ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αποφασιστικά στην απεργία

Η απόσυρση του νομοσχεδίου - έκτρωμα για τις εργασιακές σχέσεις πρέπει να κυριαρχήσει στην πανεργατική απεργία, για την προετοιμασία της οποίας κλιμάκια του ΠΑΜΕ «οργώνουν» τους εργασιακούς χώρους

Στη μάχη της προετοιμασίας της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίαςστις 7 του Δεκέμβρη, με αίτημα την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου, μπαίνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, ενώ χτες άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η εξέτασή του. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μέσα από περιοδείες, συσκέψεις και άλλες δραστηριότητες σε όλους τους εργασιακούς χώρους, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους, να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση και στις δυνάμεις του κεφαλαίου να τους ρίξουν στο μαύρο εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζουν.

Σήμερα τα στελέχη του ΠΑΜΕ θα βρεθούν σε δεκάδες εργασιακούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Στην Αττική θα κάνουν περιοδείες στο εργοστάσιο «Φειδάς», στα λιθογραφεία Μεταμόρφωσης - Κηφισιάς - Κρυονερίου, στη ΔΕΗ Περιστερίου, Μεσογείων, Σχολές Εκπαίδευσης, στην Αγροτική Τράπεζα Κατάστημα Αττικής και Εκπαιδευτικό Κέντρο, στον ΟΣΕ, Τμήμα Μηχανολογικών Κατασκευών.

Χτες ο Γ. Σταυρόπουλος και ο Δ. Τσουμπρής, μίλησαν σε συγκεντρώσεις στα εργοστάσια «Ασημοτεχνική», «Αλουμίνκο», «Συρτέξ» και τη βιοτεχνία «Μπόνις» και μοίρασαν υλικό σε μεγάλα εργοστάσια του μετάλλου καλώντας τους εργαζόμενους στην απεργία.

Οπως υπογραμμίστηκε και από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ που συνεδρίασε προχτές, ξεκάθαρο αίτημα αυτής της απεργίας πρέπει να είναι η απόσυρσή του, αφού αυτό το αντεργατικό τερατούργημα «δεν επιδέχεται καμιά βελτίωση». Γι' αυτό οι συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις που διατείνονται ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με θετικές και αρνητικές πλευρές, επιδεκτικό διορθώσεων - σημείωνε στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία - «εξωραίζουν και νομιμοποιούν τη μεγαλύτερη αντεργατική και αντιλαϊκή κυβερνητική επιλογή των τελευταίων χρόνων».

Η απεργιακή συγκέντρωση πρόκειται να γίνει στο Πεδίον του Αρεως στις 12 το μεσημέρι. Το ΠΑΜΕ έχει ορίσει προσυγκέντρωση στις 11π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και κλιμακώνει την αντίστασή του με τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 19 του Δεκέμβρη κατά τη διάρκεια συζήτησης και του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού.

Σήμερα στον Πειραιά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της πόλης, διαδηλώνουν κατά του νομοσχεδίου αντιδρώντας στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά στις 6 το απόγευμα έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Και το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας διοργανώνει σήμερα πανεργατική συγκέντρωση στην πλατεία Λαού στην Αμφισσα, στις 7 το βράδυ, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και ξεκινάει ενημερωτικές εξορμήσεις και περιοδείες στα εργοστάσια και στους εργασιακούς χώρους.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία, καλεί τα σωματεία μέλη του και τους εργαζόμενους της Αθήνας, να πάρουν καθολικά μέρος στην κινητοποίηση και να εκφράσουν την άρνησή τους στο αντεργατικό νομοσχέδιο και στις επιχειρούμενες παρεμβάσεις που αυξάνουν τα όρια απολύσεων, ελαστικοποιούν περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις, υποκαθιστούν την πλήρη απασχόληση με τη μερική και τη διακεκομμένη εργασία, και προωθούν την απασχόληση χωρίς αμοιβή με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία πήρε και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν στο τερατούργημα!
  • Ξεκίνησε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
  • Αγγελος Τζέκης:  Το νομοσχέδιο χτυπάει το 8ωρο. Το στηρίζουν ο ΣΕΒ και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες
  • Τ. Γιαννίτσης: Δογματισμός το... 8ωρο!!!

Με το ΚΚΕ, να προειδοποιεί ότι η προσπάθεια καταστρατήγησης του 8ωρου θα βρει αντιμέτωπους τους εργαζόμενους, και την κυβέρνηση να κάνει λόγο για νέα αναπτυξιακά μοντέλα παραγωγής, ξεκίνησε χτες στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. Το νομοσχέδιο δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δε θα περάσουν τα αντεργατικά μέτρα!

Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις θα βρούν αντιμέτωπους τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους, επισήμανε χτες στην ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δε θα περάσουν έτσι αυτά τα μέτρα. Η εργατική τάξη έχει δώσει δείγματα γραφής» προσθέτοντας ότι «μπορεί να έχετε μαζί σας τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά το εργατικό κίνημα άρχισε τους αγώνες. Η ταξική αντιπαράθεση θα έρθει, και εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του». Οπως τόνισε αναφορικά με τη στάση του ΚΚΕ, «μέσα σε αυτούς τους αγώνες οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες θα βρίσκονται. Κι εδώ πρέπει να πάρουν τις ευθύνες τους τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής», τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση, υπάρχει η συναίνεση των γνωστών ηγεσιών και των βιομηχάνων».

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αιτιάσεις περί προώθησης της απασχόλησης μέσα σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία ο Αγγελος Τζέκης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση εκείνο που κάνει είναι να ευλογάει τα γένια της. Είναι η μόνη που βλέπει ότι η οικονομία πάει καλά», ενώ «δε βλέπει και δεν παρατηρεί ότι η ανεργία καλπάζει και ξεπερνά το 12%. Δεν παρατηρεί την εισοδηματική πολιτική που είναι μια μακρόχρονη πολιτική λιτότητας», τονίζοντας πως «το ευρω-όραμα της ΟΝΕ είναι αυτό που προκαλεί τα δεινά και την ανεργία». Επίσης, επικαλούμενος τα στοιχεία που κατά καιρούς έχει δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, σημείωσε πως «υπάρχει δραματική μείωση του κόστους εργασίας, αλλά παράλληλα αύξηση της παραγωγικότητας. Από τον πλούτο που παρήγαγε ο εργαζόμενος λαός δεν καρπώθηκε αυτό που θα έπρεπε να καρπωθεί». Ειδικά όσον αφορά την ουσία των διατάξεων του νομοσχεδίου περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης δεν είναι καν εκσυγχρονιστική. Εκείνο που φέρνει είναι το πισωγύρισμα. Είναι ο εργασιακός μεσαίωνας», τονίζοντας πως το 8ωρο, «την ιστορική αυτή κατάκτηση των εργαζομένων, την ανατρέπει το νομοσχέδιο», αφού «ο σταθερός ημερήσιος χρόνος παύει να υφίσταται. Ο χρόνος εργασίας υπολογίζεται στη βάση ενός ετήσιου μέσου όρου», με αποτέλεσμα «ο εργαζόμενος να μετατρέπεται σε μια άλλη παραγωγική μηχανή που θα αρχίζει και θα σταματά όπως το ορίζει το αφεντικό του. Αυτή είναι η ουσία και ο πυρήνας του νομοσχεδίου. Χτυπάει το 8ωρο»!

Ο Αγγελος Τζέκης, αναφέρθηκε στο επίμαχο άρθρο 5 του νομοσχεδίου λέγοντας πως «είναι ανεξέλεγκτος ο εβδομαδιαίος χρόνος», με αποτέλεσμα για τον εργοδότη να μειώνεται και εξαλείφεται η ανάγκη των υπερωριών, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για μείωση του χρόνου εργασίας, όπως λέει η κυβέρνηση. Ειδικά για τη μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 2 μονάδες που προβλέπεται σε άλλο άρθρο, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «αυτό σημαίνει ότι θα έρθει να το πληρώσει το δημόσιο προς το ΙΚΑ» με το κόστος να υπολογίζεται στα 25 δισ. δραχμές. Επίσης επισήμανε τον κίνδυνο της δυνατότητας που παρέχει το νομοσχέδιο στον υπουργό Εργασίας να ρυθμίζει θέματα με υπουργικές αποφάσεις, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Οσον αφορά την προώθηση της μερικής απασχόλησης που ουσιαστικά στηρίζει το νομοσχέδιο, ο Αγγελος Τζέκης, θύμισε ότι πολλά κράτη της ΕΕ βλέπουν ότι έγινε μπούμερανγκ, αφού έχει επίπτωση και στην παραγωγική διαδικασία. Επίσης, αναφερόμενος στο θέμα του 35ωρου σημείωσε ότι το ΚΚΕ τάσσεται θετικά «αλλά με πενθήμερο, 7ωρο και αύξηση των αποδοχών»! Τέλος, σχολιάζοντας τη χρήση του ΛΑΕΚ τόνισε ότι «με ξένα κόλλυβα η κυβέρνηση έρχεται να κάνει το μνημόσυνο της εργατικής τάξης».

Δικαιολογία η ανεργία

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης υποστήριξε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας», καθώς και «το πλέγμα καταστάσεων που έχουμε κληρονομήσει από παλιά». Παράλληλα σημείωσε ότι ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης μετά την ΟΝΕ είναι «ο στόχος της πραγματικής σύγκλισης», λέγοντας ότι «η ανάπτυξη σήμερα συνδέεται με ένα νέο μοντέλο και νέους τρόπους παραγωγής», επισημαίνοντας ότι αυτούς ακριβώς εισαγάγει το νομοσχέδιο «ενταγμένο στο συνολικό πλαίσιο πολιτικής της κυβέρνησης». Ο υπουργός Εργασίας, σχολιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, έκανε λόγο για «δογματικές αντιλήψεις», υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δε συνιστά κατάργηση του 8ωρου.

Το πόσο κακή είναι η «ανεργία ανέλυσε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κ. Κοράκης, προκειμένου να στηρίξει το κυβερνητικό νομοθέτημα, λέγοντας πως «η ανεργία δοκιμάζει μια κοινωνία σε όλα της τα επίπεδα», προσθέτοντας πως «το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να προωθήσει την απασχόληση» και αυτό θα το κάνει «αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις προτάσσεις των κοινωνικών εταίρων». Επισήμανε επίσης ότι «η επιτυχία του στόχου της ΟΝΕ αναγνωρίζεται από όλους ως βήμα θετικό» και «με βάση αυτό θα σχεδιάσουμε την πρόοδο στην παραγωγή με αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου», αφού «η διεύρυνση της απασχόλησης αποτέλεσε κυβερνητική δέσμευση». Τέλος, ως «αντικίνητρο» για τη μερική απασχόληση επιχείρησε να παρουσιάσει τη θεσμοθέτησή της, λέγοντας ότι «αυξάνουμε το μισθό των απασχολούμενων κάτω από 4 ώρες».

Σε μια ομιλία αντικυβερνητικού εντυπωσιοθηρικού χαρακτήρα επιδόθηκε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος, χωρίς να θίγει ουσιαστικά το θέμα των εργασιακών σχέσεων, λέγοντας ότι «το σχέδιο νόμου το οποίο ήρθε στη Βουλή, δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας και μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς», δηλώνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία επί της αρχής θα το καταψηφίσει». Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο εισηγητής του κόμματος, Γ. Αμπατζόγλου, σημείωσε πως «το σχέδιο νόμου δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες» δηλώνοντας ότι ο Συνασπισμός θα το καταψηφίσει.

ΛΑΡΙΣΑ
Αγωνιστικός συναγερμός!

Απεργιακή συγκέντρωση στις 7 Δεκέμβρη στις 10.30  π. μ. στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου αποφάσισε το ΕΚ Λάρισας

Αγωνιστικός συναγερμός έχει σημάνει στη Λάρισα, με στόχο την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 7 του Δεκέμβρη για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Στα εργοστάσια, στις βιοτεχνίες και σε άλλους χώρους δουλιάς πραγματοποιούνται περιοδείες και εξορμήσεις, με στόχο τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα και απεργιακών επιτροπών. Την ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης το Εργατικό Κέντρο Λάρισας διοργανώνει συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου.

Επίσης συγκλήθηκε σύσκεψη αντιπροσώπων των σωματείων της δύναμής του, για προετοιμασία της απεργίας.

Ολοι στον αγώνα

Στην εισήγησή του στη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Τάκης Τσιόγκας, κάλεσε τους συνδικαλιστές να βρίσκονται όλοι στο πόδι για την επιτυχία της απεργίας, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι, με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους, έδωσαν ισχυρό «χαστούκι» στην κυβέρνηση και απέδειξαν ότι έχουν τη δύναμη να συγκρουστούν αποφασιστικά με την αντεργατική πολιτική, να εμποδίσουν την ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου. Κατήγγειλε, δε, ότι οι πλειοψηφίες των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχουν τεράστιες ευθύνες, καθώς εμμένουν στη χρεοκοπημένη επικίνδυνη τακτική της «κοινωνικής συναίνεσης» και των ψευτοδιαλόγων.

Καταλήγοντας ο Τάκης Τσιόγκας επισήμανε ότι τις μέρες που απομένουν μέχρι την απεργία πρέπει να ριχτεί το βάρος στους τόπους δουλιάς, να γίνουν έκτακτες συνεδριάσεις των σωματείων και γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων. Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του ΠΑΜΕ, των ταξικών δυνάμεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Να σταλεί μήνυμα

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Πάρις Λιόλιος, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στη Γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος», τόνισε ότι αν περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τότε οι εργάτες θα είναι «μιας χρήσης». Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα σωματεία πρέπει «να πάρουν στα χέρια τους» την υπόθεση της απεργίας έτσι ώστε στις 7 του Δεκέμβρη να σταλεί ισχυρό μήνυμα αντίστασης στην αντεργατική πολιτική.

Το λόγο, στη συνέχεια, πήρε στη συνέχεια ο Θωμάς Βασιλείου, σιδηροδρομικός, μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ, επισημαίνοντας ότι το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης γυρίζει τους εργαζόμενους 100 χρόνια πίσω. Και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από τον αγώνα εναντίον της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ μέσα από την οργάνωση και δραστηριοποίησή τους στα συνδικάτα.

Να συνεχιστεί η πάλη

Στην παρέμβασή της η Δήμητρα Κυριώτου, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας, επισήμανε την αναγκαιότητα έντασης της πάλης των εργαζομένων για να μην περάσουν τ' αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Πρόσθεσε, δε, ότι πολλά απ' αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια στο κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας, του Ιματισμού και του Δέρματος και κάλεσε τους εργαζόμενους ν' αναλογιστούν τι πρόκειται να γίνει αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Στην ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας των εργαζομένων και να μη σταματήσει μόνο στην απεργία που θα γίνει στις 7 του Δεκέμβρη αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Λάρισας. Ο Γιάννης Δαούλας, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι έχουν δύο επιλογές: ή να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους ή να παραδώσουν τα δικαιώματά τους. Και καταλήγοντας είπε χαρακτηριστικά ότι «αν έχεις λαό στρατό, μπορείς να ξεριζώσεις την αντεργατική πολιτική».

Τις αντεργατικές επιδιώξεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, ανέλυσε αμέσως μετά ο Δημήτρης Φιλιππίδης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΛ, επισημαίνοντας ότι στοχεύει στη δημιουργία ενός μοντέλου του μισοάνεργου, μισοαπασχολούμενου, μισοεργαζόμενου με την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Τόνισε, επίσης, ότι η μόνη διέξοδος που έχουν οι εργαζόμενοι είναι ο αγώνας. Τέλος, για τη συμπαράταξη των συνταξιούχων στον αγώνα των εργαζόμενων για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης μίλησε ο Αθ. Αστερίου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΔΕΔΥ
Τρίωρη στάση εργασίας

Τρίωρη στάση εργασίας κήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ για τις 7 του Δεκέμβρη, παρά την πρόταση της ΕΣΑΚ Δημοσίου για 24ωρη απεργία μαζί με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, για την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου και παρά την αυξημένη αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων στο δημόσιο, που εκφράστηκε με τα ποσοστά συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 27 και 28 του Νοέμβρη. Ωστόσο, η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ καλεί τις Ομοσπονδίες του κλάδου να αποφασίσουν 24ωρη απεργία ανά χώρο δουλιάς.

Η απόφαση ψηφίστηκε από τις παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση». Την πρόταση της ΕΣΑΚ, για 24ωρη απεργία ψήφισε και ένας συνδικαλιστής της ΠΑΣΚ.

Η ΕΣΑΚ-Δημοσίου καλεί σε απεργιακή συμπαράταξη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Νομοσχέδιο καταστρατήγησης ουσιαστικών εργασιακών δικαιωμάτων. Αλλωστε, όπως εκτιμούν οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ-Δημοσίου, η ΑΔΕΔΥ με τη στάση αυτή όχι μόνο παίρνει τη μεγάλη ευθύνη υποτονικής συμμετοχής, αλλά έτσι υποβαθμίζεται και η σημασία του αντεργατικού νομοσχεδίου. Εμμέσως συμπράττει, συμφωνεί με την ουσία του. Το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα πρέπει να πάρει την υπόθεση του αγώνα στα χέρια του. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πιέσουν και να πάρουν αποφάσεις μέσα από Ομοσπονδίες και σωματεία για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 7 του Δεκέμβρη.

Τέλος, επαναβεβαιώνεται η απόφαση της ΑΔΕΔΥ για συλλαλητήριο, στις 19 του Δεκέμβρη, την πρώτη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΟΧΙ της πλειοψηφίας στην απόσυρση

Με πρωτεργάτιδα την ΠΑΣΚΕ, η πλειοψηφία της διοίκησης αντέδρασε στην πρόταση για απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου

Κινούμενη στα πλαίσια της πολιτικής του ηγετικού πυρήνα της ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αρνήθηκε, στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΕΚΘ, να τοποθετηθεί υπέρ της απόσυρσης του αντεργατικού νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποίησε τη γνωστή ρητορική για την αναγκαιότητα επιτυχίας της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 7 του Δεκέμβρη, μέρα έναρξης της συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή, η παράταξη της πλειοψηφίας αντέδρασε πεισματικά στη θέση της «Εργατικής Ενότητας» και άλλων συνδικαλιστών, που πρότειναν το κύριο αίτημα της απεργίας να είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου-τέρας, όπως χαρακτηρίστηκε.

Οχι μόνο δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για παρόμοια αγωνιστική αντιμετώπιση του θέματος και καθορισμό μέτρων για συνέχιση των κινητοποιήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος για την απόσυρση των αντεργατικών μέτρων, αλλά η πλειοψηφούσα παράταξη δε δέχτηκε ούτε καν να θέσει σε ψηφοφορία τη σχετική πρόταση, προτιμώντας να κλείσει όπως όπως τη συνεδρίαση.

Για μια ακόμα φορά, στη συνεδρίαση αυτή του Γενικού Συμβουλίου του ΕΚΘ συγκρούστηκαν η αγωνιστική γραμμή της συνεπούς ταξικής πάλης, που εκφράστηκε από τις δυνάμεις της «Εργατικής Ενότητας», και η γραμμή των παραταξιακών υπολογισμών, της σύμπλευσης με την ηγεσία της ΓΣΕΕ, της συναίνεσης και του «κοινωνικού διαλόγου», που εξέφρασαν οι δυνάμεις της πλειοψηφίας, πρωτοστατούσης της ΠΑΣΚΕ.

Η «Εργατική Ενότητα» πρότεινε να καθοριστεί ως στόχος της απεργίας στις 7 του Δεκέμβρη και των άλλων κινητοποιήσεων, που πρέπει να οργανωθούν αμέσως, η απόσυρση του νομοσχεδίου και η κατάργηση στην πράξη οποιουδήποτε νόμου σ' αυτή την κατεύθυνση. Η πλειοψηφία, όπως έγινε φανερό από τη συνεδρίαση, αποβλέπει σε πιθανή «βελτίωση» ή εξωραϊσμό του νομοσχεδίου, που θα το θεωρήσει σαν σημαντική επιτυχία.

Ο γραμματέας του ΕΚΘ, Θεόδωρος Κυριακίδης, στην ομιλία του ξεσκέπασε την αντιλαϊκή φύση του νομοσχεδίου, αναλύοντας τα κυριότερα άρθρα του και τις αρνητικές επιπτώσεις τους στους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο γραμματέας της ΕΣΑΚ Θεσσαλονίκης, Βασίλης Ρέβας, αντέκρουσε με πειστικά επιχειρήματα τη γραμμή του μικρότερου κακού, που προωθεί η πλειοψηφία και κατέληξε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν επιδέχεται φτιασιδώματα και βελτιώσεις και πρέπει να αποσυρθεί ή να ανατραπεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ