ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Στο φόντο της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών

Αρχισε χτες, με τον απολογισμό - προγραμματισμό δράσης που κατέθεσε η πλειοψηφία της διοίκησης να  αποδέχεται  την ιδιωτικοποίηση με...«όρους» 

Σε μια περίοδο που με επείγουσες διαδικασίες προωθείται το ξεπούλημα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά στο μεγάλο κεφάλαιο και η ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ξεκίνησε χτες τις εργασίες του, το εκλογικοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), το οποίο και ολοκληρώνεται σήμερα.

Από τους προσκεκλημένους που χαιρέτισαν έγινε μια προσπάθεια να πειστεί το Σώμα των αντιπροσώπων ότι το ξεπούλημα των δύο μεγάλων λιμανιών και αυτών που θ' ακολουθήσουν είναι για το καλό της χώρας και των εργαζομένων και σ' αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και ο γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Χαλβατζόγλου. Αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και αντιπροέδρου του Δ.Σ του οργανισμού Γ. Μίχα που ούτε λίγο, ούτε πολύ ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η μετοχοποίηση του ΟΛΠ.

Ο απολογισμός δράσης της ΟΜΥΛΕ που παρουσιάστηκε στο συνέδριο χαρακτηρίζεται από τα βήματα προς τα πίσω που έκανε η Ομοσπονδία με ευθύνη της πλειοψηφίας. Το αίτημα για λιμάνια 100% στο δημόσιο και ενιαία εξαφανίστηκε από τον απολογισμό-προγραμματισμό δράσης. Το σκεπτικό που αναπτύσσεται είναι ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς και μέσα σ' αυτά τα πλαίσια θα διαπραγματευτεί για «καλύτερους όρους»! Δεν είναι άσχετο ότι την περίοδο που προωθούσε η κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση, η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας «πάγωσε» τις κινητοποιήσεις και αρνήθηκε το συντονισμό δράσης με τ' άλλα σωματεία.

Ο Στ. Βάσος επικεφαλής της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) στην τοποθέτηση του αποκάλυψε στο σώμα ότι η ιδιωτικοποίηση εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική που εξυπηρετεί τα κέρδη των πολυεθνικών και στις γενικότερες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Απέρριψε στο σύνολο του το διοικητικό απολογισμό δράσης και κατήγγειλε ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ θεωρούν σαν δεδομένη την πολιτική που εφαρμόζεται και μέσα σ' αυτά τα πλαίσια θα διαπραγματευτεί τη θέση της.

«Είναι καταδίκη για τους εργαζόμενους αυτή η τακτική γιατί κάθε φορά τους οδηγεί σ' ένα χειρότερο σημείο», τόνισε και πρότεινε τον άλλο δρόμο που αντιπαλεύει στο σύνολο της αυτή την πολιτική, για λιμάνια δημόσια στην υπηρεσία του λαού και όχι των πολυεθνικών. Τόνισε ότι πάγιο αίτημα είναι λιμάνια 100% στο δημόσιο. Ζήτησε να σταματήσει η σύμβαση σκάνδαλο με την «Ιντρασόφτ». Να διεκδικηθεί να μην μετατραπούν και τα Λιμενικά Ταμεία σε ΑΕ. Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα του αγώνα ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με αιχμή την απεργία στις 7 Δεκέμβρη και παραπέρα προγραμματισμό του και συντονισμό της ΟΜΥΛΕ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική για να μπουν εμπόδια, ν' αναχαιτιστεί και ν' ανατραπεί στην πορεία αυτή η πολιτική.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ
Ξεδιάντροπο «δούναι και λαβείν»

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τον αποκλεισμό   της ΔΑΣ από το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου, μετά από συμφωνία των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΑΤΕ  

Προϊόν ενός κρυφού και ανήθικου παζαριού κι ενός ξεδιάντροπου "δούναι και λαβείν" ανάμεσα στις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΑΤΕ, είναι η συγκρότηση του προεδρείου της νέας διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Βεβαίως, είναι προφανές και αυτονόητο ότι οι εκτελεστές αυτής της επαίσχυντης - πλην, όμως, αμοιβαίως επωφελούς και διμερώς συμφέρουσας - συμφωνίας των δύο παρατάξεων, ενήργησαν στη βάση των γενικών κατευθύνσεων και προδιαγραφών για το συνδικαλιστικό κίνημα που πρεσβεύουν και υπηρετούν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ.

Στόχος της συμφωνίας που επιτεύχτηκε ήταν:

- Ο αποκλεισμός από το Προεδρείο του ΕΚΒ των συνεπών αγωνιστών συνδικαλιστών της ΔΑΣ, ώστε να μην υπάρχει κανείς εκεί που θα ελέγχει εκ των έσω και θα καταγγέλλει έξω τις αποφάσεις που θα στηρίζουν, επί της ουσίας, την κυβερνητική αντεργατική πολιτική, θα εξυπηρετούν, εν πολλοίς τους εργοδότες και θα επιχειρούν τον αποπροσανατολισμό της εργατικής τάξης και την υπονόμευση των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, επιχειρείται να σταλεί το μήνυμα ότι, προκειμένου να συνεχιστεί η συμβιβαστική φιλοκυβερνητική τακτική τους οι δύο παρατάξεις δε θα διστάσουν να διακινδυνεύσουν τη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος.

- Η διατήρηση των πόστων από γνωστούς και μη εξαιρετέους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, οι οποίοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρούν ότι το ΕΚΒ είναι "βιλαέτι" τους και δε λένε να ξεκολλήσουν με τίποτα από τις "καρέκλες" τους.

Είναι, όμως, τόσο προκλητική και ξεδιάντροπη η "κολεγιά" ανάμεσα στους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΑΤΕ στο ΕΚΒ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Πρώτη, βεβαίως, αντέδρασε η ΔΑΣ, η οποία σε ανακοίνωσή της κατήγγειλε τη νέα "κολεγιά" των δύο παρατάξεων και κάλεσε τα ΔΣ των σωματείων και τους εργαζόμενους ν' αναπτύξουν νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να συσπειρωθούν και να στηρίξουν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών, για να μην περάσουν οι αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης, των βιομηχάνων και της ΕΕ.

Αντέδρασε - όχι τόσο για λόγους αρχής, αλλά περισσότερο, διότι νιώθει "ριγμένη" στη μοιρασιά των πόστων - και η ΔΑΚΕ, μη συμμετέχοντας στη διαδικασία και ζητώντας τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού και αναλογικού προεδρείου, μ' αποτέλεσμα τελικά αυτό να συγκροτηθεί "κολοβό", αφού οι θέσεις που προορίζονται για τους συμβούλους της ΔΑΚΕ μένουν, προς το παρόν, κενές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντέδρασε ακόμα και συνδικαλιστής της ΑΤΕ - συγκεκριμένα ο Ν. Κουνατίδης - ο οποίος και παραιτήθηκε. (Ο ίδιος δημοσίως επικαλέστηκε επαγγελματικούς λόγους για την παραίτησή του, αλλά πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτή οφείλεται στη διαφωνία του με τη συνεργασία ΠΑΣΚΕ - ΑΤΕ). Με τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο παρατάξεις δε φαίνεται να συμφωνεί και ο Στ. Φούσκης, γραμματέας της ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΝ, ο οποίος σε δημόσια δήλωσή του ανέφερε: «Μπροστά στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στ' αντεργατικά μέτρα που προωθεί με το νομοσχέδιο των εργασιακών σχέσεων, θεωρώ ότι το προεδρείο του ΕΚΒ θα έπρεπε να κινείται σε αρχές ενότητας, αντιπροσωπευτικότητας και αναλογικότητας». Αφησε, όμως, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι η συμφωνία ΠΑΣΚΕ - ΑΤΕ στο ΕΚΒ δεν είναι προϊόν της πολιτικής του Κόμματός του για τα συνδικαλιστικά, αλλά αποτέλεσμα "προσωπικής πολιτικής" του Κ. Καραγιάννη, ο οποίος είναι στέλεχος του ΣΥΝ και "μόνιμος" σχεδόν γραμματέας του ΕΚΒ, τα τελευταία χρόνια. Τον ίδιο συνδικαλιστή κατηγορούν, πράγματι, κι άλλα στελέχη του ΣΥΝ στο Βόλο ότι "κάνει του κεφαλιού του", "συνεννοείται μόνο με τον Τυλιγάδα", (σ.σ. Πρόεδρος του ΕΚΒ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) και "συνδικαλίζεται για να εξασφαλίσει το προσωπικό του βόλεμα".

Χωρίς να παραγνωρίζει κανείς ότι, ως ένα βαθμό, μπορεί να ισχύει κι αυτή η εκδοχή, θα πρέπει να παραδεχτούν όλοι ότι ο Κ. Καραγιάννης δε θα μπορούσε να "συνδικαλίζεται" έτσι αν δεν είχε την έγκριση, ή, εν πάση περιπτώσει, την ανοχή του ΣΥΝ...

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δική τους υπόθεση η αντίσταση

Το αντεργατικό νομοσχέδιο πρέπει να συναντήσει ισχυρή  αντίσταση δηλώνουν οι εμποροϋπάλληλοι

Για την αφαίρεση κατακτήσεων και δικαιωμάτων που προσπαθεί η κυβέρνηση να επιβάλει, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, συζήτησαν χτες το μεσημέρι οι εμποροϋπάλληλοι του Πειραιά, σε σύσκεψη που διοργάνωσε ο Σύλλογος, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Κοινή εκτίμηση όλων ήταν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και είναι ώρα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Η αγωνία για το τι θα συμβεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν έκδηλη, καθώς, όπως ειπώθηκε από πολλούς, η παράνομη εργοδοτική αυθαιρεσία που βιώνουν σήμερα στο πετσί τους θα γίνει πλέον και νόμος! Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την επέκταση της μερικής απασχόλησης, την κατάργηση του 2%, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και άλλα που προβλέπει το νομοσχέδιο, μίλησαν στη σύσκεψη ο γραμματέας του ΕΚΠ Μ. Νουφαρίτσης, η Κ. Μυστεγνιώτη και η Κ. Ιωαννίδου, πρόεδρος και γραμματέας του συλλόγου αντίστοιχα.

Ο Μ. Νουφαρίτσης τόνισε ότι το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις είναι προπομπός για τις ανατροπές που θα ακολουθήσουν στην κοινωνική ασφάλιση και το συνταξιοδοτικό και είναι αλυσίδα με τις ανατροπές που γίνονται με το νομοσχέδιο για την υγεία. «Αυτά, συνέχισε, που σήμερα παράνομα κάνουν οι εργοδότες, τώρα θα γίνουν νόμιμα. Δε θα υπάρχει ζωή για τον εργαζόμενο μετά. Αν τώρα δεν ξεσηκωθούμε, τα πράγματα θα γίνουν ασύλληπτα χειρότερα». Κάλεσε δε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά στις 6 το απόγευμα στο ΕΚΠ.

Το ΔΣ του συλλόγου ήδη έχει αποφασίσει συμμετοχή των εργαζομένων στη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Περιοδείες ενημέρωσης σε όλους τους χώρους δουλιάς του Πειραιά, συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση καθώς και συμμετοχή στην απεργία στις 7 του Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ