ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη μαχητικού κινήματος παιδείας

Απο παλιότερη κινηοποίηση του κινήματος παιδείας στο Περιστέρι
Απο παλιότερη κινηοποίηση του κινήματος παιδείας στο Περιστέρι
Η από κοινού αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και η εκπαίδευση στο Περιστέρι ήταν το θέμα της πρόσφατης κοινής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου» με τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Τα θέματα που τέθηκαν εισηγητικά από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστα Παπλωματά, σχετίζονται με το περιεχόμενο της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης που καταστρατηγείται όταν οι γονείς καλούνται να χρηματοδοτήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προγράμματα που δεν εντάσσονται στο επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα (χορός, θέατρο, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες), προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και υποχρηματοδότησης των σχολείων, καθώς και μια σειρά άλλα ιδιαίτερα ζητήματα, όπως το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων, σχέσεις εκπαιδευτικών και γονιών.

Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η ανάγκη για την ανάπτυξη ενός μαχητικού διεκδικητικού κινήματος Παιδείας στο δήμο, που θα διεκδικεί τους αναγκαίους πόρους για την ομαλή λειτουργία των σχολείων και σήμερα θα προτάσσει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολείων για την αντιμετώπιση οξύτατων προβλημάτων (π.χ., θέρμανσης, ασφάλειας κτιρίων).

Στη συνάντηση αποφασίστηκε επίσης, η διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Οι ψυχοσωματικές ανάγκες, δυνατότητες και αντοχές των παιδιών της πρώιμης και πρώτης σχολικής ηλικίας για την εφαρμογή προγραμμάτων συμπληρωματικής εκπαίδευσης». Επίσης, την 1η Δεκέμβρη ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών θα συναντηθεί στις 6 μμ στην Ξυλοτεχνία με τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας του δήμου κ. Δούναμη, για να του επιδώσουν σχετικό υπόμνημα.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΕΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Εξετάζεται από το υπουργείο ο διαχωρισμός των μαθητών

Το θέμα του διαχωρισμού των μαθητών της Β' τάξης του Γυμνασίου Βέλου Κορινθίας όχι αλφαβητικά, αλλά με βάση τις επιδόσεις τους στο μάθημα ξένης γλώσσας, συγκεκριμένα των Γερμανικών - που εξετάζεται αν αυτό αποτέλεσε και αφορμή για το διαχωρισμό γενικότερα σχετικά με τις επιδόσεις - προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας. Το θέμα που βγήκε από χτεσινό δημοσίευμα οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου να δώσει εντολή να διερευνηθεί σε βάθος ο τρόπος διαχωρισμού των τμημάτων στο γυμνάσιο Βέλλου Κορινθίας. Με δήλωσή του ο κ. Ευθυμίου διευκρινίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται χωρισμός τμημάτων με οποιοδήποτε άλλον τρόπο έξω από αυτόν που προτείνει η κείμενη νομοθεσία και οι σχετικές αποφάσεις» (σ.σ. δηλαδή με αλφαβητική σειρά) και από την Παρασκευή 1 του Δεκέμβρη το Γυμνάσιο Βέλου θα λειτουργεί με τα τμήματα χωρισμένα κατά αλφαβητική σειρά.

Πάντως, η ενέργεια της διεύθυνσης του Γυμνασίου Βέλου δεν έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του επιλεκτικού σχολείου που εισάγει η εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση», η οποία έτσι και αλλιώς κατηγοριοποιεί τους μαθητές και στέλνει τους μισούς εκτός λυκείου, ενώ ο αντιπαιδαγωγικός, ταξικός χωρισμός των μαθητών ανάλογα με τις επιδόσεις τους εφαρμόζεται σε άλλες χώρες (π.χ. Γερμανία) στο πλαίσιο της αξιολόγησης των σχολείων.

8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Αναβλήθηκε η δίκη των μαθητών

Απο το μεγαλειώδες μαθητικό κίνημα για την κατάργηση των νόμων λαιμητόμων της αντιεκπαιδευτικής μεταρύθμισης ενάντια στην τρομοκρατία (8.12.99)
Απο το μεγαλειώδες μαθητικό κίνημα για την κατάργηση των νόμων λαιμητόμων της αντιεκπαιδευτικής μεταρύθμισης ενάντια στην τρομοκρατία (8.12.99)
Αναβλήθηκε η χτεσινή δίκη στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών των 30 μαθητών, μέλη των αντίστοιχων 15μελών μαθητικών συμβουλίων του 8ου Γυμνασίου και Λυκείου Αθηνών, λόγω της απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων. Για τη δίκη των μαθητών θα οριστεί νέα δικάσιμος. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι μαθητές είναι «της παράνομης κατάληψης των χώρων των σχολείων και της παρεμπόδισης της ομαλής τους λειτουργίας το Δεκέμβρη του 1998».

Οι κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου γίνονταν με αίτημα αιχμής την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98. Και τώρα, δύο χρόνια μετά, σύρονται στα δικαστήρια οι μαθητές εκείνης της περιόδου. Να σημειωθεί ότι η δίκη των 30 μαθητών από το 8ο Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά αντίθετα εντάσσεται σε μια ολόκληρη βιομηχανία διώξεων. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα δικάζονται ή καλούνται σε ανάκριση με διάφορες παρεμφερείς κατηγορίες 22 εκπαιδευτικοί, μέλη ΔΣ ΕΛΜΕ, καθώς και άλλοι 99 μαθητές σε όλη τη χώρα.

Η νέα σύνθεση του ΚΕΕ

Εγκρίθηκε χτες από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η τοποθέτηση του καθηγητή Αλέξη Δημαρά στη θέση του προέδρου του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας μετά την παραίτηση του Μ. Κασσωτάκη. Στη σύνθεση του ΚΕΕ θα συμμετέχουν επίσης οι πανεπιστημιακοί καθηγητές: Κουλαϊδής Βασίλης αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γκόντοβος Αθανάσιος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κλάδης Διονύσης καθηγητής του «Δημοκρίτειου» Πανεπιστημίου Θράκης, Χατζηλάκος Αθανάσιος αναπληρωτής καθηγητής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Βαγενάς Κωνσταντίνος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Δραγώνα Θάλεια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Αύξησε τις δυνάμεις της η «Ενότητα»

Κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες αύξησε τις δυνάμεις της σε ψήφους η παράταξη της «Ενότητας», που στηρίζεται από την ΕΣΑΚ - «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών» στις εκλογές που έγιναν στην ΕΛΜΕ Καρδίτσας για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές δε συμμετείχε η παράταξη της ΠΑΣΚΕ λόγω των διαφωνιών που προέκυψαν ανάμεσα στα μέλη της όσον αφορά στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου.

Σύμφωνα με τ' αποτελέσματα έλαβαν: Η παράταξη της «Ενότητας» 178 ψήφους, ποσοστό 28,6% από 26,3% που είχε και καταλαμβάνει 3 έδρες στο ΔΣ της ΕΛΜΕ. Επίσης, η ΔΑΚΕ έλαβε 248 ψήφους, ποσοστό 40% από 31,5% που είχε και καταλαμβάνει 4 έδρες, η «Αγωνιστική Συνεργασία Εκπαιδευτικών» έλαβε 95 ψήφους, ποσοστό 22% από 9% που είχε και 2 έδρες και η «Αγωνιστική Παρέμβαση» έλαβε 12 ψήφους και καμία έδρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ