ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Απεργιακές κινητοποιήσεις σε νέα ορυχεία

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Η προχτεσινή νίκη των Νοτιοαφρικανών εργατών στο ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα (με τις μισθολογικές αυξήσεις 22% έπειτα από έξι βδομάδες απεργίας) ενέπνευσε χτες τους απεργούς και σε ένα άλλο ορυχείο πλατίνας της πολυεθνικής «AngloAmerican Platinum» στο Ράστενμπουργκ, να διεκδικήσουν αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις.

Οι εργάτες σε χρυσωρυχείο της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χρυσού διεθνώς κοντά στο Ράστενμπεργκ, απεργούν εδώ και μέρες με βασικό αίτημα να ανέλθουν οι μισθοί τους στα 12.500 ραντ. Και χτες συγκεντρώθηκαν σε πρόχειρο καταυλισμό εργατών του ορυχείου, συναντώντας ωστόσο τη βίαιη στάση των αστυνομικών που έσπευσαν να διαλύσουν την συγκέντρωση επικαλούμενοι «παράνομη συνάθροιση και κατοχή επικίνδυνων όπλων». Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα, έκαναν χρήση σφαιρών καουτσούκ και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και διέλυσαν πλήθος μερικών εκατοντάδων ατόμων συλλαμβάνοντας στη συνέχεια 19 από αυτούς.

Ωρες μετά, το απόγευμα, ο ΓΓ του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (COSATU) Βάβι Ζουελινζίμα μαζί με τον επικεφαλής της Εθνικής Ενωσης Μεταλλωρύχων (NUM) Σενζένι Ζοκουάνα αποφάσισαν να αποχωρήσουν αιφνιδίως από τις εργασίες του 11ου συνεδρίου του COSATU και να μεταβούν σε χρυσωρυχείο της εταιρείας Gold Fields κοντά στο Κάρλετονβιλ επειδή η διοίκηση απείλησε με απόλυση 15.000 απεργούς εργάτες ως σήμερα (Πέμπτη). Σύμφωνα με ρεπορτάζ νοτιοαφρικανικών ΜΜΕ, οι συνδικαλιστές ηγέτες μετέβησαν στο χρυσωρυχείο έπειτα από επανειλημμένες κρούσεις των απεργών που ζήτησαν παρέμβαση του COSATU σε μία προσπάθεια να αποτραπεί ένα δεύτερο «Μαρικάνα» όπως το αιματοκύλισμα της απεργίας στις 16 Αυγούστου στο ομώνυμο ορυχείο, με αποτέλεσμα το θάνατο 34 απεργών από τις σφαίρες της αστυνομίας.

ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Συνεχίζεται η ένταση και η αντιπαράθεση

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Ενισχύει τις περιπολίες της η Κίνα γύρω από τα νησιά Ντιαόγου (ή Σενκάκου, κατά τους Ιάπωνες) στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, προκειμένου να δείξει την κυριαρχία της στην περιοχή, απέναντι στη δήλωση του Τόκιο ότι προτίθεται να την εθνικοποιήσει. Συνολικά 14 κινεζικά σκάφη περιπολούν στην περιοχή, απέναντι στα σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής, που σύμφωνα με πληροφορίες των ιαπωνικών ΜΜΕ, φτάνουν τα 50. Το Πεκίνο επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους τη θέση ότι τα συγκεκριμένα νησιά ανήκουν στην Κίνα, με τον αντιπρόεδρο της χώρας, Ζι Τζίνπινγκ να καλεί την Ιαπωνία να σταματήσει δηλώσεις και πράξεις οι οποίες υπονομεύουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. Συνέδεσε το διαφιλονικούμενο αρχιπέλαγος με την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα, το 1931, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα δε θα ανεχθεί την προσπάθεια του Τόκιο «να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Αντιφασιστικού Πολέμου».

Οι αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χθες στην Κίνα, παρά το ότι οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να τις αποτρέψουν, ζητώντας να μην πραγματοποιούνται διαμαρτυρίες έξω από την ιαπωνική πρεσβεία. Στα επεισόδια της Τρίτης, Κινέζοι φέρονται να πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον ζευγαριού Ιαπώνων τουριστών, στο Χονγκ Κονγκ, με την Ιαπωνία να καλεί τους πολίτες τους που ζουν στην πόλη να είναι προσεκτικοί. Στο πλαίσιο των αντιδράσεων για τις εδαφικές διαφορές Κίνας - Ιαπωνίας, Κινέζοι χάκερ πραγματοποίησαν επιθέσεις σε 18 ιαπωνικούς ιστότοπους, μεταξύ των οποίων και ενός υπουργείου, ενώ η ιαπωνική αστυνομία έχει χαρακτηρίσει «πιθανούς στόχους» επιθέσεων στο χώρο του διαδικτύου, ακόμα 300 ιστοσελίδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση με φόντο τις εδαφικές διαφορές των δύο χωρών επικεντρώνεται σε μία περιοχή, ιδιαίτερης σημασίας τόσο από ναυτιλιακής άποψης, όσο και ενεργειακής, καθώς θεωρείται ότι στο συγκεκριμένο αρχιπέλαγος υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Συνάντηση Πανέτα - Τζίνπιγκ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συνεχίζεται η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Λίον Πανέτα, στο Πεκίνο, με φόντο τη μετατόπιση του ιμπεριαλιστικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, με στόχο τα ενεργειακά κοιτάσματα και τις αρτηρίες των μεταφορών. Οι συναντήσεις του Λ. Πανέτα τόσο με τον Κινέζο ομόλογό του Λιαγκ Γκουάνγκλι, την Τρίτη όσο και με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Ζι Τζίνπιγκ, που ακολουθούν πρόσφατη επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, επαναβεβαιώνουν το αυξημένο στρατιωτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή.

Ο Ζι Τζίνπιγκ υποστήριξε ότι η επίσκεψη του Λ. Πανέτα θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην ενίσχυση των σινο-αμερικανικών στρατιωτικών σχέσεων, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας μίλησε για κοινά συμφέροντα των δύο δυνάμεων που έχουν δυνατότητες να βελτιώσουν το μεταξύ τους διάλογο. Στη συνάντηση Τζίνπιγκ - Πανέτα συζητήθηκε και το θέμα της εγκατάστασης δεύτερης αντιπυραυλικής ομπρέλας - ραντάρ στην Ιαπωνία, η οποία σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο δε θα απειλήσει την Κίνα.

Ο Λ. Πανέτα, αναφερόμενος στην ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, υποστήριξε ότι «δεν έχει πρόθεση να περιορίσει το ρόλο της Κίνας, αλλά να τον επεκτείνει και να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο στις σχέσεις των δύο δυνάμεων του Ειρηνικού».

Παρέμβαση της ΠΣΟ στο Συνέδριο του COSATU

Ο ΓΓ της ΠΣΟ στην παρέμβασή του στο Συνέδριο
Ο ΓΓ της ΠΣΟ στην παρέμβασή του στο Συνέδριο
Καίρια παρέμβαση στις εργασίες του 11ου Συνεδρίου του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (COSATU) για την κατάσταση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στην Αφρική, αλλά και διεθνώς, έκανε με ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθύνοντας πρόταση στους συνέδρους του COSATU για ένταξή τους στην ταξικά προσανατολισμένη ενωτική διεθνή ομοσπονδία, την ΠΣΟ.

Εξέφρασε αλληλεγγύη στον αγώνα των Νοτιοαφρικανών μεταλλωρύχων, σημειώνοντας ότι η ΠΣΟ μάχεται κατά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και υπέρ της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Εκτίμησε ότι οι διεργασίες που γίνονται τα τελευταία τρία χρόνια ανάμεσα σε ΠΣΟ και COSATU, μπορούν να οδηγήσουν στην ένταξη του τελευταίου στην ΠΣΟ ιδιαίτερα μετά την ένταξη τεσσάρων σημαντικών νοτιοαφρικανικών συνδικάτων, αλλά και από τις έντονες πιέσεις που προβάλλουν Νοτιοαφρικανοί εργαζόμενοι για λύση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Ενθάρρυνε έτσι το COSATU να πάρει «συλλογικά και δημοκρατικά την ιστορική και σημαντική απόφαση για το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα» και να ενταχθεί στην ΠΣΟ, θέμα που αναμενόταν να συζητηθεί και πάνω στο οποίο αναπτύσσεται σκληρή διαπάλη, με πολλές αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις να καλούν το COSATU, να αποχωρήσει από την συμβιβασμένη Διεθνή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων.

Αναφερόμενος στο σημερινό διεθνές εργατικό κίνημα, ο ΓΓ της ΠΣΟ σημείωσε πως πιάστηκε εξ απήνης και είναι αφοπλισμένο, γιατί η τάξη των καπιταλιστών με τους πράκτορες της σοσιαλδημοκρατίας έχουν καταφέρει να διχάσουν τους εργαζόμενους και να αποδυναμώσουν το συνδικαλισμό διεθνώς. Μίλησε για τη σαπίλα του πουλημένου συνδικαλισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που λειτουργεί ως γραφειοκρατικός μηχανισμός συνεργασίας με τα αφεντικά. «Χρειαζόμαστε ένα συνεχές και συνεπές μέτωπο κατά του ρεφορμισμού, κατά του οπορτουνισμού, κατά της διαφθοράς», υπογράμμισε ο ΓΓ της ΠΣΟ, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειαζόμαστε σε διεθνές επίπεδο είναι ένα «ενιαίο, μαχητικό μέτωπο του προλεταριάτου κατά των κοινών αφεντικών».

Μεταξύ πολλών άλλων, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρώπη, στον αυξημένο ρόλο του διεθνούς προλεταριακού αγώνα, στη συνεργασία μεταξύ εθνικών και περιφερειακών συνδικαλιστικών οργανισμών στον κόσμο, σημειώνοντας ως ζωτικό τον ταξικά προσανατολισμένο αγώνα έναντι του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού.

Εν κατακλείδι σημείωσε ότι η ΠΣΟ δε θέλει το COSATU παρατηρητή αλλά πρωτοπόρο στην οικοδόμηση του σύγχρονου ταξικά προσανατολισμένου συνδικαλιστικού κινήματος και στην αναγέννηση του αφρικανικού συνδικαλιστικού κινήματος.

ΗΠΑ - ΣΙΚΑΓΟ
Εληξε η απεργία των εκπαιδευτικών

ΣΙΚΑΓΟ.--

Τη λήξη της απεργίας τους αποφάσισαν οι εκπαιδευτικοί του Σικάγου κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, ενώ η ηγεσία τους δήλωνε πως η συμφωνία αυτή «είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να επιτύχουμε». Η πλειοψηφία των 800 εκπροσώπων των μελών της Ενωσης Εκπαιδευτικών της πόλης υπερψήφισε την πρόταση για λήξη της απεργίας, αποδεχόμενη την τελική πρόταση του δημάρχου, Ραμ Εμάνουελ, ενώ αναμένεται τις επόμενες βδομάδες να συζητηθεί με όλα τα μέλη της Ενωσης. Η απεργία είχε ξεκινήσει στις 10 Σεπτέμβρη, η πρώτη απεργία των εκπαιδευτικών μέσα σε 25 χρόνια.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ψηφοφορία διεξήχθη εν μέσω προσφυγής του Εμάνουελ Ραμ, πρώην επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, στις δικαστικές αρχές για να βγει απόφαση κατά των απεργών, που θα έκρινε την απεργία παράνομη και θα άνοιγε το δρόμο για την επιβολή προστίμων αλλά και σύλληψη των εκπαιδευτικών.

Παρά τις εξαγγελίες περί επιτυχίας των συνδικαλιστών σε ό,τι αφορά στην αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών, σημειώνεται πως η συμφωνία προβλέπει μικρότερη αύξηση απ' ό,τι υπήρχε στην προηγούμενη 5χρονη συμφωνία, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι ώρες εργασίας, δίνονται μεγαλύτερες εξουσίες σε διευθυντές για την πρόσληψη και την απόλυση εκπαιδευτικών, συνδέεται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με τις επιδόσεις των μαθητών, κ.ά.

ΜΕΞΙΚΟ
«Δυστύχημα» με 27 νεκρούς εργάτες

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Τουλάχιστον 27 εργάτες σκοτώθηκαν το βράδυ της Τρίτης από έκρηξη που προκάλεσε πυρκαγιά σε μονάδα υποδοχής φυσικού αερίου της πετρελαϊκής εταιρείας «Pemex» στην επαρχία Ταμαουλίπας του Μεξικού. Από τους νεκρούς, οι 4 ήταν μόνιμοι υπάλληλοι της εταιρείας και οι υπόλοιποι ήταν με συμβάσεις σε εργολάβους. Συνολικά 46 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 2 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ χτες ανακοινώθηκε από την εταιρεία πως 5 εργάτες είναι αγνοούμενοι. Η εταιρεία «Pemex» δεν έδωσε στη δημοσιότητα τις πιθανές αιτίες για το δυστύχημα, ωστόσο ανακοίνωσε ότι έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του άμεσου κλεισίματος όλων των βαλβίδων στη μονάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί πριν από μία βδομάδα σε άλλες εγκαταστάσεις της «Pemex», όπου τραυματίστηκαν 4 εργάτες, ενώ στις 13 Αυγούστου σημειώθηκε πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ταμαουλίπας με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν πλημμελή μέτρα ασφάλειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ