ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Μοιράζουν ρόλους για να χειραγωγήσουν το λαό

Διογκώνουν τις διαφορές στα επιμέρους, για να κρύψουν τη στρατηγική συμφωνία στα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου

Η κοροϊδία που επιχειρούν σε βάρος του λαού, στόχο έχει να του φορτώσουν την κρίση για να σωθεί η πλουτοκρατία
Η κοροϊδία που επιχειρούν σε βάρος του λαού, στόχο έχει να του φορτώσουν την κρίση για να σωθεί η πλουτοκρατία
Λίγες ώρες πριν την οριστικοποίηση των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ, που θα οδηγήσουν βαθύτερα στη φτώχεια τα λαϊκά νοικοκυριά, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κορυφώνει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Στόχος είναι να θολώσει τα νερά για τη στήριξη που προσφέρει στην επίθεση για λογαριασμό της πλουτοκρατίας και να κρύψει την αντιλαϊκή ομοθυμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ανεξάρτητα από διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα και χειρισμούς.

Σ' αυτό το πλαίσιο, το ΠΑΣΟΚ κάλεσε χτες τον πρωθυπουργό να βρει έστω και τώρα μέτρα ύψους δύο δισ. ευρώ από τα «ισοδύναμα» που είχε παρουσιάσει προεκλογικά στο Ζάππειο, ώστε να «μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές», κοροϊδεύοντας το λαό ότι πασχίζει δήθεν για την ανακούφισή του και πως αυτή είναι εφικτή αν υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ έχει ήδη προσυπογράψει περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ (μαζί με τις περικοπές στην Υγεία και το Φάρμακο αγγίζουν τα 9,5 δισ.), προσπαθεί με αποπροσανατολισμό να εμφανιστεί ότι δήθεν διαφωνεί με τις λεγόμενες «ορίζοντες περικοπές» και ότι αναζητά πιο «ανώδυνο» μείγμα μέτρων.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, στελέχη της Ιπποκράτους ισχυρίζονταν χτες ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει «περικοπές από τις δαπάνες των υπουργείων και από τους μισθούς και τις συντάξεις» και υποστήριζαν ότι δεν έχουν λάβει ακόμα την «τελική λίστα των μέτρων» από τον Γ. Στουρνάρα. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ο Ευ. Βενιζέλος έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών «να πιέσουν τους υπουργούς να μειώσουν τις δαπάνες».

Απαντώντας, το υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε ότι η λίστα με τα μέτρα έχει παραδοθεί στο ΠΑΣΟΚ και ότι υπάρχει μάλιστα συμφωνία για περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και Υγεία που αγγίζουν τα 9,5 δισ. ευρώ!

Κοροϊδεύουν κατάμουτρα!

Στην επιχείρηση εξαπάτησης του λαού με μοιρασμένους ρόλους, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά σε χτεσινή της δήλωση ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τώρα έστω 2 δισ. από τα ισοδύναμα μέτρα των 18 δισεκατομμυρίων, που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ζάππειο». Η παραπάνω δήλωση επί της ουσίας αποδεικνύει ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένες οι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και καλεί τον πρωθυπουργό να επιλέξει τα επιπλέον δύο δισ. που θα οριστικοποιήσουν το πακέτο.

«Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια να μειωθεί η σπατάλη στο κράτος. Εδώ και τώρα, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να καλέσει τους υπουργούς και να τους ζητήσει να καταθέσουν συγκεκριμένα σχέδια για την εξοικονόμηση πόρων στον τομέα ευθύνης τους. Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει ότι είναι κατά των οριζόντιων μέτρων. Δεν τα αντέχει η ελληνική κοινωνία», ισχυρίστηκε προκλητικά η Φ. Γεννηματά, υπονοώντας δημαγωγικά ότι υπάρχουν και περικοπές (π.χ. στο υπουργείο Υγείας) που δε θίγουν τα λαϊκά συμφέροντα και ότι αυτές πρέπει να επιλέξει η συγκυβέρνηση.

Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου διέρρεαν χτες ότι μόνο «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε λίστα με περιστολή δαπανών στο υπουργείο του». Ο συγκεκριμένος υπουργός ήταν επιλογή του Ευ. Βενιζέλου για την στελέχωση της κυβέρνησης και σήμερα το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εμφανιστεί ότι προτείνει «άλλο μείγμα διαχείρισης» για τη σφαγή του λαού.

Η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ σήκωσε παράλληλα τους τόνους της κούφιας αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, προκειμένου να σκεπάσει την ταύτισή τους στην προώθηση και την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. «Η ΝΔ δεν προσέφερε καμία βοήθεια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δεν αναγνώρισε ποτέ τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που εκτόξευσε το χρέος. Αντίθετα, φόρεσε τον αντιμνημονιακό μανδύα, τον οποίο πέταξε αυτομάτως όταν έγινε ξανά κυβέρνηση. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που, με τα "Ζάππειο Ι, ΙΙ και ΙΙ" έδωσαν ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες», ανέφερε η Φ. Γεννηματά.

Παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι η ΝΔ -πίσω από τις υποκριτικές αντιμνημονιακές κορόνες- ψήφισε πλήθος αντιλαϊκών και αντεργατικών νόμων τη διετία 2009 - 2011 που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ και ότι μαζί συνεργάστηκαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου για την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου, φορτώνοντας μέχρι σήμερα στις πλάτες του λαού μέτρα ύψους 49 δισ. ευρώ.

Χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων

Ρίχνοντας νερό στο μύλο της ψευτοαντιπαράθεσης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας διέρρευσε μέσω «κύκλων» του ότι «τα μέτρα έχουν δοθεί αναλυτικά. Προτείναμε στους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και αρνήθηκαν. Τα μέτρα που έχουν καλυφθεί μέχρι στιγμής είναι 9,5 από τα 11,5 δισ. ευρώ και παλεύουμε για τα υπόλοιπα. Δεν βλέπουμε όμως χείρα βοηθείας παρά μόνο κριτική και γκρίνια».

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης υποστήριξε χτες βράδυ ότι «κάποια υπουργεία δεν έχουν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις», με αποτέλεσμα, όπως ισχυρίστηκε, να υπάρχει «ανατροπή της εσωτερικής κατανομής των μέτρων». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ωστόσο ότι ο κύριος όγκος των περικοπών ύψους 9,5 δισ. ευρώ αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

ΔΗΜΑΡ
Χυδαία προπαγάνδα υπέρ των μέτρων

Τρόπους να διαχειριστεί επικοινωνιακά τη στήριξη που παρέχει στο νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, έτσι που να υποστεί όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος, αναζητά η ΔΗΜΑΡ, διαμορφώνοντας ήδη επιχειρήματα υπέρ της υποτιθέμενης αναγκαιότητάς τους. Το βασικότερο από αυτά έχει να κάνει με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εκβιασμός που συνοδεύεται από αυταπάτες περί δήθεν αλλαγής κλίματος στην ΕΕ, η οποία μπορεί να ευνοήσει την Ελλάδα.

Ο Δ. Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ,. μιλώντας στον ρ/σ «Αθήνα 9,84», προϊδέασε για το πώς θα επιχειρηθεί να σερβίρουν στο λαό το πικρό ποτήρι, ισχυριζόμενος, ψευδώς: «Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση διεκδικεί και θα περάσει απ' ό,τι φαίνεται σε νόμο, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, αυτό που λέμε "ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου αποτελέσματος". Κάτι που σημαίνει ότι αν την επόμενη χρονιά ο κρατικός μηχανισμός λειτουργήσει σωστά, θα υπάρξουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που έχουμε πει. Αυτό το επιπλέον ποσό θα αφαιρεθεί από το πακέτο των σκληρών μέτρων, ούτως ώστε να μη γίνουν αυτού του είδους οι περικοπές».

Από την πλευρά του ο Ο. Βουδούρης είπε σε συνέντευξη στο «Κανάλι 1» ότι δε φεύγει απ' τη ΔΗΜΑΡ και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την «κυβερνώσα αριστερά», άφησε να εννοηθεί πως η ΔΗΜΑΡ σε επίπεδο στελεχών είναι διχασμένη σε ό,τι αφορά στη στήριξη του πακέτου μέτρων, αλλά και πως η μερίδα που αντιτάσσεται σ' αυτό εκφράζει την πλειοψηφία των οπαδών του κόμματος.

ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Ζητάει έρευνα για τα οικονομικά πολιτικών

Ενα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της εντυπωσιοθηρίας που στόχο έχει να αποπροσανατολίσει το λαό από τις αιτίες της κρίσης και των μέτρων, προσθέτει η παρέμβαση χτες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, για τη λίστα με τους 30 πολιτικούς που ερευνά το ΣΔΟΕ.

Με έγγραφο που απέστειλε στις 19 Σεπτέμβρη προς τον οικονομικό εισαγγελέα Γ. Πεπόνη, ο αντεισαγγελέας ζητάει να ερευνηθεί αν πράγματι υπάρχει λίστα με πρόσωπα, είτε τέως υπουργοί, είτε βουλευτές εν ενέργεια ή μη, αλλά και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσίευμα (εφημερίδα «Δημοκρατία») φέρονται να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία που δε δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, αν υπάρχει αυτή η λίστα, ζητείται να γίνει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να εξακριβωθεί αν έχουν γίνει τα εγκλήματα της φοροδιαφυγής, αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή οποιοδήποτε άλλο έγκλημα που σχετίζεται με μη νόμιμο πλουτισμό. Η λίστα των 30 πολιτικών προσώπων, που ερευνά το ΣΔΟΕ, φέρεται να περιλαμβάνει ανθρώπους των οποίων ήδη εξετάζονται οι καταθέσεις τους, αλλά και το περιεχόμενο των θυρίδων τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Nα ψηφιστεί η πρόταση νόμου του ΚΚΕ

Ψήφισμα με το οποίο καλεί - ανάμεσα σε άλλα - όλους τους βουλευτές να στηρίξουν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου, υπερψήφισε ομόφωνα η χτεσινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στο Θριάσιο Νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ