ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Αξιοποιούν τη σημερινή απεργία για την κλιμάκωση

Στις 4.30 μ.μ. η συγκέντρωση του κλαδικού συνδικάτου της Αττικής, στο ξενοδοχείο «Royal Olympic»

Από την απεργία του κλάδου στην Αττική στις 12 Σεπτέμβρη
Από την απεργία του κλάδου στην Αττική στις 12 Σεπτέμβρη
Σε νέα απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό που παλεύουν ενάντια στο σφαγιασμό των μισθών τους, στη νέα σαρωτική επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις που ξεδιπλώνουν κεφάλαιο, κυβέρνηση και τρόικα. Παράλληλα, διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας χωρίς μείωση μισθών. Στην Αθήνα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων καλεί σήμερα στο πλαίσιο της απεργίας σε συγκέντρωση - προετοιμασία της γενικής απεργίας στις 4.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic».

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «ΝΟΒΟΤΕΛ» απεργούν και αύριο, Παρασκευή, με απόφαση του επιχειρησιακού σωματείου, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ χωρίς καμία μείωση μισθών.

Το κλαδικό συνδικάτο μπροστά στη γενική απεργία στις 26/9 με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «σε όσους περιμένουν τους σωτήρες και συντηρούν αυταπάτες ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα, τους θυμίζουμε ότι κάθε φορά τα ίδια μας έλεγαν και κάθε φορά ερχόταν μια νέα ομοβροντία μέτρων, χειρότερη από την προηγούμενη». Γι' αυτό, τονίζει, «απορρίπτουμε την κυβέρνηση και τα κόμματα που βρίσκουν ή προτείνουν "λύσεις" μέσα από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και κατεβάζουν τους μισθούς, αυξάνουν τα όρια ηλικίας για σύνταξη, καταργούν τις αποζημιώσεις απόλυσης, το 5ήμερο, το 8ωρο, το επίδομα ανεργίας, το εφάπαξ. Οι "λύσεις" τους είναι βάλσαμο για τα αφεντικά που επιδιώκουν την κατακόρυφη αύξηση των κερδών τους μέσα από τη δική μας δυστυχία».

Και καταλήγει «η γενική απεργία πρέπει να μας βρει πιο δυνατούς, οργανωμένους στο συνδικάτο και τα σωματεία, ενεργά μέλη που θα διαμορφώνουμε τις εξελίξεις από τα κάτω, μέσα από γενικές συνελεύσεις και πολύμορφες δράσεις. Αυτή θα είναι η απάντηση στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία.

Κανείς απεργός του κλάδου δεν πρέπει να λείπει από την απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση. Ενώνουμε τις φωνές μας με όλους τους εργάτες, δυναμώνουμε τη γροθιά μας που θα συντρίψει όχι μόνο τα νέα μέτρα, αλλά και τα συμφέροντα και τις πολιτικές που τα επιβάλλουν».

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «HOL»
Καταγγέλλει το ρόλο της «Χρυσής Αυγής»

Τις φασιστικές επιθέσεις στους μετανάστες και την τραμπούκικη και δημαγωγική στάση της «Χρυσής Αυγής», καταγγέλλουν με ψήφισμα που ενέκριναν στην τελευταία γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «HOL».

Στο ψήφισμά τους σημειώνουν ότι οι «εργαζόμενοι ξέρουν ότι αιτία των προβλημάτων τους δεν είναι οι μετανάστες αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις και την τρόικα. Είναι η πολιτική που δίνει στους εργοδότες το δικαίωμα να μας έχουν με μισθούς πείνας, να δουλεύουμε όσο θέλουν και όποτε θέλουν. Είναι η πολιτική που καταργεί βασικά δικαιώματα (ασφάλιση, σύνταξη, υγεία, παιδεία). Είναι η πολιτική που θέλει να "αντιμετωπίσει" την ανεργία μειώνοντας την αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης».

Και συνεχίζει: «Οι φασιστικές και ναζιστικές ομάδες ήταν και είναι μηχανισμοί του συστήματος που οργανώνονται και εκπαιδεύονται για να αντιμετωπίσουν το λαϊκό κίνημα. Προσπαθούν να παρουσιαστούν ως αντι - συστημικοί, όμως κάθονται προσοχή μπροστά στα αφεντικά τους, τους μεγαλοβιομήχανους και τους εφοπλιστές. Γι' αυτό δεν τα έχουν βάλει ποτέ με κανέναν από αυτούς που καταδικάζουν τους "Ελληνες" στη φτώχεια αλλά τους υμνούν για την "συνεισφορά τους τόσο στα κρατικά έσοδα όσο και σε θέσεις εργασίας". Αντίθετα τα βάζουν με τους "Ελληνες" απεργούς, διαδηλωτές και όποιον σηκώνει κεφάλι».

Η γενική συνέλευση καλεί «τους συναδέλφους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να μην πέφτουν στην εύκολη λύση της κατασκευής "εύκολων" ενόχων. Σήμερα είναι ο μετανάστης, αύριο ο δημόσιος, μεθαύριο ο μικροπωλητής... αρκεί να μη φταίει ποτέ ο βιομήχανος, ο εφοπλιστής, ο επιχειρηματίας. Είναι δεδομένο ότι κάπου σε αυτή τη λίστα είσαι και εσύ...». Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Η δύναμή μας είναι στην οργάνωσή μας στα σωματεία και στις γειτονιές, στην αλληλεγγύη στους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εθνικής ταυτότητας και στη γνώση όταν αποφασίσει ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του δεν μπορεί να τον σταματήσουν ούτε οι εργοδότες και το κράτος τους, ούτε οι παρακρατικές φασιστικές ομάδες».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΣΩΝ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ
Απεργούν σήμερα μετρό, ηλεκτρικός, τραμ

Κάλεσμα κοινού αγώνα απευθύνει στους επιβάτες η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) ενάντια στο νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων, στην υποβάθμιση των συγκοινωνιών, στη νέα αύξηση των εισιτηρίων που ετοιμάζει η τρικομματική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα.

Με αφορμή τη σημερινή απεργία η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ απευθύνεται στο επιβατικό κοινό σημειώνοντας ότι μεταξύ των μέτρων η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αύξηση στα εισιτήρια κατά 25%. Οι επιβάτες, τονίζει, καλούνται να πληρώσουν πανάκριβη συγκοινωνία τη στιγμή που το συγκοινωνιακό έργο μειώνεται συνεχώς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης για τις συγκοινωνίες και τη μείωση του προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν μόνο με το φιλότιμο τους επιβάτες αφού στον ΗΣΑΠ είναι σε λειτουργία μόνο τα 2/3 των συρμών, στα λεωφορεία λειτουργούν 1.400 περίπου οχήματα από 2.200 του συνολικού στόλου και στα τρόλεϊ τα 190 από τα 350 οχήματα.

Διαμορφώνουν, επισημαίνει η Γραμματεία, το έδαφος για ιδιωτικοποίηση τμημάτων ή συνολικά της αστικής συγκοινωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή γίνονται οι απανωτές μειώσεις μισθών, η κατάργηση ΣΣΕ, η εντατικοποίηση της εργασίας. Στόχος όλων αυτών είναι με την είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών «να είναι φθηνή η εργασία και ακριβό το εισιτήριο».

Καταλήγοντας καλεί τους επιβάτες να στηρίξουν τον αγώνα που είναι κοινός, να παλέψουν για μη αύξηση εισιτηρίου, μείωση της τιμής του και δωρεάν μετακίνηση τις ώρες αιχμής για όλους τους επιβάτες. Κατάργηση του εισιτηρίου για όλες τις μετακινήσεις σε ανέργους, ΑμΕΑ, φοιτητές κ.ά. Τέλος, η Γραμματεία καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι διώξεις για τον αγώνα στα «Τζάμπο»

Νέα δίκη μεθαύριο στην Καλαμάτα

Στα δικαστήρια σέρνονται τα στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ Δημήτρης Οικονομάκος (Γραμματέας της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ) και Γιώργος Ηλιόπουλος (μέλος διοίκησης Συνδικάτου Οικοδόμων), επειδή συμμετείχαν στην πανελλαδική απεργία στις 2 Απρίλη του 2009 και το πρωί της ίδιας μέρας βρίσκονταν σε κινητοποίηση στο κατάστημα «Τζάμπο» στην Καλαμάτα μαζί με πλήθος εργαζομένων, μετά τη μήνυση της εργοδοσίας με την κατηγορία για «παράνομη βία». Η δίκη έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Σεπτέμβρη.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ σημειώνει πως «η δίκη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια βιομηχανία δεκάδων μηνύσεων που άρχισε η εταιρεία "Τζάμπο" από τον Απρίλη του 2009 ενάντια στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα. Να θυμίσουμε πως γίνονταν κινητοποίηση σε ημέρα γενικής απεργίας στις 2 Απρίλη αλλά και για περίπου 2 μήνες στα "Τζάμπο" όλης της χώρας για την απόλυση του Νίκου Νικολόπουλου, αλλά και για τις συνθήκες εργασίας στο χώρο της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι ο εργαζόμενος είχε απολυθεί εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης.

Και σε αυτό το κατηγορητήριο (η εταιρεία "Τζάμπο") με χοντρά ψέματα, αντιφάσεις και άλλα περίεργα ζητά να ποινικοποιηθεί ουσιαστικά το δικαίωμα του να αγωνίζονται οι εργάτες και να απεργούν. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες οι μηνύσεις ως μορφή αλλά και ως ουσία στην αντιπαράθεση με την εργοδοσία πρέπει να καταδικαστούν από όλους τους φορείς άσχετα αν συμφωνούν με το ΚΚΕ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη αύριο των συνταξιούχων

Ανοιχτή σύσκεψη, με θέμα «η σημερινή κατάσταση και η διέξοδος που προτείνουν οι συνταξιούχοι», διοργανώνει το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ. Θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ