ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Συγχωνεύσεις - εξαγορές με τις «ευλογίες» της τρόικας

Μοιράζουν «πακέτα» και επιχειρηματική πίτα. Επιχειρηματικές κολεγιές με γαλλικά μονοπώλια που αναζητούν «στρατηγική εξόδου» από την ντόπια τραπεζική πιάτσα

Το πράσινο φως στις σχεδιαζόμενες παραπέρα σαρωτικές αναδιαρθρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και εύσημα και για την κατάτμηση και απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς έδωσαν τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) κατά τη χτεσινή τους συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο.

Αν και ακόμη κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, είναι φανερό το γεγονός ότι ανάλογες είναι και οι μεθοδεύσεις που σχεδιάζουν για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), το οποίο, όπως και στην περίπτωση της ΑΤΕ, εξαιρούν από τον πακτωλό με τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλέψει για την ανακεφαλαιοποίηση των λεγόμενων «συστημικών τραπεζών». Στα σενάρια που εξετάζει η συγκυβέρνηση βρίσκεται και το ενδεχόμενο κατάτμησης του ΤΤ σε «καλό» και «κακό» κομμάτι. Σήμερα, σε άμεση κρατική ιδιοκτησία βρίσκεται το 34,4% του ΤΤ, ενώ 10% βρίσκεται στα ΕΛΤΑ και από 6% κατέχουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Οι συζητήσεις μεταξύ Τράπεζας Ελλάδας και τρόικας περιστρέφονται γύρω από τις κυοφορούμενες γιγαντιαίων διαστάσεων συγχωνεύσεις και εξαγορές. Οι γαλλικοί τραπεζικοί όμιλοι, Gredit Agricole και Societe Generale, σημερινοί ιδιοκτήτες και μοναδικοί μεγαλομέτοχοι σε Εμπορική και Γενική αντίστοιχα, έχουν βάλει μπροστά τη «στρατηγική εξόδου» από την ντόπια τραπεζική πιάτσα, στην οποία έβαλαν πόδι από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων εκείνης της περιόδου.

Η Credit Agricole σε χτεσινή ανακοίνωση σημειώνει ότι «μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της ελληνικής θυγατρικής Εμπορικής Τράπεζας». Στο χορό της διεκδίκησης έχουν μπει οι Εθνική, Alpha Bank και Eurobank. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η ολοκλήρωση της επιχειρηματικής συμφωνίας θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και όχι σε μετρητά. Πρόταση για την εξαγορά-απορρόφηση της Γενικής Τράπεζας έχει υποβάλει η «Πειραιώς».

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι επιχειρηματικές συμπράξεις, οι αλληλοεπικαλύψεις των δικτύων και οι άλλες επιχειρηματικές συνέργειες θα επιφέρουν τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Απροκάλυπτος εμπαιγμός

Στα 550 εκατ. ευρώ το χρόνο φτάνουν οι υποχρεώσεις των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν το 2008 με ζεστό κρατικό χρήμα ύψους 5,5 δισ. ευρώ (προνομιούχες μετοχές) σύμφωνα με το λεγόμενο «πακέτο Αλογοσκούφη» και με νόμο της τότε κυβέρνησης ΝΔ. Πρόκειται για τα κεφάλαια που τους δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου ενίσχυσης με τα 28 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά (ετήσια μερίσματα και αρχικό κεφάλαιο) όχι μόνο δεν αποδόθηκαν πίσω στο Δημόσιο, αλλά αντίθετα στα επόμενα χρόνια ακολούθησε μπαράζ από νέα κρατικά και διακρατικά πακέτα ενίσχυσης...

Ο νόμος (3723/2008) που οι ίδιοι ψήφισαν προβλέπει την καταβολή ετήσιου μερίσματος 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου (5,5 δισ. ευρώ), αλλά δεν εφαρμόστηκε στην πράξη παρά με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως από το υπό κρατικό έλεγχο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που τώρα ετοιμάζονται να εκχωρήσουν στους ιδιώτες. Με χτεσινή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών κάνει αποδεκτή την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία και τους «υπενθυμίζει» τις υποχρεώσεις των τραπεζών...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ρύθμιση στήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου

Το ΚΚΕ καταψήφισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής που ακολουθεί η συγκυβέρνηση αναδεικνύει ξεκάθαρα η κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λεγόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που από χτες συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και ολοκληρώνεται σήμερα.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, χορηγώντας ζεστό χρήμα (50 δισ.) και ταυτόχρονα, ενδεικτικό του ταξικού χαρακτήρα της πολιτικής, δε λαμβάνει καμία μέριμνα για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των ΑΕΙ και ΤΕΙ ή των φυσικών προσώπων όπως είναι οι αποταμιευτές ομολογιούχοι.

Το συζητούμενο νομοσχέδιο, είπε, αναδεικνύει και την αγωνία της συγκυβέρνησης για το βάθεμα της κρίσης και για αυτό ακριβώς το λόγο επεκτείνει από τρία σε πέντε χρόνια την περίοδο εξυγίανσης των τραπεζών και δίνει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επίσης, δείχνει την πρόθεσή της να επιταχύνει τις διαδικασίες συγχώνευσης στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι σε συνθήκες βαθέματος και επέκτασης της καπιταλιστικής κρίσης κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση όπως προκύπτει και από το νέο πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. και φανερώνεται η στοχοπροσήλωση της συγκυβέρνησης στην υλοποίηση των επιλογών της άρχουσας τάξης και των κατευθύνσεων της ΕΕ. Υπογράμμισε ότι η όξυνση των αντιθέσεων και οι προσωρινοί συμβιβασμοί σε επίπεδο ΕΕ καταδεικνύουν τα όρια της αστικής διαχείρισης της κρίσης αλλά και τον αντιλαϊκό χαρακτήρα κάθε μείγματος διαχείρισης.

Η όξυνση, είπε, της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι άσφαιρη και αποπροσανατολιστική για το λαό, αφού οι εναλλακτικές του προτάσεις αναδεικνύονται καθημερινά αδιέξοδες και δεν αμφισβητούν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της επίθεσης.

Στην αρχή της συνεδρίασης η τρικομματική συμμαχία των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ απέρριψε αίτημα αντισυνταγματικότητας που υποβλήθηκε για την προσθήκη στο νομοσχέδιο διάταξης που τροποποιούσε την ήδη ψηφισμένη απαράδεκτη συμφωνία κυβέρνησης ΖΗΜΕΝΣ που έβαζε ταφόπλακα στο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της γερμανικής πολυεθνικής. Ενώ η αρχική σύμβαση προέβλεπε ότι τίθεται σε ισχύ 45 μέρες μετά την ψήφισή της, η χτεσινή προσθήκη αναφέρει ότι η συμφωνία τίθεται σε ισχύ μόλις υπογραφεί από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑNΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Σε ιδιώτες το 100%

Συζητήθηκε στη Βουλή Ερώτηση του ΚΚΕ

Ακόμα και το σύνολο των μετοχών του Δημοσίου στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ετοιμάζεται να ξεπουλήσει η κυβέρνηση προχωρώντας στην εκ νέου ιδιωτικοποίησή της, μετά από αντίστοιχη διαδικασία το 2000 - 2010. Αυτό προέκυψε από απάντηση που έδωσε προχτές στη Βουλή ο υφυπουργός Αμυνας, Π. Καράμπελας, σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδη.

Οπως είπε ο υφυπουργός, η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ αποτελεί νομική υποχρέωση στις δεσμεύσεις του μνημονίου, στο οποίο προβλέπεται η πώληση σε ιδιώτες ακόμα και του συνόλου των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο. Κατά τον Π. Καράμπελα, η ΕΛΒΟ έχει διαρθρωτικά προβλήματα επειδή λειτουργούσε με ...κρατικοδίαιτη νοοτροπία χωρίς επενδύσεις και εκσυγχρονισμό, με αποτέλεσμα να συσσωρεύει υπέρογκα χρέη και να μην μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο τη λειτουργία της.

Αναπτύσσοντας την Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι η ΕΛΒΟ είναι μια βιομηχανία σύγχρονη με δυνατότητα συναρμολόγησης παντός τύπου οχημάτων, πολιτικών και στρατιωτικών φορτηγών καθώς και τεθωρακισμένων για το στρατό.

Υπενθύμισε ότι προηγήθηκε ιδιωτικοποίησή της την περίοδο 2000 - 2010, επιλογή που οδήγησε στη συρρίκνωσή της, αφού οι εργαζόμενοι από 1.200 μειώθηκαν στους 390.

Πρόκειται, είπε, για μια βιομηχανία στρατηγικής σημασίας, με σύγχρονο εξοπλισμό και τόνισε ότι οι ζημιογόνες χρήσεις που ανέφερε ο υφυπουργός αφορούν στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα ηνία της από την πρώτη ιδιωτικοποίηση είχε ο όμιλος Μυτιληναίου, που αποχώρησε το 2010.

Αντί, είπε στον υφυπουργό, να παραθέτετε στυγνούς αριθμούς πηγαίνετε στην ΕΛΒΟ να δείτε ότι υπολειτουργεί και σκουριάζουν μηχανές υψηλής τεχνολογίας που έχουν πληρωθεί από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, τη στιγμή που η ΕΛΒΟ είναι η μόνη επιχείρηση που υποστηρίζει με ανταλλακτικά τον ελληνικό στρατό.

Καλούμε, κατέληξε, τους εργαζόμενους, όλη την εργατική τάξη να αντισταθούν και να στηρίξουν την πρόταση του ΚΚΕ για ριζικές αλλαγές, για μια ΕΛΒΟ πλήρως δημόσια που μαζί με τις άλλες αμυντικές βιομηχανίες θα αποτελεί τον πυρήνα μιας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας κάτω από μια άλλη διακυβέρνηση.

ΠΑΚΕΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Επισπεύδουν την πολιτική ξεπουλήματος

Μαζικά στο σφυρί και για την εκχώρηση σε επίδοξους «επενδυτές» βγάζει η συγκυβέρνηση τα προσφερόμενα φιλέτα δημόσιας γης.

Το λεγόμενο «Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ) αποφάσισε και ανακοίνωσε τις εταιρείες που περνούν στη β' φάση του διαγωνισμού για τα παρακάτω δημόσιες εκτάσεις :

  • Ελληνικό ΑΕ: Για την εκχώρηση των εκτάσεων του παλιού αεροδρομίου και της παραλιακής ζώνης πρόκρινε τις εταιρείες: Elbit Cochin Island, Lamda Development, London and Regional Properties και Qatari Diar Real Estate Investment.
  • Για το φιλέτο στην περιοχή Κασιόπη της Κέρκυρας τις NCH New Europe Property Fund II LP και NCH Balkan Fund.
  • Για την έκταση στη Αφάντου Ρόδου τις ΑΤΛΑΝΤΙΚΑ ΕΛΛΑΣ, LAMDA DEVELOPMENT, LONDON & REGIONAL PROPERTIES, MINOAN GROUP, NCH CAPITAL, Τ.Ε.ΜΕΣ.
  • Εγκρίθηκαν οι συμβάσεις για την εκχώρησης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι, επίσης οι όροι για την α' φάση του διαγωνισμού για την εκχώρηση του κρατικού πακέτου σε ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ