ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιφνιδίασε ο Μπαράκ, ανακοινώνοντας, πρώτος, πρόωρες εκλογές

  Με ευχολόγια από τον ΟΗΕ, αλλά και συγκρούσεις και νεκρούς στα αυτόνομα εδάφη, κύλησε η Ημέρα της Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό

Παλαιστίνια περνά δίπλα από το ισραηλινό τανκ (σημείο ελέγχου), που κλείνει την κυκλοφορία για τη μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας

Associated Press

Παλαιστίνια περνά δίπλα από το ισραηλινό τανκ (σημείο ελέγχου), που κλείνει την κυκλοφορία για τη μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση για αντιπάλους και συνεργάτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, υπερσκελίζοντας ακόμη και την πρόταση της αντιπολίτευσης για πρόωρη διάλυση της Βουλής και προσφυγή στις κάλπες, ανακοίνωσε, πρώτος, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, εμφανιζόμενος, από τη μία, έτοιμος για την εκλογική μάχη και, από την άλλη, απρόθυμος, πλέον, να τείνει χείρα συνεργασίας στην αντιπολίτευση, που, τώρα, πλέον δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο. Την ίδια στιγμή, η αιματοχυσία συνεχίζεται στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

«Δε φοβάμαι την εκλογική αναμέτρηση, ακόμη και αν είναι πρόωρη», δήλωνε, αιφνιδιάζοντας, τόσο τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Λικούντ, όσο και πολλούς από τους συνεργάτες του στο Εργατικό Κόμμα, ο Εχούντ Μπαράκ, αργά το βράδυ της Τρίτης, στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κνεσέτ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μην περιμένοντας τη διεξαγωγή και των άλλων δύο ψηφοφοριών που προβλέπει ο κανονισμός της ισραηλινής Βουλής, προχώρησε, χωρίς καθυστέρηση, στην ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, εμφανιζόμενος αρκετά αισιόδοξος για την κατάληξη αυτής της εκλογικής μάχης.

Αντιφατικά ήταν, κατά συνέπεια, τα συναισθήματα της αντιπολίτευσης. Ο, αντικειμενικά, «νικητής» Αριέλ Σαρόν, του οποίου η πρόταση για πρόωρες εκλογές υπερψηφίστηκε στην Κνεσέτ, τόνιζε ότι η ημέρα αυτής της ψηφοφορίας ήταν «ιδιαίτερα θλιβερή για το Ισραήλ παρά τη νίκη της κοινοβουλευτικής επικράτησης της αντιπολίτευσης, γιατί το έθνος χρειάζεται ενότητα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο». Ο ηγέτης του Λικούντ επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο σύστασης κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τον Εχούντ Μπαράκ και δήλωσε πρόθυμος να εξετάσει σοβαρά τη νέα «πρόταση συνεργασίας», που επεξεργάστηκε το υπερορθόδοξο θρησκευτικό κόμμα «Σας», και δίνει στο Λικούντ τη δυνατότητα να ασκεί βέτο σε κάθε απόφαση σχετική με την «ειρηνευτική διαδικασία», την οποία δεν εγκρίνει.

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή συνεδρίαση της Κνεσέτ

Associated Press

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή συνεδρίαση της Κνεσέτ
Η προθυμία του Αριέλ Σαρόν, όμως, μάλλον, πλέον, βρίσκεται αντιμέτωπη με την απροθυμία του Εχούντ Μπαράκ. Για τον ηγέτη του Λικούντ, μια συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα ήταν μεγάλο «ατού» στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, ιδιαίτερα ενόψει της δυναμικής επανεμφάνισης στην πολιτική σκηνή του πρώην πρωθυπουργού και πρώην ηγέτη του Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Μια προοπτική συγκυβέρνησης, όμως, φαίνεται ότι δε συμφέρει, πλέον, τον Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος μοιάζει να γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μοναδικός τρόπος να επανεκλεγεί στην πρωθυπουργία είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους Παλαιστινίους.

Με αυτό το σκεπτικό, μάλλον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίζεται διατεθειμένος να εξαντλήσει όλο το χρονικό περιθώριο, που του δίνεται από τον Κανονισμό της Βουλής και φθάνει ακόμη και τους 9 μήνες, εξετάζοντας, όπως έγινε γνωστό, το ενδεχόμενο οι εκλογές να διεξαχθούν ακόμη και μετά το Μάη. Το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα ο Εχούντ Μπαράκ εμφανίστηκε αποφασισμένος να το εκμεταλλευτεί, προκειμένου να πετύχει κάποια συμφωνία με τους Παλαιστινίους, ενδεχόμενο που θα αποκλειστεί αυτομάτως με την είσοδο στην κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν. Υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν αναμενόμενη η μη επίτευξη συμφωνίας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ανάμεσα σε εκπροσώπους του Εργατικού Κόμματος και του Λικούντ, για τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών.

Αφίσα της συγκέντρωσης της Κυριακής
Αφίσα της συγκέντρωσης της Κυριακής
Με προβληματισμό και σκεπτικισμό έγινε αποδεκτή από τον αραβικό κόσμο η είδηση της ανακοίνωσης των πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ. Αν και δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση, ο αραβικός Τύπος, σε γενικές γραμμές, εκτιμούσε, χθες, ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποτελεί άλλη μια απόδειξη της απροθυμίας της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει σε μια δίκαιη ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι η αλλαγή προσώπων στην ισραηλινή κυβέρνηση δε συνεπάγεται τίποτε θετικό για τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού. Τη σιωπή επέλεξε ως σχόλιο για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, αν και ο διαπραγματευτής του, Σαέμπ Ερακάτ, έσπευσε να αφήσει ένα «περιθώριο ελπίδας», εκτιμώντας ότι «ο Εχούντ Μπαράκ έχει αρκετούς μήνες μέχρι τις εκλογές για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για επίτευξη ειρήνης».

Ημέρα αλληλεγγύης με ευχολόγια, συγκρούσεις, διαδηλώσεις

Με νεκρούς, τραυματίες, συγκρούσεις και πολλές ανταλλαγές πυρών, σημαδεύτηκε η χθεσινή ημέρα, που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ορίσει ως Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό. Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, από πυρά του ισραηλινού στρατού, στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ, στη Γάζα, σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση, «επειδή προσπάθησαν να παραβιάσουν τον αποκλεισμό και να εισέλθουν στο Ισραήλ». Την ίδια, περίπου, ώρα, ένας εβραίος έποικος έπεφτε νεκρός από πυρά αγνώστων στα περίχωρα της Νάμπλους.

Μέχρι χθες το ξημέρωμα, άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι έχαναν τη μάχη με το θάνατο, τραυματισμένοι από αληθινά πυρά, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων των προηγούμενων ημερών. Πρόκειται για έναν 17χρονο και έναν 14χρονο στη Γάζα και άλλον ένα νεαρό Παλαιστίνιο στη Ραμάλα. Κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, συνεχίστηκαν, επίσης, οι ανταλλαγές πυρών, τόσο στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, όσο και στην αραβική πόλη Κχαν Γιουνίς της Γάζας.

Με μαζικές διαδηλώσεις και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, τίμησαν οι Παλαιστίνιοι των 12 προσφυγικών στρατοπέδων του Λιβάνου, αλλά και αρκετοί Λιβανέζοι τη χθεσινή Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό. Ανάλογες πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες αραβικές χώρες. Σχετικό μήνυμα εξέδωσε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος, αφού εκφράζει τη θλίψη του για τους περισσότερους από 285 νεκρούς των δίμηνων συγκρούσεων και την ανησυχία του για τις εξελίξεις και τη δεινή οικονομική θέση που έχει περιέλθει ο παλαιστινιακός λαός, επαναλαμβάνει την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Δικαστικές «παραστάσεις»

ΜΑΪΑΜΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΑΛΑΧΑΣΙ - ΣΑΝΤΑ ΦΕ - ΠΟΡΤΛΑΝΤ.-

Οι σκηνές που αναμένεται να διαδραματιστούν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Φλόριντα θα είναι άκρως κωμικές και εξόχως χολιγουντιανές: Ενα κομβόι αστυνομικών αυτοκινήτων θα συνοδεύει φορτηγά που θα μεταφέρουν χιλιάδες ψήφους, μία καρότσα που θα μεταφέρει ένα ολόκληρο τμήμα εκλογικού κέντρου και μία ακόμη καρότσα που θα μεταφέρει ένα ηλεκτρονικό μηχάνημα καταγραφής ψήφων!

Ολα αυτά κρίνονται αναγκαία για την ακρόαση των αντεγκλήσεων των δύο νομικών ομάδων, που αντιπροσωπεύουν τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς, όσον αφορά στην καταμέτρηση διά χειρός το ερχόμενο Σάββατο στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα. Αυτός θα είναι ένας εκ των δύο νομικών πολέμων που μαίνονται για μία διαφορά ψήφων που ισοδυναμεί με μια σταγόνα στον ωκεανό ή με... οκτώ τρίχες. Ο άλλος «πόλεμος» θα διεξαχθεί την Παρασκευή στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την προσφυγή των Ρεπουμπλικανών για το γεγονός ότι επιτράπηκε η καταμέτρηση διά χειρός και σε δύο Κομητείες συμπεριλήφθηκαν στα τελικά αποτελέσματα τα συμπληρωματικά της διά χειρός καταμέτρησης.

Πάντως ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Αλ Γκορ εμμένει στην απόφασή του για να μπορέσει να κερδίσει διά της δικαστικής οδού, τη στιγμή που ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο αυτοανακηρυγμένος Πρόεδρος, γυρνά και κάνει δηλώσεις για την επόμενη κυβέρνησή του.

Και οι δύο εμφανίζονται σίγουροι, τη στιγμή που η αβεβαιότητα επικρατεί για τέταρτη εβδομάδα μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, ενώ στην πλειονότητα τους οι Αμερικανοί εμφανίζονται απίστευτα κουρασμένοι. Σίγουρος και ο Μπους για την ορκωμοσία του στις 20 Γενάρη, συνεχίζει τις επαφές για την κατάρτιση της νέας κυβέρνησής του που θα συμπεριλαμβάνει πολλά στελέχη και της κυβέρνησης του πατέρα Μπους πριν από οκτώ και χρόνια...

Σίγουρος και ο Αλ Γκορ, που σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC «Today» ο Γκορ τόνισε πως «π ιστεύω ότι θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές», αφού όπως ανέφερε πιστεύει πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Φλόριντα υπερψήφισε τον ίδιο και τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Τζόζεφ Λίμπερμαν. Είπε επίσης ότι πιστεύει πως τα δικαστήρια της Φλόριντα θα διατάξουν τη διά χειρός καταμέτρηση των υπολοίπων ψήφων για τις οποίες υπάρχουν αμφισβητήσεις.

Ολα αυτά για 537 ψήφους... Η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων δεν αντιπροσωπεύει παρά το 0,0009% των 5.963.110 ψήφων, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Μαϊάμι Χέραλντ», Φρεντ Τάσκερ, στο χιουμοριστικό άρθρο του με τον τίτλο «Λίγος αντιπερισπασμός στον εφιάλτη των εκλογικών αποτελεσμάτων». Σε αυτό ο Τάσκερ υποστηρίζει ότι οι 537 ψήφοι αντιστοιχούν σε οχτώ τρίχες στο κεφάλι ενός άνδρα με φυσιολογική τριχοφυΐα ή σε 0,47 λεπτά ενός έτους, με το βήμα ενός ορειβάτη που προσπαθεί να αναρριχηθεί στο Εβερεστ (8.800 μέτρα), ή με τέσσερις δρασκελιές ενός μαραθωνοδρόμου ή με μια παράγραφο από το μυθιστόρημα του Τολστόι «Πόλεμος και Ειρήνη».

Το γεγονός ότι οι προεδρικές εκλογές μπορούν να κριθούν από τις ψήφους μιας και μόνης Πολιτείας είναι στατιστικά απίθανο, επισημαίνει η εφημερίδα και ένας μαθηματικός εκλήθη για να επιβεβαιώσει του λόγους το αληθές.

Ομως μπορεί να μη χρειαστούν τα μαθηματικά, απλώς αν κάποιος με παρρησία και ηρεμία καταφέρει να ξεπεράσει το προπέτασμα καπνού της Φλόριντα και δει ότι επισήμως ο Αλ Γκορ έχει αποσπάσει πια 267 εκλεκτορικούς ψήφους, αφού χτες ανακηρύχτηκε και επίσημα νικητής των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία του Ορεγκον, κερδίζοντας έτσι επτά εκλέκτορες, όπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι της πολιτείας.

Τι θα γίνει αν επιβεβαιωθούν - αφού καθυστερούν εξαιτίας των ενστάσεων των Ρεπουμπλικανών - και τα αποτελέσματα του Νέο Μεξικό, όπου η τριμελής εκλογική επιτροπή ανέφερε ότι με βάση τα αποτελέσματα από τις 33 κομητείες της Πολιτείας ο Γκορ προηγείται κατά 483 ψήφους, έχοντας συγκεντρώσει 286.578 ψήφους έναντι 286.095 του Τζορτζ Μπους και αν τελικά αποσπάσει τους 5 εκλέκτορες;

Ο πλανήτης τραντάζεται από τα γέλια...

ΑΒΑΝΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Είναι πολύ διασκεδαστικό και δε σταματά να μας προκαλεί γέλιο»...

Τάδε έφη Φιντέλ Κάστρο και μάλιστα κατά τη διάρκεια ομιλίας του μπροστά σε 100 χιλιάδες ανθρώπους, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για τους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους κατά την Επανάσταση του 1871, αλλά και εναντίον της τρομοκρατίας, όπου από τους συγκεντρωμένους ζητήθηκε η έκδοση στην Κούβα των μελών οργάνωσης που συνελήφθησαν στον Παναμά, με την κατηγορία ότι θα αποπειρώντο να δολοφονήσουν τον Κάστρο στη διάρκεια της 10ης Λατινοϊβηρικής Συνόδου Κορυφής.

Η ομιλία έγινε μόλις μερικές δεκάδες μίλια μακριά από την πέτρα του σκανδάλου αυτών των εκλογών, τη Φλόριντα... και όπως έγραφε στο χτεσινό φύλλο της, η εφημερίδα «Granma» επίσημο όργανο του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δεν μπορούσε να διαφύγει από τα βέλη του Φιντέλ Κάστρο: « Εκεί πάνε τώρα τα πράγματα... είναι μία καταστροφή και αυτό είναι η νέα διεθνής τάξη πραγμάτων, βλέπετε τι γίνεται στις ΗΠΑ, όπου ο ένας υποψήφιος πρόεδρος με τρόπο μαφιόζικο έκλεψε τις εκλογές από τον άλλο»... πιθανότατα αναφερόμενος και στο γεγονός της ύπαρξης της κουβανικής κοινότητας στο Μαϊάμι και τις σχέσεις της με τη Μαφία, αλλά και τους δεσμούς της με τους Ρεπουμπλικανούς.

Γεγονός είναι ότι η σημερινή αδιέξοδη, αλλά άκρως τραγελαφική, πολιτική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει δώσει λαβή για τη γένεση πολλών ανεκδότων σε όλη την υφήλιο. Κυρίως οι χώρες που βγάζουν τα απωθημένα τους μετά από την πολύχρονη ασφυκτική καταπίεση που υφίσταντο είναι οι λεγόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αφρική, και συγκεκριμένα στη Ζιμπάμπουε ένας πολιτικός συνέστησε στα παιδιά της χώρας του να μελετήσουν την περίπτωση της Φλόριντα για να καταλάβουν ότι εκλογική νοθεία δε γίνεται μόνο στον Τρίτο Κόσμο.

Ξεχασμένη γωνιά του Τρίτου Κόσμου

Τώρα πια το γνωρίζει όλη η οικουμένη, και θα είναι δύσκολο να πειστεί οποιοσδήποτε. Και τους λόγους τους εξηγεί μία καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, η οποία γράφει:

«1) Ας υποθέσουμε ότι διαβάζουμε ένα δημοσίευμα για τις εκλογές που έγιναν σε κάποια χώρα του Τρίτου Κόσμου, όπου ο υποψήφιος που αυτοανακηρύσσεται νικητής είναι γιος ενός πρώην προέδρου, ο οποίος με τη σειρά του ήταν πρώην διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών.

2) Ας υποθέσουμε ότι ο υποψήφιος που αυτοανακηρύσσεται νικητής έχει χάσει στο σύνολο των ψήφων και οφείλει τη «νίκη» του σ' ένα αντιδημοκρατικό σύστημα εκλεκτόρων.

3) Ας υποθέσουμε ότι η «νίκη» του υποψηφίου που αυτοανακηρύχθηκε νικητής στηρίζεται σε αμφισβητούμενες ψήφους σε μια επαρχία που την κυβερνά ο αδελφός του.

4) Ας υποθέσουμε ότι ο σχεδιασμός των ψηφοδελτίων σε μια περιφέρεια που διάκειται φιλικά προς τον αντίπαλο του υποψηφίου ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε νικητής ήταν τόσο κακός, ώστε χιλιάδες ψηφοφόροι μπερδεύτηκαν και ψήφισαν άλλον υποψήφιο από αυτόν που επιθυμούσαν.

5) Ας υποθέσουμε ότι τα μέλη της πιο αδικημένης φυλής της χώρας, φοβούμενοι ότι θα χάσουν τα μέσα με τα οποία βγάζουν το ψωμί τους, προσέρχονται στις κάλπες σε ένα πρωτοφανές ποσοστό και καταψηφίζουν μαζικά τον υποψήφιο ο οποίος έχει αυτοανακηρυχτεί νικητής.

6) Ας υποθέσουμε ότι εκατοντάδες μέλη αυτής της φυλής παρεμποδίζονται να ψηφίσουν από την αστυνομία της επαρχίας, η οποία τελεί υπό τις διαταγές του αδελφού του υποψηφίου που αυτοανακηρύχθηκε νικητής.

7) Ας υποθέσουμε ότι έξι εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν στην επαρχία αυτή και ότι η διαφορά υπέρ του υποψηφίου που αυτοανακηρύχτηκε νικητής ήταν μικρότερη από το περιθώριο λάθους των μηχανημάτων καταμέτρησης.

8) Ας υποθέσουμε ότι ο υποψήφιος που αυτοανακηρύχθηκε νικητής και το κόμμα του αντιτίθενται στην επανακαταμέτρηση με το χέρι των επίμαχων ψήφων.

9) Ας υποθέσουμε ότι ο υποψήφιος που αυτοανακηρύχθηκε νικητής, και κυβερνήτης μιας άλλης σημαντικής επαρχίας, έχει τη χειρότερη επίδοση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλες τις επαρχίες της χώρας, καθώς και το ρεκόρ εκτελέσεων.

10) Ας υποθέσουμε ότι μια από τις υποσχέσεις του υποψηφίου που αυτοανακηρύχθηκε νικητής είναι να ορίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανθρώπους που περιφρονούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και ο ίδιος.

Κανείς δε θα πίστευε ότι οι εκλογές αυτές αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από τη θέληση του υποψηφίου που αυτοανακηρύχθηκε νικητής. Νομίζω πως όλοι εμείς θα γυρίζαμε τη σελίδα της εφημερίδας θεωρώντας ότι αυτό που μόλις διαβάσαμε εντάσσεται στη θλιβερή αντιδημοκρατική πραγματικότητα κάποιας ξεχασμένης γωνιάς του Τρίτου Κόσμου».

Καταδίκη της κτηνωδίας σε βάρος των Παλαιστινίων

Ψήφισμα του Πανελλήνιου Συλλόγου Αερολιμενικών ΥΠΑ 

«Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, η ΓΣ του ΠΣΑΥ-ΥΠΑ καταδικάζει απερίφραστα τον οικονομικό στραγγαλισμό των αυτόνομων περιοχών και την κτηνώδη βία του ισραηλινού στρατού εναντίον άοπλων αμάχων και παιδιών που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και τα εθνικά τους δίκαια με βάση και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό». Το ψήφισμα αυτό κατατέθηκε χθες από την ΕΣΚ Αερολιμενικών στη Γενική Συνέλευση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και έγινε δεκτό.

ΠΑΜΕ - ΕΕΔΥΕ
«Στεκόμαστε στο πλευρό των Παλαιστινίων!»

Την απαίτηση να σταματήσουν τώρα οι βάρβαρες επιδρομές του Ισραήλ εναντίον αμάχων Παλαιστινίων εξέφρασαν χτες συνδικαλιστές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και μέλη της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Παρουσία εκατοντάδων αστυνομικών που στην κυριολεξία είχαν κυκλώσει την πρεσβεία οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τα μέλη της ΕΕΔΥΕ θυροκόλλησαν το υπόμνημα διαμαρτυρίας που είχαν ετοιμάσει να επιδώσουν στους εκπροσώπους της πρεσβείας, αφού δεν υπήρχε κανένας Ισραηλινός εκπρόσωπος για να το πάρει. Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ ο Κώστας Κορτζίδης κατήγγειλε την απαράδεκτη στάση των εκπροσώπων της πρεσβείας του Ισραήλ που δε δέχτηκε την αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών.

Το υπόμνημα που θυροκολλήθηκε στην ισραηλινή πρεσβεία φέρει τις υπογραφές 630 συνδικαλιστών από όλη τη χώρα, που είναι εκλεγμένα στελέχη σε σωματεία, ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ και στη Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Μέσα από το υπόμνημα οι Ελληνες εργαζόμενοι εκφράζουν την ενεργητική και δραστήρια αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό και καταδικάζουν τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς στο έγκλημα που συντελείται.

«Είμαστε στο πλευρό των Παλαιστινίων και στηρίζουμε το δικαίωμά τους να έχουν πατρίδα με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις βάρβαρες επιδρομές του Ισραήλ, στις δολοφονίες αμάχων και στην πολιτική των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ», επισημαίνεται στο υπόμνημα του ΠΑΜΕ και της ΕΕΔΥΕ και καταλήγει: «Είμαστε αποφασισμένοι να ενημερώσουμε όλους τους εργαζόμενους της χώρας και τον ελληνικό λαό για τη γενοκτονία που συντελείται σε βάρος των Παλαιστινίων από την κυβέρνηση του Ισραήλ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ