ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Αντίσταση στο ξεπούλημα!

  Το σωματείο  εργαζομένων εκφράζει την αντίθεσή του στο ξεπούλημά της και η ΚΟ Φθιώτιδας του ΚΚΕ καλεί σε ενωτικό αγώνα για την αποτροπή του

Τη διαπίστωση ότι εργοδοσία, κυβέρνηση και δικαστική εξουσία «βγάζουν παράνομες όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, καταργώντας έτσι το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας» κάνει η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, με αφορμή την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει η ΠΟΕΜ στις 24 Νοέμβρη στη ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα, το σωματείο καταγγέλλει το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης και καλεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία στις 7 Δεκέμβρη.

Επίσης, η Κομματική Οργάνωση Φθιώτιδας του ΚΚΕ καλεί με ανακοίνωσή της σε αντίσταση στο ξεπούλημα της επιχείρησης με την οποία τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ διαφωνούν με το ξεπούλημά της και αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική που οδηγεί εκεί, πιστεύοντας πως μπορεί να αξιοποιηθεί σε όφελος του λαού και του τόπου.

«Σε αυτό τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν και τη μορφή της απεργίας. Τότε η δικαιοσύνη, που έχει ταξικό χαρακτήρα και εξυπηρετεί την κυρίαρχη τάξη του συστήματος, έσπευσε να "απαγορεύσει τις απεργίες" για να διευκολύνει την πολιτική της κυβέρνησης», σημειώνει η ΚΟ του ΚΚΕ και συνεχίζει: «Στη δικτατορία των μονοπωλίων και του κεφαλαίου που της φοράνε τον μανδύα μιας ψευτοδημοκρατίας, για να μας αποπροσανατολίζουν οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Ενωμένοι γύρω από τα συμφέροντα της τάξης μας και με συμμάχους όσους από τους κατοίκους της περιοχής έχουν την ίδια θέληση για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ και τη διαφορετική πορεία της ανάπτυξης του τόπου, μπορούμε να αντιδράσουμε και πέρα από την απαγορευμένη χρησιμοποίηση της απεργίας».

Υπογραμμίζει επίσης: «Το ΚΚΕ σας καλεί ενωμένοι να αναζητήσετε συμμάχους ανάμεσα στους κατοίκους της γύρω περιοχής και να συνεχίσετε τον αγώνα σας με οποιαδήποτε μορφή αξιοποιώντας την πείρα που αποκτάτε.

Το ΚΚΕ σας καλεί να δυναμώσετε την αντίσταση. Οι εργατοϋπάλληλοι της ΛΑΡΚΟ μαζί με όλο το λαό της περιοχής, που θα πληγεί από το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, να χτίσουν το δικό τους μέτωπο κόντρα στο μέτωπο της κυβέρνησης - μονοπωλίων. Οι δυνάμεις αυτές μόνο την πίεση της ενωμένης πάλης του λαού καταλαβαίνουν. Τρέμουν στην προοπτική να κατανοήσει ο αγωνιζόμενος λαός την ανάγκη αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών προς όφελος του λαού».

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι απεργούν ζητώντας την επαναπρόσληψη συνδικαλιστή

Συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι εργαζόμενοι στο Χαλυβουργείο της Θεσσαλονίκης με αίτημα την ανάκληση της παράνομης απόλυσης του γενικού γραμματέα του σωματείου. Το σωματείο προσωπικού Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρίας Χάλυβος Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει την απόλυση «μεθοδευμένη απάνθρωπη και παράλογη ενέργεια», σημειώνοντας ότι η εργοδοσία με τον τρόπο αυτό θέλει να κάμψει το φρόνημα και το ηθικό των εργαζομένων και των συνδικαλιστών. «Εχουν απεργαστεί σχέδια για μετωπική ρήξη και σύγκρουση με τους εργαζόμενους, με υποχθόνιο σκοπό ακόμα και τη διάλυση του σωματείου, για να προχωρήσουν ανεξέλεγκτα στην κατάργηση όλων των δικαιωμάτων μας. Είναι ανεξέλεγκτοι, καλύπτονται από το σύστημα και μπορούν να παραβιάζουν τους νόμους, να μη σέβονται κανέναν και να μένουν ατιμώρητοι», τονίζεται σε ανακοίνωση - καταγγελία του σωματείου.

Σχετικά ο πρόεδρος του σωματείου Ε. Κοκονεζάκης δήλωσε στο «Ρ»: «Την προηγούμενη βδομάδα κάναμε απεργία γιατί είχαμε πρόβλημα με τις εργασιακές σχέσεις. Ενώ δηλ. απαιτείται η συναίνεση των εργαζομένων, η εταιρία αυθαίρετα επιχείρησε να εφαρμόσει μόνη της συστήματα συνεχούς λειτουργίας, χωρίς να τα έχει θεωρήσει η Επιθεώρηση Εργασίας. Μόλις προκηρύξαμε την απεργία την περασμένη Παρασκευή η εργοδοσία απέλυσε τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Παναγιώτη Χατζή, με την πρόφαση ότι είχε περιπέσει πριν 35 μέρες σε ποινικό αδίκημα, μια κατηγορία ανύπαρκτη και ψευδής. Για το λόγο αυτό συνεχίζουμε τις απεργιακές μας εκδηλώσεις με συμπαραστάτες και το ΕΚΘ, τις κλιμακώνουμε και ζητάμε τη συμπαράσταση φορέων, αλλά και Πολιτείας προκειμένου να ανακληθεί η απόλυση του συναδέλφου. Μετά συζητάμε και όλα τα άλλα. Καθημερινά, όσο διάστημα θα απεργούμε θα γίνονται συγκεντρώσεις μπροστά στο εργοστάσιο, ενώ παράλληλα προσφεύγουμε σ' όλα τα νόμιμα μέσα. Οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι».

Οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους με γενική τους συνέλευση τη Δευτέρα. Με απόφασή του το Γενικό Συμβούλιο του ΕΚΘ εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων στο Χαλυβουργείο και δηλώνει ότι καλύπτει τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις μέχρι και το Σαββατοκύριακο.

«ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΟΧΙ στην αδράνεια

  Η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας Εργαζομένων» ζητά από το σωματείο να γίνει Γενική Συνέλευση για τη συζήτηση του αντεργατικού νομοσχεδίου

Τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου, για να συζητήσει τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων, ζητά από το προεδρείο του σωματείου η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας», που συγκέντρωσε γι' αυτό το σκοπό τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών.

Η παρέμβαση αυτή υπαγορεύτηκε από τη στάση του προεδρείου, το οποίο, μπροστά στις κρίσιμες εξελίξεις για τους εργαζόμενους, αντί να τους ενημερώνει, καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού και αδράνειας. Η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας» ζητά να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για την κλιμάκωση του αγώνα, ώστε να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, να φύγει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ από το «διάλογο - απάτη», καθώς και για το αίτημα των συμπληρωματικών αυξήσεων για το 2001.

«Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη για όλους μας - σημειώνει, στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή - γι' αυτό απαιτείται καλή ενημέρωση και πρωτοβουλίες, για το τι θα κάνουμε. Μπροστά μας έχουμε την πανελλαδική απεργία και η επιτροπή θα δουλέψει δραστήρια, ώστε η επιτυχία της να γίνει υπόθεση όλων μας. Η συνεχιζόμενη λιτότητα και ακρίβεια έχει εξανεμίσει το εισόδημά μας. Είναι φανερό ότι οι αυξήσεις του 2001, που έχουν υπογραφεί από το προεδρείο του σωματείου, δεν καλύπτουν τη μείωση του εισοδήματός μας. Κρίνουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα και είναι αναγκαίο για πρόσθετη αύξηση».

Τέλος, η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας» καταγγέλλει την τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η πλειοψηφία του σωματείου και, συγκεκριμένα, ο πρόεδρός του Κ. Καράπουρνος κατά των εργαζομένων που υπέγραψαν το αίτημα για γενική συνέλευση.

Απεργία στα «Τσιμέντα Χαλκίδας»

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα «Τσιμέντα Χαλκίδας», μετά την άρνηση των Εγγλέζων ιδιοκτητών του ομίλου BCI - στον οποίο έχει περιέλθει η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία - να υλοποιήσουν συμβατικές τους υποχρεώσεις με το σωματείο εργαζομένων.

Ετσι, μετά την εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, προκηρύχτηκε η σημερινή προειδοποιητική απεργία με αιτήματα την εφαρμογή των εργοστασιακών συμβάσεων της 2-10-1992 και 3-7-2000 που αφορούν την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας με πρόσληψη προσωπικού, τη μη εφαρμογή της πολυειδικότητας, την απομάκρυνση των εργολάβων που καλύπτουν μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας στην καθημερινή συντήρηση, την καταβολή πριμ, ίσο με το μέσο μισθό στο εργοστάσιο, σε όλους τους εργαζόμενους και όχι επιλεκτικά σε μερικούς και, τέλος, τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, αλλά και την προστασία από τη ρύπανση του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.

Το σωματείο προειδοποιεί τη διοίκηση της εταιρίας ότι θα φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει, αν μετά την πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας συνεχίζει να αδιαφορεί για την επίλυση των προβλημάτων.

ΦΑΡΚΑΔOΝΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Αντιδρούν στο «πάγωμα» της κατασκευής κατοικιών

Τις αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων στη Φαρκαδόνα Τρικάλων προκαλεί το «πάγωμα» των εργασιών για την κατασκευή των 80 λαϊκών κατοικιών, οι οποίες είχαν δημοπρατηθεί από το 1997. Το «πάγωμα» οφείλεται στο γεγονός ότι, εντελώς ξαφνικά και αδικαιολόγητα, διεκόπη η χρηματοδότηση του έργου, φορέας υλοποίησης του οποίου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων. Ο δήμαρχος Φαρκαδόνας θα επισκεφτεί, στις επόμενες μέρες, το αρμόδιο υπουργείο, που είναι και φορέας χρηματοδότησης του έργου, προκειμένου να θέσει το αίτημα συνέχισης της χρηματοδότησης, ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι εργασίες κατασκευής των λαϊκών κατοικιών.

Σκοτώθηκε χειριστής κλάρκ

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες το πρωί στη Νέα Πέραμο Καβάλας ο 53χρονος Παρασκευάς Δαγαρτζίκας, την ώρα που οδηγούσε μηχάνημα τύπου κλαρκ. Το όχημα προσέκρουσε σε διπλανό μπαλκόνι με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στη θωρακική χώρα και στο κεφάλι. Ο άτυχος 53χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καβάλας όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ