ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
Συκοφαντία και συσκότιση της προβοκάτσιας

Γρηγοριάδης Κώστας

«Το ΚΚΕ προστάτευσε το Κοινοβούλιο από την εισβολή ακραίων ομάδων την άνοιξη του 2011», γράφει ο Μ. Κοττάκης στη χτεσινή «Δημοκρατία», επιχειρώντας δύο πράγματα: Πρώτον, να παρουσιάσει το ΚΚΕ ως μια δύναμη «ενταγμένη στο σύστημα» που «προστατεύει» τάχα μου το Κοινοβούλιο και τους βουλευτές. Ομως, το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ δεν προστάτευσαν τη Βουλή, αλλά περιφρούρησαν το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα και τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση στις 5 Μάη του 2010 (σε αυτή τη συγκέντρωση αναφέρεται) από την προβοκάτσια, που, όπως αποδείχτηκε, σχεδίαζαν φασιστικές και άλλες ομάδες του συστήματος σε βάρος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Και αυτή είναι ακριβώς η δεύτερη στόχευση του Μ. Κοττάκη: Να αποσιωπήσει, να «σβήσει» το γεγονός ότι τότε επιχειρήθηκε εξόφθαλμη προβοκάτσια σε βάρος του εργατικού κινήματος από ομάδες που σκόπευαν να μπουκάρουν στη Βουλή, στην πραγματικότητα όμως ήθελαν να εκτρέψουν και να συκοφαντήσουν το ταξικό εργατικό κίνημα και τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση. Να θυμίσουμε ότι εκείνη τη μέρα, τη στιγμή που η προβοκάτσια ακόμα επιχειρούνταν, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, είχε βγει στη Βουλή και συκοφαντούσε το ΚΚΕ ότι το ΠΑΜΕ φωνάζει «να καεί να καεί...». Ας αφήσουν, λοιπόν, τη σπέκουλα.

Προαποφασισμένο έγκλημα

Βήμα βήμα καλλιεργεί η κυβέρνηση το έδαφος για την υλοποίηση των νέων αντεργατικών ανατροπών που έχει συναποφασίσει με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). «Το θέμα του περίφημου email της τρόικας είναι ανοιχτό, εφόσον η τρόικα είναι ακόμα στην Ελλάδα, όλα είναι ανοικτά», δήλωσε ωμά ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, όταν ρωτήθηκε χτες (στον «Realfm») για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις νέες αντεργατικές ανατροπές που μπήκαν στο τραπέζι με το γνωστό ηλεκτρονικό μήνυμα της τρόικας (αύξηση των ημερών εργασίας σε 6 τη βδομάδα, 13 ώρες δουλειά τη μέρα, κατάργηση αποζημιώσεων για απολύσεις, κ.ο.κ.). «Η αλήθεια είναι ότι έχουν πέσει πάρα πολλά θέματα στο τραπέζι και αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο περίφημο email της τρόικας», παραδέχθηκε ο υφυπουργός, που δεν έκρυψε ότι η διαφωνία της κυβέρνησης εξαντλείται στο διαδικαστικό σκέλος, ότι, δηλαδή, «είναι άκαιρο και άκομψο να συζητώνται συλλήβδην όλα τα θέματα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο νέο έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, δηλώνοντας μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Χ. Ράιχενμπαχ, ότι «εργαζόμαστε όχι μόνο για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας αλλά και για να προχωρήσουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές»... Μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση καθησύχαζε τους εργαζόμενους, διαβεβαιώνοντας ότι δε συζητά τίποτα πέρα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους» στα ανταγωνιστικά επίπεδα των γειτονικών χωρών αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, αλλά πάνω απ' όλα αποτελεί στρατηγική επιδίωξη των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων για να ανακάμψει η κερδοφορία τους. «Το χαμηλό εργασιακό κόστος αποτελεί πολύ καλό θεμέλιο για την ανάπτυξη», ομολόγησε κυνικά τις προάλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Κλίμα» που αρμόζει σε εταίρους

«Το κλίμα ήταν πολύ καλό και από τις δύο πλευρές», δήλωνε με έμφαση χτες το πρωί (στον «Real Fm») o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον επικεφαλής της task force (ομάδα τεχνοκρατών που δίνει συμβουλές για την αντιμετώπιση της κρίσης) στην Ελλάδα. Χ. Ράιχενμπαχ. Πράγματι, ήταν ένα κλίμα που αρμόζει μεταξύ εταίρων που συμφωνούν τόσο στους στόχους της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης όσο και στο μονόδρομο της ΕΕ. «Ολοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη να ισοσκελιστούν κάποια πράγματα», δήλωσε με νόημα το ίδιο στέλεχος, θέλοντας να υπογραμμίσει τη σύμπτωση απόψεων που υπάρχει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΕΕ όσον αφορά τους στόχους της διαχείρισης, όπως π.χ. ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού. Αποσιωπά όμως ότι η επίτευξη αυτού του στόχου στο πλαίσιο της ΕΕ και του καπιταλισμού σημαίνει άγρια λιτότητα διαρκείας, σφαγιασμό μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών κ.ο.κ. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει καλές σχέσεις με τα όργανα της ΕΕ και ενίσχυση της συνεργασίας μαζί τους. «Εμείς θέλουμε όλες τις κανονικές σχέσεις που πρέπει να έχει ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους εκπροσώπους τους στην Ελλάδα», επισήμανε το ίδιο στέλεχος. Πολύ περισσότερο που στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον η επαναδιαπράγματευση του μνημονίου... Δηλώσεις, λοιπόν, όπως αυτές που έκανε μόλις πριν από λίγο καιρό ο Α. Τσίπρας - «δεν έχουμε ανάγκη καμία task force για να μας δείξει τι πρέπει να κάνουμε» βροντοφώναζε στις 7 Ιούνη - είναι πολιτικά «μη ορθές» και δεν βοηθούν το πολύ καλό κλίμα που πρέπει να υπάρχει μεταξύ εταίρων και «σκληρών» διαπραγματευτών...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενταση αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα (δημοσιεύτηκε χτες στο «Ρ») αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους κομμουνιστές, τους φίλους και συναγωνιστές και τον κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο για να κατανοήσει αρνητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή για τους λαούς της περιοχής από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, που αναδεικνύουν την οξύτατη εκδήλωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Που εντείνουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, τους κινδύνους γενικευμένου πολέμου, με δεδομένη την εκδήλωση αντιπαραθέσεων και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, την Κασπία και τον Καύκασο.

Σε μια περίοδο που στη χώρα μας εν μέσω τεράστιων δυσκολιών διαχείρισης της κρίσης, η συγκυβέρνηση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι άλλες διαχειριστικές δυνάμεις από τον Καμμένο ως τη «Χρυσή Αυγή», με διαφορετική τακτική και επιμέρους διαφοροποιήσεις μιλάνε για γεωστρατηγικές συμφωνίες της χώρας, για «έξυπνη εξωτερική πολιτική», το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα στο λαό ότι πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για να αποτρέψει τη συμμετοχή της χώρας σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να εντείνει την αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη ενταγμένη στην πάλη για εργατική λαϊκή εξουσία.

Οι κομμουνιστές αποδεικνύουν στους εργαζόμενους τη σχέση που έχει η κρίση, ο καπιταλισμός και ο πόλεμος. Λένε ξεκάθαρα ότι κύριος στόχος όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ όπου συμμετέχει και η αστική τάξη της Ελλάδας, είναι ο έλεγχος και η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, νερό) των ενεργειακών «δρόμων» για να αποκτήσουν τα μονοπώλια καλύτερα μερίδια στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία που μπαίνουν δυναμικά στον παγκόσμιο καπιταλιστικό καταμερισμό. Τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται από τους ιμπεριαλιστές στους πολέμους, παλιότερα σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη και σήμερα σε ό,τι προετοιμάζουν σε Συρία ή Ιράν, είναι αυτά της δήθεν «πάταξης της τρομοκρατίας», «της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας». Δεν πρόκειται μόνο για υποκρισία, είναι το μέσο για τη χειραγώγηση των λαών, που όμως σήμερα έχουν εμπειρία.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην πέφτει στις παγίδες που στήνουν οι αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις που δε λένε κουβέντα για το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των μονοπωλίων και πανηγυρίζουν, για παράδειγμα, για τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», που δε ήταν παρά μέρος του σχεδίου για τη «νέα Μέση Ανατολή» και των διαφορετικών επιδιώξεων των αστικών τάξεων στις χώρες της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή περιπλέκεται ακόμα περισσότερο με την όξυνση των ανταγωνισμών για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κύπρο, τις έρευνες σε ελληνικές περιοχές, την οικονομική, πολιτική, στρατιωτική συνεργασία του Ισράηλ με Ελλάδα και Κύπρο.

Οι κομμουνιστές λένε στην εργατική τάξη, τους λαούς της περιοχής ότι μονόδρομος για να ζήσουν ειρηνικά είναι ο κοινός αντιιμπεριαλιστικός - αντιμονοπωλιακός αγώνας, για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ο αγώνας αυτός θα μείνει στον αέρα αν δεν εντάσσεται στον αγώνα για εργατική λαϊκή εξουσία που θα κάνει λαϊκή περιουσία τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και θα τις θέσει στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ