ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΣΥ»
Δημοσιοποιούνται δυο νομοσχέδια

Ηδη η κυβέρνηση προχώρησε στη συγκρότηση Κεντρικής και Περιφερειακής Ομάδας Διοίκησης Εργου για την  «προώθηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος "Υγεία του Πολίτη"»

Σε προεργασίες για την προώθηση της αντι-ΕΣΥ μεταρρύθμισης έχει προχωρήσει η κυβέρνηση τόσο σε κεντρικό, όσο και περιφερειακό επίπεδο, ενώ σήμερα ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος θα δώσει στη δημοσιότητα δύο σχέδια νόμου.

Η παρουσίαση των νομοσχεδίων θα γίνει στο Ζάππειο, ώρα 12, αλλά στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται τίποτε για το περιεχόμενο. Σίγουρα όμως το πρώτο θα αφορά στη συγκρότηση των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠΕΣΥ), τη Διοίκηση των νοσοκομείων και το ανθρώπινοδυναμικό. Το δεύτερο εικάζεται ότι θα αφορά στο Σώμα Επιθεώρησης Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

Μάλιστα για την εμπέδωση των ανθυγιεινών σχεδίων το υπουργείο Υγείας οργανώνει αύριο ολοήμερη ημερίδα στην αίθουσα του ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7) με θέμα: «Η μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα και η ευρωπαϊκή εμπειρία». Εισηγητής θα είναι ο Αλ. Παπαδόπουλος, ενώ μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται η Κοινοτική Επίτροπος Α. Διαμαντοπούλου, ο Διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος και αρκετοί καθηγητές (Ελληνες και ξένοι).

Πάντως, απουσιάζουν παντελώς οι εργαζόμενοι λες και τα νοσοκομεία λειτουργούν χάρη στους μεγαλοσχήμονες εισηγητές και όχι απ' τις νοσοκόμες που κάνουν δυο και τρία νυχτέρια τη βδομάδα.

Οι ομάδες εργασίας

Με κοινή απόφαση του Αλ. Παπαδόπουλου και της υπουργού Εσωτερικών Β. Παπανδρέου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 1397/15.11.2000) προβλέπεται η συγκρότηση Κεντρικής και ΠεριφερειακήςΟμάδας Διοίκησης Εργου (ΚΟΔΕ και ΠΟΔΕ αντίστοιχα) για την «προώθηση της Μεταρρύθμισης "Υγεία για τον Πολίτη"».

Εργο της ΚΟΔΕ είναι η «παρακολούθηση και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, η επάρκεια των πόρων και ο καθορισμός των προτεραιοτήτων σε σχέση με την εφαρμογή των επιμέρους έργων». Ανάλογο είναι και το έργο της ΠΟΔΕ, όπως περιγράφεται στην υπουργική απόφαση.

Στις δυο ομάδες θα συμμετάσχουν ειδικοί εμπειρογνώμονες και στελέχη του υπουργείου Υγείας και για μεν την ΚΟΔΕ θα είναι 21, ενώ στις ΠΟΔΕ δε θα υπερβαίνει τις επτά -πλην της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας που δε θα υπερβαίνουν τα 11 μέλη.

ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑμΕΑ
Αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων

  Συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος το Σάββατο (2.12.2000), ώρα 11 πμ,  και πορεία στη Βουλή διοργανώνουν φορείς του αναπηρικού κινήματος

Αγωνιστικό στίγμα στην 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στην αντίληψη που θέλει αυτή τη μέρα ευκαιρία για φιέστες δίνει η Επιτροπή για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 3ης Δεκέμβρη, η οποία πραγματοποιεί συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος το Σάββατο 2 του Δεκέμβρη στις 11 π.μ και πορεία στη Βουλή.

«Η 3η Δεκέμβρη δεν είναι μέρα για σόου για να εκφράζουν κάποιοι την αγάπη τους και τη συμπάθειά τους - κατά κανόνα αυτοί που έχουν κύρια την ευθύνη για τα προβλήματα των ΑμΕΑ στη χώρα μας - αλλά μέρα αγώνα και διεκδίκησης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε από φορείς και συνδικαλιστές των ΑμΕΑ, των γονέων και κηδεμόνων και των εργαζομένων και εκπαιδευτικών στα Ειδικά Σχολεία και τους οργανισμούς των ΑμΕΑ.

Αντίθετα η φιλοκυβερνητική ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) περιορίστηκε στη διοργάνωση συνεδρίου στις 1 και 2 Δεκέμβρη 2000 με θέμα: «Τα δικαιώματα των ΑμΕΑ: Προώθηση της ισότητας και καταπολέμηση των διακρίσεων». Ενα συνέδριο που, σύμφωνα με την ΕΣΑΕΑ, τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνίδας επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου και του υφυπουργού Υγείας - Πρόνοιας Δημήτρη Θάνου και το οποίο αποτελεί προσπάθεια διαφήμισης της κυβερνητικής πολιτικής.

«Την 3η Δεκέμβρη Παγκόσμια Μέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες η κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας, με τις γνωστές φιλάνθρωπες κυρίες θα τη γιορτάσουν με διάφορα σόου, ημερίδες και δεξιώσεις χρησιμοποιώντας τα ΑμΕΑ ως αναλώσιμο είδος και μακιγιάζ για το δήθεν κοινωνικό της πρόσωπο» επισήμανε στο «Ρ» ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΚ ΑμΕΑ).

«Αυτοί, συνέχισε, που επιβάλλουν τη μείωση των κοινωνικών δαπανών για υγεία - πρόνοια - παιδεία, την εμπορευματοποίηση των πάντων στο όνομα της ΟΝΕ και του ανταγωνισμού την 3η του Δεκέμβρη με τα φώτα των διάφορων καναλιών θα εκφράσουν την αγάπη τους και τη συμπάθειά τους. Ολα αυτά με τη βοήθεια της νόθας διοίκησης της ΕΣΑΕΑ, που έχοντας χάσει κάθε όριο αξιοπρέπειας γυρίζει την πλάτη για μια ακόμα φορά στα ΑμΕΑ στο όνομα να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά το ρόλο της σαν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, για να εξασφαλίζει τη χειραγώγηση του αναπηρικού κινήματος, για να εμφανίζονται δήθεν οι ανάπηροι ότι συναινούν στην καρατόμηση των δικαιωμάτων τους».

Αποκλεισμένοι από τη φαρμακευτική περίθαλψη

Σε ιατροφαρμακευτική απομόνωση οδηγεί η κυβέρνηση, με την ανθυγιεινή της πολιτική, ολόκληρες περιοχές και χωριά της επαρχίας σε όλη τη χώρα. Και όσοι «τολμηροί» φαρμακοποιοί τόλμησαν την εγκατάστασή τους σε τέτοιες απομακρυσμένες περιοχές, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια είτε στο κλείσιμο, είτε στην άρον - άρον μετεγκατάστασή τους. Αιτία, το Προεδρικό Διάταγμα 67/2000 που τέθηκε σε εφαρμογή από 1-9-2000 και συγκεκριμένα η παράγραφος 13 του άρθρου 2, που αναφέρεται στις δυνατότητες συνταγογραφίας των αγροτικών γιατρών. Η εφαρμογή του ΠΔ εδώ και τρεις μήνες έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση δεκάδες φαρμακοποιούς εγκαταστημένους σε μικρές επαρχιακές πόλεις και χωριά.

Είναι χαρακτηριστική η, γεμάτη οργή και αγανάκτηση, διαμαρτυρία, που απευθύνει στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Φαρμακευτικό Σύλλογο Εύβοιας, το Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Καρύστου και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρμαρίου, ο φαρμακοποιός Νίκος Κατσιμπούλας, που λειτουργεί φαρμακείο στο Μαρμάρι Καρύστου. «Οδηγούμαστε σε ολοκληρωτική καταστροφή, σαν φαρμακεία απομακρυσμένων επαρχιακών περιοχών και χωριών που δεν έχουν Κέντρα Υγείας και ειδικευμένους γιατρούς, αλλά εξαρτώνται από τους αγροτικούς γιατρούς», αναφέρει ο Ν. Κατσιμπούλας και συνεχίζει: «Συγκεκριμένα και για παράδειγμα το χωριό που βρίσκεται το φαρμακείο μου, απέχει άνω των 20 χιλ. από το Κέντρο Υγείας Καρύστου, ενώ άλλες περιοχές απέχουν άνω των 40 χιλ. και είναι αδύνατο στους ασφαλισμένους να μετακινούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο Κέντρο Υγείας Καρύστου είτε για γνωματεύσεις είτε για θεωρήσεις. Το ΠΔ 67/2000 δημιουργεί διακρίσεις ανάμεσα στα φαρμακεία αστικών περιοχών και χωριών και μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο και σε εγκατάλειψη από πλευράς φαρμακευτικής κάλυψης των ασφαλισμένων και των κατοίκων, γενικότερα, αυτών των περιοχών. Εκφράζουμε απελπισμένη έκκληση για τη μη εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου του εν λόγω ΠΔ και προτείνουμε ή να εξαιρεθούν οι περιοχές αυτές που δεν έχουν ειδικευμένους γιατρούς και ελεγκτές Ταμείων ή να φροντίσουν άμεσα τα πλησιέστερα Κέντρα Υγείας και περιφερειακά νοσοκομεία να καλύπτουν καθημερινά τα αγροτικά ιατρεία με ειδικευμένους γιατρούς του ΕΣΥ, γιατί ούτε οι κάτοικοι αυτών των περιοχών είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας ούτε εμείς οι φαρμακοποιό των χωριών είμαστε επιστήμονες δεύτερης κατηγορίας, αφού, εκτός του επαγγέλματός μας, ασκούμε σε αντίξοες συνθήκες κοινωνικό λειτούργημα σ' αυτές τις περιοχές».

ΛΑΡΙΣΑ
Σκουριάζουν τα μηχανήματα, ταλαιπωρούνται οι ασθενείς

Στα νοσοκομεία της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης καταφεύγουν καθημερινά περίπου 150 Λαρισαίοι καρκινοπαθείς για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία. Εκτιμάται, δε, ότι σε ετήσια βάση ο αριθμός των Λαρισαίων που μεταβαίνει στ' αντικαρκινικά νοσοκομεία των δύο πόλεων φτάνει μέχρι και τις 2.000, χωρίς να συνυπολογιστούν τα νέα περιστατικά. Αν ληφθεί, δε, υπόψη το γεγονός ότι η ακτινοθεραπεία διαρκεί μέχρι και ενάμιση μήνα - η διαδικασία δεν κρατά πάνω από 15 λεπτά - αυτό σημαίνει ότι ένας Λαρισαίος ασθενής καταφεύγει στ' αντικαρκινικά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για μια θεραπεία που κρατά μόλις 15 λεπτά.

Βεβαίως, αυτό το πήγαινε - έλα στα νοσοκομεία έχει τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις στους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από τις συνεχείς μετακινήσεις, από τις λίστες αναμονής σ' αυτά και πολλές φορές ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί η κατάστασή τους, αλλά και το οικονομικό κόστος γι' αυτούς και τις οικογένειές τους είναι τεράστιο.

Το τραγικό της υπόθεσης που απεικονίζει την πολιτική απαξίωσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της δημόσιας υγείας είναι το γεγονός ότι εδώ και 5 χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας παραμένει αναξιοποίητος ο πλέον σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός της χώρας, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δραχμών περίπου, δηλαδή μηχανήματα και υποδομή για ακτινοθεραπείες, αλλά το υπουργείο Υγείας δεν έχει εγκρίνει εγκατάσταση του τμήματος. Ιδιαίτερα μετά τις εκλογές ούτε λόγος να γίνεται, καθώς προεκλογικά όλοι οι Θεσσαλοί θυμούνται τα μεγάλα λόγια για την ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού από τον τότε Λαρισαίο υφυπουργό Υγείας Ν. Φαρμάκη, αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Βεβαίως, το τμήμα μπορεί να λειτουργήσει με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. (Χρειάζονται 10 έως 15 θέσεις τεχνικού κυρίως προσωπικού για την ανάπτυξη περίπου 10 κλινών). Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όμως, μη λαμβάνοντας υπόψη ακόμα και τις ανάγκες ασθενών, που είναι ιδιαίτερα ευπαθείς όπως οι καρκινοπαθείς, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι στόχος της είναι η μετατροπή του δημόσιου αγαθού της υγείας σε εμπόρευμα.

Φαρμακερή υποκρισία

Με έναν υποκριτικό τρόπο για τη δήθεν αντιμετώπιση των λεγόμενων «παράλληλων εξαγωγών» φαρμάκων, αλλά με κύριο στόχο την εξασφάλιση φιλέτου απ' το χονδρεμπόριο των φαρμάκων η Glaxo Welcome αρνείται να προμηθεύσει με φάρμακα την αγορά μέσω των φαρμακαποθηκών. Αντίθετα, με πρόσχημα τις «παράλληλες εξαγωγές», αποφάσισε να διαθέτει απ' ευθείας στα φαρμακεία τρία φάρμακα (serevent, lamictal, imigran) που παρουσιάζουν σχετικά μεγάλη κυκλοφορία.

Με την άρνηση για διάθεση στις φαρμακαποθήκες των παραπάνω φαρμάκων η συγκεκριμένη πολυεθνική χρησιμοποιείται ως πολιορκητικός κριός για να βάλουν πόδι οι πολυεθνικές στο χώρο του εμπορίου, το οποίο διεξάγεται κατά 50% από συνεταιρισμούς.

  • Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός εγκαλεί την κυβέρνηση και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για την παράνομη ενέργεια και καλεί τους φαρμακοποιούς και τους ασφαλισμένους να προασπίσουν τη δημόσια υγεία από τα διάφορα «κόλπα»...
Δικάζονται για το «2004»

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν την Παρασκευή 1 Δεκέμβρη στις 12.00 το μεσημέρι οι έξι πολίτες που θα δικαστούν στις 8 Δεκέμβρη, επειδή ξεδίπλωσαν δύο πανό με συνθήματα κατά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Στη διάρκεια της συνέντευξης, που θα γίνει στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (Ακαδημίας 60), θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα οι κατάλογοι με τις εκατοντάδες υπογραφές των πολιτών που διαμαρτύρονται για τις διώξεις. Οι πολίτες που διώκονται είναι οι Αλ. Βερναδάκης, Ν. Γεροντάκη, Μαρ. Ιατρίδου, Γ. Λιέρος, Γερ. Σκλαβούνος και Β. Φωκάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ