ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκατομμύρια παιδιά θύματα του ΕΪΤΖ

  Δραματική η εξέλιξη της επιδημίας στην Αφρική

Σχεδόν 600.000 παιδιά κάτω των 15 ετών προσβλήθηκαν από τον ιό του ΕΪΤΖ μέσα στο 2000. Τα παιδιά που ζουν με ΕΪΤΖ ανέρχονται σε 1,4 εκατομμύρια, ενώ 500.000 παιδιά πέθαναν από ΕΪΤΖ μόνο το 2000. Σχεδόν το ένα τρίτο των φορέων του ιού είναι μεταξύ 15 - 24 ετών. Δηλαδή περίπου 10 εκατομμύρια νέοι. Επίσης κάθε λεπτό έξι νέοι κάτω των 25 προσβάλλονται από τον ιό, ενώ τα κορίτσια και οι νέες γυναίκες έχουν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν.

Τα συνταρακτικά αυτά στοιχεία για τις επιπτώσεις του ΕΪΤΖ στα παιδιά έδωσε στη δημοσιότητα η εκτελεστική διευθύντρια της Γιούνισεφ Κάρολ Βελαμί, θεωρώντας ότι το κλειδί για να ανακοπεί η νόσος βρίσκεται στους εφήβους και τους ενήλικους νεαρής ηλικίας και ζήτησε από τα κράτη - μέλη να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικότερα το σχολείο στη μάχη ενάντια στο ΕΪΤΖ.

Η έκθεση προβλέπει, επίσης, ότι το ένα τρίτο των σημερινών 15χρονων σε οκτώ χώρες της κάτω της Σαχάρας Αφρικής θα πεθάνουν από το ΕΪΤΖ στα επόμενα χρόνια. Κάθε ημέρα που περνάει όμως, το έργο της χρησιμοποίησης των σχολείων σαν αποτελεσματικά όπλα εναντίον της επιδημίας, γίνεται και πιο δύσκολο σε χώρες χτυπημένες από το ΕΪΤΖ. Μονάχα το 1999, 860.000 παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην κάτω της Σαχάρας Αφρική, έχασαν τους δασκάλους τους από την επιδημία, αλλά και παιδιά που έμειναν ορφανά εξαιτίας της νόσου (ανέρχονται σε 11 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο) αναγκάζονται να αφήσουν το σχολείο για να φροντίσουν τον εαυτό τους και τα αδέλφια τους. Η σωτηρία του εκπαιδευτικού συστήματος σε τέτοιες χώρες είναι ταυτόσημη με τη σωτηρία ζωών, αφού τα σχολεία παρέχουν τη μοναδική δυνατότητα στο κράτος να αγγίξει την κάθε οικογένεια σε κάθε κοινότητα, κάθε μέρα.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΕΪΤΖ, παγκοσμίως, έχει κοστίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε 21,8 εκατομμύρια ανθρώπους, τα 4,3 εκατομμύρια από τα θύματα είναι παιδιά.

Η εκπαίδευση πάντως μπορεί να ανακόψει την εξάπλωση του ιού, αφού μελέτες που έγιναν στην Αφρική βρήκαν αύξηση στη χρήση προφυλακτικών και μείωση του περιστασιακού σεξ μεταξύ εφήβων μαθητών. Για παράδειγμα, στην Ουγκάντα, που έχει ένα από τα πιο πλήρη προγράμματα πρόληψης στην Αφρική, τα ποσοστά προσβολής μεταξύ μορφωμένων γυναικών έπεσαν πάνω από 50% μεταξύ 1995 και 1997.

Τα στοιχεία για την Αφρική

Απελπιστική, όμως, είναι η εικόνα για την Αφρική από την επιδημία του ΕΪΤΖ, με βάση και τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Εθνη. Ο συνολικός αριθμός των Αφρικανών, που είναι φορείς ή νοσούν, φτάνει σήμερα τα 25,3 από τα 36,1 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο. Το 70% των ενηλίκων και το 80% των παιδιών φορέων ζουν στην Αφρική.

Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια Αφρικανοί έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το ΕΪΤΖ. Στον υπόλοιπο κόσμο, οι θάνατοι φτάνουν τα πέντε εκατομμύρια.

Σε κάθε δέκα άντρες φορείς στην Αφρική αντιστοιχούν δώδεκα γυναίκες. Οι γυναίκες μέχρι 25 χρόνων έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από την ασθένεια σε σχέση με τους άντρες. Για τη δημόσια υγεία στην Αφρική διατίθεται μόνο το 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).

Στη Νότια Αφρική, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 17% το 2010 εξαιτίας του ΕΪΤΖ και αυτό θα προκαλέσει ζημιά ύψους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία της χώρας.

Στην Μποτσουάνα, περίπου, το 36% των ενηλίκων έχουν μολυνθεί με τον ιό.

Στη Ζιμπάμπουε, εξαιτίας του ΕΪΤΖ, το προσδόκιμο ζωής έχει μειωθεί από τα 66 στα 43 χρόνια.

Ενας στους τέσσερις κατοίκους της Ζάμπιας που ζει σε αγροτικές περιοχές είναι οροθετικός. Ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των νοσοκομειακών κλινών στο Μπουρούντι είναι κατειλημμένες από ασθενείς του ΕΪΤΖ.

ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕ ΕΪΤΖ
Η απέλαση δεν έχει εκλείψει οριστικά

Η απειλή της απέλασης παράνομων ή χωρίς άδεια μεταναστών που έχουν προσβληθεί απ' τον ιό του ΕΪΤΖ δεν έχει εκλείψει οριστικά ύστερα απ' τις ρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη αλλοδαπών το περασμένο καλοκαίρι.

Στις 3.7.2000 η υφυπουργός Υγείας Χρ.Σπυράκη έστειλε έγγραφο στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη με το οποίο τον ενημέρωνε πως στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων «... προσέρχονται για παροχή θεραπείας αλλοδαποί ασθενείς με ΕΪΤΖ που δεν έχουν άδεια παραμονής στη χώρα ή έχουν παράνομα εισέλθει σε αυτήν». Η υφυπουργός, αφού γνωστοποιούσε το κόστος αυτής της περίθαλψης στο δημόσιο, ζητούσε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης «... όπως επιληφθείτε άμεσα του θέματος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας σύμφωνα με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την ειδική αυτή ομάδα αλλοδαπών».

Στις 13.7. 2000 ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος απέστειλε σε όλα τα νοσοκομεία εγκύκλιο με θέμα την «ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των αλλοδαπών» που για τους παράνομους μετανάστες προβλέπει ότι όταν εισαχθούν σε νοσοκομείο θα ειδοποιείται η αστυνομία.

Στις 27.7.2000 το αρχηγείο της αστυνομίας έστειλε έγγραφο (6634/1-439487) στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες με το οποίο έδινε εντολή να έρθουν σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες (Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων) και τα νοσοκομεία της χώρας, να καταγράψουν τους παράνομα διαμένοντας και να προχωρήσουν στη διαδικασία απέλασης από τη χώρα μας.

Στις 17.10.2000 το αρχηγείο της Αστυνομίας με νεότερο έγγραφό του, ανέστειλε την ισχύ του προηγούμενου εγγράφου του «... προκειμένου να μελετηθεί σε βάθος το πρόβλημα των ασθενών της εν λόγω κατηγορίας μεταξύ όλων των συναρμοδίων υπουργείων, με βάση τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας».

Την ανάγκη κάλυψης του νομοθετικού κενού που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την πρόσβαση των παράνομων αλλοδαπών φορέων στη θεραπεία, επισήμαναν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, και οι εκπρόσωποι των μη κυβερνητικών οργανώσεων κατά του ΕΪΤΖ.

Αντί της κάλυψης η απειλή της απέλασης επανέρχεται, καθώς στο νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική υπάρχει η διάταξη που προβλέπει σε περίπτωση εισαγωγής μετανάστη ως εκτάκτου περιστατικού στα νοσοκομεία «υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την εισαγωγή του αλλοδαπού στην πλησιέστερη αστυνομική υπηρεσία ή στην πλησιέστερη υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης».

Διαμαρτυρία για τις κεραίες στο Περιστέρι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν ο φιλοπρόοδος σύλλογος Ανθούπολης και οι κάτοικοι της Ανθούπολης στην πλατεία Κολοκοτρώνη σήμερα στις 6 μ.μ στο Περιστέρι με αφορμή την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένη περιοχή.

Οι κάτοικοι συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από κατοικημένη περιοχή γιατί θεωρούν πως κινδυνεύει η υγεία τους, και καλούν τη δημοτική αρχή του Περιστερίου να κάνει πράξη την απόφαση που πήρε πριν ενάμιση χρόνο, να μην εγκατασταθεί καμία κεραία κινητής τηλεφωνίας στο Περιστέρι.

Μήνυση για το χαμό του στρατιώτη

Μήνυση κατά του αντιστράτηγου διοικητή του Δ` Σώματος Στρατού, του ταξιάρχου διοικητή της 23ης ταξιαρχίας τεθωρακισμένων και άλλων δεκατεσσάρων αξιωματικών στρατιωτικών γιατρών, κατέθεσαν χτες οι γονείς του 20χρονου στρατιώτη Γ. Γεωργιάδη που πέρσι τέτοια εποχή, άφηνε την τελευταία του πνοή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, εξαιτίας λάθος διάγνωσης και αγωγής στην οποία υποβλήθηκε, όπως αναφέρουν οι μηνυτές.

Η μήνυση στηρίζεται στην ιατροδικαστική έκθεση του καθηγητή Δημήτρη Ψαρούλη, που αναφέρει πως ο θάνατος του 20χρονου στρατιώτη οφείλεται σε στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα και όχι σε ραβδομυώλυση, όπως διαγνώστηκε από τους στρατιωτικούς γιατρούς. Εξαιτίας της λάθος διάγνωσης ο Γ. Γεωργιάδης που υπηρετούσε σε μονάδα τεθωρακισμένων στην Αλεξανδρούπολη, μετά τη μεταφορά του από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης στο 424 Θεσσαλονίκης, εισήχθη στην παθολογική κλινική, ενώ θα έπρεπε να εισαχθεί επειγόντως σε μονάδα εντατικής θεραπείας και ακολουθήθηκε λάθος αγωγή, με αποτέλεσμα τη συνεχή επιδείνωση της κατάστασής του και τελικά το θάνατο.

Συγκέντρωση για τα πρόστιμα στη Σαλαμίνα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ειρηνική κατάληψη του Δασαρχείου Σαλαμίνας πραγματοποιούν μεθαύριο (1.12.2000), ώρα 11 πμ, οι κάτοικοι του νησιού διαμαρτυρόμενοι για τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί.

Σε έγγραφο της Συντονιστικής Επιτροπής προς τους βουλευτές της Β΄ Πειραιά, τους ΟΤΑ της Σαλαμίνας και τα πολιτικά κόμματα τονίζεται ότι υπήρξε δραματική εξέλιξη για τους πολίτες της Σαλαμίνας, καθώς δεν αναστέλλονται τα πρόστιμα του Δασαρχείου έφτασαν στην εφορία και αρχίζει η διαδικασία της κατάσχεσης.

Το γάλα φέρνει σωστή ανάπτυξη στα παιδιά

Ενας από τους κύριους παράγοντες για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών είναι η διατροφή και, κυρίως, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, που είναι πλούσια σε ασβέστιο. Η χαμηλή σε ασβέστιο και βιταμίνη D διατροφή είναι μια από τις βασικές αιτίες, που οδηγούν σε προοδευτική μείωση της οστικής μάζας, οστεοπόρωση και κατάγματα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, στα πλαίσια του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής και Διαιτολογίας, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε μαθητές της Κρήτης, σχετικά με τη λήψη ασβεστίου, αλλά και τις γενικότερες διατροφικές τους συνήθειες.

Η έρευνα έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.630 παιδιών της Κρήτης ηλικίας 10 - 16 χρόνων και αφορούσε τον έλεγχο συγκεκριμένων δεικτών υγείας, που συσχετίστηκαν με την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το 42% των παιδιών έπαιρνε ασβέστιο κάτω από το 60% της ημερησίως συνιστώμενης ποσότητας. Τα παιδιά αυτά με ανεπαρκή λήψη ασβεστίου είχαν μεγαλύτερο βάρος σώματος και χαμηλότερο ανάστημα, ιδιαίτερα στις ηλικίες των 15 - 16 ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά που έπαιρναν ασβέστιο πάνω από το 60% της συνιστώμενης ποσότητας.

Η χαμηλή λήψη ασβεστίου φαίνεται ότι συνδυάζεται γενικότερα με κακές διατροφικές συνήθειες, καθώς βρέθηκε ότι τα παιδιά αυτά καταναλώνουν σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες δημητριακών, λαχανικών και φρούτων.

Τυρί κατανάλωνε το 67% των παιδιών, γιαούρτι το 6%, ενώ το 7% των παιδιών δε χρησιμοποιούσε κανένα είδος γαλακτοκομικών προϊόντων. Επίσης, το 24% των παιδιών δεν έπαιρναν καθόλου πρωινό στο σπίτι πριν φύγουν για το σχολείο. Τα παιδιά αυτά έπαιρναν σημαντικά χαμηλότερη ποσότητα ασβεστίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ