ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αιφνιδιαστικά σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή

Συνεδριάζει σήμερα - αιφνιδιαστικά - η κυβερνητική επιτροπή, με θέμα την εξέταση της πορείας του κυβερνητικού έργου... Η απόφαση για τη σύγκληση του οργάνου έγινε γνωστή χτες, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ουγγαρία, αν και αρχικά δεν προβλεπόταν στην κυβερνητική «ατζέντα» που είχε ανακοινωθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην αρχή της βδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση που θα έχει άτυπο χαρακτήρα, θα τεθούν τα ζητήματα της οικονομίας (λόγω και των εξελίξεων στο Χρηματιστήριο) αλλά και η πορεία ψήφισης του νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Ταυτόχρονα, η επικαιρότητα (σ.σ.: μεταξύ άλλων το κλίμα που διαμόρφωσε η αυτοκτονία Σφηνιά), αλλά και η κινητικότητα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: τελευταία εξέλιξη η ερώτηση 60 και πλέον βουλευτών για την «Ολυμπιακή Αεροπορία»), αναγκάζει τα επιτελεία της κυβέρνησης να σκεφτούν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και το θέμα της λεγόμενης «βασιλικής περιουσίας», που δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση και στο επίπεδο αυτού του είδους των συνεδριάσεων με στόχο τον περαιτέρω αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Πληθαίνουν τα κρούσματα αστυνομικής βίας

Τα κρούσματα αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας σε βάρος πολιτών που αγωνίζονται κατά της κυβερνητικής πολιτικής, που βλέπουν να ποινικοποιείται η συνδικαλιστική και πολιτική τους δράση πληθαίνουν. Οι κομμουνιστές είναι στο κέντρο του στόχου. Η δράση τους ενοχλούσε και εξακολουθεί να ενοχλεί. Τα νέα κρούσματα βιας σε βάρος μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καταγγέλλονται από τους βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκο και Νίκο Γκατζή. Σε Ερώτησή τους που απευθύνεται στον υπουργό Δημόσιας Τάξης αναφέρουν:

«Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα κρούσματα αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας σε βάρος μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τα οποία είναι επακόλουθο του διάχυτου αντικομμουνισμού της κυβέρνησης και της επιχείρησης τρομοκράτησης των κομμουνιστών, αλλά και όσων αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική της.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Κώστα Ψυχογιού, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ, που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη στις 8/11/2000 από αστυνομικούς της "ομάδας Ζ" στη διάρκεια προγραμματισμένου μαθητικού συλλαλητηρίου και οδηγήθηκε στο ΙΖ Αστυνομικό Τμήμα Σταυρούπολης για "εξακρίβωση στοιχείων".

Η άλλη περίπτωση αφορά τους δύο νεολαίους φοιτητές που το βράδυ της Δευτέρας (6 Νοέμβρη), βγαίνοντας από τα γραφεία του ΚΚΕ στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά, έπεσαν σε μπλόκο "Ζητάδων" και αφού ξυλοφορτώθηκαν, δέθηκαν πισθάγκωνα και οδηγήθηκαν στο τμήμα για τα περαιτέρω, ξυλοδαρμό, θρασύδειλες απειλές, όπως "εγώ έχω σκοτώσεις τέσσερις και μη μου κολλάτε!" και άλλα απαράδεκτα, παρουσία της αξιωματικού υπηρεσίας. Να σημειωθεί ότι οι προκλήσεις των υποτιθέμενων οργάνων της τάξης έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν με συλλήψεις ακόμα και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μαζί με συνδικαλιστή έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις. Ενώ σε παράσταση διαμαρτυρίας που έκανε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στον αστυνομικό διευθυντή Πειραιά, η απάντηση ήταν ότι θα ρωτήσει τους αστυνομικούς εάν αληθεύουν οι καταγγελίες!

Μετά τα παραπάνω Ερωτάται ο υπουργός:

- Είναι ενήμερη η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά των αστυνομικών, που θυμίζουν παλιές εποχές, καταδικασμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού, και αν ναι, θεωρεί ότι αυτή πρέπει να είναι η εικόνα και η συμπεριφορά του σύγχρονου αστυνομικού και της Αστυνομίας;

- Ποια είναι τα ονόματα των συγκεκριμένων αστυνομικών που εμπλέκονται και αν πρόκειται να προχωρήσει στην ουσιαστική διερεύνηση των περιπτώσεων και την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους ή ο κάθε Ελληνας πολίτης είναι εντελώς απροστάτευτος μπροστά στην αστυνομική αυθαιρεσία;

- Προτίθεται να πάρει κάποια μέτρα και ποια για τον περιορισμό τέτοιων κρουσμάτων;».

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΔΟΥ
Ταλαιπωρούνται οι φορολογούμενοι

Συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή

Μεγάλη ταλαιπωρία στους φορολογούμενους και ανησυχία στους εργαζόμενους έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την αναδιάταξη των Δημόσιων Οικονομικών Εφοριών (ΔΟΥ).

Τα προβλήματα που δημιουργούνται επισήμανε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, αλλά ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Φωτιάδης, ισχυρίστηκε ότι δε δημιουργείται το παραμικρό πρόβλημα.

Είπε ότι κανένας πολίτης δεν πρόκειται να ταλαιπωρηθεί λόγω της αναδιάρθρωσης των ΔΟΥ και όλες οι συναλλαγές των φορολογουμένων θα εξακολουθήσουν να γίνονται όπως και πριν. Μάλιστα, είπε ότι θα διευκολυνθούν παραπέρα λόγω της δυνατότητας χορήγησης υπηρεσιών μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος. Ο υφυπουργός είπε ότι κανένας εργαζόμενος δε θα μετακινηθεί δυσμενώς και ανέφερε ότι καμία αρμοδιότητα των ΔΟΥ δε θα μεταβιβαστεί σε ιδιώτες.

Φέρνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ταλαιπωρίας λόγω της αναδιάρθρωσης, ο Ν. Γκατζής είπε ότι κάποιος φορολογούμενος που βρίσκεται στην Τζια ή την Κάρυστο θα πρέπει τώρα να έρθει στον Πειραιά και από εκεί να μεταβεί στη Σύρο για να εξυπηρετηθεί. Επίσης έντονη είναι η ανησυχία των εργαζόμενων για την τύχη όσων υπηρετούν σε ΔΟΥ που συγχωνεύονται ή καταργούνται.

Με την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση, είπε ο βουλευτής, εκτός των άλλων αχρηστεύεται και το σύστημα ΤΑΧΙS για το οποίο ξοδεύτηκαν τόσα δισεκατομμύρια δραχμές.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Αυτό το Κόμμα των αγώνων

Ακούστηκε αυτές τις μέρες μια παράφραση του στίχου που έγινε τραγούδι: «Αυτό το Κόμμα είναι ΔΙΚΟ ΜΑΣ και ΔΙΚΟ ΣΑΣ. Δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει». Δικό μας, δηλαδή των μελών και των οπαδών του Κόμματος που το συγκροτούν, που πιστεύουν στις αρχές του, με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό. Το ΚΚΕ είναι έκφραση της συλλογικής θέλησης των μελών του που το υπερασπίζονται, αντιμετωπίζοντας τα μύρια όσα, από τον ταξικό αντίπαλο, που το θεωρεί -και έτσι είναι- ανάχωμα στα σχέδιά του. Αυτό το Κόμμα βρίσκεται και πάλι στην πρωτοπορία των νέων αγώνων.

Δεν είναι όμως μόνο δικό μας, αλλά και ΔΙΚΟ ΣΑΣ. Είναι το Κόμμα που συγκεντρώνει, στη μακρόχρονη ιστορία του, την εκτίμηση, το σεβασμό, αλλά και την ελπίδα όλων εκείνων των συντεταγμένων, ή ασύντακτων, κοινωνικών δυνάμεων που προσβλέπουν σ' αυτό, για την αντιμετώπιση των φοβερών προβλημάτων που σωρεύει η νέα αγριότητα του καπιταλισμού. Είναι αυτοί οι άλλοι, που ανήκουν «φύσει και θέσει» στις νέες κοινωνικές ταξικές διαστρωματώσεις που όχι μόνο δεν περιορίζονται, αλλά αντίθετα, παίρνουν νέα ποσοτική και ποιοτική έκφραση.

Φτωχοί, άνεργοι, απασχολήσιμοι, οι σκεπτόμενοι άνθρωποι, επιστήμονες και διανοητές, εργάτες και αγρότες, υπάλληλοι και μικροεπαγγελματίες με τους «λευκούς γιακάδες», αποτελούν τη μεγάλη δεξαμενή λαϊκών κοινωνικών δυνάμεων, που μπορούν να συμπορευτούν στο ΜΕΤΩΠΟ που προωθεί το ΚΚΕ.

Αυτό το δυνητικά «μπορεί» πρέπει να συμπληρωθεί και με το «πρέπει να συμπορευτούν» και αυτό ανήκει στη δική μας προσπάθεια. Οχι για να ρυμουλκήσουμε, αλλά να πείσουμε με επιχειρήματα ή και να αφυπνίσουμε αδρανείς συνειδήσεις. «Χρέος μας», να ανοιχτούμε στην κοινωνία, χωρίς την έπαρση και την αλαζονεία που χαρακτηρίζει άλλους χώρους.

Η εντυπωσιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ως έκφραση της συσπείρωσης προσώπων και κοινωνικών δυνάμεων -ανεξάρτητα από τις επιμέρους ιδεολογικοπολιτικές διαφορές τους- για την υπεράσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και την έκφραση αλληλεγγύης σε όσους δέχονται την αγριότητα της επίθεσης του κεφαλαίου, αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα και ενθαρρύνει την ευρύτερη ανάπτυξη κοινωνικών αντιστάσεων που προωθεί το ΚΚΕ.


του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
Σε ένα μήνα η σύμβαση στη Βουλή

Μέσα σε ένα μήνα περίπου θα κατατεθεί στη Βουλή η σύμβαση για την προμήθεια των πολεμικών αεροσκαφών «Eurofighters» και μάλιστα «με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους» είπε χτες στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος.

Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, είπε ότι για την περίοδο 2001-2005 προβλέπεται εκταμίευση 1,8 τρισ. δρχ. μέχρι το 2005 και 2,2 τρισ. δρχ. από τις συμβάσεις θα αποπληρωθούν αργότερα κατά την παραλαβή των εξοπλιστικών μέσων.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «κατευθυνόμενο διάλογο από πολλές πλευρές» τα όσα καταγγέλλονται για το ευρωπαϊκό μαχητικό και είπε ότι όταν αποφασίστηκε η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με το συγκεκριμένο αεροσκάφος, δεν υπήρχε άλλη πρόταση από τη γαλλική «Ντασό», αφού η συγκεκριμένη εταιρία δεν προσήλθε με δικό της αεροσκάφος 4ης γενιάς. Η Ελλάδα, είπε, συμμετέχει στην κοινοπραξία που κατασκευάζει το ευρωμαχητικό και η συμμετοχή αυτή αφορά όχι μόνο την αγορά των δικών μας αεροσκαφών αλλά και οποιαδήποτε νέα παραγωγή υπάρξει από εδώ και πέρα.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Να υπάρξει διαμαρτυρία του ΕΚ προς την Τουρκία

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ  κατήγγειλε την άρνηση εισόδου στην Τουρκία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Ανδρέα Χρήστου 

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, παίρνοντας το λόγο εκτός ημερήσιας διάταξης, κατήγγειλε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την άρνηση του τουρκικού καθεστώτος να δώσει βίζα στον βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Χρήστου. Συγκεκριμένα είπε τα εξής:

«Κύριε πρόεδρε, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή, τόσο τη δική σας όσο και των συναδέλφων, στο γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε την είσοδο στη χώρα του Κύπριου βουλευτή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Ανδρέα Χρήστου, ο οποίος επρόκειτο να συμμετάσχει σε συνάντηση τουρκικών, ελληνικών και κυπριακών κομμάτων στην Κωνσταντινούπολη. Σημειώνω ότι ο Ανδρέας Χρήστου είναι αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Βουλής στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου. Καταγγέλλω και καταδικάζω εκ μέρους του ΚΚΕ τη νέα αυτή προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και θα ήθελα να ζητήσω να υπάρξει διαμαρτυρία εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Αντίστοιχη δήλωση έκανε, εκ μέρους της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς, ο πρόεδρός της Francis Wurtz.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ