ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις

Το θέμα του συντονισμού δράσης των αγροτών της Θεσσαλίας βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που έγινε χτες στην Καρδίτσα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον μακροχρόνιο αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ δηλώνουν οι αγρότες της Καρδίτσας. Ο συντονισμός της δράσης τους συζητήθηκε χτες σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσαν οι δύο Ομοσπονδίες - η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Αγροτικών Δημοκρατικών Συλλόγων Καρδίτσας - και συμμετείχαν τα Διοικητικά Συμβούλια και οι αντιπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων, αλλά και πολλοί αγρότες του νομού. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη σύσκεψη το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα χωριά, περιφερειακές εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ανά δήμο, με προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα σε νομαρχιακό, πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Αγροτικών Δημοκρατικών Συλλόγων Καρδίτσας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη χτεσινή σύσκεψη, «καλούν τους αγρότες, ενωτικά και μαζικά, να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται με συγκεντρώσεις στα χωριά, περιφερειακές εκδηλώσεις, διαμαρτυρίες κατά δήμο και συλλαλητήρια σε νομαρχιακό, πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο μέχρι την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης».

Συγκεκριμένα στο ψήφισμα, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται ότι η κατάσταση στην αγροτική οικονομία συνεχώς χειροτερεύει, εξαιτίας της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια αναφέρεται το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν οι αγρότες της Καρδίτσας και υπογραμμίζεται: «Αγωνιζόμαστε για:

α) Την αλλαγή αυτής της πολιτικής που μας οδήγησε στη φτώχεια, την ανέχεια και την καταστροφή, που θα ενταθεί και θα οξύνει τα προβλήματα ακόμα περισσότερο.

β) Η πολιτική στην αγροτική οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία να υπηρετεί τον μικρομεσαίο αγρότη και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.

γ) Για την κατάργηση των ποσοστώσεων, του περιορισμού στις καλλιέργειες, των προστίμων συνυπευθυνότητας, για τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, για παραγωγικούς συνεταιρισμούς».

Στο ψήφισμα γίνεται εκτενής αναφορά στις άμεσες διεκδικήσεις που έχουν οι αγρότες και συγκεκριμένα αναφέρεται για το:

ΒΑΜΒΑΚΙ: α) Να επιστραφεί η συνυπευθυνότητα των 151 δρχ. το κιλό. β) Ενόψει των διαπραγματεύσεων για το νέο κανονισμό να διεκδικήσει η κυβέρνηση την αύξηση του πλαφόν στους 1.300.000 τόνους όσο είναι και η παραγωγή της χώρας και ταυτόχρονα την αύξηση των δαπανών για να απολαύσουν οι παραγωγοί την τιμή στόχου. Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση να μην εφαρμόσει μέτρα που θα μειώνουν την παραγωγή και την καλλιέργεια στους παραγωγούς που καλλιεργούν έως 100 στρέμματα ιδιόκτητα και 150 ενοικιαζόμενα, βαμβάκι. Η επιδότηση να δίνεται απευθείας στον παραγωγό για ν' αποφεύγονται οι απάτες.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ: Καταγγέλλουμε την πρόσφατη συμφωνία των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που καταργεί την τιμή εγγύησης και επιβάλλουν πρόστιμα συνυπευθυνότητας, στα οπωροκηπευτικά και τη βιομηχανική ντομάτα και καλούμε την κυβέρνηση να πειθαρχήσει.

ΣΙΤΗΡΑ: Να καταργηθεί η περιφερειοποίηση της ποινής των σιτηρών που για φέτος στο Νομό Καρδίτσας διπλασιάστηκε το πρόστιμο συνυπευθυνότητας από 3.500 δρχ. ανά στρέμμα σε 7.000 δρχ ανά στρέμμα.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Να ενισχυθεί η οικογενειακής μορφής επιχείρηση με άρση των περιορισμών και προστίμων. Συνυπευθυνότητα για φτηνό και υγιεινό κρέας στην κατανάλωση.

Ειδικά για το πιστωτικό σύστημα και τις χρηματοδοτήσεις από την ΑΤΕ στο ψήφισμα σημειώνεται:

  • Καταγγέλλουμε την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και καλούμε την κυβέρνηση να τη χρησιμοποιήσει για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών και του παραγωγικού συνεταιρισμού.
  • Να μειωθούν τα ληστρικά επιτόκια της ΑΤΕ στο διπλάσιο του πληθωρισμού.
  • Να μην μπει σε λειτουργία η Τράπεζα Γης και πολύ περισσότερο να μη χρησιμοποιηθεί για τις κατασχέσεις των χωραφιών.
  • Να γίνει πραγματική ρύθμιση των χρεών των αγροτών.

Για τον ΟΓΑ οι αγρότες ζητούν «να δοθεί η δυνατότητα, στους αγρότες που δεν μπόρεσαν ν' ανταποκριθούν στις εισφορές του ΟΓΑ, να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής στο ψήφισμα σημειώνεται ότι είναι αναγκαίος ο «έλεγχος στις τιμές των μέσων και εφοδίων, για να σταματήσουν οι αλόγιστες αυξήσεις σε καύσιμα, σπόρους, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, ανταλλακτικά, ηλεκτρικό ρεύμα, τα οποία ελέγχουν τα μονοπώλια». Σ' αυτά τα πλαίσια οι αγρότες ζητούν:

  • Χρηματοδότηση και ανάπτυξη της εθνικής έρευνας στη γεωργία και κτηνοτροφία.
  • Παραχώρηση στους αγρότες πετρελαίου με τιμή τράνζιτ όσο το παίρνουν και οι εφοπλιστές.
  • Να αυξηθούν τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, όπως Σμόκοβος, Αχελώος και φράγματα Μουζακίου, Πύλης, Εννιπέα και εμπλουτισμός των υπόγειων υδάτων.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ανακύκλωση της... κοροϊδίας

Πίσω από τη διαφαινόμενη επεξεργασία των «βοθρολυμάτων», που θα αρδεύσουν την αγροτική γη, κρύβεται ένας απύθμενος κυβερνητικός εμπαιγμός των αγροτών

Τα «ανακυκλωμένα βοθρολύματα» χρησιμοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας προκειμένου να «σκεπάσει» την εγκληματική κυβερνητική πολιτική όσον αφορά στην προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων και την αντιμετώπιση του αγροτικού τομέα και των δασών.

Χτες ο υπουργός Γεωργίας παραχώρησε, υποτίθεται, συνέντευξη Τύπου με θέμα «Ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών πόρων», για να ανακοινώσει, με λίγα λόγια, ότι ιδρύεται στο Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και ένα Εθνικό Ινστιτούτο Υδατικών Πόρων και πως υπάρχει σημαντικό ερευνητικό έργο του ΕΘΙΑΓΕ για τους υδατικούς πόρους. Και μια και υπήρχαν εύκαιρες κάποιες μελέτες, ο υπουργός Γ. Ανωμερίτης εμφάνισε ένα... «ιδιαίτερης σπουδαιότητας» θέμα προς λαϊκή κατανάλωση, εστιάζοντας την κοροϊδία του στους αγρότες. Παράλληλα, επιχείρησε να εμφανίσει ως άλλοθι στην ολέθρια πολιτική που ακολουθήθηκε σχετικά και θα ακολουθηθεί: «Την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αστικών αποβλήτων» για άρδευση των καλλιεργειών.

Ο Γ. Ανωμερίτης αναφέρθηκε στο πιλοτικό έργο του Γαλλικού Ποταμού του Ν. Θεσσαλονίκης, σε δύο εγκαταστάσεις φυσικών αποβλήτων στο Ν. Φλώρινας, στο αρδευτικό δίκτυο Σίνδου με τις επεξεργασμένες εκροές του βιολογικού καθαρισμού Θεσσαλονίκης, καθώς και σε ένα υπό κατασκευή έργο στο Μούδρο της Λήμνου. Ακολούθως πρόσθεσε με... έμφαση ότι εντός του 2001 ξεκινάει η κατασκευή συστήματος φυσικής επεξεργασίας των αστικών υγρών αποβλήτων στο Ηράκλειο και τον Αγιο Νικάλαο Κρήτης με στόχο την άρδευση 50.000 στρεμμάτων γεωργικής γης και ότι προγραμματίζεται έργο αξιοποίησης των υγρών αποβλήτων του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, με στόχο την άρδευση του περιαστικού πρασίνου(;) της Αττικής, σε πρώτη φάση του όρους Αιγάλεω και του Ποικίλου όρους, καθώς και για βιομηχανική χρήση στο Θριάσιο Πεδίο. Το παραπάνω έργο, που δεν αφορά τους αγρότες αλλά διαφορετικού είδους συμφέροντα..., θα γίνει μετά από συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ της ειδικής εταιρίας «Ψυττάλεια» και του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ).

Πέρα από όλα αυτά, το σοβαρό της υπόθεσης είναι ότι το υπουργείο Γεωργίας προχωράει στην εξαγγελία της ανακύκλωσης του νερού των λυμάτων πόλεων και κατ' επέκταση και των βιομηχανικών λυμάτων, τα οποία ο Γ. Ανωμερίτης αποσιώπησε, αρκούμενο σε κάποιες μελέτες του ΕΘΙΑΓΕ και χωρίς να υπάρχει εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων. Γιατί για να χρησιμοποιηθούν τα αστικά και βιομηχανικά λύματα για την άρδευση της γεωργίας απαιτείται ειδική επεξεργασία (τρίτου βαθμού), το κόστος της οποίας είναι πολύ μεγάλο. Αν δε γίνει αυτό, οι καταναλωτές κινδυνεύουν από τα βαριά μέταλλα, τα οποία δεν εξαλείφει ο κλασικός βιολογικός καθαρισμός και απειλούνται με ασθένειες, όπως η παράλυση του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ομως, ούτε ο υπουργός Γεωργίας, ούτε και η διοίκηση του ΕΘΙΑΓΕ απάντησαν, για ευνόητους λόγους, σε τέτοιου είδους ερωτήματα. Ολοι τους ήταν βιαστικοί... Ανεπίσημα πάντως κάποιοι παράγοντες του ΕΘΙΑΓΕ παραδέχτηκαν μετά τη συνέντευξη ότι δεν προβλέπεται τρίτη φάση επεξεργασίας των λυμάτων και επικαλέστηκαν τη χρήση κάποιων φίλτρων για την παρακράτηση των βαρέων μετάλλων. Και στο εύλογο ερώτημα αν εγγυώνται για την υγεία των καταναλωτών, δε δόθηκαν σαφείς απαντήσεις. Αλλωστε, οι ίδιοι παράγοντες παραδέχτηκαν ότι στην περίπτωση του Γαλλικού Ποταμού υπάρχουν... κάποια προβλήματα.

Η ουσία πάντως είναι ότι ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε όσα ανέφερε χτες για να στρώσει... «βοθρολύματα» ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης. Εδώ και καιρό η κυβέρνηση έχει θέσει, κατ' εντολή της ΕΕ, σε εφαρμογή μια σκανδαλώδη μεθόδευση με πρόφαση το σχέδιο δράσης κατά της απερήμωσης και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Και το σχέδιο αυτό μεθοδεύεται έντεχνα ώστε να γίνει πράξη διά της πλαγίας οδού, χωρίς να υπάρξουν πολλές πολλές αντιδράσεις από τον αγροτικό κόσμο. Το προκλητικό της υπόθεσης όμως είναι ότι επιχειρείται να εμφανιστούν ως υπεύθυνοι οι αγρότες για το φαινόμενο της απερήμωσης και της εξάντλησης των υδάτινων πόρων, προκειμένου να ληφθούν νέα οδυνηρά μέτρα σε βάρος τους. Ηδη ο υπουργός Γεωργίας έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα και θα κόβονται οι επιδοτήσεις σε όσους αγρότες σπαταλούν το νερό, πράγμα που αναφέρθηκε και στις σχετικές εισηγήσεις που κατατέθηκαν τον περασμένο Ιούλη στο ΣΑΠ, τη συνεδρίαση του οποίου επικαλέστηκε χτες ο Γ. Ανωμερίτης. Εκτός αυτού γίνεται πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση, επικαλούμενη περιβαλλοντικούς λόγους, θα βάλει μπροστά την υποχρεωτική αγρανάπαυση, χωρίς... την άρδευση με «βοθρολύματα», δηλαδή νέα βίαια μέτρα περιορισμού της αγροτικής παραγωγής.

Υποβαθμίζουν και την Εφορία Λιβαδειάς

Την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες, καταγγέλλει η ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της προς το Βοιωτικό λαό, με αφορμή την υποβάθμιση της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) Λιβαδειάς που γίνεται με το Π.Δ περί «αναδιοργάνωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών».

Η εξέλιξη αυτή, σημειώνει η ΝΕ Βοιωτίας, είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πρακτικών που εφαρμόζονται, που δε στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του φορολογούμενου πολίτη, αλλά στην αφαίμαξή του, αδιαφορώντας προκλητικά για τα δεινά που έχει προκαλέσει η πολιτική της λιτότητας, της παραγωγικής συρρίκνωσης, της ανεργίας. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την ανακατανομή αρμοδιοτήτων στις κατά τόπους ΔΟΥ, εκτός των άλλων προβλημάτων που δημιουργούν στους εργαζόμενους και επαγγελματίες της επαρχίας Λιβαδειάς, δημιουργεί διενέξεις που πυροδοτούν τοπικιστικές αντιπαραθέσεις, κρύβοντας τους πραγματικούς σκοπούς, που είναι ο αποπροσανατολισμός του λαού από τα προβλήματα που γεννά η κυβερνητική πολιτική.

Η υποβάθμιση της οποιασδήποτε υπηρεσίας στο νομό, επισημαίνεται, υποβαθμίζει συνολικά το νομό. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στον άγονο ανταγωνισμό με αφαιρετική λογική. Απαιτούμε και παλεύουμε για την ανάπτυξη του νομού Βοιωτίας, την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του, την οικονομική και πολιτιστική αναζωογόνησή του.

Η ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ επισημαίνει τις ευθύνες «τοπικών παραγόντων» της Λιβαδειάς που προεκλογικά τάσσονται στο πλευρό και στα επιτελεία υποψήφιων βουλευτών και δημάρχων και σήμερα, ευκαιριακά και υποκριτικά καταγγέλλουν αυτούς που στηρίζουν. Η ΝΕ Βοιωτίας καλεί το λαό και τους εργαζόμενους, μικρομεσαίους ΕΒΕ και αγρότες να συντονίσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που εξυπηρετεί τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα για την επιβολή μιας φιλολαϊκής πολιτικής που θα εξυπηρετεί τον εργαζόμενο άνθρωπο και τα συμφέροντά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ