονομική κρίση επιδεινώθηκε. Ο συγκεκριμένος δείκτης υποχώρησε στις 86,1 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009, έναντι 87,9 τον προηγούμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, οι «σοφοί» προβλέπουν ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί φέτος κοντά στο 0,9% του ΑΕΠ, με το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο να καταγράφεται στασιμότητα ή ακόμη και συρρίκνωσή του.

Αυξημένους καθοδικούς κινδύνους για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2012 - 2013 διαπιστώνει στην τελευταία της έκθεση και η Moody's, με την κρίση στην Ευρωζώνη να συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή παγκοσμίως. Στην αναθεωρημένη του έκθεση για τους μακροοικονομικούς κινδύνους της παγκόσμιας ανάπτυξης, ο οίκος αναφέρει πως οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί για την περίοδο 2012 - 2013, αναμένεται περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών, καθώς και χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη το 2012 σε σχέση με το 2011 και το 2010.

Τέλος, όπως μετέδωσαν χτες οι γερμανικοί Financial Times, οι 27 της ΕΕ προγραμματίζουν και νέα Σύνοδο το Νοέμβρη, με αντικείμενο τον προϋπολογισμό της Ενωσης μακροπρόθεσμα, μεταξύ του 2014 και του 2020.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ